În cosmetică sunt considerate preţioase şi au aplicaţii largi, pentru că sunt potrivite oricărui tip de piele. Efectul lor e regenerant, cicatrizant, antiseptic, antifungic, antiinflamator, emolient. Pentru că în curând floricelele albe şi parfumate, cu bănuţi de aur în piept, vor smălţui pajiştile primăverii, ne grăbim să vă oferim câteva reţete de frumuseţe, care să vă umple casa de arome.
Apă de muşeţel
Ingrediente: 4 linguri de flori de muşeţel proaspete sau uscate mărunţite, apă.
Mod de preparare: peste două linguri de flori se toarnă o jumătate de ceaşcă de apă. Se acoperă şi se lasă de seara până dimineaţa, când se strecoară. Peste alte două linguri de flori se toarnă o jumătate de ceaşcă de apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Maceratul şi infuzia obţinute se amestecă şi preparatul obţinut se poate păstra la frigider maximum 3 zile, în recipient de sticlă. Se loţionează tenul în fiecare seară, după curăţare. Are efect de împrospătare, estompare a ridurilor, de "reparare" a iritaţiilor.
Baie cu muşeţel
Ingrediente: 7 linguri pline cu flori de muşeţel, 3 linguri de sare grunjoasă, 1/2 litru de apă.
Mod de preparare: turnaţi apa clocotită peste muşeţel. Amestecaţi şi lăsaţi să stea vasul acoperit 15 minute. Strecuraţi, adăugaţi sarea şi amestecaţi până se dizolvă. Turnaţi apoi compoziţia în cada plină cu apă şi staţi cel puţin 10 minute. Lasă pielea fină, catifelată şi suplă şi, în timp, vindecă acneea şi coşurile de pe corp.
Comprese cu muşeţel
Ingrediente: 1/4 litru lapte, 2 linguri cu vârf de flori de muşeţel proaspete sau uscate.
Mască cu muşeţel, miere şi lapte
Ingrediente: două linguri de infuzie concentrată de muşeţel, două linguri de miere, două linguri de lapte praf.
Mod de preparare: se amestecă laptele praf cu infuzia de muşeţel, apoi se adaugă mierea. Se aplică pe faţă şi pe gât, se lasă o jumătate de oră, apoi se spală cu apă calduţă. Învioreză tenul ofilit şi palid, dă elasticitate şi supleţe.
Mască cu muşeţel, drojdie de bere, propolis
Ingrediente: 2 linguri de infuzie concentrată de muşeţel, 2 linguri de drojdie de bere, 6 picături de tinctură de propolis.
Mod de preparare: se amestecă drojdia cu infuzia de muşeţel, apoi se adaugă propolisul. Se întinde pe faţă şi pe gât, se lasă până se usucă. Se îndepărtează cu apă călduţă. Este excelentă pentru tenul acneic, gras, cu pori dilataţi.
Ulei de muşeţel
Ingrediente: ulei de măsline presat la rece, flori de muşeţel mărunţite, proaspete sau uscate.
Mod de preparare: se umple o sticlă, fără a îndesa, cu florile de muşeţel. Se toarnă peste ele ulei, până sunt acoperite. Sticla se închide ermetic şi se lasă la lumină, la soare, timp de 14 zile. Se strecoară, apoi se mută uleiul într-un recipient de sticlă închis la culoare, care se păstrează la rece.
Aplicaţi în fiecare seară, după duş, ulei pe tot corpul, cu masaj uşor. Înmoaie pielea, o catifelează şi calmează iritaţiile. Este foarte eficient şi în cazul pielii foarte uscate, ridate sau crăpate şi al arsurilor solare.
Cremă cu muşeţel
Ingrediente: 250 ml ulei de măsline, de susan sau de floarea-soarelui presat la rece, 3 linguri de flori de muşeţel proaspete mărunţite sau 4 linguri de flori uscate mărunţite, 200 g ceară de albine (dată pe răzătoare).
Mod de preparare: se pune uleiul într-o cratiţă pe foc, pe baie de aburi. Adăugaţi florile amestecând şi lăsaţi-le să fiarbă 5-6 minute. Apoi trageţi vasul deoparte, amestecaţi, acoperiţi şi lăsaţi compoziţia peste noapte, într-o cameră răcoroasă. A doua zi puneţi-o din nou pe foc, lăsaţi să dea în câteva clocote şi strecuraţi uleiul (se stoarce bine tifonul cu mâna). În uleiul cald obţinut, adăugaţi ceara de albine dată pe răzătoare. Se amestecă ceara până se topeşte. Crema se pune în recipient de sticlă, iar după ce s-a răcit se păstrează la frigider. Folosită zilnic, pe faţă şi pe corp, protejează şi hrăneşte pielea uscată şi aspră, vindecă iritaţiile.