În ultima vreme, venirea toamnei este legată automat de boli. Răceala şi gripa sunt mai răspândite decât frunzele căzătoare şi întunecă frumuseţea anotimpului. Cine este de vină? În primul rând, bacteriile şi viruşii, cărora pare să nu li se mai împotrivească nimic (peste 80% din infecţiile acute de căi respiratorii superioare sunt de etiologie virală), imunitatea scăzută şi, mai ales, stilul nepotrivit de viaţă, dublat de agresivitatea tot mai puternică a mediului înconjurător. Iată o listă minimă de aliaţi ai bolilor toamnei: alimentele procesate termic, suprarafinate, pline de conservanţi (o umplutură fără aport de substanţe nutritive), clima tot mai schimbătoare, care supune organismul unor adaptări pentru care nu a fost pregătit, variaţiile de temperatură, aerul condiţionat, toate reprezintă un stres căruia organismul trebuie să-i facă faţă, pe lângă stresul de zi cu zi.
În speranţa că ne vom vindeca repede, ne-am obişnuit, atunci când suntem răciţi, să punem mâna pe un antiinflamator sau chiar un antibiotic, uitând că medicamentele antiinflamatoare de sinteză irită sau lezează mucoasa gastrică, ducând uneori la ulcer, iar antibioticele distrug flora microbiană saprofită, scad imunitatea şi nu sunt eficiente în infecţiile virale. Apare, astfel, un cerc vicios între medicamente şi organismul slăbit de ele, care e şi mai predispus la îmbolnăviri. Răcim repetat, facem alte infecţii, luăm iarăşi antibiotice, ajungând astfel la forme din ce în ce mai grave de boală şi la pneumonii.
Salvarea e în natură: TRUSA HAPCIU
Pentru a întrerupe acest circuit, este esenţial să apelăm la un tratament cu produse naturale, lipsite de efecte secundare, şi cu dublu efect: folosite preventiv ajută organismul să-şi crească rezistenţa faţă de îmbolnăviri, iar dacă, totuşi, boala s-a instalat, vindecarea se realizează prin activarea mecanismelor fiziologice ale corpului, şi nu prin inhibarea lor.
Pornind de la proprietăţile plantelor medicinale, echipa de cercetare de la Fares Orăştie a realizat TRUSA HAPCIU PENTRU RĂCEALĂ ŞI GRIPĂ, un concept unic, de tratament complet pentru aceste afecţiuni. Sunt produse 100% naturale, destinate prevenirii şi tratării răcelii şi gripei, a căror administrare este lipsită de efecte secundare şi a căror eficienţă terapeutică a fost confirmată de un studiu de evaluare realizat pe 100 de pacienţi cu diferite forme de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare.
Evaluarea eficienţei terapeutice a fitopreparatelor FARES constituie una din preocupările şi acţiunile constante pe care colectivul de specialişti ai firmei le realizează împreună cu medici de diferite specialităţi. La eficienţa deosebită a produselor se adaugă calitatea plantelor medicinale folosite în reţete.
Trusa HAPCIU conţine atât produse pentru tratamentul de bază, cât şi pentru cel simptomatic, condiţionate sub formă de ceai, tinctură, capsule, comprimate, sirop, soluţie de uleiuri esenţiale, loţiune pentru frecţie. Plantele medicinale asociate în aceste formule asigură un efect rapid şi puternic asupra bolii. Trusa este flexibilă şi personalizată, produsele se administrează în funcţie de severitatea bolii şi de preferinţe.
Tratamentul de bază
Pentru acest tratament, trusa conţine trei tipuri de produse - ceai, capsule şi tinctură, cu efect antiinflamator şi antiinfecţios, grupate sub un nume semnificativ: "Elimină disconfortul respirator”. Iată, pe scurt, prezentarea lor:
Ceaiul - conţine creţuşcă, şovârv, plămânărică, cimbru, anason, frunze de măslin, frunze de eucalipt - plante cu acţiune antiinfecţioasă asupra unui spectru larg de germeni patogeni. Substanţele bioactive din creţuşcă, măslin, eucalipt, imprimă o importantă acţiune antiinflamatoare, analgezică, febrifugă. Responsabili de acest efect sunt în principal derivaţii de acid salicilic din creţuşcă, care sunt consideraţi "aspirină naturală”.
Acest ceai are şi proprietăţi emoliente, expectorante, fluidizante ale secreţiei bronşice, antitusive şi antispastice, datorită mucilagiilor şi uleiurilor esenţiale din plantele prezente în compoziţia sa. Efectul terapeutic al ceaiului este potenţat de proprietăţile imunostimulatoare ale şovârvului şi măslinului. Se recomandă consumarea a 3-4 căni cu ceai pe zi.
Capsulele - conţin creţuşcă, şovârv, extract din scoarţă de salcie, extract de astragalus, usturoi, o asociere de plante care elimină disconfortul respirator.
Astragalus membranaceus a fost folosit în medicina tradiţională chineză de mii de ani, pentru a creşte rezistenţa organismului în faţa diferitelor boli. Este cunoscut pentru capacitatea sa de stimulare a producţiei naturale de interferon în organism. De asemenea, are proprietăţi antibacteriene, antivirale, antioxidante, protejând celulele de alterarea produsă de radicalii liberi. Numeroase studii au demonstrat potenţialul imunomodulator al acestei plante, ea fiind eficientă în prevenirea răcelilor, infecţiilor de tract respirator superior şi grăbind recuperarea pacienţilor cu imunitatea scăzută.
Creţuşca este înrudită ca acţiune cu scoarţa de salcie, deoarece conţine derivaţi ai acidului salicilic, care îi conferă proprietăţi antireumatismale, antiiflamatoare, diaforetice. La acestea se adaugă acţiunea diuretică conferită de flavonoide şi cea protectoare gastrică.
Şovârvul - plantă originară din bazinul Mării Mediterane şi Asia, a fost folosită încă din Antichitate, pentru proprietăţile ei terapeutice şi culinare. Renumitul medic al Greciei antice, Hipocrate, o utiliza în tratarea afecţiunilor respiratorii şi digestive. Astăzi, în urma studiilor de laborator efectuate, s-a evidenţiat că are o importantă acţiune bacteriostatică, asupra mai multor germeni (stafilococ auriu, pseudomonas, klebsiella) şi antifungică, asupra Candidei şi aspergillusului. De asemenea, are efect antispastic şi fluidifică secreţiile bronşice, favorizând expectoraţia.
Usturoiul este una dintre cele mai vechi plante cunoscute pe Terra, fiind menţionat în cel mai vechi text medical, un papirus egiptean care datează din anii 1500 î.H. Este un important imunostimulator, eficient în prevenirea şi tratarea infecţiilor, fiind totodată şi un antibiotic natural cu spectru larg (E.Coli, stafilococ auriu, streptococ, pseudomonas, mycobacterii, enterococi), antiviral (virusuri gripale, herpes) şi antifungic (Candida, aspergillus, microsporum, trichophyton).
Prin compoziţia lor complexă, capsulele au acţiune puternic antiinflamatoare, febrifugă şi antialgică, datorită salicilaţilor prezenţi în scoarţa de salcie şi creţuşcă, cu structură similară aspirinei, contribuind la scăderea febrei, la ameliorarea durerilor musculare, a cefaleei şi a durerilor de gât.
Substanţele active din astragalus, şovârv, usturoi, dezvoltă o acţiune antiinfecţioasă asupra unei game largi de bacterii şi viruşi, iar proprietăţile imunostimulatoare ale acestor plante potenţează efectul produsului. Acestor acţiuni li se adaugă efectul de fluidificare a secreţiilor bronşice, conferit de principiile active din şovârv şi usturoi, facilitând astfel expectoraţia.
Se recomandă în doză de 1 capsulă de 3 ori pe zi, după mesele principale, pentru copii cu vârstă între 6-14 ani, şi 1-2 capsule de 3 ori pe zi, după mesele principale, pentru copii peste 14 ani şi adulţi. Pentru copiii care nu pot înghiţi capsule, se recomandă administrarea conţinutului cu miere sau suc natural de fructe.
Durata curei: 7-10 zile în infecţiile acute şi 1 lună, cu doză de 1 capsulă de 3 ori pe zi, pentru prevenirea îmbolnăvirii la persoanele predispuse.
Tinctura - conţine creţuşcă, şovârv, cimbru, plămânărică, fructe de coacăz, ghimbir, ulei esenţial de ti-tree.
Şovârvul, cimbrul şi uleiul esenţial de ti-tree din compoziţia acestei tincturi îi conferă o puternică acţiune antiinfecţioasă, iar împreună cu fructele de coacăz, bogate în vitamina C, stimulează reacţia de apărare a organismului. Derivaţii de acid salicilic din creţuşcă sunt responsabili de acţiunea antiinflamatoare a produsului, reduc febra şi atenuează durerile musculare din răceală şi gripă.
Acestor acţiuni li se adaugă proprietăţile emoliente, expectorante, fluidizante ale secreţiei bronşice, antitusive şi antispastice, datorate mucilagiilor şi uleiurilor esenţiale din şovârv, cimbru, plămânărică, ghimbir.
Se administrează 35-40 de picături, de 3-4 ori pe zi.
Sfatul doctorului
În cazul unei forme mai severe de răceală, pentru un efect imediat, se recomandă administrarea de capsule asociate ceaiului, în care se poate pune tinctură. Concret: se administrează 2 capsule de 3 ori pe zi, şi câte 35-40 de picături de tinctură, de 3 ori pe zi, puse în ceai. Pentru a îndulci ceaiul, recomand miere de albine, care are şi efect emolient, expectorant.
Tratamentul simptomatic
Simptomele cele mai supărătoare într-o răceală sunt febra, congestia nazală, tusea, însoţite de apatie, somnolenţă, dureri musculare. Pentru tratamentul simptomelor, în trusa HAPCIU pentru Răceală şi Gripă găsiţi ceaiul sudorific, loţiunea reconfortantă pentru corp cu efect sudorific şi antifebril, soluţia de uleiuri esenţiale pentru inhalaţii, comprimatele Plantusin pentru durerile de gât şi siropul Plantusin cu miere, propolis şi vitamina C, recomandat în tuse de diferite etiologii.
Concret, în cazul unui pacient cu viroză respiratorie aflat la debut, recomand: Ceai "Elimină disconfortul respirator” (3-4 căni pe zi), Tinctură (40 de picături la o cană de ceai, de 3 ori pe zi) şi inhalaţii cu soluţia "Uşurează respiraţia” (4-5 picături într-un vas cu apă fierbinte).
Dr. Carmen Nonn,
medic specialist medicină de familie cu competenţă în apifitoterapie, Fares Orăştie