Este rudă bună cu ceaiul verde, doar că este supus parţial fermentării. La chinezi, ceaiul oolong ocupă de mii de ani un loc de cinste. Se disting mai multe varietăţi, în funcţie de modul prelucrării, cu arome, parfumuri, culori diferite. Rezultatele cercetărilor au arătat că ceaiul oolong stimulează pierderea în greutate şi stopează îngrăşarea, iar "vinovate" pentru efectele benefice asupra siluetei sunt cofeina, teofilina şi teobromina conţinute în frunze. Un studiu realizat de nutriţionişti chinezi a arătat că "o cană cu ceai oolong, băut cu 15 minute înainte de o masă bogată în carbohidraţi, reduce probabilitatea ca organismul să stocheze surplusul sub formă de grăsime". În plus, "ceaiul oolong scade nivelul zahărului din sânge şi pofta de mâncare exagerată".
Cum se utilizează: sub formă de ceai sau sub formă de extract.
Ceaiul oolong se prepară astfel: se pune apă pe foc, când dă în clocot se trage deoparte, se lasă 3-4 minute, apoi se toarnă în ceaşcă, peste 2 linguriţe de frunze de ceai oolong. Se lasă la infuzat 3-7 minute, apoi se strecoară. Se bea întotdeauna proaspăt preparat. Se beau 2-3 căni pe zi.