Pe aici nu se trece! "Regolele" ladine şi obştile noastre
Când, în anii '30, le-a cercetat locurile, limba şi obiceiurile, istoricul Nicolae Iorga a fost atât de impresionat de ceea ce a văzut în patria ladinilor din Munţii Dolomiţi, încât i-a numit pe aceştia, stăruitor, în scrierile şi în comunicările sale, "cei mai buni fraţi ai noştri".
Citeste tot articolul
Ritualuri autumnale - În loc de depresie, relaxare
Pe măsură ce zilele se scurtează şi lumina pierde bătălia cu întunericul, începe perioada depresiilor autumnale. Tristeţe, melancolie, "spleen”. Energia ne scade şi, în loc să stăpânim noi întâmplările zilei, ne lăsăm stăpâniţi de ele, ceea ce duce la agitaţie, haos şi stres.
Citeste tot articolul
"Uceniţa" lui Goran Bregovici - ANCA POP
Apariţiile sale în concerte de primă mână, alături de Goran Bregovici, vocea surprinzătoare, dublată de frumuseţea melodiilor pe care le compune chiar ea, ne-au îndreptăţit să pariem încă de anul trecut pe Anca Pop, ca pe o câştigătoare în zona muzicii.
Citeste tot articolul
Perspective postelectorale
Finalizarea listelor de candidaţi pentru Parlament ar fi trebuit să pună partidele angrenate în faţa adevăratei bătălii electorale: cea a programelor pentru viitoarea guvernare. Nici una dintre aceste formaţiuni nu a ieşit însă în faţa electoratului cu un proiect consistent şi convingător, privind soarta României în următorii patru ani.
Citeste tot articolul
Un mesaj dinspre America
Imaginaţi-vă că sunteţi un turist occidental. Veţi fi văzut deja multe şi vreţi să încercaţi ceva nou. Parcă nu v-ar tenta ceva foarte extravagant, pentru că e criză, aşa că sunteţi cu ochii pe oferte avantajoase, un loc unde cazarea nu costă cât la Paris sau Barcelona, iar vinul şi berea se găsesc la preţuri decente.
Citeste tot articolul
O viziune de conţopist: ţăranul, vânzător de ziare!
De necrezut: Banca Naţională a României, prin economistul şef Valentin Lazea, condamnă clasa ţărănească la dispariţie! În suficienţa sa de contabil cu mânecuţe, acest domn profită de inexistenţa unei viziuni naţionale asupra agriculturii româneşti şi avansează, ca să se afle în treabă, teorii periculoase pentru ţăranul român, pe care-l vede în postura de spălător auto şi vânzător de ziare.
Citeste tot articolul
ADRIAN PAPAHAGI: "Nu-mi place ce se întâmplă în societatea românească. Văd cu disperare că prea puţini români de bună calitate se implică pentru a salva situaţia&quo
Născut în 1976 la Cluj, fiu al regretatului critic literar şi traducător Marian Papahagi, descendent al marelui filolog aromân Tache Papahagi, Adrian Papahagi este licenţiat în anglistică al Facultăţii de Filologie a Universităţii "Babeş-Bolyai” din Cluj (1999) şi doctor în studii medievale al Universităţii Paris IV-Sorbonne (1998)
Citeste tot articolul
Răspuns pentru BORICEANU MARIA - Suceava, F. AS nr. 1039: - "Am sindrom vertiginos, pe fondul unor leziuni demielinizante”
În primul rând, trebuie ştiut că leziunile demielinizante stau la baza mai multor patologii neurologice degenerative, cum sunt ataxia Friedreich, sindromul Guillaian-Barre, boala Charcot-Marie-Tooth şi, bineînţeles, cea mai cunoscută dintre ele - leuconevraxita (scleroza multiplă).
Citeste tot articolul
"Îi mulţumesc d-lui BOGDAN VICTOR pentru fetiţa minunată pe care o am”
Atunci când citeşti despre vindecări miraculoase ai o reţinere să crezi. Şi totuşi... Aveam 38 de ani şi îmi doream cu disperare încă un copil. Am rămas însărcinată, iar la control mi s-a spus că am fibrom şi un chist pe ovarul stâng.
Citeste tot articolul
Tratamentul complet cu plante medicinale în răceală şi gripă
În ultima vreme, venirea toamnei este legată automat de boli. Răceala şi gripa sunt mai răspândite decât frunzele căzătoare şi întunecă frumuseţea anotimpului. Cine este de vină?
Citeste tot articolul
Călătorie într-un bob de strugure - TESCOVINA
Apără vederea, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, reduce colesterolul, protejează inima, elimină pietrele de la nivelul rinichilor, luptă împotriva cancerului şi a tumorilor. Nu este vorba de un medicament miraculos, ci de banala tescovină.
Citeste tot articolul
Tocurile înalte şi consecinţele lor
Foarte puţine femei îşi pot refuza plăcerea tocurilor înalte, o modă care le avantajează ţinuta şi graţia corporală. Glezna şi gamba se subţiază, silueta pare mai suplă şi mai înaltă, iar profilul trupului capătă curburi şi arcuiri mai atrăgătoare. O grămadă de avantaje, dacă n-ar exista pericolele din spatele lor, care nu se văd, dar care ameninţă sănătatea.
Citeste tot articolul
Dansând prin ploaie
E vară. Soarele îşi despică lumina prin milioane de picături de apă. Plouă în culori. E cald şi plouă. Alerg desculţă şi ţopăi în ploaie. O văd pe bunica.
Citeste tot articolul
Dosarul singurătăţii
Intru şi eu, ceva mai târziu, în discuţia despre singurătate. Am ezitat, pentru că abia mi-am vindecat inima şi am deschis-o spre o nouă iubire. Ea îmi dă curaj să scriu cum a fost.
Citeste tot articolul
Arderi
E toamnă târzie şi albul îngheţului se vede pe acoperişuri. În liniştea dimineţii aştept cu nerăbdare primele raze de soare. Îmi caut motiv să privesc pe fereastra de la bucătărie, spre curtea noastră mică.
Citeste tot articolul
Simpozionul disperării: "Românii din Bulgaria, trecut, prezent şi viitor” - "România ne-a lăsat leproşi”
Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, "AVE”, în colaborare cu Centrul Cultural Român, cu Societatea Culturală a Vlahilor şi Asociaţia "Curcubeul peste Dunăre”, din Vidin, a organizat, pe 3 noiembrie, un simpozion pe care l-aş numi "al disperării”, intitulat "Românii din Bulgaria, trecut, prezent şi viitor”.
Citeste tot articolul
IVO GHEORGHIEV - Preşedintele Uniunii Etnicilor Români "AVE” din Vidin, Bulgaria - "Sunt român, aşa m-a făcut destinul, soarta, Dumnezeu... De ce trebuie să mint că sunt bu
"Duşmanii ne închid ochii/ Dau comandă inimii noastre.../ Nepoţilor le lăsăm numai cimitire/ Cântece cu speranţe blestemate şi veninoase”. Astfel descrie marele poet aromân din Macedonia, Dina Cuvata, soarta vitregă a aromânilor şi, prin extensie, a tuturor latinilor din Balcani, români, istroromâni, meglenoromâni.
Citeste tot articolul
SELECŢIA "FORMULA AS”
Astă vară, când v-am recomandat memoriile lui Stefan Zweig, "Lumea de ieri”, mă întrebam de ce nu-i sunt reeditate la noi şi nuvelele. Viziunea lui asupra psihicului ameninţat de propriile pulsiuni în luptă cu morala socială e şi azi modernă...
Citeste tot articolul
Alexie, Omul lui Dumnezeu
Din prima clipă, mi-a plăcut această bisericuţă ascunsă discret printre casele din spatele bulevardului Cantemir, nu departe de mânăstirea Radu Vodă şi bătrânul Pod Mărăşeşti...
Citeste tot articolul
La Cluj, în inima artei: GALERIA PLAN B
Povestea care urmează este a unui succes tulburător şi neaşteptat al artei vizuale româneşti contemporane. Totul a început nu demult, în 2005, atunci când câţiva tineri plasticieni din Cluj...
Citeste tot articolul
Amintiri cosmice şi bătături româneşti
1 noiembrie a fost ziua vernisajelor în Bucureşti. La Iris Titan Shopping Center a avut loc deschiderea unei ample colecţii de obiecte legate de călătoriile spaţiale, iar la librăria Cărtureşti, o expoziţie ce vorbeşte despre urmele pe care le lasă munca în sufletul şi pe trupurile meseriaşilor.
Citeste tot articolul