Au un puternic efect de stimulare a digestiei, a metabolismului şi a eliminării toxinelor. De asemenea, sunt un remediu eficient pentru eliminarea apei în exces din ţesuturi, problemă des întâlnită la persoanele care au kilograme în plus.
Iată cum se utilizează:
Infuzie de ienupăr - 200 ml de apă clocotită se toarnă peste 2 linguriţe cu boabe de ienupăr uscate şi mărunţite. Se acoperă şi se lasă la infuzat 20 de minute. Se iau 4 linguri cu infuzie pe zi, între mese.
Boabe de ienupăr - în prima zi consumaţi pe stomacul gol 4 boabe de ienupăr uscate şi zdrobite (în mojar). Creşteţi porţia zilnică cu câte o boabă, până în ziua a 12-a, când veţi lua 15 boabe. În următoarele zile micşoraţi în fiecare zi doza cu câte o boabă, până ajungeţi la 4 boabe. În cele 23 de zile de dietă nu aveţi voie carne, mezeluri, precum şi alimente cu conţinut mare de grăsime (prăjite, conservate).
Tinctură de ienupăr - se găseşte la plafaruri şi în magazinele naturiste sau se poate prepara acasă, astfel: 200 g de boabe de ienupăr uscate şi mărunţite se pun la macerat în 200 ml de alcool alimentar de 70-90 de grade, timp de 14 zile, într-un recipient de sticlă ermetic închis. Se strecoară şi se iau câte 20 de picături pe stomacul gol, de 3 ori pe zi, timp de 3 săptămâni. După o pauză de 4 săptămâni, tratamentul se poate relua.
Dacă aveţi inflamaţii ale căilor urinare, evitaţi tratamentele cu ienupăr.