Ridichea de lună
Roşioare, crocante şi proaspete, ridichile roşii "de lună" sunt nelipsite din salatele de primăvară, cărora le dau aspect atractiv şi gust apetisant. Ele sunt şi un medicament natural de excepţie.
Un aliat pentru sănătatea ficatului şi a vezicii biliare
Unul dintre cele mai importante daruri ale ridichilor este calitatea lor de a optimiza funcţionarea ficatului şi a vezicii biliare. Sunt binefăcătoare în cazul insuficienţei hepatice, steatozei hepatice, dischineziei biliare. De asemenea, ridichile ne ajută să evităm formarea microlitiazei la vezica biliară (dar şi la aparatul urinar), să dizolvăm şi să eliminăm pietrele deja existente.
Reţete:
* Consumaţi o dată sau de două ori pe zi, înainte de mese, câte o porţie de salată din ridichi tăiate mărunt, asezonate cu lămâie şi ulei de măsline.
* Beţi de două ori pe zi, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de mese, câte 50 de grame suc de ridichi proaspete. Poate fi îmbunătăţit la gust prin adăugarea de suc de morcovi.
Remediu pentru boli respiratorii
Datorită proprietăţilor antiseptice, emoliente, decongestionante şi expectorante, ridichile roşii sunt de mare ajutor în bronşită, astm, răceală, rinită, sinuzită.
Reţete:
* Luaţi de 4 ori pe zi, câte 2 linguri cu suc de ridichi, proaspăt stors.
* Consumaţi de două ori pe zi 2-3 ridichi date pe răzătoare, în amestec cu măr sau morcov ras.
* Peste 100 grame de ridichi tăiate feliuţe, turnaţi un litru de apă fierbinte şi lăsaţi să stea timp de o oră. Beţi din lichidul rezultat de mai multe ori pe zi, până când simptomele dispar. Puteţi adăuga puţină miere şi scorţişoară, pentru a spori efectul şi pentru a îmbunătăţi aroma.
Leurda
Dacă vă plimbaţi prin pădure şi vă ajunge la nas miros de usturoi, undeva, în apropiere, creşte leurdă. Plantă cu frunze lungi şi flori asemănătoare cu ghioceii, imediat ce este mâncată, se transformă în medicament.
Ajutor în boli respiratorii, imunitate crescută şi vitalitate
Excelentă pentru întărirea imunităţii şi ameliorarea infecţiilor respiratorii, ea înlătură totodată oboseala, astenia de primăvară şi sporeşte apetitul. Leurda este un "paznic" de încredere împotriva bolilor, verificat încă din vremuri străvechi. În Roma antică planta a fost folosită pentru a preveni ciuma, holera şi alte infecţii.
Reţete:
* Consumaţi de două ori pe zi, înainte de masă, câte o salată preparată dintr-o mână de leurdă tăiată mărunt, în amestec cu mărar, pătrunjel şi câteva foi de salată verde. Se adaugă suc de lămâie sau oţet de mere, sare şi puţin ulei de măsline.
* Peste o lingură cu frunze de leurdă mărunţită se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă 20 de minute acoperit, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
* Luaţi câte o lingură cu sirop de leurdă, de 4 ori pe zi, sau 30 de picături de tinctură de leurdă de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar de apă. Ambele preparate se găsesc în farmacii.
Protector pentru sistemul cardiovascular
Efectele binefăcătoare ale leurdei se extind şi asupra aparatului cardiovascular. Ea previne şi ameliorează ateroscleroza coronariană, hipertensiunea arterială, colesterolul crescut. De asemenea, este binefăcătoare în tulburările sistemului venos superficial (varice, tromboflebită).
Reţete:
* Presăraţi frunze crude sau uscate de leurdă în tocăniţe, ciorbe, supe şi alte mâncăruri.
* Luaţi câte 30 de picături de tinctură de leurdă, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar cu apă.
* Beţi zilnic câte 3 căni cu infuzie de leurdă: peste o lingură cu frunze de leurdă mărunţită se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă 5 minute acoperit, apoi se strecoară.
Urzica
Iarna nu apucă să-şi adune ultimele zăpezi şi să plece de unde-a venit, că urzicuţa cea pişcăcioasă şi verde precum smaraldul cucereşte locurile virane şi marginile de păduri. Modestă şi mărunţică, este un adevărat explozibil pentru energia de primăvară.
Stimulent digestiv
Urzica face ca pancreasul, vezica biliară şi stomacul să funcţioneze corect şi să reglementeze întreg sistemul digestiv. De asemenea, măreşte secreţiile necesare în descompunerea alimentelor care conţin lipide sau proteine. Urzica funcţionează şi ca un excelent laxativ, deoarece conţine mucilagii care favorizează peristaltismul intestinal.
Reţete:
* Consumaţi în fiecare zi o porţie de urzici fierte, condimentate cu usturoi şi piper.
* Infuzie de urzică: se toarnă o cană cu apă clocotită peste o lingură cu frunze de urzică mărunţite. Se lasă la infuzat 5 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
* Adăugaţi urzici tinere în salate, supe, ciorbe, mâncăruri cu carne, piure, pilaf, chiftele.
Remediu pentru diaree
* Faceţi un decoct din 3 linguri cu rădăcină de urzică uscată şi mărunţită, care se fierbe timp de zece minute într-un litru de apă. Beţi trei-patru căni pe zi, până la stabilizare.
Duşmanul aterosclerozei
Această boală a sistemului circulator este cauzată de întărirea arterelor în urma depunerii plăcilor de aterom - grupuri lipidice (colesterol) care aderă la peretele interior. Ca urmare, pot apărea: infarct miocardic, accident vascular cerebral, embolie, anevrism etc. Pentru a evita aceste neplăceri, pe lângă o dietă cu consum redus de sare şi de grăsimi, este necesar să consumăm urzici. Cantitatea mare de clorofilă pe care o conţin activează circulaţia sângelui şi scade nivelul colesterolului.
Reţete:
* Preparaţi suc din urzici proaspete. Un sfert de pahar cu suc pe zi este doza optimă.
* Adăugaţi urzici crude (vârfuri) - la salate şi alte mâncăruri.
* Luaţi pulbere de urzici uscate, câte o linguriţă, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu puţină apă.
* Luaţi câte 30 de picături de tinctură de urzică, de 3 ori pe zi, diluate în jumătate de pahar cu apă.
Împotriva carenţei de vitamine şi minerale
Când concentraţia de fier în sânge scade, apare anemia. Fierul poate fi recuperat prin consumul frecvent de urzici. Clorofila conţinută în această plantă stimulează formarea de globule roşii. Producţia insuficientă de globule roşii este una dintre cauzele apariţiei anemiei.
Reţetă:
* Pentru a trata sau a reduce anemia, puteţi consuma în fiecare zi o porţie de urzici fierte, inclusiv apa în care au fiert. Tratamentul durează între trei şi şase săptămâni şi este necesar să se ţină în paralel şi o dietă pentru a depăşi anemia.
Opreşte sângerările
Urzica este hemostatică. Aceasta înseamnă că are capacitatea de a opri sângerarea, acţionând ca vasoconstrictor. Este utilă în tratarea hemofiliei, o boală ereditară care se caracterizează prin producerea de hemoragii foarte abundente, interne sau externe. Şi, de asemenea, este de ajutor în caz de menstruaţie dureroasă şi abundentă, hemoptizie (expulzarea de sânge prin căile respiratorii, din cauza sângerărilor în plămâni) şi în cazul sângerărilor în tulburări de menopauză.
Reţete:
* Beţi un sfert - o jumătate pahar suc de urzici proaspăt pe zi.
* Luaţi câte o linguriţă cu pulbere de urzici uscate, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu puţină apă. Dacă sângerarea este nazală, se poate folosi o metodă mai simplă: înmuiaţi un tampon de vată în sucul de urzici şi introduceţi-l în nas.