Lămâia
Galbenă precum aurul şi aromată ca grădinile Semiramidei, de cum o priveşti şi-o miroşi, ştii că lămâia este de nelipsit din strategia de sănătate pe timp de iarnă. Ca să-şi împlinească menirea, alegeţi-le cu grijă, după culoare (galben intens) şi doar pe cele cu coajă subţire şi fină. Pot fi păstrate o săptămână la temperatura camerei, sau timp de până la 10 zile în frigider. Nu le băgaţi în pungi de plastic, deoarece expunerea la umezeală dezvoltă mucegai. Lămâile dau mai mult suc dacă sunt scufundate în apă fierbinte timp de 5 minute. Spălaţi-le foarte bine înainte de a le întrebuinţa.
Durere în gât şi răceală
Beţi ceai de tei sau de salvie, la care adăugaţi sucul de la o jumătate de lămâie şi o linguriţă miere. O altă opţiune este să stoarceţi o jumătate de lămâie şi să consumaţi sucul împreună cu o lingură cu miere. În câteva minute vă veţi simţi mult mai bine.
Dureri de cap
Beţi o cafea concentrată, la care adăugaţi o lingură cu suc de lămâie. Puneţi pe frunte felii de lămâie proaspăt tăiate, pe care le fixaţi cu ajutorul unei eşarfe.
Refacerea ficatului afectat de hepatită
Consumaţi de două ori pe zi, pe stomacul gol, câte o jumătate de lămâie decojită, tăiată felii, împreună cu o linguriţă cu miere.
Dischinezie biliară, nisip şi calculi mici la vezica biliară
Luaţi dimineaţa, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, două linguri cu suc de lămâie proaspăt stors, în amestec cu o linguriţă ulei de măsline. Are efect foarte bun de creştere a producţiei biliare, de reducere a spasmelor, şi determină eliminarea nisipului şi a calculilor.
Ateroscleroză, hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, boli reumatice, gută
Beţi zilnic două pahare cu suc de lămâie amestecat în cantitate egală cu apă.
Tonic cardiac - De virtuţile lămâii beneficiază din plin şi aparatul circulator, ea fiind şi un tonic cardiac redutabil, ce menţine elasticitatea vaselor de sânge, împiedică depunerile de grăsimi şi scade nivelul colesterolului. De asemenea, ajută să ţineţi sub control tensiunea arterială. Lămâia uşurează şi bolile reumatice, guta. Are efect antiinflamator, iar puterea sa diuretică serveşte la creşterea cantităţii de urină şi eliminarea toxinelor şi bacteriilor.
Deficit de calciu
Combaterea obezităţii
Spălaţi bine o lămâie, tăiaţi-o în felii subţiri, apoi turnaţi peste ea o cană cu ceai de muşeţel concentrat, fierbinte. Acoperiţi şi lăsaţi preparatul la infuzat, de seara până dimineaţa. Strecuraţi şi beţi lichidul obţinut pe nemâncate, cu jumătate de oră înainte de micul dejun.
Portocala
Sora mai mare şi mai dulce a lămâii, înzestrată cu o culoare şi o aromă seducătoare, portocala este fructul cel mai râvnit din lume, dar şi cel mai supus cosmetizărilor de tot felul. Cu condiţia să fie "adevărate", ele sunt o sursă bogată de minerale, vitamine şi alte substanţe nutritive.
Când cumpăraţi portocale, alegeţi-le întotdeauna pe cele care par grele pentru mărimea lor, şi au coajă lucioasă. Evitaţi-le pe cele fie spongioase, fie mai uşoare în greutate. În general, portocalele mai mici, cu coajă subţire au un conţinut mai mare de suc decât cele mai mari, cu coajă mai groasă. Portocalele coapte nu trebuie neapărat să fie de culoare portocalie strălucitoare. Uneori, culoarea portocalie intensă se datorează injectării unei vopsele artificiale (Citrus Red 2). Portocalele pot fi păstrate la temperatura camerei într-un loc ferit de lumină, timp de până la o săptămână, dar păstrarea lor în compartimentul fructe/legume din frigider poate prelungi termenul de valabilitate până la 10 zile. Nu le puneţi într-o pungă de plastic, pentru că fac mucegai. Spălaţi foarte bine portocalele înainte de a le întrebuinţa.
Prevenirea bolilor de inimă şi a cancerului
Beţi în fiecare zi două pahare cu suc de portocale proaspăt stors.
Cercetările au arătat că mai multe substanţe prezente în portocale pot preveni diverse tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar, cancerul de sân, cancerul de piele etc.
Digestie grea, remediu în dispepsie, balonare, constipaţie
* Consumaţi zi de zi două-trei portocale.
* Un ajutor digestiv stăvechi este coaja de portocală, care ameliorează tulburările de tranzit intestinal. Spălaţi foarte bine portocalele a căror coajă o folosiţi. Daţi-o pe răzătoare, puneţi-o pe foc cu trei căni cu apă, şi lăsaţi să fiarbă 10 minute. Se infuzează 15 minute, în vas acoperit. Se strecoară şi se adaugă o linguriţă cu miere. Se bea întreaga cantitate pe parcursul unei zile.
Astm, bronşită, răceală
Un cocktail binefăcător în răceală şi gripă se prepară din sucul proaspăt stors a două portocale şi o jumătate de lămâie, la care adăugaţi şi amestecaţi o linguriţă cu miere sau gem de zmeură şi un praf de scorţişoară. Consumaţi cocktailul la fiecare trei ore, proaspăt preparat.
Vise plăcute
Dacă adormiţi greu sau vă treziţi prea devreme, o modalitate de a face faţă acestei situaţii este să beţi ceai de portocale. Pentru aceasta trebuie să tăiaţi o jumătate portocală cu tot cu coajă (bine spălată) în felii subţiri, pe care le opăriţi cu 500 ml de apă care fierbe. Lăsaţi să fiarbă în continuare la foc mic, 5 minute, apoi să se infuzeze 15 minute. Strecuraţi, adăugaţi o linguriţă cu miere şi beţi cu o oră înainte de culcare.
Leac împotriva sughiţului
Când un atac de sughiţ durează prea mult, stoarceţi o portocală şi luaţi două linguri cu suc fără să respiraţi. Aşteptaţi câteva minute şi, dacă nu a funcţionat, luaţi încă două linguri. Sughiţul va dispărea.
Împotriva mahmurelii
Pregătiţi un suc din două portocale şi adăugaţi puţină apă minerală carbogazoasă. Beţi-l la micul dejun. În curând veţi observa că mintea vi se limpezeşte.