"Glad Rag Doll" - "Vesela marionetă"
La 48 de ani, frumoasa canadiană blondă, cu ochii verzui şi voce puternică, posesoare a două premii Grammy şi a opt premii Juno, revine în forţă cu acest album - "Glad Rag Doll" - după o pauză de aproape 3 ani. Discul conţine o colecţie de melodii seducătoare, îmbibate de romantismul anilor 1920-'30. "Acum doi trei ani, făceam curăţenie prin casă şi am găsit o casetă pe care tatăl meu mi-a trimis-o cadou, pe când eram studentă la Colegiul de muzică Berklee din Boston. Caseta cuprindea o selecţie de melodii din anii '20-'30, înregistrate de el cu ajutorul unui microfon pe care-l legase la vechiul nostru gramofon. Este un mare colecţionar de muzică bună şi deţine zeci de plăci de gramofon. O parte dintre acele melodii le puteţi regăsi pe noul meu album", declara Diana într-un interviu acordat imediat după lansarea discului, în octombrie 2012.
"Glad Rag Doll" este cel de-al 11-lea album de studio al solistei, care a vândut, în cei peste 23 de ani de carieră, nu mai puţin de 6 milioane de albume în Statele Unite şi peste 15 milioane în întreaga lume. Diana Krall este unul dintre cei mai bine vânduţi muzicieni ai zilelor noastre, singura cântăreaţă de jazz care a lansat nu mai puţin de opt albume direct pe poziţii fruntaşe în topul "Billboard Jazz Albume". Şi acest ultim disc al ei s-a clasat pe un respectabil loc VI, într-o perioadă când concurenţa este acerbă. "Industria muzicală trece printr-o perioadă extrem de ciudată. O perioadă interesantă, dar înfricoşătoare. De fiecare dată când scot un album nou, mă întreb «oare acesta este ultimul?»", povestea ea, într-un interviu acordat revistei "The Star". Diane nu are însă de ce să se teamă, căci are fani fideli, capabili s-o urmeze până la capătul pământului, iar muzica ei, mai puţin comercială, este apreciată pentru calitate, nu pentru numărul de difuzări la radio.
Ideea de-a scoate de la naftalină melodii din perioada vodevilului şi de-a trece la satin, şiraguri de perle şi jartiere, pentru realizarea unui pictorial cu renumitul fotograf Mark Seliger, a fost de-a dreptul excelentă. Este primul album teatralo-tematic al Dianei, realizat împreună cu producătorul T Bone Burnett, iar rezultatul este un disc antrenant, aventuros şi uşor nostalgic.
Creatoarea de modă Colleen Atwood - deţinătoare a trei premii Oscar pentru costumele din filmele "Chicago" (2002), "Memoriile unei gheişe" (2006) şi "Alice în Ţara Minunilor" (2011) - a avut şi ea o contribuţie majoră în producerea seriei de imagini frapante ce însoţeşte noul album. "Joc un personaj! Şi mă joc gătindu-mă. Am tot uitat să spun în interviurile acordate până acum un lucru important: stră, stră-mătuşa mea a jucat într-un voldevil la New York, în anii '20. Aş fi vrut să ştiu mai multe detalii despre ea şi viaţa ei, dar din păcate nu le cunosc. Am doar o fotografie de-a ei, atât. Mi-a servit ca sursă de inspiraţie... Sub mormanul de perle, pene sau franjuri, în spatele imaginilor superbe realizate de Alfred Cheney Johnston (care au inspirat pictorialul meu), se ascunde, după părerea mea, mult tragism. Multe din fetele frumoase fotografiate de el, artiste în show-ul «Ziegfeld Follies», au murit foarte tinere şi în condiţii tragice. Am încercat să surprind pe discul meu şi partea tragică a vieţii lor, nu doar glanţul acelor ani", spunea ea pentru revista "Rhythms".
Fericire târzie
Diana face parte dintre puţini aleşi care au reuşit în viaţă pe toate planurile. Se trage dintr-o familie modestă, dar mare iubitoare de muzică: "La noi acasă nu a lipsit niciodată muzica. Bunicul a fost miner, bunica era casnică, tata contabil şi mama bibliotecară. Locuiam împreună şi nu aveam bani mulţi, dar aveam un pian în camera de zi. Dacă cineva venea pe la noi, se şi pornea petrecerea. Oricine se pricepea lua partiturile existente şi cânta la pian, iar ceilalţi îl acompaniau cu ce puteau - un acordeon, nişte pahare sau vocea. Era înainte de existenţa iPod-urilor, video-ului şi CD-urilor. Camera se umplea de fum de ţigară, oamenii dansau, cântau şi râdeau. Astea sunt amintirile mele de familie".
A muncit încă de la patru ani ca să "îmblânzească" pianul, iar la 15 ani cânta deja jazz în diverse localuri şi baruri. La şcoala de muzică din America a avut bursă, pe care a obţinut-o la 17 ani, în cadrul Festivalului Internaţional de Jazz din Vancouver. Aici a fost remarcată de doi mari artişti americani, basistul Ray Brown şi Jimmy Rowles, care au luat-o sub aripa lor protectoare şi i-au fost profesori. Cu toate acestea, abia în 1993, la 29 de ani, şi-a lansat primul album - "Stepping Out". Succesul a venit şi mai târziu, în 1996, odată cu lansarea discului "All for You: A Dedication to the Nat King Cole Trio". Dar de acum a devenit de neoprit, o stea în plină ascensiune, unul din numele de marcă ale jazzului contemporan. Şi-a creat o adevărată aură romantică şi o imagine pe măsură, completată cu rochii lungi şi nelipsitul pian pe fundal. "Vreţi să fiu sinceră, am renunţat de mult la ideea de-a fi o divă", spunea într-un interviu acordat în decembrie anul trecut. "Acea doamnă cu rochii lungi şi elegante nu are nici o legătură cu mine. Abia acum mă simt confortabil în pielea mea. Nu mă mai interesează nici stilul vestimentar pe care îl abordez, doar emoţiile şi jazzul... Nu mă înspăimântă nici ideea că mă apropii de 50 de ani. Mereu m-am simţit tânără şi am fost plină de curiozitate. Abia acum 20 de ani am descoperit muzica lui Joni Mitchell şi-a lui Bob Dylan. Deci mai am multe de experimentat şi descoperit", spunea cu mult umor, atunci când a fost întrebată dacă n-o îngrijorează pragul de vârstă care va urma.
Şi pe plan sentimental Diana şi-a găsit liniştea tot ceva mai târziu. Avea 38 de ani când l-a cunoscut pe muzicianul Elvis Costello, la o decernare a premiilor Grammy. Cei doi artişti s-au căsătorit pe 6 decembrie 2003, la casa lui sir Elton John de lângă Londra, iar povestea lor de dragoste pare a nu se fi ştirbit încă. Diane a experimentat şi maternitatea tot la maturitate, la 42 de ani, când, fix în ziua aniversării a trei ani de la nuntă, a adus pe lume doi gemeni - Dexter Henry Lorcan şi Frank Harlan James.
Dacă doriţi s-o ascultaţi pe Diana Krall la Bucureşti, găsiţi bilete în reţeaua Eventim, cu preţul cuprins între 100 şi 450 lei.