Uneori ajung să cunosc povestea unui om sunând la numărul de telefon citit pe anunţul de vânzare de la poarta unei ferme. Aşa s-a întâmplat şi acum: am văzut un număr de telefon sub anunţul "fermă de vânzare", în marginea pădurii, la intrarea în satul Pasărea, din Ilfov. Mi-a răspuns un bărbat în vârstă, cu o voce care nu semăna cu a unui sătean oarecare, trăit o viaţă în gospodăria lui. Am intuit că omul ar putea vorbi şi despre alte lucruri decât de tomatele cu lujerul întins pe fir, într-un solar uriaş. "Vin acum să vă deschid poarta!", mi-a spus, şi am pornit maşina ca să intru în curtea largă a fermei.
Vremuri tulburi
Îmi întinde mâna: "Sunt Nicolai Dorobanţu". Intrăm într-un birou plin cu cărţi. Unele au titluri în limba germană. Cele în limba română au titluri din domeniul gastronomiei. Îl privesc şi mi-e clar că nu şi-a petrecut viaţa lucrând răzoare cu ceapă şi roşii. "Eu am fost plecat din România timp de douăzeci de ani. Am locuit în Germania", vine confirmarea. "Am plecat în 1970, ca turist în Bulgaria, cu un autocar. Aveam treizeci de ani. Facultate nu făcusem, fiindcă tatăl meu a fost preot. Intrasem la Geologie, pe locul 8, dar apoi m-au exclus, acuzându-mă că am dat o declaraţie falsă înainte de examen privind profesiunea tatălui meu. Aşa era. Scrisesem că e salariat al Ministerului Cultelor, nu preot. După aia m-am angajat la o întreprindere de prospecţiuni geologice. Mergeam pe dealuri şi colectam probe de sol, până când am luat decizia să emigrez", îmi povesteşte bărbatul din faţa mea, poate un pic decepţionat că are în faţa lui nu un posibil cumpărător al fermei, ci un reporter.
Nicolai Dorobanţu s-a născut printre bulgari. Tatăl său, Ion Dorobanţu, a lucrat ca diplomat, între 1934 şi 1943, la Ambasada din Sofia. Hainele preoţiei le-a îmbrăcat după ce s-a întors în ţară. A slujit la Biserica "Sf Nicolae Vlădică", din coasta Patriarhiei. În 1971, în timp ce ţinea discursul funerar în biserică, la înmormântarea lui Ion Runcu, naşul de botez al copiilor săi, şi fost coleg de ambasadă, preotul a făcut infarct şi a căzut ca fulgerat chiar acolo, lângă catafalc. "Eram deja în Germania, de un an. Tata a murit în august, eu am sunat în decembrie să le urez sărbători fericite. Atunci mi-a spus mama ce s-a întâmplat", îşi aminteşte Nicolai.
Viaţă dulce
Şi-a găsit repede de lucru în Germania anilor '70. S-a angajat la o fabrică de încălţăminte. Mai întâi sortator. Apoi, şofer. Mai târziu, un alt patron, care vindea mărfuri pe şantiere de construcţii, i-a dat o maşină în primire şi i-a cerut să facă el serviciile de aprovizionare. Încetul cu încetul, Nicolai a pus ban pe ban şi a reuşit să cumpere o clădire veche, unde funcţionase în secolul XIX un club pentru ofiţerii germani. O clădire de epocă, cu ziduri groase, cu geamuri vitrate şi cu o pivniţă largă. Românul s-a pus pe treabă, a deschis un hotel şi un restaurant şi a început astfel cea mai luminoasă epocă din viaţa lui de emigrant: "Am gătit inclusiv mâncăruri româneşti. Am făcut un grătar şi l-am pus în mijlocul restaurantului. Acolo puneam mititeii pe care-i pofteau românii din Germania. Peste drum de restaurant era un stadion de fotbal, unde soseau şi sportivi din ţară. Restaurantul meu s-a numit la început «Donau Delta», apoi «Lucullus». Ştiţi, după numele generalului roman care gătea pentru soldaţi", povesteşte nostalgic amfitrionul meu, ridicându-se ca să scoată din dulap câteva albume cu fotografii. Le face loc pe biroul plin cu mărunţişuri şi le deschide. Văd poze în sepia, cu un bărbat tânăr, prosper, îmbrăcat în costum alb, de vară, într-o staţiune exotică. În altă fotografie, e restaurantul, cu firmă, cu ziduri impunătoare. "Aici, în poza asta, e Paul Vitraque, unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari francezi. Era în acelaşi timp şi proprietarul stadionului din Bordeaux. Gătea pentru celebrităţi", spune Nicolai, care dă pagină după pagină, cu un tremur în mâini.
O lume pestriţă
Pentru fuga din România, regimul comunist l-a judecat în contumacie şi i-a retras cetăţenia. Emigrantul a reuşit în schimb să obţină cetăţenia germană. De la un an la altul, s-a integrat tot mai mult în noua lume, dar a reuşit să stabilească punţi ale gustului cu ţara părăsită. Micii sfârâind pe grătarul din restaurantul său îi aminteau de grătarele din Obor. Sticlele cu vin de Jidvei şi Murfatlar, obţinute pe căi mai mult sau mai puţin oficiale, îi aminteau de cramele bucureştene. Restaurantul său a ajuns cunoscut şi delegaţiilor sosite din România comunistă, dar şi unor clienţi sosiţi de peste Ocean. O lume pestriţă, din Est şi Vest, se întâlnea să guste savoarea mâncărurilor din bucătăria lui Nicolai Dorobanţu. Îmi imaginez agenţi secreţi şi nomenclaturişti din lagărul comunist, antreprenori şi spioni din lumea liberă, poate chiar şi pe agentul 007, aşezându-se la masă. Priviri discrete, gesturi semnificative, conversaţii şoptite. "Despre plantele agăţătoare din restaurant obişnuiam să spun că sunt «plante Philips», îmi spune zâmbind subţire. Din când în când, la una dintre mese se aşeza un tânăr despre care ştia că e român, dar nu mai multe. Tipul comanda meniul, consuma, plătea şi pleca. Nimic ieşit din comun. Peste un timp, membrul unei delegaţii din România l-a întrebat pe Nicolai dacă acel client mănâncă de mult la Lucullus. "Vine de ceva vreme", i-am răspuns. "E tovarăşul Nicu Ceauşescu", mi-a spus omul. "Habar nu aveam". Fiul şefului unui regim care îi retrăsese cetăţenia mânca în restaurantul lui. Neaşteptatele căi ale vieţii.
Nicolai Dorobanţu a revenit în România după căderea comunismului. Şi-a revăzut mama şi un frate, după douăzeci de ani. Tată a cinci copii, i-a adus şi pe aceştia să vadă România. În cele din urmă, fostul emigrant a ales să se restabilească acasă, refăcând vechi legături. A vândut restaurantul şi hotelul din Germania. Nu-i venea să stea degeaba. A cumpărat o casă şi un teren în satul Pasărea, aproape lipit de localitatea Brăneşti. Casa a aparţinut celui mai important compozitor de muzică psaltică de la noi, Ion Popescu Pasărea. Pe faţada clădirii, a rămas blazonul fostului proprietar: iniţialele numelui său, I.P.P, sub o liră. E cumva o rotunjire de destin ca în casa lui Ion Popescu Pasărea să locuiască acum fiul unui preot care, cu siguranţă, a cunoscut şi a cântat creaţiile faimosului compozitor creştin-ortodox.
La început, după un timp de la revenirea în ţară, Nicolai a vrut să construiască un mic cartier de vile. A obţinut toată documentaţia, dar proiectul a tergiversat. Ca să nu lase pământul nefolosit, s-a apucat de agricultură. A construit solarii dotate cu instalaţii de aer cald. A cumpărat capre şi a vândut lapte într-un magazin de la poarta fermei. A produs tone de roşii, care au ajuns pe pieţele Bucureştiului. Ba şi stupi a avut, şi o ciupercărie. A adus legumicultori din Giurgiu ca să-i facă lucrările ca la carte. La ferma numită "La conacul din Brăneşti", timp de câţiva ani, munca a fost în toi. "Diplomaţii de la Ambasada SUA şi-au adus copiii aici, să vadă cum facem agricultură", spune Nicolai. Acum, pe poarta fermei atârnă un anunţ de vânzare. Proprietarul nu e chiar convins că ar vrea să vândă. Adevărul este că munca în fermă, chiar şi ca şef, îi depăşeşte deja puterile. Ar trebui să ia, în continuare, toate deciziile, iar apoi să supravegheze ca muncitorii să le ducă la bun sfârşit. Or, unii dintre ei au cam avut, cum se spune, lipici în palme. "Adusesem nişte seminţe de pepene galben din Argentina. Voiam să umplu ogorul de pepeni galbeni. I le-am dat unuia din sat să le pună în pământ. Aşteptam să răsară şi n-au răsărit. Mi-am spus că poate nu au germinat în pământul nostru, că nu le priieşte. În vară, aflu că muncitorul meu vinde nişte pepeni galbeni din grădina lui", îmi spune cu amărăciune în glas. Îmi iau la revedere şi ies cu maşina în şosea. În oglinda retrovizoare, văd folia sclipitoare a solariilor. Aş vrea să rămână aşa cum a fost până anul acesta: o fermă plină cu roşii gustoase, a unui român răsplătit că s-a întors acasă, în ţara lui.