Ingrediente pentru 8 bucăţi: * Pentru "blatul" de cartofi: 600 g cartofi nesfărâmicioşi, 2 linguri ulei de măsline, sare, piper proaspăt măcinat. * Pentru umplutură: 100 g costiţă afumată (bacon), 2 tulpini de praz, 1 ceapă mică, 1 lingură unt, 100 g caşcaval tare (iute), 1/2 legătură tarhon, 150 g frişcă, 250 ml lapte, 3 ouă, eventual petale de flori pentru decorat (comestibile).
Mod de preparare: * Se încinge cuptorul la 200°. * Blatul de cartofi: Se curăţă cartofii, se spală şi se taie fâşii subţiri de 2-3 mm. Se unge o formă rotundă (diam. 24 cm) cu 1 lingură de ulei de măsline, se pun pe fundul ei cartofii (încălecaţi) şi se îmbracă şi marginile formei cu felii de cartofi. Se stropesc cu ulei, se sărează, se piperează şi se pre-coc în cuptorul încins, circa 10 minute, după care se scot din cuptor. * Umplutura: Se taie baconul cubuleţe şi prazul rondele (după ce a fost curăţat şi spălat), iar ceapa, curăţată, se toacă mărunt. Se-ncinge untul într-o tigaie şi se prăjesc, la foc mic, cubuleţele de bacon. Se adaugă prazul şi ceapa şi se mai călesc, puţin, şi ele. * Se dă caşcavalul pe răzătoarea mare, se întinde amestecul de ceapă şi bacon peste aluatul pre-copt şi se presară deasupra caşcavalul ras. * Se spală, se zvântă şi se taie - nu prea mărunt - frunzele de tarhon. Se amestecă frişca, laptele, ouăle, sarea, piperul şi tarhonul, şi se toarnă peste umplutură. * Se reduce temperatura cuptorului la 180° şi se coace tarta circa 40 de minute. Se serveşte caldă sau rece, decorată eventual cu petale de flori (comestibile).
Lasagne de cartofi cu ciuperci şi sos bechamel
Ingrediente pentru 4 porţii: * Pentru umplutură: 35 g ciuperci uscate (mânătărci), 1 kg ciuperci proaspete amestecate (de ex. şampinioane, ciuperci brune...), 1 căţel de usturoi, circa 3 linguri unt topit, 100 ml vin semidulce (sau 50 ml suc de portocale şi 50 ml sos de soia), 1 legătură mărar verde, sare (după gust), piper proaspăt măcinat. * Pentru sos: 50 g unt, 50 g făină, 150 g frişcă, 100 g parmezan ras (proaspăt), nucşoară rasă. * Pentru "foaie": 800 g cartofi nesfărâmicioşi, 1 lingură unt moale.
Mod de preparare: * Umplutura. Se înmoaie ciupercile uscate - circa 15 minute - în 800 ml de apă fierbinte, se scot din apă, se storc bine între palme şi se toacă mărunt. Apa în care au fost înmuiate se strecoară printr-un filtru de cafea şi se pune deoparte. * Ciupercile proaspete se curăţă şi se taie mărunt. Se curăţă usturoiul. Se-ncinge într-o tigaie 1 lingură de unt şi se prăjesc în el, pe rând, ciupercile şi usturoiul, amestecând mereu, până ce se rumenesc frumos. Se sting cu 300 ml de apă (pusă deoparte) şi cu vinul şi se lasă să fiarbă aproximativ 3 minute. Se spală mărarul, se zvântă şi se taie mărunt, se încorporează în ciupercile fierte, care se gustă apoi de sare şi piper. * Sosul. Se topeşte untul, se prăjeşte în el făina (scurt), se adaugă apa rămasă, puţin câte puţin, şi se lasă să fiarbă, la foc mic, circa 5 minute, amestecând cu telul. Se stinge focul, se încorporează frişca şi jumătate din parmezan şi se condimentează sosul cu sare, piper şi nucşoară. * Se-ncinge cuptorul la 180°. * Se curăţă cartofii, se spală şi se taie felii subţiri de 2-3 mm. Se unge fundul unei forme dreptunghiulare (20x28 cm, circa 6,5 cm înălţime) cu 2-3 linguri de sos bechamel, se pun în tavă feliile de cartofi, peste ele puţină umplutură şi peste umplutură puţin sos bechamel. * Se continuă cu straturile în acelaşi fel, până ce se epuizează toate ingredientele (ultimele straturi ar trebui să fie de cartofi şi sos). Se presară deasupra restul de parmezan şi bucăţele de unt. * Se dă lasagna la cuptor şi se coace 50 de minute (eventual se acoperă cu hârtie pentru copt, ca să nu se închidă prea tare la culoare). Se scoate, apoi, din cuptor, se lasă să "respire" circa 10 minute şi abia apoi se taie.