- Aşa cum l-a gândit comisia prezidată de Crin Antonescu şi populată de cercetaţi penal şi colaboratori ai fostei Securităţi cu acte în regulă, proiectul de revizuire a Constituţiei are drept scop anularea tuturor câştigurilor realizate cu trudă în ultimii 10 ani în direcţia consolidării statului de drept. Este vorba, de fapt, de reluarea loviturii la adresa statului de drept, care a eşuat vara trecută în urma intervenţiei energice a SUA şi UE. Apăraţi de rezultatul aberant al alegerilor din 9 decembrie şi de perdeaua de fum a protocolului de coabitare, politicienii USL şi-au reluat asaltul asupra instituţiilor şi legilor menite să combată corupţia şi să asigure un echilibru, oricât de relativ, al puterilor în stat. Este posibil ca preşedintele Băsescu să aibă dreptate atunci când spune că în spatele acestui asalt care modifică fundamental sistemul nostru juridic şi politic se află o înţelegere murdară, în virtutea căreia PSD îi va permite lui Crin Antonescu să ajungă la Cotroceni, în schimbul golirii de conţinut a funcţiei prezidenţiale. Cred, totuşi, că miza este mai mare: este vorba de fapt de instituirea unei dictaturi a partidelor politice, care vor acţiona prin intermediul Parlamentului pentru a-şi apăra penalii de rigorile legii şi pentru a jefui cu impunitate ce a mai rămas de jefuit. Iar pentru a atinge acest obiectiv, penalii români şi maghiari din politică şi-au dat mâna fără probleme.
Cum putem salva statul de drept, echilibrul instituţional şi mecanismele anticorupţie? Societatea civilă, în mare măsură vândută deja puterii USL, are un impact minim. Presa responsabilă, care a avertizat constant asupra pericolelor proiectului de revizuire, este puţin numeroasă, dar dârză - mult mai dârză decât opoziţia politică. Ca întotdeauna, PDL este preocupat de luptele interne pentru Dumnezeu ştie ce, exact atunci când ar trebui să-l preocupe soarta ţării. Dar presa responsabilă, accesibilă mai ales online, nu ajunge la marea masă de alegători, atât de ignorantă, de iresponsabilă şi de uşor de manipulat. Cum să obţii, deci, o masă critică de alegători, care fie să boicoteze referendumul, dacă pragul de participare rămâne de 50%, fie să voteze masiv împotriva proiectului de revizuire, dacă pragul scade, cum a propus USL? Prin demersul anunţat marţi seara, preşedintele Traian Băsescu încearcă probabil să mobilizeze electoratul scârbit de politic, dar care a păstrat un minim de spirit civic, adică exact electoratul care nu a votat în decembrie 2012. Anunţând că declanşează procedura unui nou referendum pe aceeaşi temă ca în 2009, parlament unicameral de 300 de membri, preşedintele aminteşte că partidele politice - USL, ca şi PDL înaintea sa - au ignorat cu bună ştiinţă voinţa suverană a poporului. Traian Băsescu a ieşit astfel din conul de umbră în care intrase după numirea nefericită a procurorilor şefi şi a deschis un front salutar, lansând o provocare nu numai cetăţenilor, ci şi clasei politice, mai concret PSD, cel mai mare partid, chemat să avorteze acest monstru care riscă să ducă ţara de râpă. De răspunsul cetăţenilor şi al partidului lui Victor Ponta depinde acum soarta statului de drept şi viitorul nostru ca stat european. Să vedem cine şi cum va răspunde exigenţelor istoriei.
- Scandalul care implică trustul INTACT e legat doar de o acţiune corectă a justiţiei sau este şi o debarcare politică cu actorii ascunşi?
- Aş spune că este şi una, şi alta. Categoric, este o acţiune corectă a justiţiei, deşi ne întrebăm ce a păzit justiţia până acum, dar se vede cu ochiul liber că avem de a face şi cu o campanie politică, nu foarte subtilă de altfel. Vârf de lance sunt televiziunile favorabile lui Victor Ponta, în primul rând România TV a prietenului Ghiţă, şi, mai voalat, B1. Este totuşi surprinzător că tocmai acum, ziarişti care au lucrat în trustul Intact dezvăluie acorduri secrete de manipulare a ştirilor, acorduri pe care presupunem că le-au respectat - în tot cazul nu le-au denunţat - atâta vreme cât erau plătiţi de Dan Voiculescu. Sentimentul că ecranele noastre sunt populate de mercenari nu poate fi evitat - căci nu-mi imaginez că la România TV, televiziune patronată politic, exact ca Antena3, totul funcţionează ca pe vremuri la BBC, din punct de vedere al integrităţii editoriale. Putem spune, aşadar, că, în măsura în care avem de a face cu o campanie politică, ea vine din tabăra Ponta. Atacul parlamentarului PNL Ion Ghişe, care a cerut demisia lui Victor Ponta pentru că ar fi pactizat cu Traian Băsescu, nu este întâmplător, ştiute fiind legăturile strânse, de dependenţă chiar, dintre PNL şi PC, dintre Crin Antonescu şi Dan Voiculescu. Întrebarea logică ce decurge din această constatare este de ce a lansat Victor Ponta acest atac? O serie de editorialişti au sugerat că ar fi vorba de un sacrificiu ritual, pentru a asigura credibilitatea lui Victor Ponta în ochii cancelariilor occidentale. Aş adăuga că şi în ţară, Victor Ponta ar putea beneficia de un oarecare sprijin din partea electoratului care îşi dă seama de caracterul nociv al dominaţiei lui Dan Voiculescu şi este dispus să salute orice demers menit să-l anihileze. Dar îl va anihila actualul demers juridico-politic pe Dan Voiculescu, sau avem de a face doar cu o repriză de praf în ochi, cum ne-a obişnuit deja Victor Ponta? În primul rând, trebuie să observăm că nu poate fi vorba din partea premierului, de un demers de revoltă sinceră faţă de practicile trustului Intact, pentru că şi el, ca întreaga USL, s-a folosit de acest trust în timpul protestelor orchestrate de Antena3 în Piaţa Universităţii şi apoi în campania electorală. Au fost aliaţi şi sunt de fapt făcuţi din acelaşi aluat moral şi politic, iar vara trecută, cu prilejul campaniei pentru suspendarea preşedintelui, Victor Ponta a executat cuminte toate ordinele tandemului dominant în USL, Iliescu-Voiculescu.
Poate că acum, într-adevăr, Victor Ponta are alte obiective, care ţin de promovarea şi legitimarea persoanei sale, ceea ce ar impune despărţirea de Dan Voiculescu. Până acum însă "Varanul" a fost invincibil, simbolizând dominaţia laturii obscure a fostului regim comunist în România post-decembristă. Un atac serios asupra sa ar putea fi sinucigaş; totodată, o victorie asupra lui poate aduce un capital politic preţios. Cel mai trist ar fi un rezultat neconcludent, o remiză, care să facă doar câteva victime prin Antene şi să-l lase pe Dan Voiculescu... intact.