Hemangiomul este cel mai răspândit tip de semn vascular şi, deşi nu se cunoaşte exact cauza apariţiei sale, cea mai acceptabilă teorie este cea a malformaţiei anumitor vase sanguine, pe parcursul dezvoltării fetale. Ca orice parte a organismului, şi dezvoltarea sistemului vascular este guvernată de genele fetale. Altfel spus, în cazul leziunilor vasculare, ca de pildă aşa-numitele, "pete de vin", putem vorbi despre o disfuncţie genetică, în care genele ce controlează creşterea nu se "decuplează", fenomen care are drept rezultat continuarea creşterii vaselor sanguine. O altă ipoteză demnă de reţinut, în cazul anumitor semne vasculare, este că, inervarea zonei afectate (faţă, picior etc. ) este deficitară sau absentă. Deoarece terminaţiile nervoase sunt răspunzătoare de diametrul vascular, anomaliile sau lipsa acestor terminaţii determină dilatarea excesivă a vaselor sanguine, care se umplu apoi cu sânge în exces, rezultând un semn de culoare roşie. Este bine să se ştie că, deşi majoritatea semnelor vasculare (hemangioame, în cazul fiului dvs.) sunt nedureroase, ele necesită întotdeauna o evaluare medicală, în vederea excluderii unor eventuale complicaţii. Spre exemplu, una dintre complicaţiile majore ale malformaţiilor vasculare este hiperplazia ţesutului afectat. Aceasta constă în extinderea zonei afectate, din cauza unui ritm crescut de reproducere celulară, care poate afecta pielea, muşchii sau oasele. În cele mai multe cazuri, aceste semne vasculare vor creşte odată cu pacientul şi, în mod ocazional, se vor îngroşa şi îşi vor mări dimensiunile. Petele întinse de acest fel de la nivelul unui membru (în cazul fiului dvs. zona plantară a piciorului) pot duce şi la apariţia sindromului Klippel-Trenaunay-Weber, caracterizat prin umflarea semnificativă a membrului afectat. În privinţa tratamentului, trebuie spus că laserul pare să fie cea mai indicată formă de abordare terapeutică. Laserul generează un fascicul de lumină foarte puternic, care poate fi focalizat asupra anumitor ţesuturi din corp şi poate fi utilizat în scopul îndepărtării sau al reducerii zonei de extindere a semnului (semnelor) vascular. Laserele utilizate în managementul semnelor vasculare sunt lasere pulsatile, colorante. Fasciculul subţire de lumină, emis de unitatea laser, este absorbit de globulele roşii din vasele de sânge care intră în alcătuirea petei vasculare. La rândul lor, vasele suferă leziuni termice (cauzate de căldură), fiind cauterizate şi închise definitiv. Emisia de fascicule pulsatile scurte asigură, totodată, şi protecţia ţesuturilor învecinate, fapt pentru care cicatricile rezultate sunt minore. Lumina laser pătrunde numai până la 1,2 - 1,5 mm sub suprafaţa pielii, astfel încât este foarte utilă în tratarea semnelor vasculare de tipul, "petelor de vin" şi a hemangioamelor capilare, când sunt încă aplatizate. Acest tip de terapie este sigur şi eficient şi cel mai bine este ca, la copii, ea să fie începută cât mai curând posibil.
Alte metode de tratament al semnelor vasculare includ crioterapia (se utilizează azot lichid pentru îngheţarea şi îndepărtarea leziunilor), extirparea chirurgicală (metodă pe care nu o agreaţi), medicaţia corticosteroidă în aplicaţii topice (locale), injecţii sau administrare orală. Din sfera medicinei naturiste, ajutorul poate veni prin administrarea extractului de Cimişir, dar numai sub formă de gemoderivat (extract din mlădiţe de Cimişir) şi numai pe cale orală. Indicat în multe alte patologii, Cimişirul se poate utiliza şi în cazul hemangioamelor sau neo-formaţiilor vasculare cutanate (se poate folosi şi pentru hemangioame cu alte localizări, ex. hepatice, spinale, cerebrale), rezultatele obţinute fiind, în general, încurajatoare.
Atenţie! Din cauza prezenţei ciclobuxinei conţinute (este un venin tetanizant), ingerarea întâmplătoare sau sub formă de preparate empirice a Cimişirului poate provoca vertij, tremurături, vomismente, diaree, congestie pulmonară, paralizie respiratorie şi chiar paralizie spinală spastică, iar contactul extern cu seva acestei plante produce iritaţii cutanate importante.
Să auzim numai de bine!
Dr. ANDREI MANU-MARIN - medic primar urologie, specializare neuro-urologie şi urodinamică, EVOMED Bucureşti, www.evo-med.ro, tel. 0740/07.73.37
"Am o infecţie urinară cu E.Coli şi nu pot scăpa de ea"
(Răspuns pentru EMILIA-ALINA ÎMPĂRĂŢELU - Craiova, F. AS 1089)
Infecţia urinară cu E.Coli poate fi limitată doar la vezica urinară, şi atunci se numeşte cistită şi este însoţită de urinări dese, dureri la urinat şi urină tulbure, sau se poate "întinde" şi la rinichi, şi atunci se numeşte pielonefrită şi se însoţeşte de febră mare şi dureri în spate, pe lângă urinările dese şi cu dureri. Când cistita cu E.Coli apare de 1-2 ori pe an este considerată relativ normală la femei, care au o uretră scurtă şi se infectează uşor. În acest caz, o cură de antiseptic urinar, de 3-7 zile, este suficientă.
Microbul vine din exterior, din zona genitală sau perianală, şi ajunge să urce în vezică. Nu întotdeauna provoacă infecţie. Vezica are în interior un mucus de care microbul nu poate adera şi, la prima urinare, este "spălat" de fluxul de urină. Dacă mucusul este de proastă calitate, cum se întâmplă în infecţiile repetate sau când germenul este foarte agresiv sau la persoanele care beau puţină apă şi urinează rar, ceea ce face ca germenul să stagneze mai mult în vezică, în aceste cazuri, ataşarea germenului la peretele vezical este favorizată şi apare cistita.
Intrarea germenului pe uretră în sus este favorizată şi de constipaţie (când există mulţi asemenea germeni în zona perianală) şi de igiena prea agresivă, cu apă de la duş în zona genitală, care poate împinge germenul în vezică.
Refacerea mucoasei şi a imunităţii ei este ajutată de tabletele de Merişor şi de Aloe Vera, luate pe o perioadă de 3-6 luni. Sunt utile 2-3 căni de ceai diuretic pe zi, pe lângă cei 1,5 litri de apă pe zi. Ameliorarea constipaţiei este obligatorie în prevenirea reapariţiei cistitei.
Un factor important şi neinvestigat, ce poate cauza recidiva infecţiei urinare, este urina reziduală, urinarea incompletă. Dacă, după urinare, în vezică rămân mai mult de 100 ml de lichid, acest reziduu este un mediu ce favorizează creşterea microbului. Eliminarea reziduului ajută la eliminarea recidivelor.
Sfaturi despre cum puteţi trata acest reziduu post micţional puteţi obţine de la urolog. Odată ce aţi obţinut, la o urocultură, o urină sterilă, faceţi câte o urocultură pe lună, 3 luni la rând, să fiţi sigură că infecţia a dispărut.
Centrul de consultanţă naturopată "SECOM(R)" Bucureşti, str. Ştirbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, consultanta@secom.ro
"Nepoata mea are păr în exces"
(Răspuns pentru LIXANDRA ILEANA - Bucureşti, F. AS 1083)
Creşterea excesivă a părului la nivelul întregului corp sau pe anumite zone se numeşte hipertricoză, iar creşterea excesivă a părului la femei pe zone specific masculine se numeşte hirsutism. Din descrierea dvs. rezultă că ar putea fi vorba de hirsutism. Cauzele acestei stări (nu o putem numi afecţiune) pot fi excesul de insulină, de hormoni masculini, tulburări ale funcţiilor glandelor suprarenale, unele medicamente, ereditatea, creşterea sensibilităţii foliculilor piloşi la acţiunea hormonilor masculini. În funcţie de cauză, hirsutismul este asociat cu alte manifestări, cum ar fi ciclul menstrual neregulat, acnee, obezitate cu depunerea grăsimii în jurul mijlocului, sindromul de ovare polichistice. Tratamentul depinde de situaţia concretă a fiecărei femei. Numai pe baza testelor complete de sânge şi imagistice (ecografie, tomografie, rezonanţă magnetică) se poate stabili cauza şi deci tratamentul. Miile de pacienţi cu diferite probleme de sănătate, trataţi de noi cu succes, ne îndreptăţesc să credem că vă putem fi de ajutor în situaţia descrisă. Pentru ca tratamentul propus de noi să fie cât mai bine adaptat cazului concret, avem nevoie de documente medicale şi un număr de telefon de contact, pentru a putea discuta cu unul dintre medicii Centrului de Consultanţă SECOM. Având la dispoziţie peste 150 de tipuri de produse, importate de firma noastră de la producători internaţionali de prestigiu, vă putem întocmi programe de tratament personalizate, respectând totodată indicaţiile literaturii de specialitate. De asemenea, la sediul nostru din Bucureşti, putem efectua o Electro Scanare Interstiţială. Testarea prin EIS oferă informaţii privind starea funcţională a diferitelor organe şi riscurile de apariţie a unor afecţiuni respiratorii, cardiovasculare, endocrine, imunologice, genito-urinare, metabolice, digestive, neurologice, înainte ca ele să poată fi evidenţiate prin analize sanguine sau imagistice. Testarea permite urmărirea evoluţiei stării de sănătate şi a rezultatelor obţinute în urma administrării tratamentului complementar natural adecvat.
În cadrul centrului funcţionează un magazin de unde vă puteţi procura produsele recomandate (ele pot fi trimise şi prin Fan Courier). Avantajele achiziţionării produselor din magazinul Centrului sunt Cardul de Fidelitate şi promoţiile oferite lunar.