Băi calde cu nisip
Efecte
Nisipul are însuşirea de a rămâne cald o bună bucată de vreme. În timpul verii, soarele încălzeşte în mod natural nisipul de pe malul mării până la 60° C. Dar băile cu nisip pot fi realizate şi atunci când acesta este încălzit artificial până la 40-50° C, în saloane medicale. Rezultatele sunt optime. În întreg organismul se activează circulaţia sangvină, circulaţia limfei, se intensifică metabolismul, transpiraţia devine abundentă, creşte nivelul de oxigen. Căldura ajută ca muşchii să se relaxeze. În afară de aceasta, tratamentul cu nisip elimină durerea provocată de bolile degenerative ale articulaţiilor sau de osteoporoză. În momentul de faţă tratamentul cu nisip este foarte popular în multe ţări ale lumii. Psamoterapia este folosită în spitale de reabilitare fizică, centre ambulatorii de recuperare fizică, în clinici de fizioterapie şi în alte instituţii medicale.
Ce boli vindecă
Psamoterapia este indicată în: dureri lombare, reumatism, tulburări degenerative ale articulaţiilor şi vertebrelor, spondiloartrită anchilozantă, obezitate, boli ale aparatului respirator, osteoporoză, nevralgii, nevrite şi mielite cronice, inflamaţii ale aparatului genital feminin, prostatită cronică, boli ale rinichilor şi ale căilor urinare, boli inflamatorii cronice ale organelor bazinului, tulburări ale sistemului nervos, tulburări digestive cronice, în efectele poliomielitei şi rahitismului.
Ce fel de nisip?
Există diferite tipuri de nisip. În decursul milioanelor de ani de eroziune a mineralelor şi în condiţii climaterice specifice, a apărut un nisip cu o compoziţie minerală diversă. Cel mai des se întâlneşte nisipul cu cuarţ. Acesta are o culoare galben-maronie. Dar există şi nisipuri colorate. Pe multe plaje din bazinul Caraibelor nisipul este alb şi are în compoziţie rămăşiţe de vietăţi marine moarte: scoici sau corali. Nisipul negru îşi datorează culoarea lavei negre de pe unele dintre insulele Canare. Cel mai bun este nisipul de pe malul mării, colectat chiar de pe plajă sau de pe fundul mării, la câteva mile de mal. În acest caz, el este supus unei proceduri de uscare înainte de a fi încălzit până la temperatura necesară. În general, se foloseşte un nisip foarte fierbinte (48-60° C), dar, datorită caracteristicilor sale, acesta nu arde corpul, fiindcă degajă treptat căldura, permiţând porilor organismului să o absoarbă.
Durata medie a unei şedinţe de terapie cu nisip variază de la 20 până la 40 de minute, în funcţie de tipul nisipului folosit.
Psamoterapia este de două feluri: generală - atunci când corpul este acoperit în întregime cu nisip cald, în afară de cap, şi locală - când sunt acoperite anumite părţi ale corpului: mâinile, picioarele, regiunea lombară.
Metoda psamoterapiei generale
Pentru desfăşurarea unei şedinţe de psamoterapie generală sunt umplute căzi speciale cu nisip încălzit, spălat în prealabil şi uscat la 120° C. Pacientul se afundă în nisip, lăsându-şi la suprafaţă doar capul. Astfel de proceduri se pot face şi pe plaja mării, în a doua jumătate a zilei, când nisipul este încălzit de soare la maximum şi nu conţine microorganisme dăunătoare.
Această cale terapeutică presupune următorii paşi:
1. Se face o groapă în nisip, potrivită parametrilor corpului.
2. Se şterge cu grijă pielea.
3. Sub cap se pune un prosop.
4. Pe frunte se aşază un şerveţel ud sau un prosop înmuiat în apă. Trebuie respectată o condiţie obligatorie: capul trebuie să se afle într-o zonă de umbră, pentru a se evita insolaţia.
5. După ce pacientul s-a aşezat în groapa pregătită, corpul începe să îi fie acoperit cu nisip (mâinile şi picioarele - cu un strat de 12 cm, alte zone - cu aproximativ 5-6 cm, iar abdomenul - cu un strat nu mai gros de 2 cm), evitând zona inimii.
6. După încheierea procedurii (peste 20-30 minute), nisipul este spălat cu apă curată, iar pacientul se odihneşte încă o jumătate de oră, în condiţii confortabile. Este interzisă scufundarea imediată în apă rece.
Metoda psamoterapiei locale
Psamoterapia locală presupune aplicarea nisipului pe anumite părţi ale corpului: picioare, mijloc etc. Ea include următoarele proceduri:
* Băi locale de nisip, pentru una sau mai multe părţi ale corpului.
* Aplicaţii cu nisip - sunt aşezate săculeţe cu nisip fierbinte pe diferite zone ale corpului.
Tratamentul cu nisip, în condiţii casnice
Terapia locală cu nisip poate fi urmată în orice anotimp, fără a frecventa staţiunile balneare, plaja sau centrele medicale. Totuşi, acest procedeu necesită anumite cunoştinţe şi efort. În primul rând, nisipul trebuie să fie pregătit corect. Pentru aceasta e nevoie:
1. Să fie adunate câteva kg de nisip (marin, de râu, sau de lac).
2. Să fie cernut, curăţindu-l, astfel, de mici pietricele, scoici şi nămol.
3. Să fie spălat într-o apă curgătoare, caldă.
4. Să fie încălzit în cuptor timp de 1,5 ore (la o temperatură de 115-120° C), amestecând deseori în el.
5. Să fie răcorit şi presărat într-un vas potrivit.
Psamoterapia la domiciliu se foloseşte în următoarele cazuri, exclusiv pentru tratament local: pentru a slăbi, contra celulitei, în scopuri cosmetice.
În cazul tratamentului pentru o anumită parte a corpului (de exemplu, o mână sau un picior bolnav). De obicei, în condiţii casnice se folosesc două metode: băile locale şi aplicaţiile cu nisip.
Băile locale
Procedura lor poate fi îndeplinită astfel:
1. Nisipul pregătit în prealabil se încălzeşte în cuptor până la o temperatură de 50° C.
2. Se pune nisipul într-o cutie sau lighean adânc.
3. Se cufundă în el partea bolnavă a corpului - de obicei, la o adâncime de 15-20 cm (de exemplu, extremităţile) şi se aşază deasupra o pătură.
4. După încheierea procedurii (care durează peste 20-30 minute) nisipul se spală cu apă călduţă şi pielea se şterge cu un prosop.
Se pot face între 15 şi 30 de şedinţe. După o zi sau două zile, consecutiv, trebuie să se facă pauză.
Nisipul folosit se spală şi se încălzeşte, din nou, în cuptor până la 120° C, se răcoreşte şi se presară în vas, până la următoarea întrebuinţare.
Săculeţe cu nisip
Terapia bazată pe aplicarea săculeţelor cu nisip constă în următoarele acţiuni:
1. Nisipul pregătit în prealabil se încălzeşte până la temperatura de 60° C şi se toarnă într-un săculeţ (din bumbac, piele întoarsă etc).
2. Se strânge bine la gură şi se aplică pe locul bolnav (pe pielea uscată).
3. Deasupra se leagă cu un fular de lână.
4. Procedura se încheie după 30-40 min.
Durata tratamentului e de 15-20 de proceduri, recomandabil să fie făcute înainte de somn.
Şedinţele se pot face, fără a ne pune în pericol sănătatea, în fiecare zi sau o dată la două zile. A doua variantă este preferabilă, întrucât permite organismului să se odihnească.
Contraindicaţii
În perioada acutizării unei boli cronice nu se recomandă folosirea terapiei cu nisip. Psamoterapia este contraindicată în următoarele cazuri: boli cardio-vasculare, ateroscleroză, diferite infecţii, endometrioză şi mastopatie, boli oncologice, diferite scurgeri de sânge (inclusiv menstruaţia), diabet zaharat, hipertonie şi hipotonie, boli ulceroase ale pielii.
Înainte de a recurge la terapia cu nisip se recomandă consultarea unui terapeut. Dacă procedurile sunt realizate sub îndrumarea unui specialist, sau, în cazul tratamentului la domiciliu, cercetăm informaţiile cu multă atenţie, putem fi siguri că ne vom bucura de o sănătate mai bună.
Angela Voicilă