Cele două Românii
"De la 1 ianuarie 2019, România a preluat, pentru şase luni, preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Ceremonia oficială s-a desfăşurat joi, 10 ianuarie, la Ateneu, în prezenţa preşedintelui şi premierului ţării, alături de liderii Uniunii. Pentru oficialii români, ceremonia a fost un prilej de afirmare a capacităţii administraţiei de la Bucureşti de a gestiona dosarele deosebit de complexe care se află pe agenda instituţiei unionale..."
Citeste tot articolul
Cluj contra Guvern: cine face spitalul?
"Sunt ani de zile de când se vorbeşte despre necesitatea construirii unor spitale regionale în România. De când cu intrarea în Uniunea Europeană, există diverse scheme prin care finanţarea să fie suportată, în bună parte, din bani europeni. Uniunea Europeană acordă fonduri de 150 de milioane de euro pentru construirea celor trei spitale regionale din România - de la Cluj, Iaşi, Craiova."
Citeste tot articolul
MIHAI MARALESCU - "Dacă i-ai promis ceva bănăţeanului, fă! Că pe bănăţean nu-l duci cu preşul"
"Lucrăm de zor la Planul Urbanistic al Muntelui Mic. Avem deja mai multe teleschiuri funcţionale şi mai avem altele prinse în plan. Am vrea să facem o telegondolă din Muntele Mic, până la Poiana Mărului şi alta din Muntele Mic, pe fostul plai. Ca să vă daţi seama, am prognozat o capacitate de 1.500 de locuri de cazare pe Muntele Mic, faţă de maximum 500, cât e acum. Lucrările sunt foarte complexe, din pricina diferenţei mari de nivel, dar eu sper ca în 2020 să isprăvim."
Citeste tot articolul
"Acneea chistică macină tinereţea fiicei mele"
"Vă scriu cu speranţa că-mi veţi ajuta fiica să se vindece. Are 16 ani şi până acum un an era o fată foarte frumoasă, veselă, cu o mulţime de prieteni. Necazul e că s-a declanşat acneea chistică. Tenul ei impecabil e plin de bube, chisturi, de parcă ar sta să-i apară furuncule. Am fost cu ea la mulţi dermatologi, i s-au făcut analizele de sânge, urină, testul bacteriologic (negativ)..."
Citeste tot articolul
"Soţul meu are diabet şi glicemia o ia razna"
"Sunt un cititor înrăit al acestei reviste şi o citesc online din Anglia. Am şi eu diabet, din 1990, ajunsesem la un moment dat dependent de insulină şi mă simţeam din ce în ce mai rău. Fiind cititor fidel al acestui ziar (şi mulţumesc cu această ocazie redacţiei pentru frumoasele sfaturi ce le primim), am citit de un cabinet naturist în Bucureşti, care foloseşte un tratament finlandez de mare succes."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MONICA D., F. AS nr. 1339 - "De unde să achiziţionez cele mai bune produse cu brânca-ursului?"
"Plantă cu efecte vitalizante excepţionale, capabilă să elimine sterilitatea şi impotenţa, brânca-ursului sau ginsengul românesc a devenit în timp cunoscută ca afrodisiac puternic (stimulent al activităţii gonadelor), cu acţiune extraordinară în impotenţa hormonală şi vasculară, vasodilatator periferic fără egal, având totodată rol determinant în creşterea numărului de spermatozoizi şi asupra motilităţii acestora, amplificând "dorinţa" - libidoul."
Citeste tot articolul
"Mulţumesc d-lui dr. Lucian Russu şi «Formulei AS»"
"Mă numesc Emilia Dorobanţu şi anul trecut am fost pacienta d-lui dr. Lucian Russu, care mi-a extirpat doi nevi pigmentari. De ani de zile mă chinuiam cu tot felul de creme, uleiuri, preparate pentru întărirea sistemului imunitar, în scopul distrugerii lor. Erau destul de inestetici, apăruţi pe gât şi pe corp."
Citeste tot articolul
Portocale şi lămâi
" În copilăria unora dintre noi, ai fi dat un imperiu pentru o portocală. Acum putrezesc în galantarele marilor magazine. Nu le dispreţuiţi! Cu condiţia să fie sănătoase şi proaspete, vă ajută, la fel ca lămâile, să străbateţi iarna, vitaminizaţi şi imunizaţi."
Citeste tot articolul
CANCERUL DE SÂN, în întrebări şi răspunsuri
"Pericolul există pentru toate femeile, de altfel şi pentru bărbaţi. Pe măsura înaintării în vârstă, începând de la 45 de ani, riscul de cancer creşte vizibil - probabil că acum avem de-a face cu o combinaţie între anumiţi factori ce ţin de stilul de viaţă şi tendinţa mai accentuată spre dezvoltarea unei boli maligne, determinată de vârstă. La cancerul mamar, în mod special, se adaugă şi factorii hormonali."
Citeste tot articolul
REŢETE DE SLĂBIT - Postul alternativ
"A posti înseamnă a renunţa voluntar la hrană pe o anumită perioadă. Aşadar, spre deosebire de alte diete, în timpul postului alternativ nu va trebui să număraţi caloriile, ci orele în care aveţi voie să mâncaţi. Ele se limitează la 8. Rezultă că, în restul zilei, veţi avea 16 ore de post. Această formulă de slăbit vă oferă două avantaje. Pe de-o parte, datorită intervalul restrâns de timp în care vă alimentaţi, vi se permite să mâncaţi pe săturate la mese."
Citeste tot articolul
Alimente care ard grăsimile
"Există alimente care ne permit să ne mobilizăm rezervele de grăsime. Şi care au acel ceva "în plus": ajută la digestie, au efect asupra saturaţiei, stimulează metabolismul..."
Citeste tot articolul
Mâinile şi gerul
"Fie o femeie cât de frumoasă, dacă are mâinile neîngrijite, îşi pierde toate avantajele. Mai ales pe vreme rece, mâinile devin aspre, înroşite, crăpate, necesitând un plus rapid de atenţie şi de îngrijire. Iată câteva reţete simple, cu efect garantat."
Citeste tot articolul
Topiţi kilogramele cu ienupăr!
"Micile fructe cu parfum de răşină sunt de mare ajutor celor care vor să slăbească. Au un puternic efect de stimulare a digestiei, a metabolismului şi a eliminării toxinelor. De asemenea, sunt un remediu eficient pentru eliminarea apei în exces din ţesuturi, problemă des întâlnită la persoanele care au kilograme în plus."
Citeste tot articolul
Mimi
"Motănelul nostru a venit pe lume în satul Gânţaga, judeţul Hunedoara, în curtea părinţilor mei. Mămica lui l-a ascuns de ochii lumii, l-a fătat într-un loc ferit, aşa încât puiul nu a văzut deloc oameni. După ce lăpticul mamei s-a terminat, foamea l-a împins, însă, spre gospodăria moşucului şi a bunicii, dar fiind aproape sălbăticit, nu puteai pune mâna pe el."
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
"Dăruiesc unor iubitori de pisici două pisicuţe frate şi soră în vârstă de 7 luni, pe care nu doresc să-i despart. Cei doi dorm împreună, se joacă şi mănâncă laolaltă. Pisicuţa este sterilizată, iar amândoi sunt deparazitaţi şi educaţi la litieră."
Citeste tot articolul
Mâncăruri cu cartofi (II)
"Se curăţă cartofii, se spală şi se taie fâşii subţiri de 2-3 mm. Se unge o formă rotundă (diam. 24 cm) cu 1 lingură de ulei de măsline, se pun pe fundul ei cartofii (încălecaţi) şi se îmbracă şi marginile formei cu felii de cartofi. Se stropesc cu ulei, se sărează, se piperează şi se pre-coc în cuptorul încins, circa 10 minute, după care se scot din cuptor."
Citeste tot articolul
Cazuri de extremă urgenţă
"Dragă redacţie a revistei "Formula AS", dragi cititori, stimată dnă Sânziana Pop, Mă numesc Anchidin Anica şi sunt din comuna Ţibucani, jud. Neamţ. Sunt programată la Iaşi, la spitalul clinic "Dr. C.I. Parhon" pentru o operaţie de pietre la rinichi. Am calculi tip A coraliformi, foarte mari. Este o operaţie foarte grea, din cauza pietrelor foarte mari."
Citeste tot articolul
Formula AS în Munţii Ţarcu - Viaţa la o palmă de cer
"A fost luat de avalanşă, şi-n Făgăraş, şi-n Retezat. A căzut în Munţii Cernei, în timpul unei căţărări. S-a rătăcit prin Godeanu. A urcat cu schiurile în spinare prin Bâlea, a fost în Munţii Rodnei, în Bucegi şi peste tot prin Apuseni."
Citeste tot articolul
EUGENIU CARADA, şeful "Ocultei"
"O casă mare, albă, cu linii simple şi elegante, se ridică la intersecţia străzilor Arthur Verona şi Pitar Moş. O remarci imediat, dar nu găseşti pe niciunde vreo tăbliţă cu informaţii despre locatarii de odinioară. Abia consultarea Planului cadastral din 1911 lămureşte lucrurile: aici a locuit Eugeniu Carada, personalitate misterioasă şi fascinantă a vechiului liberalism românesc."
Citeste tot articolul
IOANA LUI PUPĂZĂ
"E o bucurie s-o vezi ieşind pe sub poarta sculptată, din lemn, legănându-se rotunjoară pe uliţele satului. Ochilor săi mari, albaştri, nu le scapă nimic. Vrea să ştie tot, are mereu o glumă la îndemână, o poveste de spus..."
Citeste tot articolul
MARIUS MANOLE - "Ţara asta a ajuns o bombă cu ceas"
"E ceva mai presus de mine, de tine. E ţara asta care stă să moară. Dacă noi nu reacţionăm, ea moare. E vorba de responsabilitate. Într-un fel, noi, cei de azi, suntem răspunzători să nu lăsăm această ţară să moară, tocmai pentru că au fost oameni care au murit pentru ea în războaie, în închisori, că au existat mii de mame care şi-au pierdut fiii pe câmpurile de luptă sau la Revoluţie."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Ce se întâmplă cu România modernă la o sută de ani de existenţă? Este statul român capabil să reziste provocărilor pe care i le aduce contemporaneitatea? Sunt românii conştienţi de cerinţele globalizării şi în ce măsură sunt ei dispuşi să accepte regulile şi principiile UE, depărtate de nostalgiile naţionaliste, în contextul resuscitării acestora în unele ţări est-europene?"
Citeste tot articolul
FLORIN GHENADE - "Doar o mică parte din marele mister al naturii ni se lasă vederii şi înţelegerii"
"Aş vrea ca expoziţia mea să stârnească o curiozitate îndeajuns de mare, pentru ca oamenii să pornească în călătorie pentru a-i vedea pe aceşti uriaşi acolo, pe locul lor, cât încă mai sunt printre noi. E copleşitor să constaţi, odată ajuns sub coroana acestor arbori, că au o căldură specială şi o pace sub coroana lor, ca şi cum timpul ar încetini foarte mult. Şi care cred că se naşte din respectul faţă de ei, din dragostea oamenilor pentru ei."
Citeste tot articolul
Pr. ANDREI RADU, stareţul Mânăstirii Almăj-Putna - "Când ajung în Munţii Banatului, parcă se deschid porţile Harului"
"Drept e, am văzut lumea în lung şi-n lat, din Anglia până în Africa de Sud şi din Indonezia până în Gran Canaria. Mai mult n-am reuşit, dar cred că e destul. Deşi, uneori, când închid ochii, mă amăgesc că susurul râului Putna, care curge pe lângă mânăstire, e cântecul mării. N-aş zice, totuşi, că mă mai munceşte dorul de marinărie. Poate pentru că navighez şi acum, dar nu pe apele învolburate ale mării, ci pe cele ale Harului."
Citeste tot articolul
Comoara de pe movila lu' Berbec
"Vestea întoarcerii în satul Baniţa, din Câmpia Bărăganului, a lui Achim Ispas, după mai mulţi ani de prizonierat, a scurtcircuitat întreaga comunitate, cu atât mai mult cu cât o bună perioadă de timp s-a crezut despre el că dispăruse în una dintre luptele anterioare sfârşitului celei de-a doua conflagraţii mondiale."
Citeste tot articolul
VĂRSĂTORUL (22 ianuarie - 18 februarie) - Ce fel de relaţii avem cu lumea?
"Ar fi un clişeu să descriem Vărsătorul drept "semnul prieteniei". Ar fi prea simplu. Situaţia este mai complexă. Pentru a înţelege cu adevărat natura acestei zodii, e bine să privim mai întâi la semnul său opus..."
Citeste tot articolul
Săptămâna 25-31 ianuarie
"Gata cu cele două eclipse de început de an, următoarele se întâmplă abia în iulie. Suntem însă în plină vâltoare şi trepidaţie, în urma celei de lunea trecută, ale cărei efecte continuă să se facă simţite sub forma unui ritm accelerat al vieţii de zi cu zi, a dificultăţii de-a ne organiza şi de-a întocmi sau evalua corect documente."
Citeste tot articolul
Rock prin zăpezi - BYRON şi TIBERIU ALBU
"Ne-am obişnuit deja ca în luna ianuarie, după petrecerile cu pocnitori şi artificii de început de an, peisajul concertistic românesc să se dezmorţească cu destulă repeziciune. Din bătrâni se spune că aşa cum îţi începi anul cam aşa îl vei şi termina, şi asta nu este un lucru rău. Iar cei mai activi, ca de obicei, sunt rockerii noştri locali, care şi-au luat chitara din cui şi au ieşit la cântat prin cluburi. Iată doar câteva exemple de concerte ce vă vor pune sângele în mişcare şi vă vor face să păşiţi în noul an plini de energie..."
Citeste tot articolul