Slugărel
"Niciun cetăţean de bună credinţă din România nu mai poate crede în probitatea profesională şi morală a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Numit din partea ALDE în cabinetul Dăncilă, înfeudat PSD-ului, T. Toader a părut, la început, un specialist interesat să oprească posibilele "abuzuri" ale Justiţiei române, fără a cădea în tentaţia majorităţii politicienilor, de a o subordona propriilor interese."
Citeste tot articolul
Săptămâna 8-14 martie
"Suntem într-o plină tulbureală energetică. Soarele, Mercur retrograd şi Neptun în Peşti dizolvă tot ce ating, mai ales ca urmare a recentei Luni noi, care a fost tot în Peşti. Marte şi Uranus în Taur, în schimb, vor să formateze şi să organizeze tot ce se poate. Ei bine, nu se poate şi-aşa, şi-aşa. Rezultatele pot fi de-a dreptul amuzante, în sensul că ne îmbrăcăm şi ne machiem cu grijă, dar uităm să ne pieptănăm."
Citeste tot articolul
Cum am pierdut Cula Greceanu
"Cea mai veche culă din România, Cula Greceanu de la Măldăreşti, judeţul Vâlcea, ridicată pe vremea lui Mihai Viteazul şi transformată în muzeu de mai bine de jumătate de secol, a fost închisă la începutul anului. Centenarul României, cu toată spoiala lui de care nu s-a ales nimic, trecuse deja de o lună. După el, potopul..."
Citeste tot articolul
Mireasă cu ochii verzi, mâine seară ce-ai să vezi...
"Marelui povestitor din Vatra Dornei Ion Cruceanu, îi stăruia în minte o întâmplare petrecută cu mulţi ani în urmă. Într-o după-amiază de sâmbătă, stătea de poveşti cu mătuşa Agripina, bocitoarea din filmul Baltagul, în atmosfera intimă a unei odăi ţărăneşti din spaţiul Muzeului de Etnografie din oraşul Vatra Dornei. Erau triste poveştile mătuşii, cu stoluri de păsări negre prevestitoare de moarte, cu inimi sfâşiate de dor..."
Citeste tot articolul
"Nu-mi pot trata osteoporoza pentru că am şi probleme renale"
"Vă rog din suflet să mă ajutaţi şi pe mine cu un tratament naturist pentru osteoporoză. Menţionez că am un singur rinichi, cel stâng; dreptul mi-a fost extirpat. Medicul endocrinolog mi-a prescris Vigantol, 1 comprimat pe zi. Medicul urolog mi-a zis să am grijă cu acest medicament pentru că poate produce calculi. Sunt disperată, nu ştiu ce să fac, ce tratament să iau, pentru că osteoporoza îmi produce dureri în toate oasele."
Citeste tot articolul
"Băieţelul meu are toracele înfundat"
"Şi băiatul meu a avut aceeaşi problemă, depistată la vârsta de trei ani. Nu sfătuiesc pe nimeni să apeleze la intervenţie chirurgicală, pentru că lasă urme reumatice ce se manifestă mai devreme sau mai târziu. Mie mi s-a recomandat să merg la mare cu copilul, cel puţin o lună pe an. Să stau cât mai aproape de apă, mai ales acolo unde marea se izbeşte de ţărm. În felul acesta, a făcut o cură cu aerosoli naturală."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru d-na GHEORGHE - Milano, Italia, F. AS nr. 1334 - "Fiul meu suferă de boala Crohn şi abces perianal"
"Stimată doamnă, boala Crohn este o tulburare cronică, inflamatorie, a întregului tract intestinal. Medicina clasică o consideră nevindecabilă, o boală fără leac. Boala debutează printr-o inflamaţie a suprafeţei pereţilor tubului intestinal, după care apar mici ulceraţii superficiale, care sunt urmate de ulceraţii profunde, ce se pot fi complica prin perforaţii intestinale, abcese (prin revărsarea microbilor şi a altor materii din intestine), fistule (canale artificiale legând două ţesuturi). Aceste procese pot afecta întregul tract intestinal."
Citeste tot articolul
Recapitulare de primăvară - Primele verzituri
"În curând, pieţele noastre vor fi pline de verzituri. Proaspete, "autentice", culese din pădure sau din grădini, ele sunt primele "medicamente" din farmacia naturii menite să ne energizeze, după lungile luni ale iernii. Daţi iama în ridichi, urzici şi leurdă! Porniţi chiar dvs. pe urmele lor! Lângă ele, în iarbă, vă aşteaptă şi primăvara, cu miresmele ei dătătoare de o mie de vieţi."
Citeste tot articolul
ABECEDARUL STRESULUI
"Pentru sănătate, stresul constituie cel mai primejdios factor de risc al secolului XXI. El afectează până şi copiii: dintr-un studiu realizat în 2015 reiese că un copil din şase şi un adolescent din cinci prezintă simptome tipice de stres. Iar în cadrul unui sondaj efectuat în 2016, 60% dintre adulţii chestionaţi şi-au mărturisit senzaţia că se află sub presiune şi aproape 25% dintre respondenţi au declarat că sunt expuşi în mod frecvent la stres."
Citeste tot articolul
Bacteriile bune, o farmacie uriaşă. Cum ne orientăm?
"Studiile recente subliniază iar şi iar beneficiile bacteriilor bune din intestin, care nu au doar darul de a ne îmbunătăţi digestia, ci ne pot creşte imunitatea, menţine silueta şi chiar stimula memoria - şi asta, ca să ne rezumăm la doar câteva exemple. De unde putem face însă rost, cu un minimum de bătaie de cap şi de costuri, de asemenea bacterii benefice pentru organism?"
Citeste tot articolul
Curăţire de primăvară - POSTUL
"Tipurile de post cunoscute de religia creştin-ortodoxă sunt destul de numeroase şi sunt o expresie a unei înalte cunoaşteri a necesităţilor umane. Există o graduare evidentă; astfel, se începe cu cea mai uşoară formă şi se ajunge..."
Citeste tot articolul
Vestitorii primăverii
"Puneţi apa pe foc şi când clocoteşte, adăugaţi toporaşii. Trageţi vasul deoparte şi lăsaţi infuzia să stea acoperită o oră. Strecuraţi şi loţionaţi-vă tenul cu ajutorul unui tampon de vată, dimineaţa şi seara. Are efect antibacterian, antiinflamator, de reducere a iritaţiilor pielii şi de împrospătare. Se potriveşte oricărui tip de ten. Se păstrează la rece nu mai mult de 3 zile."
Citeste tot articolul
Ceaiul oolong
"În Occident, când vine vorba de slăbit, ceaiul oolong se află în top. Este rudă bună cu ceaiul verde, doar că este supus parţial fermentării. La chinezi, ceaiul oolong ocupă de mii de ani un loc de cinste. Se disting mai multe varietăţi, în funcţie de modul prelucrării, cu arome, parfumuri, culori diferite."
Citeste tot articolul
Trudy
"Mă uit la ea şi mă întreb: ce pot să scriu în câteva cuvinte despre un căţel atât de deosebit? Că pentru mine este cea mai frumoasă, deşi nu se trage din nicio rasă renumită? Că este cea mai cuminte şi ascultătoare dintre căţei? Că ne copleşeşte pe toţi cu dragostea ei? Mi-ar trebui pagini întregi pentru a o descrie, pentru a povesti despre ea, despre Trudy. Sau poate este suficient să spun că pe actul ei vamal, în loc de valoare, scrie "inestimabil"...?"
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
"Cezar este un motan superb în vârstă de 2 ani, tigrat pe roşcat, care a trecut prin grele încercări, ca în final să se aleagă cu o luxaţie de mandibulă, astfel încât nu mai are buza inferioară. Duce o viaţă absolut normală şi sănătoasă, fiind un pisoi foarte blând, iubitor, iar dacă este luat în braţe se aşează în jurul gâtului ca un fular."
Citeste tot articolul
Doi pentru eternitate - Creangă şi Eminescu
"Pe uliţa povârnită a Ţicăului, coboară un bărbat înalt şi gros, ţinând într-o mână un cufăr de lemn, iar cu cealaltă, palma unui copil sfrijit, care-l urmează prin praful drumului... Bădia Creangă e trist. Singur, sărac, izgonit din învăţământ şi din preoţie, părăsit de nevasta care fugise cu un călugăr, nu mai are nici un viitor."
Citeste tot articolul
Pe stradă cu "Formula AS" - Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie...
"Ştiţi ce? Abia asta e ruşinea cea mai mare! Asta de acum, da, da, exact asta! Că trebuie să vină un ziarist la mine - nu vă supăraţi, că nu vă jignesc cu nimic, eu spun doar adevărul - să mă întrebe ce vreau eu, Sandu Emil, cetăţean român, de la ţara mea! Că într-o viaţă de om, vorba aia, mai am un pic şi ies la pensie, reţineţi, nimeni!, nimeni, nimeni nu mi-a cerut părerea în nici o privinţă! Şi eu mi-am mâncat sănătatea pentru ţărişoara asta!"
Citeste tot articolul
La conacul din Brăneşti
"Uneori ajung să cunosc povestea unui om sunând la numărul de telefon citit pe anunţul de vânzare de la poarta unei ferme. Aşa s-a întâmplat şi acum: am văzut un număr de telefon sub anunţul "fermă de vânzare", în marginea pădurii, la intrarea în satul Pasărea, din Ilfov. Mi-a răspuns un bărbat în vârstă, cu o voce care nu semăna cu a unui sătean oarecare, trăit o viaţă în gospodăria lui. Am intuit că omul ar putea vorbi şi despre alte lucruri decât de tomatele cu lujerul întins pe fir, într-un solar uriaş. "Vin acum să vă deschid poarta!", mi-a spus, şi am pornit maşina ca să intru în curtea largă a fermei. "
Citeste tot articolul
Prima iubire - Trei povestiri despre întâia întâlnire cu dragostea
"Fiecare om are istorisirea lui unicat, atunci când vine vorba de prima poveste de dragoste din viaţa lui. Ea poate veni târziu, după ani de prietenie, ori fulgerător, când ne aşteptăm mai puţin. Amintirea primei iubiri ne poate marca pentru tot restul vieţii sau poate fi pentru noi doar un episod spumos şi amuzant, bun de relatat la un pahar de vin. Pentru unii, prima poveste de dragoste s-a suprapus cu iubirea vieţii, a reprezentat găsirea norocoasă a sufletului-pereche de la întâia încercare, în vreme, ce pentru alţii, ea nu a marcat decât un lung şir de cuceriri."
Citeste tot articolul
Lecţii de zbor pentru copiii care visează să fie artişti - GALERIA ROMNICEANU
"Multe veşti se răspândesc şi multe lucruri se petrec doar pentru că cineva ştie pe altcineva, care a aflat de la cineva că altcineva găzduieşte un atelier pentru frumos. Zâmbesc acum, pentru că simt că v-am încâlcit gândurile şi parcă vă şi văd cu privirea încurcată, gata să vă testaţi iarăşi logica. Dar nu faceţi asta, vă rog! Azi nu e despre logică, ci despre creativitate, aşa că daţi-vă libertatea să vă bucuraţi de frumos şi... atât."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Printre cei mai cunoscuţi scriitori ruşi în viaţă, Ludmila Uliţkaia e tradusă în zeci de ţări şi cărţile ei s-au vândut în milioane de exemplare. La 75 de ani, are o operă ce ar îndreptăţi din toate punctele de vedere un Nobel pentru literatură (pe care e foarte puţin probabil să-l obţină, ţinând cont că doar în urmă cu patru ani, premiul a revenit Svetlanei Aleksievici, din aceeaşi arie geografică şi lingvistică)."
Citeste tot articolul
ANDREI ŞERBAN - "Am încă un apetit surprinzător de a face teatru"
"Când eram mic, voiam de fapt să fiu dirijor. Tata iubea muzica clasică, era un adevărat meloman. Datorită lui, am ajuns să mă îndrăgostesc de Arturo Toscanini. Cum rămâneam singur acasă, puneam discul la pick-up şi începeam să dirijez în faţa oglinzii. Închideam ochii pe jumătate şi mi se părea că la capătul baghetei mele se desfăşoară o orchestră de 100 de oameni. Era minunat... Doar că mi-am dat seama destul de repede că nu am studii muzicale şi nici vocaţie, aşa că m-am reorientat spre Teatru."
Citeste tot articolul
Pr. Arhim. NICHIFOR HORIA - "Când diavolul se manifestă ca atare într-un om, este o realitate pe care o constaţi pe viu"
"Diavolul ar vrea să ne ia în stăpânire pe toţi şi pe toate, dar o face numai acolo unde i se permite. Este Răul absolut, cu o poftă de a face rău care nu se stinge niciodată. Dar nu poate să-i posede pe toţi oamenii. Vrăjmaşul nu a putut intra nici măcar într-o turmă de porci doar pentru că a vrut el, până nu i-a îngăduit Dumnezeu. Problema este de ce admite Dumnezeu. Iar răspunsul e simplu: pentru alegerile pe care le face omul."
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII MARTIE
"Un eveniment astrologic important se petrece pe 6 martie: Uranus părăseşte zodia Berbecului, unde timp de 8 ani ne-a revoluţionat gândirea şi modul de-a privi realităţile sociale..."
Citeste tot articolul
Premiile OSCAR 2019
"Cu ediţia de anul acesta, cea de-a 91-a, premiile Oscar mai fac un pas către centenar. A fost un pas... nici prea-prea, nici foarte-foarte, adică o ediţie cuminte, ca să nu spunem banală sau plictisitoare. Micile momente "altfel", numai bune de povestit cu prietenii la cafeaua de a doua zi, nu au lipsit: lui Rami Malek nimeni nu a putut să îi aşeze papionul, Regina King s-a împiedicat în drum spre podium, Spark Lee i-a sărit în braţe lui Samuel Jackson, ca un şcolărel, şi tuturor li s-a părut că între Lady Gaga şi Bradley Cooper e mai mult decât o simplă legătură profesională."
Citeste tot articolul