Toporaşi
Tonic cu toporaşi
Ingrediente: 50 grame flori de toporaşi proaspete sau uscate (două linguri), o cană cu apă.
Puneţi apa pe foc şi când clocoteşte, adăugaţi toporaşii. Trageţi vasul deoparte şi lăsaţi infuzia să stea acoperită o oră. Strecuraţi şi loţionaţi-vă tenul cu ajutorul unui tampon de vată, dimineaţa şi seara. Are efect antibacterian, antiinflamator, de reducere a iritaţiilor pielii şi de împrospătare. Se potriveşte oricărui tip de ten. Se păstrează la rece nu mai mult de 3 zile.
Mască pentru catifelarea şi frăgezirea feţei
Ingrediente: 50 grame flori de toporaşi, 2 linguri cu miere, câteva picături de ulei de măsline.
Se toacă mărunt florile de toporaşi şi se amestecă cu mierea, apoi se adaugă uleiul. Se întinde compoziţia pe faţă, se lasă să acţioneze 20 de minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă.
Tratament pentru ten sensibil
Ingrediente: jumătate de cană cu infuzie concentrată de flori de toporaşi, 2 linguriţe miere.
Amestecaţi infuzia de toporaşi cu mierea, apoi faceţi comprese cu tifon, pe care le aplicaţi pe faţă 15 minute, seara.
Ulei de toporaşi
Mod de preparare: umpleţi un recipient din sticlă cu flori de toporaşi mărunţite, turnaţi apoi uleiul să le acopere. Închideţi ermetic şi lăsaţi să stea timp de 8-10 zile la loc luminos şi cald, agitând în fiecare zi. Filtraţi uleiul şi depozitaţi-l la rece şi întuneric, în recipient de sticlă. Uleiul de toporaşi se aplică în cantitate mică, cu masaj uşor, pe ten şi corp. Are efect emolient, calmant, de estompare a cicatricelor vechi.
Ghiocei
Loţiuni cu efect de albire şi ştergere a petelor de pe piele
1. Ingrediente: 50 grame ghiocei uscaţi (2 linguri), o cană apă.
Puneţi apa pe foc şi când clocoteşte, adăugaţi ghioceii. Trageţi vasul deoparte şi lăsaţi-l să stea acoperit cu capac, o oră. Strecuraţi şi loţionaţi-vă tenul cu ajutorul unui tampon de vată, dimineaţa şi seara. Se păstrează la rece nu mai mult de 3 zile.
2. Ingrediente: ghiocei (doar flori) uscaţi, oţet de mere, apă distilată.
Mod de preparare: umpleţi un recipient din sticlă cu ghiocei mărunţiţi, turnaţi apoi oţet de mere să îi acopere. Închideţi ermetic şi lăsaţi loţiunea să stea la macerat timp de două zile (agitaţi de mai multe ori pe zi). Se strecoară lichidul şi se amestecă cu aceeaşi cantitate de apă distilată. Loţionaţi-vă tenul dimineaţa şi seara, insistând pe zonele cu pete. Se păstrează la rece o săptămână.