"Al doilea creier"
Până de curând, se credea că intestinul gros are doar rolul a resorbi apa şi sarea şi de a elimina toxinele şi reziduurile nedigerate. Între timp, el a ajuns să fie privit într-o complet altă lumină. Oamenii de ştiinţă ştiu acum că circa 70% dintre celulele sistemului imunitar se află în intestine, la fel ca peste 80% din serotonina din corp (hormon responsabil de starea de spirit, memorie, apetit, digestie şi calitatea somnului). Noile descoperiri au făcut ca flora intestinală (microbiomul), care conţine nu mai puţin de 30-100 de trilioane de microorganisme diferite, de la bacterii, la ciuperci şi viruşi, să fie considerată un organ separat, care a fost poreclit, deloc întâmplător, "al doilea creier".
Bacterii bune, bacterii rele
Dacă fragilul ecosistem al bacteriilor suferă dezechilibre, riscăm să ne trezim cu diferite afecţiuni - eczeme, diabet zaharat, anxietate, psoriazis, Alzheimer, boala Crohn, obezitate etc. Dimpotrivă, dacă ne îngrijim de echilibrarea microbiomului, avem toate şansele să ne bucurăm de o sănătate demnă de invidiat, dar şi de o stare bună de spirit. Marea provocare cu care se confruntă în prezent cercetătorii este aceea de a afla care bacterii anume influenţează în bine sau în rău diferitele aspecte ce ţin de sănătatea organismulului.
Putem influenţa flora intestinală?
Răspunsul este afirmativ. Printre factorii care pot perturba starea bacteriilor la nivel intestinal, scăzându-ne implicit imunitatea, se numără alimentele procesate, stresul şi medicamente precum antibioticele, anticoncepţionalele, aspirina, ibuprofenul. Din fericire, există însă şi reversul medaliei - şi anume, posibilitatea de a reechilibra lucrurile, cu ajutorul medicamentelor şi produselor probiotice ori, pur şi simplu, prin intermediul unei alimentaţii corespunzătoare. Dar acestea sunt lucruri pe care deja le ştim cu toţii. Ce nu ştim însă cu exactitate este în ce măsură îşi fac realmente simţit efectul pozitiv, respectivele produse sau alimente, în ce fel acţionează fiecare şi care este modul optim de a le folosi. În Marea Britanie, de pildă, oamenii cheltuie anual peste 700 de milioane de lire sterline pe produse probiotice, care conţin culturi vii de bacterii, asemănătoare celor care trăiesc în colon. Dar în ciuda sumelor uriaşe alocate acestor tipuri de produse, au rămas unele semne de întrebare cu privire la eficienţa lor. Pot supravieţui culturile vii conţinute, de pildă, în iaurturile probiotice, acidului gastric din stomac, care are, între altele, tocmai rolul de a ucide bacteriile periculoase din mâncare? Iar dacă reuşesc totuşi să ajungă cu bine în intestinul nostru, pot ele concura cu bacteriile deja existente acolo, astfel încât să poată prolifera? Şi, în sfârşit, dacă au reuşit să facă toate aceste lucruri, asta chiar va avea efecte pozitive asupra sănătăţii noastre?
Campionul probioticelor: CHEFIRUL
Deşi companiile probiotice au vorbit ani la rând despre beneficiile aduse sănătăţii de produsele lor, multe dintre ele au trebuit să-şi schimbe politicile publicitare de pe cuprinsul UE, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a decis că încă nu sunt prezente toate dovezile care să le susţină afirmaţiile.
Spre surpriza medicilor, grupul care a consumat zilnic băutura fermentată numită chefir a obţinut cele mai spectaculoase rezultate. Voluntarii au beneficiat de o creştere a numărului întregii familii de bacterii numite lactobacili, despre care se consideră că ar fi bune pentru starea generală de sănătate şi că ar ajuta totodată în anumite afecţiuni specifice, precum diareea sau intoleranţa la lactoză. Merită notat că, potrivit unui alt studiu, chefirul are, de asemenea, efecte bune în combaterea constipaţiei.
Ovăzul face minuni pentru inimă şi intestinul subţire, scade colesterolul şi reduce glicemia
Alte experimente au reliefat beneficiile ovăzului. Un bol de ovăz consumat zilnic, vreme de patru săptămâni la rând, sporeşte numărul mai multor tipuri diferite de bacterii din intestin, care produc substanţe bune pentru inimă şi pentru intestinul subţire. Ovăzul conţine, de asemenea, o fibră numită beta glucan, care reduce colesterolul şi reglează glicemia. Pentru a nu vă plictisi mâncând ovăz la fiecare mic dejun, îl puteţi combina cu lapte, banane şi miere, ori cu cacao sau scorţişoară. El este de asemenea gustos în combinaţie cu iaurt sau chefir, seminţe şi fructe uscate. Pe piaţă există şi ovăz mărunţit, care poate fi la rândul său presărat în alte preparate.
Bacteriile din iaurtul simplu contribuie la sănătatea pielii, dar au efect şi asupra emoţiilor
Un studiu realizat de cercetătorii niponi, în frunte cu dr. Hiromi Kimoto-Nira, a urmărit efectele pe care le are asupra pielii bacteria Lactococcus lactis, aflată în compoziţia laptelui fermentat şi a iaurtului simplu. După un experiment ce a durat patru săptămâni, s-a concluzionat că probioticele conţinute în aceste produse contribuie la hidratarea pielii şi la o mai bună protecţie a acesteia, prin creşterea secreţiei de sebum. Potrivit unui alt studiu, consumul regulat de iaurt are efecte şi asupra emoţiilor, conducând la diminuarea activităţii în zonele creierului care controlează emoţiile şi durerea, precum şi la intensificarea activităţii în zonele legate de luarea deciziilor.
Când şi cum să apelăm la probioticele disponibile în farmacii
Deşi ideal este să ne asigurăm într-o cât mai mare măsură aportul necesar de probiotice, mâncând, pur şi simplu, sănătos şi echilibrat, există şi cazuri când alimentaţia nu este suficientă. Suplimentele cu probiotice sunt recomandate, de pildă, când luăm antibiotice, pentru a evita distrugerea de către acestea a bacteriilor bune din intestin, ori atunci când ne confruntăm cu diferite probleme specifice de sănătate, cum ar fi cele digestive ori imunitare. Cum formele farmaceutice ale probioticelor combină mai multe tipuri de substanţe, nu toate pastilele au acelaşi efect, motiv pentru care este bine să ne adresăm medicului, pentru recomandări precise şi corecte.
Pentru ce alimente fermentate să optăm şi de unde le putem obţine?
Am văzut că alimentele fermentate, precum chefirul, pot avea efecte spectaculoase în stimularea dezvoltării bacteriilor bune. Benefice sunt şi alte alimente fermentate, de la iaurt, la varza şi castraveţii noştri muraţi, şi până la anumite brânzeturi, precum brânza fermentată de vaci, măslinele în saramură, pasta miso ori ceaiul japonez kombucha. Însă ne sunt de folos aceste produse chiar şi atunci când le cumpărăm de la magazin? În urma procesului de pasteurizare, menit să facă alimentele mai sigure, dar şi să le conserve mai multă vreme, pot să dispară tocmai bacteriile atât de importante pentru buna funcţionare a organismului.
În concluzie, dacă dorim ca alimentele fermentate să ne ajute la stimularea bacteriilor bune din intestin, este recomandabil - fie să le facem în casă -, fie să ne asigurăm că acestea au fost produse în mod tradiţional, fără a trece printr-un proces de pasteurizare. De pildă, în cazul chefirului, acesta poate purta legal această denumire numai dacă în laptele pasteurizat la o anumită temperatură şi umiditate s-a adăugat un cheag viu, nu şi dacă a fost realizat cu ajutorul unor bacterii uscate - lucru pe care îl putem verifica uşor, citind eticheta. Cine nu are însă timp să-şi facă singur murăturile şi nu are nici încredere în calitatea celor disponibile în magazine, are posibilitatea să-şi găsească un furnizor de nădejde, într-unul dintre ţăranii cumsecade care vând prin pieţele noastre.