Roşia Montană - Cronica unei morţi anunţate
Uneori, viitorul este o machetă cu care oamenii mari se joacă în birourile lor. Se trag linii, aici şi aici, se şterg dealuri, se deschid gropi. Gropile se umplu cu apă, apa se umple cu cianură. Simplu. O joacă de copil, într-o duminică în care părinţii te-au pedepsit să rămâi în casă. Peste lacul ăla în care torni cianură pui un capac. Pac! Nu se mai vede. Haldele de steril le acoperi cu iarbă. Iarba e verde, vine gata ambalată în cutii, împreună cu pământul, o aranjezi cu grijă deasupra, ca un puzzle.
Citeste tot articolul
Alergiile vacanţei
Cele mai noi cercetări în domeniul imunologiei descoperă tot mai multe manifestări psihosomatice ale alergiei. Există stări emoţionale specifice care produc răspunsul sistemului imunitar sub formă de reacţie alergică. Dacă situaţiile se repetă mai des, se formează un reflex condiţionat. Reacţiile pot fi stimulate de imagini, sunete, arome, gusturi, temperatură ridicată sau scăzută.
Citeste tot articolul
Cum a pustnicit şi a aflat părintele Cleopa ziua de Duminică
Nu pot să spun că l-am cunoscut pe părintele Cleopa. Doar l-am zărit o singură dată, când, bolnav şi ostenit, se grăbea cu o rară dârzenie să iasă în faţa chiliei unde o mulţime de credincioşi aşteptau cu sufletul la gură să-l asculte vorbind. Cine crede şi se laudă că l-a văzut pe părintele Cleopa nu ştie ce spune.
Citeste tot articolul
Statul de drept pus la zid
Aşa cum l-a gândit comisia prezidată de Crin Antonescu şi populată de cercetaţi penal şi colaboratori ai fostei Securităţi cu acte în regulă, proiectul de revizuire a Constituţiei are drept scop anularea tuturor câştigurilor realizate cu trudă în ultimii 10 ani în direcţia consolidării statului de drept.
Citeste tot articolul
Poporul sau aleşii? O dilemă constituţională
Puţin mai rămăsese, câteva săptămâni, până când parlamentarii să plece, liniştiţi, într-o binemeritată vacanţă. Mai cu seamă cei ai puterii, care trudesc din greu, de ceva vreme, la proiectul noii Constituţii. Când, surpriză de proporţii! În tot acest climat de preocupată suficienţă a celor care rescriu viitoarea Lege fundamentală a statului, ba, mai mult, în plină coabitare Victor Ponta - Traian Băsescu, preşedintele are o ieşire absolut surprinzătoare.
Citeste tot articolul
Cea mai puternică formă de relaxare: Atenţia
La început, exerciţiile par ciudate. Cum adică, să-mi fixez atenţia pe spaţiile goale dintre obiecte? Să mă concentrez pentru a afla cum se simte degetul mic de la piciorul drept sau lobul urechii stângi? Da, întocmai aşa! Căci, practicată cu regularitate, atenţia consolidează sănătatea psihică şi întreţine bucuria de a trăi. Medicii ne recomandă să acordăm acestor exerciţii minimum zece minute zilnic.
Citeste tot articolul
Basarabia, la jumătatea drumului spre casă
În data de 28 iunie se vor împlini 73 de ani de la ocuparea Basarabiei de către URSS. Membrii Consiliului Unirii au decis să contribuie prin toate mijloacele la pregătirea unei acţiuni menite să spele ruşinea trăită de basarabeni, pe data de 9 mai 2013, când reprezentanţi ai cercurilor imperiale ruseşti au venit la festivitatea în stil sovietic, patronată de Ambasada Rusiei, ofensând demnitatea naţională a românilor.
Citeste tot articolul
ASRI Arhiducele ANDREAS VON HABSBURG-LOTHRINGEN - "În vremurile de demult, trebuia să cred în îngeri. Acum, aici, la Archita, în România, îngerii vorbesc cu mi
Născut în 1936, la Viena, Înălţimea Sa Regală şi Imperială (ASRI), Arhiduce de Austria, Andreas Salvator Gabriel Gottfried Petrus Paulus Augustinus Severinus Maria Josephus Hubertus Ignatius von Habsburg-Lothringen este fiul arhiducelui Hubert Salvator Rainer, Joseph, Ignatius Prinz von Habsburg-Lothringen, prinţ de Toscana, şi al prinţesei Rosemary zu Salm-Salm.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru D. C., F. AS nr. 1068 - "Băiatul meu de 20 de ani se simte rău şi nu ştim cauza"
Cu siguranţă, este necesar ca fiul dvs. să se prezinte, pentru investigaţii de specialitate şi precizare diagnostică, în cadrul clinicii de hematologie de pe raza localităţii în care locuiţi. Spun asta, deoarece semnele şi simptomele pe care le descrieţi par să reprezinte, din păcate, semnalmentele unei patologii limfatice, mai precis ale limfomului Hodgkin.
Citeste tot articolul
"Mulţumesc, domnule doctor Rareş Simu!"
Numele meu este Augustina David, am 50 de ani, locuiesc în Bucureşti şi vreau să îi mulţumesc pe această cale domnului doctor Rareş Simu, medic specialist în imunologie clinică şi alergologie, cu competenţă în homeopatie, pentru că m-a ajutat foarte mult în lupta mea cu o boală care, de multe ori, se încheie dramatic. Vreau să îi mulţumesc pentru grija pe care mi-a purtat-o pe toată perioada tratamentului, lucru pe care îl face, de altfel, cu fiecare pacient.
Citeste tot articolul
Cum să nu ne îngrăşăm în vacanţă
A sosit, în sfârşit, vacanţa! E timpul să lăsăm în urmă programul, ceasul care sună enervant dimineaţă de dimineaţă şi stresul de la serviciu... Din păcate, concediul aduce, în afară de energie şi suveniruri colorate ca nişte ilustrate poştale, şi kilograme în plus. De cele mai multe ori, vacanţa e sinonimă cu a uita de dietă şi de exerciţiile fizice zilnice. Ce mare scofală să pui pe tine unul-două kilograme în plus, veţi spune. Se duc, de cum te întorci la serviciu. Ei bine, nu se prea duc.
Citeste tot articolul
Visele care vindecă
Secvenţele care ne vin din subconştient sunt deseori codificate şi dificil de interpretat. Cercetătoarea şi terapeuta norvegiană Ortrud Grön identifică în ele ceea ce împovărează sufletul unui om. Şi ce ar trebui el să schimbe în viaţa sa, pentru a fi sănătos...
Citeste tot articolul
De la lume adunate şi-napoi la lume date
Anul trecut am avut arsuri groaznice la stomac, care se urcau şi pe esofag şi care îmi dădeau şi dureri în capul pieptului. Atunci, mi-am făcut 2 l de infuzie de sunătoare şi gălbenele, pe care am băut-o într-o zi, în loc de apă. A doua zi, stomacul meu era ca nou. Infuzia se prepară în felul următor: în 2 l apă clocotită se pun 7 linguriţe gălbenele şi 5 linguri sunătoare.
Citeste tot articolul
SELECŢIA "FORMULA AS"
Mă grăbesc să vă semnalez această carte încântătoare, pe care am luat-o de la Bookfest şi am citit-o în aceeaşi zi: dacă intri în lumea ei, nu-ţi mai vine să ieşi de acolo până la ultima pagină. Şi asta pentru că graficiana Anamaria Smigelschi, cu o naturaleţe, o lipsă de poză rară la memorialişti, te contaminează cu vitalitatea, năstruşnicia şi râsul ei, pe care scrisul le transmite de minune, fără artificii stilistice şi strategii narative.
Citeste tot articolul
DRAGOSTE ÎN VREME DE RĂZBOI
După trei ani petrecuţi pe front, Mitru se-ntoarce acasă, rănit, pentru o permisie de două săptămâni. A coborât din tren şi nici măcar nu s-a uitat către crâşma pustie a gării, unde se-oprea pe vremuri, atâta îi era de mare nerăbdarea de-a ajunge odată în curtea casei părinteşti. Şi-a potrivit în spate raniţa soldăţească, şi-a acoperit mai bine mâna lovită, prinsă de gât cu fâşii de cârpe albe, şi-a pornit către dealurile Prelucilor, pe care trebuia să le treacă pentru a ajunge în sat.
Citeste tot articolul
Unde vă simţiţi acasă?
Prin tot ce căutaţi să faceţi mai bun pentru cititorii dvs. şi prin aceştia mai departe, şi pentru alţi oameni cu diverse probleme în viaţa lor, daţi dovadă de o alcătuire cu adevărat umană, toţi cei ce contribuie la editarea revistei fiind, deopotrivă, un fel de rude pentru cititori. Atât de aproape ne sunteţi.
Citeste tot articolul
O seară la cinematograf
Preţ de o singură seară, la cinematograful bucureştean "Scala", a fost ovaţionat Timpuri Noi. Nu genialul film al lui Chaplin, ci grupul rock ce şi-a luat, acum mai bine de trei decenii, numele după acesta. Iar în ultima vreme tot mai mulţi artişti români, dar şi străini, aleg să concerteze în săli de cinematografe, iar evoluţia trupei Timpuri Noi a însemnat o reuşită memorabilă.
Citeste tot articolul
Festivalul marilor iubiri: TIFF
Ajuns la ediţia cu numărul 12, "Festivalul Internaţional de Film Transilvania" (TIFF) e cel mai cunoscut brand cultural al Clujului contemporan şi cel mai important atu al oraşului în lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Vreme de 10 zile, TIFF fascinează publicul şi invitaţii prin atmosfera sa unică, potenţând la maximum facilităţile turistice, culturale şi de divertisment ale istoricului oraş transilvănean.
Citeste tot articolul
ADA NAVROT - "Cel mai mult în viaţă contează să fii iubit"
Am avut o copilărie fericită, înconjurată de bunici, de mătuşi..., am fost iubită de părinţi şi sunt în continuare, deci, nu am motive să fiu nostalgică. Îmi dau seama doar că mai rău e să ai o copilărie nefericită, că asta duce de multe ori la o maturitate dificilă. Dar poate fi şi un motor. Tot aşa, sunt copilării fericite care te dezumflă, te demotivează. Tot aud de oameni care au fost fericiţi în copilărie şi acum nu mai sunt.
Citeste tot articolul
PUTEREA RUGĂCIUNII
Nu am mai scris o scrisoare de foarte mulţi ani! Poate şi pentru că şi eu sunt de foarte mulţi ani pe pământ. Părinţii mi-au murit de mult. Nu mai sunt "copilul" nimănui, decât al lui Dumnezeu! El mi-a dat o viaţă frumoasă, împlinită şi cu multe satisfacţii. Durerea cea mare a fost când fiica mea, cu un copil de 5 ani, a divorţat. A venit acasă cu copilul. Şi-a văzut de serviciu, a făcut o facultate, nu s-a recăsătorit, şi viaţa ei s-a învârtit în jurul "soarelui" ei - băiatul.
Citeste tot articolul
Christian Dreyer, ofiţer de poliţie german - "Totul e viu la voi şi asta îmi place. E altceva!"
Îl rog să închidă ochii. Se supune cuminte. Apoi îl întreb ce-i trece prin minte, dacă eu spun "România". Răspunsul vine imediat. "Oameni cu inimă bună, foarte iubitori şi ospitalieri. Oameni pe care aş vrea să-i revăd". Dacă aş fi auzit aşa ceva de la un artist sau scriitor nu m-ar fi şocat. În fond, ei lucrează tot timpul cu inimile celorlalţi şi se pot apropia uşor de un popor străin.
Citeste tot articolul
Christian Haller - "Când eram mic, mama ne zicea, mie şi fratelui meu, foarte multe poveşti despre tinereţea petrecută în România. Spunea mereu că a fost cea mai frumoasă perioa
Anul acesta, recent încheiatul Salon de Carte de la Bucureşti a avut ca oaspeţi o mare parte dintre scriitorii austrieci, nemţi şi elveţieni, traduşi şi publicaţi la editurile româneşti. Printre ei s-a aflat şi Christian Haller, scriitor elveţian în vârstă de 70 de ani, autorul unui roman emoţionant despre istoria propriei familii, începută, cândva demult, în "Micul Paris" românesc.
Citeste tot articolul
Copiii indigo - O nouă rasă umană?
S-au născut cu abilitatea de a vindeca prin puterea minţii boli la care medicina modernă nu a găsit încă leacuri. Sunt capabili de a vedea viitorul limpede şi cunosc trecutul omenirii şi al Pământului, fără ca cineva să le fi vorbit vreodată despre asta. Sunt extraordinar de talentaţi, cu un IQ aproape de genialitate. Scriu, citesc, pictează, cântă din fragedă pruncie.
Citeste tot articolul
DIANA KRALL - "Am renunţat la ideea de-a fi o divă"
La 48 de ani, frumoasa canadiană blondă, cu ochii verzui şi voce puternică, posesoare a două premii Grammy şi a opt premii Juno, revine în forţă cu acest album - "Glad Rag Doll" - după o pauză de aproape 3 ani. Discul conţine o colecţie de melodii seducătoare, îmbibate de romantismul anilor 1920-'30.
Citeste tot articolul