Răspuns pentru SIMINA ŢEPOSU, F. AS 1090 - "Băieţelul meu are hemangiom plantar"
Hemangiomul este cel mai răspândit tip de semn vascular şi, deşi nu se cunoaşte exact cauza apariţiei sale, cea mai acceptabilă teorie este cea a malformaţiei anumitor vase sanguine, pe parcursul dezvoltării fetale. Ca orice parte a organismului, şi dezvoltarea sistemului vascular este guvernată de genele fetale.
Citeste tot articolul
"Vă mulţumesc pentru informaţiile despre Lyprinol! Familia mea a fost salvată de «miracolul din apa mărilor»"
De ce oare nu ne mulţumim niciodată cu ce avem şi abia când vine câte un necaz sau o boală ne amintim de Dumnezeu? Ar trebui să-i mulţumim în fiecare zi că existăm, că suntem sănătoşi, că ne ducem viaţa în pace, linişte sufletească şi armonie. Din cauza fricii pentru ziua de mâine, mi s-au agravat treptat mai multe suferinţe cărora nu le-am dat la timp importanţa cuvenită.
Citeste tot articolul
Terapiile orientale şi bolile sezonului rece
Medicina tradiţională chineză se bazează pe cu totul alte principii, faţă de medicina occidentală. Filosofia după care funcţionează se regăseşte în Wu Xing, un concept ce reprezintă cele cinci elemente creatoare ale lumii: lemn, foc, metal, apă şi pământ, care creează împreună un ciclu de viaţă. Privite prin prisma terapiilor orientale chineze, elementele naturale ne dau un nivel superior de înţelegere a mecanismelor funcţionării organismului uman, total deosebit faţă de alte ştiinţe medicale.
Citeste tot articolul
Despre FRICĂ, PANICĂ şi ÎNGRIJORĂRI (I)
Orice om se teme. Frica ne avertizează şi ne apără de pericole - iar la persoanele sănătoase psihic, ea dispare odată cu trecerea ameninţării. Însă ce-i de făcut atunci când teama nu se mai află într-un raport corespunzător cu ameninţarea şi nu încetează să existe, deşi factorul care a declanşat-o nu mai este de mult prezent? Asemenea tulburări afectează un european din cinci în cursul vieţii sale.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist BOBARU: Cătina albă şi cătina tibetană, goji
Deşi "surori", din anumite puncte de vedere, ele se deosebesc în primul rând prin aspectul lor morfologic. Astfel: cătina albă este un arbust spinos, cu ramuri albicioase şi frunze înguste, lanceolate, acoperite cu peri stelaţi, în special pe partea dorsală, dând aspect albicios, de aici şi denumirea de cătină albă. Organele de reproducere (florile) sunt dioice, adică pe o ramură se găsesc florile bărbăteşti, iar pe o altă ramură cele femeieşti.
Citeste tot articolul
Mixturi periculoase
Maria T. şedea la masa din bucătărie, când pământul a început să se învârtă în jurul ei. "A trebuit, pur şi simplu, să mă agăţ cu mâinile de masă, ca să nu cad de pe scaun", îşi aminteşte ieşeanca în vârstă de 42 de ani, mamă a patru copii, cuprinsă brusc de o stare de ameţeală şi o senzaţie puternică de vomă. "Atunci mi-am dat seama pentru prima dată că ceva nu e în regulă".
Citeste tot articolul
Au sosit turmele din Carpaţi!
Plouă mocăneşte pe vârful dealului Becva din ograda muzeului vlăhesc în aer liber din Roznov, cel mai mare muzeu etnografic din Valahia Moravă (Cehia). Jurnalişti, fotoreporteri şi operatori de televiziune stau la pândă cu privirile aţintite spre cărarea ce iese dintr-o văioagă, pe unde ar trebui, dintr-o clipă în alta, să-şi facă apariţia oile din Carpaţi, imediat după ce au traversat graniţa polono-cehă, dinspre Baranjia Gora.
Citeste tot articolul
Când moţii coboară din munţi: Marea Adunare de la Câmpeni
E 19 octombrie şi vreau să aflu ce înseamnă să fii moţ, de la oamenii care au venit cu vitele şi caii lor, la Marea Adunare de la Câmpeni. Sunt cocoţată în căruţa lui nenea Dorel care, îmbrăcat de sărbătoare, îndeamnă câmpenarii de pe stradă să vină la "sfânta adunare". Moţul acesta este membru în "Asociaţia Crescătorilor de Taurine Arieşul Câmpeni" şi a coborât din vârf de munte ca să le arate tuturor că agricultura merge bine pe munţii lui. Îl întreb ce înseamnă a fi moţ şi îmi spune că moţul este acel om hotărât şi incoruptibil.
Citeste tot articolul
Călugărul matematician
În anul 2009, Annales de L'Institut Fourier publica o teză de doctorat în matematică având o notă de subsol stranie - "Autorul doreşte să mulţumească Sfintei Mânăstiri Putna pentru asigurarea celor mai bune condiţii de muncă, în timpul cât acest articol a fost revizuit". Savanţii francezi se vor fi mirat de această aserţiune a autorului Ioan Berbec, un tânăr matematician român, cu studii doctorale la Berkeley. Ei nu aveau de unde să ştie că, la data la care apărea teza, el îmbrăţişase deja calea monahală, devenind părintele Ieremia.
Citeste tot articolul
Noiembrie de abanos
Chiar la începutul lui Brumar, două descendente de marcă ale Continentului Negru, cântăreţe şi poete cunoscute în întreaga lume, îşi vor împărtăşi mesajul artistic pe scenele Capitalei. Este vorba de mult apreciata cântăreaţă de flamenco Concha Buika (41 de ani), şi de posesoarea uneia dintre cele mai frumoase voci ale fusion-pop-ului contemporan Iyeoka (38 de ani).
Citeste tot articolul
Reconstrucţia dreptei
Timpul rămas până la cele două alegeri (europarlamentare şi prezidenţiale) din 2014 pune presiune pe întregul arc politic românesc. USL, colosul aflat la putere, se clatină sub asaltul străzii nemulţumite de atitudinea lui în chestiunile Roşia Montană şi gazele de şist. În interiorul său, cei doi piloni majori, PSD-ul şi PNL-ul, se află deja într-o opoziţie surdă, cu conotaţii identitare.
Citeste tot articolul
Proclamaţia de la Câmpeni
Ziua de 19 octombrie 2013 va rămâne în istorie ca prima mare ridicare a moţilor împotriva unei corporaţii străine. În prezenţa a peste 5000 de oameni, în cadrul Marii Adunări de la Câmpeni, s-a dat citire Proclamaţiei locuitorilor Munţilor Apuseni - un act de demnitate şi curaj, ce aminteşte de vremurile lui Avram Iancu.
Citeste tot articolul
Joaca de-a privatizarea
Ministerul Transporturilor va returna garanţia de 10 milioane de euro depusă de Grupul Feroviar Român (GFR) pentru participarea la privatizarea CFR Marfă, iar contul în care fusese depus avansul de 20 de milioane de euro a fost deja deblocat, a declarat, marţi, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu. Prin recuperarea acestor sume, omul de afaceri Gruia Stoica, cel care controlează Grup Feroviar, nu a avut nimic de pierdut în urma privatizării eşuate.
Citeste tot articolul
ŞTEFAN MARINCEA: Istoria unei nedreptăţi
"La Roşia Montană, compania Gold Corporation ignoră, ca rezerve potenţiale, 161 tone de telur, 49 tone de germaniu, 172 tone de seleniu, 116 tone de tantal, 777 tone de titan, 1220 tone de stibiu, 29.763 tone de zinc şi până la 129 de milioane de tone de feldspat potasic"
Citeste tot articolul
"E joi, vine «Formula AS»"
E dimineaţă, ies de la schimbul trei şi, somnoroasă, mă-ndrept spre casă, dar cu sufletul bucuros, că-i joi, zi mare, Înălţarea Domnului nostru Iisus Hristos, şi ziua în care îmi întâlnesc prietena de-o viaţă, „Formula AS". Nerăbdătoare, mă-ndrept spre chioşcul „meu", care mi-aduce revista mai devreme... c-o zi. Ajung acasă şi doar o răsfoiesc, să văd cuprinsul.
Citeste tot articolul
Coroana toamnei
De câteva zile, culeg mere din grădina copilăriei, unde mai sunt doar câţiva meri. Aş vrea să nu se mai termine niciodată culesul şi fac tot ce pot ca să amân clipa aceea în care pomii vor rămâne pustii, sub ceţurile dese şi reci. Toamna caldă se retrage, încet, pe dealurile aprinse de incendiul frunzelor de unde vor coborî, în curând, şi primele brume.
Citeste tot articolul
HANNO HOFER - "Dacă oamenii înseamnă ţara, România e ţara mea"
În tren! (râde) Acum, mai în glumă, mai în serios, chiar petrec atât de mult timp în vagonul de dormit al trenului, încât chiar mă simt acasă în el. Când mai pui la socoteală că de la Bucureşti la Cluj se fac douăsprezece ore, când petreci o jumătate de zi într-un singur spaţiu, de ce să nu fie el casa ta?! Oricum, fie ţara asta se măreşte miraculos, fie avem cele mai lente trenuri din lume, pentru că e inadmisibil să străbaţi 450 km în atât de mult timp.
Citeste tot articolul
DR. IRINEL POPESCU - "Toate izbânzile îmi încălzesc sufletul"
În afară de pasiune şi de multă muncă, e nevoie atât de talent, cât şi de har. În special de har - o noţiune greu de definit, dar care există nu doar în planul teoretic, ci şi în cel al realităţii. Ca să nu mă lansez într-o disertaţie, aş spune că ideea aceasta se poate rezuma prin următoarea propoziţie: omul potrivit, la locul potrivit. Pe orice scară de valori, indiferent de meserie, talentul şi harul se plasează pe poziţii superioare.
Citeste tot articolul
SELECŢIA "FORMULA AS"
Cum literaturile naţionale contemporane trebuie să aibă fiecare câte o "Mare Doamnă", în Canada acest titlu e atribuit poetei, romancierei şi eseistei Margaret Atwood. La 74 de ani, celebritatea ei a depăşit aria anglo-saxonă, atât prin numărul cărţilor publicate, dovedind o prodigioasă fertilitate a imaginaţiei, cât şi prin calitatea lor, atestată de premii importante (inclusiv Booker Prize).
Citeste tot articolul
PETRE GEAMBAŞU, la dublă aniversare - "De când mă ştiu, am fost avid de viaţă"
Ei, fireşte, există o anumită doză de emoţie! E totuşi o toamnă de referinţă în calendarul vieţii mele. Însă eu nu am acel gen de emoţie melancolică sau chiar tristă, pe care am întâlnit-o la alte persoane de-o vârstă cu mine. Asta, probabil, pentru că eu "sufăr" de un optimism congenital, ceea ce mă ajută să găsesc mereu pozitivul şi frumosul din orice situaţie. Aşa că emoţiile mele sunt marcate de o stare de frenezie de-a dreptul primăvăratică. (râde)
Citeste tot articolul
Cântecul care ucide şi sunetele care vindecă
Sala de concerte a Teatrului din Seul era plină până la refuz cu sute de tineri, fani ai muzicii pop. Luminile s-au stins şi pe scenă a apărut Chae Dong Ha, un cântăreţ coreean în mare vogă. Mulţimea a sărit în picioare, aplaudând cu putere, ţipând frenetic. După un recital de mai bine de două ore, solistul şi-a încheiat concertul cu celebra piesă "Gloomy Sunday", o bucată muzicală compusă în 1933 de un pianist maghiar şi interpretată, de-a lungul secolului, de zeci de cântăreţi faimoşi.
Citeste tot articolul