Dragă Diana, monturile la picioare se pot trata foarte bine cu miere polifloră. În special seara, înainte de culcare, se ung monturile, repetat, cu miere. După ce s-a zvântat prima aplicare, se unge din nou, se aşteaptă iarăşi până ce se usucă mierea şi se ung locurile din nou. Operaţia aceasta se face în fiecare seară, până la dispariţia monturilor. Se mai pot unge monturile cu bitter suedez sau cu tinctură de iod, sau se pot face băi la picioare cu apă caldă în care s-a pus o mână de sare de Bazna. Băile se fac seara şi nu trebuie să dureze mai mult de 20 de minute. Cu ajutorul mierii de albine polifloră se mai pot trata şi bătăturile de la picioare. Pentru a evita formarea monturilor de la picioare şi a bătăturilor trebuie să purtăm încălţăminte care nu ne strânge, piciorul trebuie să fie cât mai lejer, încălţămintea să fie din piele, iar ciorapii să fie din bumbac 100%. Vă doresc numai bine,
DUMITRU NEGULESCU - Buzău
"Mama are hepatită tip C, activă"
(Răspuns pentru CAMELIA V. - Galaţi, F. AS nr. 1322)
Dragă Camelia, înţeleg foarte bine zbuciumul prin care treci, pentru ca şi mama mea a fost diagnosticată cu aceeaşi boală. Am crezut că e sfârşitul lumii. Din alte motive medicale, nu avea voie să facă tratamentul cu interferon, aşa că singura speranţă a fost să caut o cale de acces către noile medicamente, apărute în 2016-2017. Partea bună era că acestea acţionau rapid, într-o cură de 3 luni, şi nu conţineau interferon, cu efecte secundare foarte puternice şi devastatoare pentru organism. Partea proastă era preţul lor. Tratamentul oficial costa circa 50.000 euro. Totuşi, disperarea de a nu o pierde pe mama mă făcea să mă gândesc să-mi vând apartamentul. Până la urmă a venit o soluţie - am aflat printr-un "înger păzitor", un doctor bun şi informat, că pe piaţă există şi medicamentul generic (adică are aceeaşi compoziţie - Ledipasvir 90 mg & Sofosbuvir 400 mg, dar e fabricat într-o ţară care nu se află sub monopolul farmaceutic mondial, deci nu are interes să ţină preţul negociat dintre guverne şi firma care a scos prima produsul pe piaţă). Ţara în care se fabrică este Bangladesh. Medicamentul care mi-a vindecat mama este Twinvir. Costurile sunt între 300-1000 euro. Aveţi nevoie de analizele la zi şi de reţetă. Caută aceste informaţii pe net şi vei descoperi detalii. Tot ce pot să mai spun este că se ia o pastilă pe zi, la aceeaşi oră, timp de 3 luni. După această perioadă, virusul nu mai apare în sânge. Şansa ca mama ta să se vindece există, mama mea s-a vindecat. Atenţie doar la intermediarii care vor să profite, ei sunt în orice branşă. Căutaţi să luaţi legătura cu cineva direct de la firma producătoare.
Doamne ajută! Sănătate şi speranţă pentru toţi oamenii purtători de acest virus. El poate fi învins. Un an cu bucurii şi sănătate pentru toţi cititorii şi realizatorii "Formulei AS", o comunitate dătătoare de viaţă.
ADRIANA
"Fiul meu suferă de boala Crohn şi abces perianal"
(Răspuns pentru d-na GHEORGHE - Milano, F. AS nr. 1334)
Trebuie să ştiţi că boala Crohn nu are tratament, dar se poate ameliora prin regim special, recomandat de un medic nutriţionist. Cauza principală este intoleranţa la gluten, acea substanţă existentă în grâu şi alte cereale, care face aluatul elastic, după o frământare îndelungată. Glutenul este toxic pentru corp, deoarece deschide porii intestinului gros, permiţând bacteriilor să emigreze în abdomen. În cazul fiului dvs., ar fi util să folosească alte cereale pentru pâine, de exemplu hrişcă, quinoa, mei (acestea se râşnesc şi se face pâine). Există produse fără gluten în comerţ, dar, dacă sunteţi în Italia, unde pizza şi pastele predomină în alimentaţie, trebuie să mergeţi la un medic nutriţionist.
Abcesul perianal este o afecţiune asemănătoare unui furuncul mare şi foarte dureros, poziţionat într-o zonă expusă unei curăţenii deficitare. Tratamentul este chirurgical, dar incizia nu se poate coase, deoarece zona este plină de muşchi circulari şi cusătura s-ar rupe, agravând afecţiunea. Incizia trebuie urmată, minimum 7 zile, de un tratament cu antibiotice injectabile din generaţia 4 (cefalosporine, de exemplu Ceftamil). Alegerea antibioticului este la decizia medicului care a efectuat intervenţia.
Cauza care ar putea provoca abcesul este smulgerea unui fir de păr din zona anală, cu un cocoloş de hârtie igienică, fără ca pacientul să simtă şi să ia măsuri adecvate de curăţenie intimă. Rădăcina firului de păr este aceea care se infectează în profunzime şi când apare durerea este deja prea târziu. Trebuie mers la operaţie, urmat tratamentul antibiotic prescris şi apoi se fac şedinţe zilnice de curăţare şi pansare a rănii, la sala de tratament ambulatoriu. În tot acest timp, ar trebui folosită o folie de plastic (o pungă curată) pentru a proteja pansamentul şi rana, când se merge la toaletă. După vindecare, circa 45 de zile, când rana este închisă, toată zona anală se spală cu apă călduţă şi săpun, apoi se şterge cu un prosop moale, utilizat numai în acest scop şi spălat separat. Nu folosiţi apă fierbinte, oricum stafilococul rezistă la peste 100 de grade. Spălarea zonei nu este aşa dificilă, se foloseşte de 2 ori hârtie igienică plată, nu boţită, apoi pacientul se aşază lateral pe vasul de toaletă, săpuneşte o mână şi spală cu ea locul turnând apă călduţă în palma aceleiaşi mâini, dintr-un ibric.
Abcesul perianal este o boală traumatizantă, cu riscuri mari de recidivă, dacă nu a fost făcut tratamentul chirurgical şi cel cu antibiotic. Ca precauţie permanentă, se spală locul după fiecare scaun, timp de ani de zile. Trebuie verificat şi nivelul de imunitate al pacientului şi dacă este cumva diabetic. Aceştia sunt factori favorizanţi. Multă sănătate,
P.M. - e-mail: mirceapnt@yahoo.com
"Caut un leac pentru eliminarea lichidului de la genunchi"
(Răspuns pentru d-l ŞERBAN V., F. AS nr. 1335)
1. Se toacă "peştişori" 2 cepe potrivite şi se prăjesc puţin (să se înmoaie bine) în 3 linguri untură curată de porc, peste care se pune "o mână" de tărâţe de grâu. Se amestecă bine, se ia de pe foc şi se lasă la răcit 10-15 minute. Când temperatura pastei devine suportabilă, se pune pe o pânză şi se aplică pe genunchiul cu lichid. Peste pânză se pune o bucată de naylon pentru a se menţine cald locul mai mult timp şi apoi se va pune un prosop subţire, cu care se înveleşte genunchiul astfel împachetat. Se ţine piciorul întins (preferabil peste noapte). Dimineaţa se repetă tratamentul până dispare umflătura care conţine lichidul. O pastă preparată astfel se foloseşte de 3-4 ori. Practic, se încălzeşte la fiecare utilizare. Să nu se ardă. Eu am scăpat de operaţie cu acest tratament. Mare grijă la temperatura pastei în momentul aplicării!
DANA D. - Suceava
2. Puneţi peste zi, pe genunchiul bolnav, înfăşurându-l de jur-împrejur, comprese cu bitter suedez, care trebuie lăsat patru ore. Seara, înfăşuraţi genunchiul cu frunze de varză călcate cu fierul fierbinte. Legaţi-le cu un bandaj şi lăsaţi-le toată noaptea. În perioada dintre comprese, ungeţi-vă locul bolnav cu alifie obişnuită, amestecată cu gaz. Să auzim numai de bine.
IONEL DUMITRAŞCU - Buzău
"Prietena mea are cancer pulmonar"
(Răspuns pentru N.M. - Sinaia, F. AS nr. 1342)
Dragă N.M.,
Necazul prin care prietena ta trece acum, eu l-am trecut în urmă cu foarte mulţi ani, când am fost diagnosticat cu tumoră neoperabilă la plămâni. Până când mi s-a depistat, am luat cu căruţa medicamente, antibiotice şi sulfamide, pentru diagnosticele care mi-au fost puse în acel an de zile, adică: viroză pulmonară, suspect de TBC, pneumonie şi, în ultimă instanţă, un doctor deştept mi-a găsit tumora pulmonară, neoperabilă, datorită locului unde era. După două rânduri chinuitoare de şedinţe de radioterapie şi chimioterapie, cu corpul meu slăbit de antibioticele luate înainte, la care s-au adăugat şi aceste tratamente, eram aproape de a trece în altă dimensiune. Dar cum Dumnezeu, chiar dacă îţi închide uşa, îţi deschide întotdeauna fereastra, făcând minuni, aşa s-a întâmplat şi cu mine, când iubita mea soţie a cumpărat "Formula AS" pentru a o citi, cât eu făceam radioterapia şi, ca un făcut, a găsit în paginile revistei mărturia unuia lovit de soartă, ca şi mine. Era vorba despre medicamentele doamnei doctor Himovith, care, vă spun cu frica lui Dumnezeu, m-au ajutat să trăiesc până astăzi, iar pe doctori să-i mai văd doar pentru analizele anuale pe care le mai fac de frică. "Formula AS" şi această doamnă doctor Himovith se regăsesc în toate pomelnicile pe care le-am dat la zeci de mânăstiri din România.
Dacă ai să suni la numărul de telefon 0748/11.24.22 şi ai să urmezi indicaţiile primite de la capătul firului, cu ajutorul lui Dumnezeu o să ajungă şi prietena ta să rămână în mijlocul familiei şi să scape de palma pe care viaţa i-a dat-o.
Îi doresc succes şi însănătoşire grabnică.
IORDACHE M. - Timişoara
"Am ameţeli şi stări de vomă tot timpul, nu pot sta în picioare"
(Răspuns pentru IRINA - Iaşi, F. AS nr. 1343)
Sunt o persoană care a trecut prin tulburări asemănătoare cu cele ale Irinei din Iaşi. Pentru jocul imaginii din ochiul stâng îi recomand să meargă la un cabinet de oftalmologie, să-şi facă un control la ochi şi fundul de ochi, deoarece sunt semnele unui atac de glaucom. În legătură cu ameţelile, eu am fost la un medic neurolog, care mi-a recomandat să fac o tomografie la cap. Tratamentul recomandat a fost MgB6, 20 de zile pe lună, 1 tabletă pe zi, cu pauză de o lună şi control. După control, am mai urmat încă 2 luni tratament. După prima lună de tratament, ameţelile au dispărut şi nu au mai reapărut de atunci. Multă sănătate!
AURELIA U. - Târgu Mureş