Cosmosul în muzeu
Lungă şi argintie, precum cele folosite de cavalerii medievali, mănuşa primului om ce a ieşit în spaţiul cosmic stă ţanţoş într-o vitrină, alături de o fotografie a purtătorului ei, Iuri Gagarin. Fotografia a călătorit, şi ea, în cosmos, la bordul unei staţii orbitale ruseşti, iar acum s-a întors şi face parte din impresionanta colecţie lui Tasillo Romisch, un german fascinat de spaţiul cosmic. O parte a acestei colecţii a putut fi admirată între 1 şi 11 noiembrie la "Iris Titan Shopping Center” din Bucureşti. Costume de cosmonauţi, căşti de comunicare, obiecte de uz "casnic” de pe staţii orbitale, cum ar fi papucii cu scai pe talpă, pentru ca piloţii din navetele spaţiale să se poată fixa într-un loc, periuţe de dinţi, hrană, o folie de aur de pe Apollo 11, praf selenar adus de Apollo 15, machete ale navelor spaţiale, obiecte ce amintesc de prima misiune comună între americani şi sovietici, tot soiul de suveniruri realizate în cinstea misiunilor spaţiale... Dumitru Prunariu, singurul român ce a zburat în spaţiu, şi Tasillo Romisch au fost animatorii, plini de vervă, ai vernisajului de pe 1 noiembrie. Germanul a fost ghidul primului tur al expoziţiei, explicând entuziast ce reprezintă şi cum a achiziţionat fiecare obiect. A doua zi dimineaţă a făcut acelaşi lucru, dar cu un grup de copii, căci expoziţia "Cosmos, între mit şi realitate” a avut un caracter educativ, îndreptat către pasionaţii expediţiilor cosmice, indiferent de preocupare şi vârstă.
L-am rugat pe Tasillo Romisch, deţinătorul titlului Guinness World Records în 2001 pentru cea mai mare colecţie personală de obiecte legate de zborurile in cosmos să ne spună câteva cuvinte despre marea sa pasiune.
- Vă înflăcăraţi foarte tare când vorbiţi despre obiectele din expoziţie...
- Da, mai ales că am numeroase motive de bucurie să fiu aici. Se împlinesc 40 de ani de la prima mea vizită în România. Pe atunci, veneam la Constanţa, la un concurs de atletism, ca sprinter în echipa RDG-ului. Sunt 20 de ani de când l-am cunoscut pe Dumitru Prunariu! Şi este cea de-a 100-a expunere a colecţiei mele! În plus, de fiecare dată când mă gândesc la România, îmi vine în minte figura sibianului Herman Oberth, unul din pionierii spaţiului, pe care am avut marea onoare să-l cunosc.
- Ce a declanşat pasiunea dumneavoastră pentru zborurile spaţiale?
- În 1969, pe când aveam 15 ani, am văzut transmisia televizată a primei aselenizări. A fost un moment teribil de emoţionant, ce m-a marcat.
Dar pe atunci, la mine-n ţară nu puteau spera să zboare în spaţiu decât piloţii militari, aşa că mi-am luat gândul. Mai târziu, dacă aş fi avut o altă meserie, medic, inginer, poate aş fi avut o şansă, dar cine are nevoie de un economist în spaţiu?
- Şi colecţia?
Urmele meseriei
Tot pe 1 noiembrie, seara, într-o atmosferă cu mult mai pământeană, plină de prietenie şi de emoţii, ceainăria Cărtureşti Verona s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei ce au dorit să asiste la finalitatea proiectului "Bătături. Urme lăsate de meşteşuguri”, realizat de Asociaţia "Câte-n lună şi-n mansardă”.
"Când vine vorba de meşteşuguri, atenţia se îndreaptă spre frumuseţea obiectului finisat şi spre priceperea meşterului. Ne interesează şi pe noi aceste lucruri, dar proiectul nostru se concentrează pe sacrificiile creatorului, pe urmele lăsate de meserie pe corpul său”, a explicat la vernisaj Ana Iuga, unul dintre coordonatorii proiectului.
În vara acestui an, echipa asociaţiei, însoţită de 12 voluntari şi de fotograful Vlad Eftenie, a pornit pe teren, dorind să afle ce urme lasă asupra meşterilor din diferite domenii munca lor, ce se află în spatele obiectelor armonioase pe care le admirăm la târguri sau în vitrinele magazinelor.
Rezultatul acestor căutări, fotografiile şi poveştile din spatele lor, fac subiectul expoziţiei ce poate fi vizitată la Cărtureşti Verona, până pe 28 noiembrie.
Să facem cunoştinţă cu câţiva dintre protagoniştii acestei poveşti. Ciprian Manda este un arhitect de 31 de ani ce a învăţat singur, de pe internet, să lucreze lemnul. În schimb, tanti Jeana şi nea Mitică, olari din Piscu, duc mai departe meseria cu care s-au ocupat bunicii şi părinţii lor. La fel şi argintarul Mircea Crăciun, din Bucureşti, care spune că: "Era o ruşine să nu urmezi meseria părinţilor”. La 30 de ani, după ce şi-a făcut ucenicia la ateliere de bijuterii din Iaşi şi Bucureşti, Ovidiu Sbâncu a pornit propria afacere. "Totul se poate modifica, e un ciclu continuu. Şi asta mi se pare foarte interesant, că iau obiecte vechi de la oameni, le topesc şi fac altceva. Obiectul acela, cum ar veni, are încărcătura celor de dinainte, aşa gândesc eu”. La 75 de ani, după ce toată viaţa a împletit coşuri din nuiele, Gheorghe Pavel din Siliştea nu se poate opri, chiar dacă a ieşit de mult la pensie. Din august, adună mii de nuiele, stând în genunchi pentru a tăia răchita, apoi le cară, pe rând, în spate, un kilometru, până acasă. După aceea, trei luni întregi le curăţă de frunze şi de coajă, le despică în trei. Toate muncile gospodăriei cad în sarcina soţiei. De ani de zile, Gheorghe Pavel nu a mai luat o sapă în mâini, de dimineaţa până seara stă pe scăunel şi împleteşte coşuri. Chiar dacă nu prea mai sunt cumpărători, chiar dacă nu mai face nimeni în sat asta şi nimeni nu mai vrea să înveţe.
Fondată în februarie 2012, Asociaţia "Câte-n lună şi-n mansardă” a participat cu ateliere pentru copii la Street Delivery şi la Fân Fest, la Roşia Montană. "Bătături” este primul său proiect amplu.