RODICA CULCER despre... Pericolul anarhismului
"Ura manifestată de PSD-ALDE faţă de Augustin Lazăr este reacţia naturală a unei puteri autoritare faţă de orice personalitate publică independentă care nu i se supune. Domnul Lazăr nu a ezitat nici o clipă să critice dur iniţiativele PSD-ALDE privind destructurarea statului de drept, fie că era vorba de OUG 13 sau de modificările aberante aduse legislaţiei penale."
Citeste tot articolul
Luni de chin pentru guvernul Dăncilă
"Preluarea de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene a scos guvernul de la Bucureşti din atmosfera familiară a aranjamentelor sale propagandistice cu presa obedientă din ţara noastră. Când nu apar la "oficioasele" puterii, membrii guvernului răspund autosuficient, când nu de-a dreptul arogant, jurnaliştilor incomozi din ţară."
Citeste tot articolul
Anul întâi, secolul al doilea
"Am intrat în primul an din secolul al doilea al României Mari. Păstrăm în suflet sărbătoarea Centenarului. Din păcate, ideea unui frumos veac de la Marea Unire a fost eclipsată de politicienii puterii, care ne-au dăruit o Românie urâtă, secerată de guverne bolnave şi de lideri rătăciţi. În anul ce-şi ia avânt în această lună avem însă speranţa unei schimbări."
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "A început un nou an electoral, războiul se înteţeşte"
"Evenimentul politic care va avea cele mai importante consecinţe anul acesta a fost numirea în funcţia de premier a Vioricăi Dăncilă. Ea a fost desemnată la şefia guvernului în ianuarie 2018 şi a condus executivul în tot acest an al Centenarului Marii Uniri, luând măsuri cu urmări imediate, dar şi cu efecte pe termen mai lung."
Citeste tot articolul
"Nu reuşesc să-mi revin după AVC"
"Am 58 de ani şi acum doi ani, am suferit un accident vascular cerebral. Urmez tratamentul prescris întocmai, dar tot nu îmi revin. Am ameţeli, m-am îngrăşat foarte mult, mai ales ca urmare a faptului că mă deplasez foarte greu, doar sprijinită. Vă rog mult, ajutaţi-mă! Ce pot să fac să îmi revin mai repede?"
Citeste tot articolul
"La doar 23 ani, am monturi dureroase"
"Dragă Diana, monturile la picioare se pot trata foarte bine cu miere polifloră. În special seara, înainte de culcare, se ung monturile, repetat, cu miere. După ce s-a zvântat prima aplicare, se unge din nou, se aşteaptă iarăşi până ce se usucă mierea şi se ung locurile din nou. Operaţia aceasta se face în fiecare seară, până la dispariţia monturilor."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MARIANA - Bucureşti, F. AS nr. 1343 - "Am fost diagnosticată cu prolactinom"
"O serie de factori pot contribui la apariţia prolactinomului. Dintre aceştia aş aminti administrarea de medicamente din categoria antagoniştilor dopaminergici (fenotiazine, haloperidol, risperidina, metroclopramid), antihipertensivelor (rezerpina, verapamil), opiaceelor (heroină, metadona, morfină). Totodată, unele afecţiuni hipotalamice tumorale (craniofaringiom, gliom), boli infiltrative..."
Citeste tot articolul
Reţete cu legume de iarnă
"Din vremuri străvechi, la vreme de iarnă, când natura e îngheţată şi vitregă, legumele sunt preţioase ca sursă rezistentă de hrană, dar şi ca adevărate reţete de sănătate. Puse cu grijă în lădiţe cu nisip, învelite în hârtie ori agăţate la uscat, legumele depozitate în beciurile din gospodăriile ţărăneşti îşi păstrau bine calităţile şi savoarea. În lunile de iarnă grea, bunicii noştri aveau ce pune pe masă, chiar dacă nu existau supermarket-uri şi frigidere. Şi tot legumele proaspete, murate sau fierte, erau folosite şi ca "medicamente". Iată câteva remedii de casă, verificate drept "sigure"."
Citeste tot articolul
RADICALII LIBERI - factorii declanşatori ai unor boli foarte grave
"Chimistul american Denham Harman (1916-2014), profesor la Universitatea Nebraska, a făcut o descoperire epocală, care a revoluţionat întreaga ştiinţă mondială: descoperirea radicalilor liberi, factorii principali ai degradării materiei vii..."
Citeste tot articolul
Efectul telefonului mobil asupra coloanei cervicale
"Dacă suntem atenţi putem observa foarte uşor cât de mulţi oameni petrec zilnic ore în şir cu capul aplecat, privind telefonul mobil. Fie că este vorba de un e-mail urgent, de un mesaj din partea cuiva drag, de simpla navigare pe net, reţele de socializare sau jocuri, toate generează un impact devastator asupra coloanei cervicale."
Citeste tot articolul
Adevărat sau nu? - Leacurile contra răcelii, puse la încercare
"Inhalaţiile. Există, fireşte, tot felul de aparate pentru inhalaţii, dar se poate şi mai simplu: turnaţi apă fierbinte într-un vas, adăugaţi 1-2 picături de ulei eteric (de ex. ulei de cimbru, diluat cu lapte), acoperiţi-vă capul cu un prosop şi inspiraţi 5-10 minute aburii. Stimulează mucoasele şi pune în mişcare irigarea sanguină. Şi, parţial, "dezleagă" flegma bine fixată, spun specialiştii."
Citeste tot articolul
Ştim să facem pauze?
"Cei ce nu se opresc din când în când ca să-şi tragă sufletul irosesc o valoroasă sursă de energie. "Multora nu le este clar faptul că oboseala şi recuperarea pot ajunge la un echilibru doar în limita aceleiaşi zile", precizează psihologii. Cu alte cuvinte, pentru a fi cu adevărat eficientă, relaxarea trebuie să se petreacă imediat după etapa de concentrare intensă. Dimpotrivă, cine se sileşte să lucreze continuu întreaga zi va fi stors de puteri seara."
Citeste tot articolul
Cosmetica din bucătărie
"Nu aveţi la îndemână o mască de faţă sau un balsam pentru ochi? Un gel spumos de îmblânzit decolteul? Nu-i nimic! În scrinul bunicii mai sunt multe reţete de frumuseţe cu fructe, lapte, uleiuri de plante şi legume, aflate la îndemână, pe stelajele din cămară. Bunăvoinţă s-aveţi şi să cumpăraţi săptămână de săptămână revista "Formula AS"."
Citeste tot articolul
Un ceai de spălat kilogramele
"Aş dori să vă prezint un amestec de ceaiuri pentru slăbit. Reţeta o am de la bunica şi este foarte eficientă. Ca în orice regim de slăbit, se renunţă la dulciuri şi făinoase, se evită grăsimile. Ceaiul se compune din următoarele plante care se găsesc la Plafar..."
Citeste tot articolul
Un hamster numit Pufiţă
"Ne-am cunoscut într-o după-amiază caldă, la început de octombrie, când Bucureştiul părea purificat, după o scurtă ploaie. Puiul de hamster primit cadou era speriat de moarte, tremura ca varga şi încerca să muşte ca să evadeze din căuşul palmei. Noi, trei adulţi serioşi, aşezaţi în patru labe pe covor, ne uitam cu ochi plini de mirare la făptura mică, stranie şi intrată în panică."
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
"Motănelul Samoilă îşi caută urgent o căsuţă primitoare! Are 3 ani, este foarte cuminte, educat la litieră, deparazitat şi dornic de a fi singur în familia care îl va adopta (nu se înţelege bine cu alte pisici)."
Citeste tot articolul
Ultimul partizan
"Nicolae Ciurică are 88 de ani, trăieşte într-un sat din Banatul de munte şi este ultimul partizan rămas în viaţă, din eroica mişcare de rezistenţă anticomunistă din România. O viaţă devenită istorie."
Citeste tot articolul
Veşti bune despre România - Teracota de Mediaş
"Folosim exact aceeaşi reţetă din 1906, aceleaşi ingrediente, suntem singura fabrică din România care produce şi pictează manual cahle de teracotă. Cele mai vechi utilaje din fabrică datează de prin 1920. Teracota pe care noi o producem e compusă dintr-un amestec argilos care reţine căldura şi o eliberează treptat. Toate celelalte fabrici din ţară care produc teracotă la nivel industrial fac cahlele din rebutul ars, fie de la faianţă sau gresie, fie de la ţiglă şi cărămidă, dar aceea nu este teracotă adevărată."
Citeste tot articolul
NOUL AN a venit! V-a ieşit în drum fericirea?
"Fericirea nu are "măsură unică". Fiecare dintre noi poate fi fericit în diverse feluri. Ceea ce îi copleşeşte pe unii li se pare altora plicticos. Să acţionezi, să-ţi împărtăşeşti sentimentele, să-i protejezi pe ceilalţi, să te bucuri de munca făcută, să păstrezi distanţă faţă de rădăcinile răului, să te deschizi în relaţia cu lumea: toate aceste motive de a fi fericiţi merită, pe deplin, cultivate."
Citeste tot articolul
Dramaturgul Csaba Székely - "Naţionalismul nu are umor"
"Piesele mele sunt, de fapt, texte despre oameni care întâmpină diferite probleme, şi din cauza asta ajung în situaţii conflictuale. Unele dintre acestea sunt interetnice, altele intrafamiliale sau de altă natură. De exemplu, conflictul lui Mihai Viteazu cu Zsigmond Báthory nu este de natură interetnică, pe vremea lor nici nu exista aşa ceva, ci este vorba despre putere şi trădare."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Proprietarele acestei mici edituri care publică doar cărţi una şi una au făcut ele însele o nouă traducere a celui mai comentat eseu al Virginiei Woolf, considerat un text fondator al mişcării feministe. Romancieră excepţională, dar şi critic literar, eseistă şi editoare, Virginia Woolf (1882-1941) era preocupată şi de aspectele politice şi sociale ale societăţii timpului ei."
Citeste tot articolul
SERGIU CIOIU - "Mă grăbesc încet. Nu alerg prin canalul timpului"
"Eu cred că de mici copiii ar trebui familiarizaţi cu muzica. Minunat este dacă pot să şi înveţe să cânte la un instrument, dar şi dacă nu este posibil acest lucru, e bine ca muzica să facă parte din viaţa lor, sub o formă sau alta. Este extraordinar cum acţionează aceste exerciţii muzicale asupra personalităţii unui copil. Ei învaţă astfel despre zgomot, sunet, ritm, armonie. La urma urmei, întregul univers se bazează pe regulile muzicii, aşa că e păcat să nu le cunoaştem ca să înţelegem mai bine lumea în care trăim. "
Citeste tot articolul
Părintele IOANICHIE BĂLAN, în evocarea surorii sale, Maica MARIA BĂLAN, de la Agapia
""Care e fratele meu mamă?". În faţa ei stăteau doi monahi, îmbrăcaţi cu rase negre, largi şi bundiţe albe de miel. Cel tânăr, să fi avut vreo 30 de ani, cu părul bălai şi ochi de un albastru senin, era părintele Ioanichie Bălan, iar cel mai în vârstă, un bărbat în putere, puţin trecut de 40, era părintele Ilie Cleopa. Când tot satul s-a strâns în casă pentru a-i vedea, a înţeles şi Maria cine este, cu adevărat, fratele ei mai mare. Nu era om de rând."
Citeste tot articolul
Călătorie în fascinanta lume a roboţilor
"Roboţi-chirurgi, roboţi-cărăuşi, roboţi zburători ori roboţi de bucătărie, creaţii de inspiraţie humanoidă ale tehnicii actuale se pregătesc să ne invadeze viaţa, pentru a ne oferi o mână de ajutor. De unde a început însă, totul..."
Citeste tot articolul
Săptămâna 18-24 ianuarie
"E cazul să ne odihnim cât mai bine în weekend, să ne destindem, să ne distrăm, să ne îndrăgostim. Va fi simplu să facem toate acestea, datorită armoniei celeste dintre micul benefic, Venus, temperamentalul Marte şi marele benefic Jupiter. Odihna vine însă pe primul plan. De ce? Pentru că eclipsa totală de Lună care se petrece luni în Leu ne va solicita pe diverse fronturi."
Citeste tot articolul
Concertul finaliştilor de la Vocea României
"Sunt puţine emisiuni pe micul ecran care să se fi lipit atât de tare de inima noastră ca "Vocea României". Tineri solişti talentaţi şi frumoşi, lupte de capă şi spadă între juraţi, o scenografie inspirată şi seducţia spectacolului te sechestrează pe loc. Anul acesta, în fruntea plutonului s-au aflat un băiat şi trei fete: Bogdan Ioan, Dora Gaitanovici, Alma Boiangiu şi Mădălina Coca."
Citeste tot articolul