E timpul să lăsăm în urmă programul, ceasul care sună enervant dimineaţă de dimineaţă şi stresul de la serviciu... Din păcate, concediul aduce, în afară de energie şi suveniruri colorate ca nişte ilustrate poştale, şi kilograme în plus. De cele mai multe ori, vacanţa e sinonimă cu a uita de dietă şi de exerciţiile fizice zilnice. Ce mare scofală să pui pe tine unul-două kilograme în plus, veţi spune. Se duc, de cum te întorci la serviciu. Ei bine, nu se prea duc. Şi dacă în fiecare vacanţă adăugăm doar două degete de grăsime în plus, de-a lungul anilor, se vor strânge o mulţime de kilograme, de care ne va fi tare greu să scăpăm. În plus, excesele alimentare din această perioadă ne pot deregla metabolismul. Păcat, fiindcă vacanţa este momentul perfect pentru a ne păstra silueta sau chiar a slăbi. Secretul este de a păstra echilibrul între obiceiurile sănătoase şi licenţele culinare ale vacanţei. Vacanţa este, prin definiţie, un moment uriaş de libertate şi bucurie, aşa că ideea de a urma tocmai acum nişte reguli prea stricte nu e prea potrivită. Moderaţia, însă, da. Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta nu doar să vă simţiţi, dar şi să arătaţi excelent.
Apă la tot pasul
Beţi multă apă, atât în drumul spre destinaţia de vacanţă, cât şi în timp ce sunteţi acolo. Apa umple stomacul şi hidratează pielea. În unele mijloace de transport sau locuri de aşteptare, temperatura prea ridicată vă face să transpiraţi în exces. La fel şi pe plajă sau în vârful muntelui. Luaţi exemplul vedetelor occidentale, care, de câte ori sunt fotografiate pe stradă, au o sticlă cu apă minerală în mână. Ştiu ce fac. Un stomac care este umplut - chiar şi cu apă - poate reduce senzaţia de foame şi ajută la prevenirea mâncatului în exces.
Pregătiţi gustări sănătoase
Pizza, maioneze, hamburgeri, fripturi preparate în sosuri grele, cartofi prăjiţi la pungă - ca să evitaţi toate aceste alimente nocive, cumpărate din gară, aeroport sau hotel, produse cu multe calorii, pregătiţi de acasă gustări sănătoase, pe care să le aveţi la îndemână. Luaţi cu dvs. alimente neperisabile, cum ar fi punguţe cu nuci, alune, fructe - banane, mere sau fructe uscate. Păstraţi-le în geantă, atunci când vă aflaţi la plajă sau vizitaţi obiective turistice, astfel încât să puteţi mânca la fiecare câteva ore. Este un mod inteligent de a alunga foamea şi de a nu mânca exagerat la următoarea masă.
Fiţi selectiv la bufet
Majoritatea hotelurilor în care veţi locui în vacanţă oferă mai ales la micul dejun alimente la liberă alegere, într-o varietate uriaşă, căreia nu-i poţi rezista. Înainte să vă umpleţi farfuria cu tot ce vă ispiteşte, beţi puţină apă, care vă va potoli foamea. Gândiţi-vă că o masă prea îmbelşugată vă va obosi şi vă va crea somnolenţă. Alegeţi produse sănătoase, cum ar fi brânzeturi slabe, fructe, iaurt, ouă, pâine prăjită sau cereale integrale. Asiguraţi-vă că micul dejun include alimente bogate în proteine şi vitamine, care necesită mai mult timp pentru a fi digerate, astfel încât să nu simţiţi foame, o oră mai târziu.
Fiţi selectiv şi la restaurant
Chiar dacă mesele au fost incluse în preţ, nu înseamnă că trebuie să mâncaţi tot ce vi se pune în faţă. Mai important decât banii este să aveţi grijă de organismul dumneavoastră. Odată ce aţi luat decizia să vă menţineţi greutatea sau să slăbiţi, axaţi-vă pe alimente cu puţine calorii. Alegeţi carne de pui sau curcan, fiartă sau la grătar, alături de legume crude sau fierte, peşte, fructe şi evitaţi sosurile. Măsură şi la alcool, pentru că deshidratează şi încetineşte metabolismul. Nu trebuie să număraţi caloriile, dar dacă mâncaţi cu moderaţie, nu-i un capăt de ţară dacă din când în când mai călcaţi pe alături. Un truc simplu şi deosebit de eficient: nu mâncaţi cu 3 ore înainte de a merge la culcare.
Alegeţi un cocktail sau un desert
(dar nu pe amândouă)
Băuturile şi deserturile sunt un ritual de vacanţă, dar dacă aveţi grijă de siluetă, alegeţi ori una, ori alta. Scanaţi cu privirea întregul meniu, înainte de a comanda. Dacă mousse-ul de ciocolată vă face cu ochiul, lăsaţi Pinot-ul pentru mâine seară şi trataţi-vă cu apă.
Luaţi antrenamentul cu dvs.
Nu este nevoie să vă petreceţi ore întregi la sală, făcând exerciţii. Câteva minute de antrenament în camera de hotel sau şi mai bine, afară, în aer liber, vă pot ajuta să rămâneţi în cea mai bună formă. Câteva figuri de gimnastică, alergări uşoare pe malul mării, dimineaţa sau seara, când plajele rămân pustii, sau săritul corzii sunt ideale. O coardă poate încăpea în orice valiză. Alternaţi câteva minute de sărit coarda cu abdomene, flotări şi exerciţii de stretching. Repetaţi de câteva ori, şi gata antrenamentul de vacanţă.
Faceţi mişcare
Profitaţi de vacanţă ca să vă planificaţi cât mai multe ieşiri în aer liber. Gândiţi-vă să închiriaţi biciclete ca să exploraţi zona în care vă aflaţi sau să faceţi o excursie, mergând pe jos. Indiferent dacă aţi ales marea sau muntele, peste tot există peisaje superbe. Încercaţi să faceţi o plimbare, dimineaţa sau seara, după cină.
Jocurile cu mingea în apă, la mare sau la piscină, sunt şi ele devoratoare de kilograme, subţiază talia şi vă ajută să ardeţi calorii. Un truc: câteva minute de gimnastică în apă sunt uşor de făcut pentru oricine, indiferent de condiţia fizică şi vă ajută să slăbiţi şi să vă modelaţi masa musculară foarte uşor. Apa acţionează asupra circulaţiei venoase şi limfatice, ceea ce permite o mai bună oxigenare a ţesuturilor, factor esenţial în procesul de slăbire.
Dacă sunteţi în oraş, uitaţi de transportul public şi luaţi-o la pas. Este o modalitate foarte bună, atât de a descoperi în intimitate locul în care sunteţi, cât şi un mijloc de a arde, prin mers, calorii. Vacanţa în oraş permite, şi ea, implementarea de activităţi fizice în programul zilnic, cu condiţia să alegeţi zonele cât mai îndepărtate de carosabilul poluat: plimbaţi-vă prin parcuri, prin locurile verzi de la periferia oraşelor. Solicitaţi o cameră de hotel la un etaj superior şi urcaţi scările, în loc să folosiţi liftul. Alegeţi restaurante la distanţă de hotel şi uitaţi de maşină.
Regele somn
Dormiţi atât cât simţiţi nevoia, astfel încât să vă relaxaţi, dar să fiţi activ atunci când vă treziţi. Programul de somn este în strânsă legătură cu greutatea. Cu cât dormiţi mai puţin, cu atât mâncaţi mai mult şi adăugaţi kilograme.
Nu neglijaţi sufletul
Menţinerea sau scăderea în greutate nu înseamnă doar dietă şi exerciţii. Dacă vă hrăniţi spiritual, nu aveţi nevoie de multă mâncare. Când mintea este infuzată cu gânduri frumoase, înălţătoare, corpul răspunde cu echilibru şi sănătate. Deci: luaţi cu dvs. două-trei cărţi care să vă încânte sufletul şi muzica potrivită, pentru a vă legăna gândurile. Creaţi-vă un colţişor şi un timp propriu în fiecare zi, pentru reflecţie şi meditaţie.
Trucuri pentru slăbit
Orele fixe
Decât să vă înfometaţi cu diete hipocalorice, mai bine vă impuneţi, pur şi simplu, un orar strict de masă. De pildă, nu mâncaţi decât la orele 9, 14 şi 20, fără nici un alt supliment între mese. Astfel, chiar dacă mâncaţi destul de mult la o masă, veţi dobândi un lucru foarte important, şi anume: controlul asupra apetitului alimentar. Mai mult, cu timpul, veţi reuşi să controlaţi prin simpla voinţă şi fără prea mari bătăi de cap sau frustrări, chiar şi obişnuinţele sau preferinţele alimentare, care se ştie că sunt cel mai greu de dezrădăcinat. Şi, dacă aţi reuşit să vă impuneţi orele fixe de masă, atunci puteţi aplica regula de aur a regimurilor de slăbit...
Regula sfertului
Este împrumutată din regimurile dietetice ayurvedice şi este caracterizată de nutriţioniştii care au studiat-o şi au aplicat-o drept "cel mai simplu şi mai inteligent mod de a slăbi". Iată în ce constă ea:
- mâncaţi normal, atât cât să simţiţi că v-aţi săturat, vreme de 2-3 zile, timp în care veţi observa care este porţia de hrană care vă satisface.
- odată ce aţi aflat-o, reduceţi-o în următoarele zile cu un sfert, nu mai mult.
- continuaţi să vă hrăniţi cu porţia de hrană redusă cu un sfert, până când organismul se obişnuieşte cu ea şi nu mai simţiţi nici un fel de foame chinuitoare, pe parcursul zilei.
- odată ce v-aţi obişnuit cu această raţie de hrană, mai reduceţi-o cu un sfert ş.a.m.d., până când ajungeţi la greutatea dorită.
- dacă aţi slăbit prea mult şi vreţi să mai puneţi un kilogram-două la loc, veţi mări porţia de hrană, de asemenea, cu un sfert, aşa încât organismul să nu aibă probleme de digestie sau asimilare.
Apă fierbinte cu lămâie
Atunci când simţiţi că vă este foame, consumaţi câteva înghiţituri (o jumătate de pahar) de apă fierbinte, în care stoarceţi un sfert de lămâie. Aproape instantaneu, senzaţia de foame va dispărea şi, chiar dacă veţi vrea să mâncaţi, nu veţi putea lua mai mult de câteva înghiţituri. Motivul: sucurile gastrice sunt inactivate. Este un tratament foarte bun pentru persoanele care au o foame "tăioasă", cu arsuri la stomac şi senzaţie de nervozitate. De asemenea, este un leac indicat celor care suferă de gastrită hiperacidă sau care au predispoziţie spre ulcer. În plus, e un aport excelent de vitamina C.