Efectul pervers
"Atunci când o acţiune generează un efect neaşteptat, acesta este denumit efect pervers. În zadar încearcă iniţiatorul acţiunii să îşi atingă obiectivul fixat, dacă, atunci când a lansat-o, nu a luat în calcul toate contextele în care ea se desfăşoară. Efectul pervers este cu atât mai dur cu cât cei care îşi propun ceva sunt ferm convinşi că au asigurate condiţiile şi metodele de realizare integrală a acelui "ceva", într-un mediu pe care cred că îl controlează total."
Citeste tot articolul
Săptămâna 22-28 martie
Mercur retrograd ne încurcă socotelile mai abitir decât în urmă cu aproape trei săptămâni, când a început mişcarea de retrogradaţie, deoarece între timp s-a întâlnit cu Neptun. Mintea raţională şi discernământul mercurian sunt înecate în noianul de apă neptunian. Din această cauză, comunicarea are de suferit, putem înţelege greşit ce ni se spune sau putem greşi noi, inducându-i în eroare pe alţii. Ori putem fi noi cei înşelaţi.
Citeste tot articolul
Părintele LAURENŢIU POPA - "Când ni se adună păianjeni în inimă, nu mai e loc de Hristos"
"Ce-i aduce pe creştini la o mânăstire? Misterul, trecutul istoric, minunile petrecute acolo, frumuseţea obştii, cuvântul de folos al unui duhovnic înţelept, incandescenţa slujbelor, liniştea pe care ţi-o dă izolarea de vânzoleala lumii... Rareori se găsesc toate la un loc. Iar atunci când ţi se arată, te copleşesc. Aşa se întâmplă la Mânăstirea Stânişoara, din Vâlcea, aflată drept sub vârful Muntelui Cozia: un ultim fort în calea celor care vor să ia cu asalt cerul."
Citeste tot articolul
Partidul horelor
"Elena P., o cititoare a textului despre hora de altădată, intitulat "Horă în Gorj" (Formula AS nr.1354), ne scrie că îşi aminteşte şi ea de hora din satul ei, aflat în judeţul Argeş, rămasă doar în amintirea celor bătrâni. Ce e de făcut? "Înfiinţaţi un partid al horei", ne sfătuieşte glumind cititoarea. Bine ar fi, doar că singur nu pot înfiinţa "partidul" de care vorbeşte doamna profesoară; în puterea mea este doar să scriu amintiri."
Citeste tot articolul
Eminescu, pe telefonul mobil - Cu prof. dr. RADU BALTASIU, Directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române
"În situaţiunea politică şi în condiţiunea civilă ce s-a croit prin noile legi, se simte de toţi o stare de siluire şi o anomalie, în toate raporturile sociale tradiţionale, încât am ajuns să nu credem în nimic stabil. Putem zice că nu este un singur om serios între noi, care să nu se întrebe când o să se sfârşească această operă interminabilă de schimbări care divizează din ce în ce mai mult societatea noastră, în tabere ostile."
Citeste tot articolul
"Băiatul meu mănâncă de zici că-i Flămânzilă"
"Vă scriu pentru că nu ştiu ce să mai fac cu băieţelul meu, care are 11 ani, şi 60 de kilograme, la 1,40 metri înălţime. Când era mic, era mofturos, mă rugam de el să mănânce ceva, dar începând cu vârsta de 6 ani a început să aibă o poftă de mâncare de zici că-i Flămânzilă din "Harap Alb". La început m-am bucurat, dar acum mi-e teamă, pentru că s-a îngrăşat foarte mult."
Citeste tot articolul
"Mi se crapă pielea până la sânge"
"Încercaţi să faceţi o alifie după următoarea reţetă: se ia o bucată de slănină proaspătă, nesărată, şi se topeşte într-un vas smălţuit, pe foc. Când untura este fierbinte, se pun următoarele plante: muguri de pin, muşeţel, răşină de brad, rădăcină de brustur, gălbenele. Acestea se pun în cantităţi egale în funcţie de cantitatea de untură pe care o aveţi."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ELENA MARIN, F. AS nr. 1332 - "Solicit leacuri naturiste pentru atacuri de panică"
"Stimată doamnă, Atacurile de panică sunt întâlnite destul de des în practica medicală. Cam 5% dintre populaţia SUA, de pildă, suferă de pe urma lor. Atacurile de panică le afectează de 2-3 ori mai mult pe femei decât pe bărbaţi, mai ales pe cele care nu au fost niciodată însărcinate sau care sunt în perioada postnatală."
Citeste tot articolul
Terapia cu nisip
"Nisipul are însuşirea de a rămâne cald o bună bucată de vreme. În timpul verii, soarele încălzeşte în mod natural nisipul de pe malul mării până la 60° C. Dar băile cu nisip pot fi realizate şi atunci când acesta este încălzit artificial până la 40-50° C, în saloane medicale. Rezultatele sunt optime. În întreg organismul se activează circulaţia sangvină, circulaţia limfei, se intensifică metabolismul, transpiraţia devine abundentă, creşte nivelul de oxigen. Căldura ajută ca muşchii să se relaxeze."
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Tratamente cu plante pentru osteoporoză
"Osteoporoza se caracterizează prin diminuarea generalizată şi progresivă a densităţii osoase, determinând fragilitatea sistemului osos. Manifestările clinice majore ale osteoporozei sunt fracturile, care se manifestă mai frecvent la nivelul şoldului, coloanei vertrebrale şi antebraţelor, determinând durere cronică. Fracturile pot apărea după traumatisme minore sau, în cazurile grave, la un simplu strănut."
Citeste tot articolul
Bărbaţii şi delicatele lor probleme de sănătate
"Să recunoaştem: majoritatea bărbaţilor au o problemă reală în a se deschide şi a cere ajutor. Iar dacă au probleme de sănătate din sfera potenţei, prostatei sau infertilităţii, blocajul de comunicare devine total. Cum pot fi ajutaţi într-o asemenea situaţie? Se pare că tocmai femeile, cu tactul lor, sunt capabile să-i înţeleagă şi să-i ajute. În acest spirit, ne-am adresat d-nei Valentina Negulici, director de comunicare al firmei "Bionovativ", producătorul medicamentelor LIFE."
Citeste tot articolul
Inflamaţiile şi pericolul lor
"La curăţatul legumelor, e suficientă o singură clipă de neatenţie. Cuţitul ne crestează degetul şi, odată cu tăişul, ajung în rană bacterii. În decurs de câteva ore, locul respectiv se înroşeşte, se încălzeşte şi se umflă: sistemul imunitar provoacă o inflamare a ţesutului, pentru a combate inamicii veniţi din exterior. Această luptă locală de apărare contra intruşilor, întâlnită şi în alte situaţii - cum ar fi guturaiul, contuziile sau insolaţia - face parte din procesul de vindecare."
Citeste tot articolul
Un ingredient-minune pentru pielea fină: NISIPUL
"Nisipul este un exfoliant natural. Aţi observat vreodată că după ce aţi fost la plajă, tălpile picioarelor voastre sunt, cu adevărat, moi? Aceasta se întâmplă pentru că aţi mers toată ziua prin nisip! Structura granulată a nisipului îl face util pentru procedurile de exfoliere. Pentru o eficacitate maximă, el este deseori amestecat cu ingrediente naturale, de exemplu cu miere, pentru a obţine un amestec moale, care nu irită sau răneşte pielea."
Citeste tot articolul
Reţete de primăvară pentru tenul matur
"Faceţi o infuzie din apă clocotită, turnată peste florile de panseluţe şi de cimbru. Lăsaţi-le să se răcească 20 de minute. Strecuraţi printr-un tifon, adăugaţi picăturile de ulei de grepfruit şi scuturaţi bine recipientul. Se şterge faţa zilnic, dimineaţa şi seara, cu un tampon de vată bine umezit. Se lasă să se usuce obrazul, apoi se aplică crema obişnuită."
Citeste tot articolul
Două metode care nu dau greş
"Ca mai toate adolescentele din ziua de azi, visez la o siluetă perfectă, de aceea am încercat tot felul de reţete pentru a scăpa de kilogramele în plus. Multe dintre ele nu au dat rezultate, căci nu făceam altceva decât să mă înfometez. E adevărat, scăpam de kilograme, dar peste câteva luni le puneam la loc. Şi asta, până am folosit următoarele două reţete; în acelaşi timp făceam şi câteva exerciţii fizice, seara."
Citeste tot articolul
Kira şi Aris
"În urmă cu 16 ani, în familia noastră s-au mutat definitiv două fiinţe ca nişte gheme de mohair alb, cu ochi albaştri, iscoditori. Una este Kira, o siameză cu năsuc gri şi ochi ca de peruzea, cu mers elegant şi vorbăreaţă cât zece la un loc. Al doilea este Aris, un motănel birmanez intrigant şi posesiv, care priveşte cruciş. Faptul că erau apropiaţi ca vârstă i-a ajutat să se împrietenească destul de uşor."
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
"Cezar este un motan superb în vârstă de 2 ani, tigrat pe roşcat, care a trecut prin grele încercări, ca în final să se aleagă cu o luxaţie de mandibulă, astfel încât nu mai are buza inferioară. Duce o viaţă absolut normală şi sănătoasă, fiind un pisoi foarte blând, iubitor, iar dacă este luat în braţe se aşează în jurul gâtului ca un fular."
Citeste tot articolul
Parcul Naţional COZIA - Cum vine primăvara în pădure?
"Sunt în jur de 20 de tipuri de zone naturale care au parte de o protecţie specială în întreaga Europă. Unele habitate protejează o plantă rară, în alte zone e protejată o specie de animale pe cale de dispariţie. Ei bine, există în România un parc naţional, Parcul Naţional Cozia, care înglobează toate cele 20 de tipuri de habitate Natura 2000. O lume întreagă într-un singur parc!"
Citeste tot articolul
Vila Constantin Bosianu
"Ne e greu să credem că odinioară, partea de Bucureşti de la gara Filaret în jos era cultivată cu viţă-de-vie. Hărţile vechi şi stampele de epocă arată că, într-adevăr, pe arii largi, se întindeau viile unor bucureşteni şi ale mânăstirilor de la marginea oraşului. A dispărut cu totul acea mică podgorie. În locul unde se coceau strugurii pe arac, s-a întins oraşul cu case şi blocuri. Din lumea viti-vinicolă a rămas numai un nume de stradă, şoseaua Viilor, iar în apropiere a fost amenajat Parcul Carol I."
Citeste tot articolul
Sunetele şi mişcările primăverii
"Primăvara porneşte în grădina mea din vârful părului bătrân. Acela este primul loc luminat de razele soarelui, în fiecare zi, indiferent de anotimp. Acolo, pe o creangă care iese un pic în afara coroanei şi se termină într-un unghi ascuţit, acolo vin şi se aşază fel de fel de păsări, iar între ele, apare una mai mare, cu pene cenuşii albăstrii şi cu aripi dungate în alb şi negru."
Citeste tot articolul
O călătorie în Egipt
"Astăzi mi-a fost încredinţată o misiune groaznică: să scriu povestea unei prietene care tocmai a aflat că are cancer în stadiu terminal. Până acum, nu se gândise deloc la moarte. Azi, numără clipele care i-au mai rămas şi, în acelaşi timp, luptă pentru viaţă. Mi-a spus ce crede că a pierdut, pentru ce ar implora să-i mai fie lăsat măcar un pic de timp."
Citeste tot articolul
TEO TRANDAFIR - "Ca om de televiziune, faci în fiecare zi o sculptură în gheaţă"
"Am încercat să fac performanţă cât m-am priceput, cu privirea în jos, încercând să fiu cât mai puţin arogantă, am rămas un om cuminţel, modest, care între timp s-a mai trezit în situaţii care i-au impus s-o ia din nou de la zero. Uite, şi-acum am luat-o de la început cu Facebook-ul, în urmă cu nici o lună de zile. Am o pagină de Facebook care, după două zile, era deja urmărită de 2000 de oameni, ceea ce m-a făcut să mă simt minunat!"
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
""Multă vreme ridicat în slăvi ca fiind «viitorul luminos al omenirii», în prezent se vădeşte a fi fost cel mai negru coşmar al ei" - scrie Thierry Wolton, autorul unei trilogii însumând peste 3000 de pagini (după acest prim volum, vor fi traduse şi celelalte două, "Victimele" şi "Complicii") dedicate comunismului. În vasta sa "încercare de investigaţie istorică", el îşi propune să demonstreze ce a făcut această orânduire ca să-şi merite calificativul de coşmar."
Citeste tot articolul
ANGELA TOMASELLI - "Nu mă încearcă niciun fel de spaimă că timpul trece"
"Din copilăria mea la Brezoi am moştenit verdele. Asta întâlneşti acolo, pe Valea Lotrului: mult verde, pajiştile, dealurile, munţii acoperiţi de păduri, fiecare cu verdele ei. Şi Lotrul pare verde, înconjurat de atâtea păduri. Ei bine, verdele locului m-a influenţat aşa tare, încât, în primii ani de facultate, tot ce lucram avea neapărat şi foarte mult verde."
Citeste tot articolul
Un metru în faţă
"Sunt deja ani de zile de când în Moldova s-a organizat o mişcare civică, serioasă şi puternică, susţinută de oameni unul şi unul, care luptă, prin toate mijloacele legale, pentru direcţionarea de fonduri în vederea începerii lucrărilor la o autostradă care să lege vechea regiune istorică a Moldovei de Ardeal şi, prin asta, de Europa."
Citeste tot articolul
Oamenii de ştiinţă faţă în faţă cu Dumnezeu
"Einstein, Hawking, Tesla şi Newton - cam astea sunt primele nume care ne vin în minte atunci când ne gândim la cele mai luminate minţi pe care ni le-a dăruit ştiinţa. Dar dacă aceşti mari oameni au reuşit să pătrundă o parte dintre tainele Universului, începând cu însăşi naşterea lui, au putut ei oare să-i înţeleagă mai bine şi Creatorul? Ce au crezut ei despre Dumnezeu?"
Citeste tot articolul
ZODIAC SOCIAL: BERBECUL (21 martie - 20 aprilie) - Întruchiparea cavalerului
"Începutul în forţă esta caracteristica marcantă a Berbecului, care nu poate sta să se uite cum lucrurile NU se mişcă sau se învârt într-o rutină. Unde apare Berbecul, plictiseala dispare şi apare acţiunea. Berbecul are nevoie de un nucleu social, pentru a-l împrospăta sau pentru a-l conduce. Mai greu de făcut, dacă grupul respectiv conţine deja o personalitate dominantă. Dar asta nu e neapărat o problemă."
Citeste tot articolul
MIHAI MĂRGINEANU - "M-am pus pe cântat şi bucurat suflete"
"A intrat în spaţiul folkului românesc în urmă cu 14 ani, reuşind să urce repede treptele afirmării. Popularitatea i-a crescut şi mai mult după ce a fost distribuit în rolul lui Ardiles din serialul de la Pro TV, "Las Fierbinţi". Şi tot "Las Fierbinţi" îl îndeamnă, probabil, şi către expresii radicale şi necenzurate, prilej de indignare, dar şi de autenticitate a textelor. Melodiile lui Mihai Mărgineanu sunt inspirate în special din folclorul urban sau sunt preluări ale unor vechi cântece de pahar."
Citeste tot articolul