Zâmbiţi, vă rog!
Cel mai simplu mod de a ne relaxa este să zâmbim, după cum reiese dintr-o serie întreagă de studii efectuate de specialiştii în domeniu.
Funcţionează întotdeauna, ajută instantaneu - În situaţii stresante, poate fi de ajuns să trageţi puţin colţurile gurii în sus, ca şi cum aţi vrea să zâmbiţi, chiar dacă în realitate nu sunteţi deloc veseli. Căci şi un zâmbet "fals” face să se înfiripe în sufletul dvs. un sentiment de mulţumire.
Respiraţi!
În zilele aglomerate şi obositoare, concentraţi-vă din timp în timp toată atenţia asupra respiraţiei dvs. Mai ales o respiraţie abdominală profundă poate elimina blocajele şi preveni stresul.
Funcţionează întotdeauna, ajută instantaneu - Închideţi ochii şi aşezaţi-vă ambele mâini pe abdomen. Apoi încercaţi să respiraţi liniştit, în direcţia palmelor. În cursul expiraţiei imaginaţi-vă că "expulzaţi” din corp tot ceea ce vă împovărează. Vă veţi simţi eliberaţi.
Masaje, creme şi loţiuni
Rutina zilnică a îngrijirii corporale poate fi efectiv o modalitate de relaxare. Aceasta este concluzia unui studiu al cercetătorilor de la Rheingold Institut pe tema gestionării stresului: "Deseori, traiul nostru de fiecare zi nu mai respectă anumite ritmuri. Adoptarea unor ritualuri, ca puncte de sprijin fixe, ajută la crearea unei structuri în acest haos”. De aceea, rezervaţi-vă în mod deliberat timpul necesar pentru aceste mici oaze de linişte. Iată câteva sugestii făcute de specialişti:
1. Dimineaţa, după trezire, nu vă grăbiţi cu coborâtul din pat. Programaţi-vă timpul astfel încât să dispuneţi de un sfert de oră în plus. Prima "mişcare” este să beţi un pahar de apă, lăsat de cu seară pe noptieră, înghiţitură de înghiţitură, timp în care să vă programaţi mental obligaţiile cotidiene, într-un scenariu relaxat şi optimist. E foarte important ca ziua să fie stabilită de dimineaţă, "în pace bună”, aşa cum vrem noi.
2. Daţi plapuma la o parte, deschideţi fereastra (dacă nu e prea frig) şi începeţi să vă frecţionaţi mâinile, picioarele, bustul şi absolut toate părţile corpului, de 15-20 de ori. Atingeţi-vă corpul "cu drag”. Masajul este o identificare de "trup şi suflet” cu efect pozitiv. La urmă, mai faceţi un masaj rapid şi cu o perie aspră sau, cel mai bine, cu un ciorap de lână, din cei împletiţi de femeile de la ţară şi vânduţi în târg. Întregul program durează 15 minute, dar energizarea e garantată. Veţi începe ziua "stăpâni” pe ea.
Totodată, trebuie spus că există creme şi creme. Căci, cu prilejul studiului menţionat anterior, specialiştii au constatat că efectul de relaxare are mai multe şanse să se manifeste dacă produsul cosmetic întrebuinţat este de calitate. "Cremele de calitate superioară dau sentimentul că sunt într-adevăr eficiente”, spun specialiştii. Prin urmare, cu cât mai scumpe, cu atât mai bune? Nu neapărat. Pentru unele femei, lux înseamnă cremele bio, cu ingrediente naturale, pentru altele - produsele fără parfum sau cele cu acţiune anti-îmbătrânire, preparate la farmacie.
Desfătaţi-vă cu culori
Lumea e frumoasă, fiindcă e atât de viu şi divers colorată. După cum s-a dovedit ştiinţific, culorile pot influenţa starea noastră de bine. Dar nu orice culoare acţionează identic asupra oricui. Pentru a vă relaxa, este necesar să alegeţi acele nuanţe cromatice care vă ajută pe dvs. personal să vă simţiţi bine. Şi concentraţi-vă în mod conştient asupra culorii respective. Aşadar, odihniţi-vă cât de des privirea pe o culoare care vă face bine, de exemplu puneţi în casă, prin colţuri, vase de lut pline cu frunze ruginite şi aurii.
Porniţi în călătorie
Suprafaţa calmă a unui lac, pe care apa închipuie cercuri fugare. Ramurile unor copaci bătrâni, reflectate în oglinda fluidă. Iar deasupra cerul, un cer nesfârşit... Aceste lucruri unde ne găsim liniştea le putem vizita nu doar în realitate, ci şi în imaginaţie, oricând dorim. În momentul când reacţionează, sistemul nostru nervos vegetativ răspunde la fel, indiferent dacă stimulii au fost exteriori sau interiori, afirmă psihologii. Aşadar, puteţi realiza o profundă relaxare fizică şi mentală fie contemplând un apus de soare, fie generând imaginea lăuntrică a unui apus de soare.
Duşul mângâietor
Funcţionează întotdeauna, ajută instantaneu - Caruselul gândurilor se învârte într-o viteză nebună şi nu vrea să se oprească? Eliberaţi-vă mintea intrând sub duş şi, în timp ce apa curge, imaginaţi-vă cum toate grijile se preling şi vă părăsesc odată cu ea.
Răsfăţaţi-vă picioarele
Cine păşeşte prin viaţă într-un tempo accelerat ar trebui să îngăduie, din când în când, picioarelor să se odihnească. Pe tălpi există o multitudine de terminaţii nervoase, care masate au un efect benefic asupra întregului organism.
Funcţionează întotdeauna, ajută instantaneu - Aşa-numitul "pas al omizii” este o metodă simplă de masaj al tălpilor. Mai întâi aplicaţi degetul mare de la mână pe talpă, ţinându-l lipit de piele, apoi ridicaţi-l puţin, fără ca buricul degetului să piardă contactul cu pielea, iar după aceea apăsaţi din nou. Palpaţi astfel întreaga suprafaţă a tălpii, milimetru cu milimetru, imitând cumva mersul unei omizi.
Practice sunt şi rolele de lemn pentru masajul picioarelor. Însă, pentru a obţine un efect maxim de relaxare, aveţi grijă ca obiectul să fie stabil şi suficient de lat, încât să vă permită rularea comodă a ambelor tălpi deodată.
Destindere prin mişcare
O plimbare în pas energic activează circulaţia sângelui şi elimină stresul: îndoiţi braţele cu mâinile făcute pumn, dar fără să strângeţi, şi legănaţi-le lejer, în timpul mersului. Apoi, îndreptaţi-vă eventual spre locul de joacă al copiilor, iar acolo faceţi o pauză, aşezându-vă într-un scrânciob şi legănându-vă uşor înainte şi înapoi. Cercetătorii de la Universitatea new-yorkeză Rochester au descoperit că legănatul lin are o acţiune liniştitoare. Ceea ce înseamnă că, la fel de bine, vă puteţi relaxa şi într-un balansoar.