Varza
* Gastrită, ulcer gastroduodenal, inflamaţii ale traiectului digestiv, bronşită cronică, bronşiectazie, astm, litiază urinară, boli reumatice, gută
Consumaţi de două ori pe zi, pe stomacul gol, câte 100 ml de suc de varză amestecat cu 100 ml de suc de morcovi şi cu o linguriţă cu miere. Se face cură timp de trei săptămâni, se ţine pauză de o săptămână, apoi cura se reia.
* Ulcer varicos, răni vechi, leziuni, tumefieri cauzate de lovire sau căzături, inflamaţii, vânătăi
Aveţi nevoie de câteva frunze de varză albă, care se spală, se usucă, li se îndepărtează nervura centrală proeminentă şi se strivesc pe o suprafaţă plană cu o sticlă sau un tocător. Se înmoaie repede în apă fierbinte, apoi se aplică în două-trei straturi pe locul afectat, fixându-se cu un bandaj, timp de 3 ore. Procedura se repetă de două ori pe zi.
* Tuse persistentă, răguşeală, bronşită cronică, astm
Fierbeţi 100 grame frunze proaspete de varză albă, mărunţită, într-un litru de apă, timp de 5 minute. Lăsaţi să se răcească şi strecuraţi. Se beau 3 căni pe zi, adăugând câte o linguriţă cu miere.
Morcovii
* Pentru a spori rezistenţa la îmbolnăvire
Celor care se îmbolnăvesc repede, care fac diferite tipuri de infecţii cu uşurinţă, vindecătorii populari le recomandă să bea zilnic, pe stomacul gol, un pahar cu suc de morcovi proaspăt stors. Cura ţine 3 săptămâni, se face pauză 2 săptămâni, apoi se poate relua.
* Refacerea ficatului afectat de hepatită, ciroză
Beţi zilnic 150-250 ml de suc de morcovi proaspăt sau mâncaţi unul-doi morcovi cruzi, daţi pe răzătoarea fină. De asemenea, de 2-3 ori pe săptămână, consumaţi supă de morcovi făcută din morcovi fierţi, pasaţi şi amestecaţi cu zeama în care au fiert.
* Împotriva anemiei, avitaminozei, tulburărilor de creştere la copii, şi pentru încetinirea îmbătrânirii
Consumaţi zi de zi câte o porţie de morcovi proaspăt daţi pe răzătoarea mică, sub formă de salată cu lămâie şi puţin ulei.
Cartofii
* Împotriva gastritei, a ulcerului gastroduodenal
Consumaţi de două ori pe zi, pe stomacul gol, înaintea mesei de dimineaţă şi de prânz, câte 50-100 ml suc de cartofi cruzi. Pentru a prepara sucul, se aleg şi se curăţă cartofi sănătoşi, neîncolţiţi, iar sucul se consumă imediat. Pentru a îmbunătăţi gustul sucului de cartofi se poate adăuga suc de morcovi, de castraveţi sau de ţelină. Se face cură timp de 3 săptămâni, se ţine pauză o săptămână, apoi cura se reia.
* Prevenirea cancerului de colon, vindecarea ulcerului gastroduodenal
Consumaţi 200-300 grame de cartofi fierţi sau copţi (în coaja lor), cel puţin de trei ori pe săptămână, pe perioade îndelungate. Nu se consumă cartofi prăjiţi!
* Mucoase şi răni infectate, arsuri mici, vânătăi, panariţiu, furuncul, iritaţii
Aplicaţi, sub formă de cataplasmă, cartofi fierţi şi zdrobiţi, transformaţi în terci. Păstraţi cataplasma o oră şi repetaţi de 3 ori pe zi.
* Dischinezie biliară hipotonă ("bilă leneşă"), litiază biliară
Se bea în fiecare zi, pe stomacul gol, câte un sfert de ceaşcă cu suc proaspăt de ridiche neagră, cu o jumătate de oră înainte de masa de dimineaţă sau prânz. Se sporeşte progresiv cantitatea de suc până se ajunge la o jumătate de ceaşcă sau o ceaşcă.
* Tuse, răceală, bronşită
Tăiaţi o ridiche felii subţiri, pe care le puneţi într-un bol de ceramică sau porţelan şi le presăraţi cu zahăr. Acoperiţi vasul cu capac, iar după 24 de ore strângeţi siropul format, din care se iau 4-5 linguriţe zilnic. Sau: luaţi o ridiche mare, tăiaţi-o în două bucăţi egale, scobiţi o gaură în fiecare şi umpleţi-le cu zahăr sau miere. După 5- 6 ore, colectaţi siropul rezultat, din care se iau câte 2 linguri la 3 ore. Ridichea se poate "refolosi" - în aceeaşi zi - de două ori.
Ceapa
* Edem (retenţie de apă), ascită (retenţie de apă în cavitatea abdominală)
Consumaţi zilnic cel puţin două cepe. Cei care nu suportă ceapa crudă pot consuma ceapă fiartă sau coaptă.
* Tuse, răceală, traheită, laringită
Fierbeţi la foc mic, într-un litru de apă, 2-3 cepe mari, tăiate mărunt, împreună cu 50 g de muguri de brad, timp de 10 minute. Se trage vasul deoparte, se acoperă şi se lasă să stea o jumătate de oră. Se strecoară lichidul şi se beau 4 căni pe zi, din care una dimineaţa. Se poate îndulci cu miere.
Luaţi o ceapă roşie mare, daţi-o pe răzătoare şi puneţi-o într-un borcan. Peste ea turnaţi o ceaşcă cu miere şi amestecaţi. Lăsaţi să stea peste noapte (cel puţin 10 ore). Se iau din preparat câte 4-6 linguri pe zi.
Andivele
* Constipaţie, dischinezie biliară, detoxifiere, mineralizare, îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, scăderea colesterolului
Consumaţi în fiecare zi o porţie de andive, de preferat la prânz, sub formă de salată asezonată cu suc de lămâie şi ulei de măsline. Salata se consumă doar proaspăt preparată. Se face cură de andive timp de cel puţin o lună.
Beţi câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt de andive, de două ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mesele principale.
Ţelina
* Litiază urinară, boli reumatice, gută, edem, tuse, bronşită, astm
Beţi în fiecare zi, pe stomacul gol, 100 ml suc proaspăt stors de rădăcină de ţelină, amestecat cu 100 ml suc proaspăt de mere
Fierbeţi la foc mic, într-un litru şi jumătate de apă, 200 grame rădăcină de ţelină tăiată felii subţiri, timp de 10 minute. Lăsaţi să se răcească, filtraţi şi beţi decoctul de-a lungul unei zile.
Sfecla roşie
* Hepatită cronică, ciroză, steatoză hepatică ("ficat gras")
Consumaţi zilnic o porţie de salată de sfeclă roşie coaptă în coajă sau curăţată şi fiartă. Salata se prepară adăugând la sfecla tăiată feliuţe de lămâie şi un strop de ulei de măsline.
* Răceală, gripă, tuberculoză, predispoziţie la răceală
În timpul "sezoanelor" de răceală şi gripă, consumaţi cât mai multă sfeclă roşie coaptă sau sub formă de suc. Pe vremuri, borşul de sfeclă roşie era un "medicament" nelipsit în tratamentul bolnavilor de tuberculoză.
* Hipertensiune arterială
Consumaţi în fiecare zi 50 ml de suc proaspăt de sfeclă roşie, în amestec cu aceeaşi cantitate de suc de morcovi sau de castraveţi.