Fericirea nu are "măsură unică". Fiecare dintre noi poate fi fericit în diverse feluri. Ceea ce îi copleşeşte pe unii li se pare altora plicticos. Să acţionezi, să-ţi împărtăşeşti sentimentele, să-i protejezi pe ceilalţi, să te bucuri de munca făcută, să păstrezi distanţă faţă de rădăcinile răului, să te deschizi în relaţia cu lumea: toate aceste motive de a fi fericiţi merită, pe deplin, cultivate.
Pentru a multiplica şansele fericirii, trebuie să fim capabili să o căutăm pe mai multe drumuri, fără a ne limita la o singură cale. Aceasta înseamnă să profităm de propria noastră experienţă, dar şi să deschidem drumuri noi de explorare şi de dobândire a fericirii.
Pe dvs. ce vă face să vibraţi, ce vă încălzeşte inima?
TEST 1
Sunteţi suficient de înzestraţi pentru a fi fericiţi?
Care este reţeta dvs. de fericire? Bifaţi, la fiecare întrebare, răspunsul cel mai potrivit. Faceţi suma literelor şi raportaţi-vă la rezultatele din paginile următoare.
Profitaţi de micul dvs. colţişor de verdeaţă de acasă (grădină, balcon)...
A Invitându-vă prietenii.
B Îngrijindu-l în fiecare zi.
C Stând în el pentru a citi sau visa.
D Profitând de răsăritul (sau de apusul) soarelui.
Ce v-ar face plăcere de ziua dvs. aniversară...
A O petrecere mare, cu toţi cei dragi.
B O masă bună la un restaurant select.
C O lecţie de pian (de dans, de desen...).
D O zi de "detenţie" la un salon de frumuseţe.
Planul unei vacanţe ideale include...
A Să faceţi mişcare şi să călătoriţi.
B Să fiţi înconjuraţi de lume.
C Să vă dedicaţi unor îndeletniciri plăcute.
D Să leneviţi.
În visele dvs. cele mai îndrăzneţe, v-ar plăcea să fiţi...
A Maica Tereza/ Dalai Lama.
B O actriţă/ un actor nominalizat(ă) la Oscar.
C O/un super-eroină/erou.
D Cei care sunteţi, dar aflaţi pe un piedestal mai înalt.
A fi fericit înseamnă pentru dvs....
A Să oferiţi şi să primiţi.
B Să vă atingeţi obiectivele.
C Să aveţi senzaţia că sunteţi stăpâni pe destinul dvs.
D Să fiţi cuprinşi de seninătate.
Urmărind spectacolul unui apus de soare, vă gândiţi...
A Că se lasă noaptea şi că mâine va fi o nouă zi.
B Că natura este magică şi magnifică.
C Că v-ar plăcea să-l pictaţi sau să-l fotografiaţi.
D Că sunteţi fericiţi că trăiţi.
O duminică frumoasă în familie. Aţi decis...
A Să faceţi o plimbare şi un picnic cu prietenii.
B Să profitaţi de cuibul dvs. plăcut şi de grădină.
C Să faceţi prăjituri sau să meşteriţi la maşină.
D Să vă lăsaţi pradă unei stări de visare.
Lucrul cel mai frumos care vi se poate întâmpla...
A Să fiţi înconjuraţi de persoane dragi.
B Să conduceţi munca şi familia cu mână de maestru (sau aproape).
C Să faceţi ceea ce vă place.
D Să fiţi împăcaţi cu dvs. înşivă (şi cu ceilalţi).
După o zi reuşită, ultimul dvs. gând înainte de-a adormi...
A Abia aştept ziua de mâine.
B Mort/moartă de oboseală, dar fericit(ă).
C A trecut prea repede!
D Viaţa e frumoasă.
Casa în care v-aţi simţi fericiţi...
A O fermă mare, cu peluze şi flori.
B Un mic castel în Spania.
C O casă refăcută minuţios, după gustul dvs.
D O căbănuţă pe acoperişul lumii.
Interpretare
Litera majoritară este A
Fericiţi, da, dar niciodată fără ceilalţi...
Simţiţi nevoia apartenenţei la un grup. Aveţi nevoie de relaţii, de schimburi de idei, de contacte... Dar, mai presus de toate, iubiţi compania "tribului" dvs. Plimbări prin pădure, mese la iarbă verde, important pentru dvs. este să petreceţi clipe plăcute alături de cei dragi. Aţi înţeles perfect că fericirea transmisă şi împărtăşită se multiplică. Răspândind-o în jurul dvs., sunteţi răsplătiţi, la rându-vă, şi încă din plin.
Sfatul nostru: Nu vă temeţi de această dependenţă faţă de ceilalţi, chiar dacă atunci când iubim, fericirea şi fragilitatea merg, adeseori, mână-n mână. Sigur, un eşec relaţional vă poate face extrem de nefericiţi. Ce aveţi de făcut: temperaţi această "dependenţă" de ceilalţi şi controlaţi-o, învăţând să simţiţi fericirea de unul singur. Ceea ce nu are nimic de-a face cu egoismul.
Dacă n-aveţi deloc A?
Dezvoltaţi-vă sensibilitatea faţă de ceilalţi. În felul acesta veţi constata că puteţi fi fericiţi şi prin intermediul altora. Nu uitaţi să simţiţi recunoştinţă faţă de ei, chiar şi pentru cele mai mărunte lucruri: zâmbetul unui necunoscut în metrou, o vorbă bună a vânzătoarei de la brutărie... Amintiţi-vă că în spatele fiecărei bucurii, cât de mici, se află o persoană. Vă place o anumită muzică? A compus-o cineva! Până şi sendviciul delicios pe care l-aţi mâncat a fost făcut de o fiinţă umană: mulţumiţi-i! Obişnuiţi-vă să vă deschideţi către ceilalţi: încet-încet, împărtăşind cu ei fericirea, ea va fi din ce în ce mai mare.
Litera majoritară este B
Nimic nu valorează cât un lucru bine făcut...
Ceea ce vă place în mod deosebit este să vă contemplaţi reuşitele. Simţiţi o mare satisfacţie în faţa misiunii împlinite: casa sau grădina bine întreţinute, mâncarea delicioasă gătită pentru cei dragi... Şi, de asemenea, copiii pe care-i vedeţi crescând şi făcând progrese, prietenii care se simt bine la dvs.... Rămâneţi conectaţi la ceilalţi, dar mai ales datorită imaginii pe care v-o faceţi despre ei. Ea este cea care vă place, care vă dă acest sentiment de realizare şi care vă aduce energie.
Sfatul nostru: Vă place să vă vedeţi eforturile încoronate de succes, dar nu uitaţi clipa prezentă. Aveţi dreptul să vă bucuraţi, chiar dacă proiectele dvs. n-au fost încă îndeplinite! Altminteri, aşteptând ca ele să se realizeze, riscaţi să amânaţi mereu acest rendez-vous cu fericirea. Învăţaţi să acceptaţi şi situaţiile imperfecte. Aveţi dreptul să trăiţi şi să apreciaţi plăcerile fugitive. Meditaţi la următoarea frază: "Fericirea este drumul".
Dacă n-aveţi deloc B?
Păreţi indiferenţi la bucuria realizării. Ceea ce ar putea să însemne că n-aveţi proiecte mari, pe termen mediu sau lung. Or, majoritatea noastră suntem mânaţi înainte de un ţel, el este firul conducător al vieţii. Rămâne să descoperiţi singuri ce vă blochează şi ce vă împinge doar spre plăceri imediate. Este ca şi când v-aţi mulţumi cu mâncăruri de-a gata, servite repede, în loc să vă imaginaţi propria dvs. reţetă de gătit. Vă scoate din încurcătură, fireşte, dar poate fi acesta un ideal permanent?
Litera majoritară este C
O activitate care vă place vă face să uitaţi tot restul
Vă place să vă realizaţi într-o singură activitate: profesie, vioară, tenis, grădinărit, bucătărie sau pictură pe sticlă... Plăcerea pe care o resimţiţi este imensă: o senzaţie de armonie şi de plenitudine. Este ceea ce specialiştii numesc "flow": un flux de gânduri pozitive şi de senzaţii plăcute care vă fac să vă simţiţi minunat.
Sfatul nostru: Nu urmăriţi performanţa cu orice preţ. Limitaţi-vă la plăcerea de a face ce vă place. Această practică corespunde unei forme de meditaţie. Ceva asemănător cu ikebana, acea artă florală japoneză prin care încerci să creezi o armonie de moment, cu ajutorul câtorva flori. Oricum, este vorba de o fericire foarte interiorizată şi foarte centrată asupra dvs.: încercaţi să vă deschideţi puţin faţă de ceea ce vă înconjoară.
Şi dacă n-aveţi deloc C?
Este important să găsiţi activităţi pe care să le îndepliniţi cu plăcere pentru sine, ca să alungaţi stresul, dar şi ca să vă împliniţi în mod durabil. Doar câteva minute pe zi sunt suficiente. Oferiţi-vă plăcerea de a face lucruri care să vă dea sentimentul împlinirii personale.
Litera majoritară este D
Contemplaţia, iată cheia fericirii dvs.!
Să vă aşezaţi undeva, să vă luaţi un răgaz ca să vă simţiţi bine şi doar atât, de parc-aţi fi "conectaţi" la univers: această plăcere care pretinde o anumită seninătate este receptată ca un dar, un miracol al vieţii. Uneori, nu e mare lucru: un apus de soare la ţară, un copil care doarme, o mămăruţă pe un fir de iarbă, nisipul care se scurge nesfârşit printre degete, pe plajă... Emoţiile şi sentimentele vă năpădesc copleşitoare în faţa vieţii, pur şi simplu, a receptării ei ca un dar. O stare care vă produce o adevărată pace interioară.
Sfatul nostru: Această contemplaţie de care sunteţi capabili nu trebuie să vă oprească să acţionaţi, împingându-vă spre un soi de fatalism şi de pasivitate, ca şi când v-aţi desprinde de lume. Este bine să contemplaţi şi să savuraţi, dar să rămâneţi în contact şi cu lumea reală, în ciuda stresului şi a dezacordurilor. Şi asta este un factor puternic de echilibru şi de linişte.
Şi dacă n-aveţi deloc D?
Universul nostru materialist ne îndeamnă neîncetat la acţiune şi ne oferă o gamă largă de posibilităţi, din care noi nu utilizăm decât câteva firimituri. El nu ne invită, deci, la contemplare... Cu toate acestea, goana - fără oprire - de la un obiectiv la altul ne fragmentează capacitatea de a fi atenţi. Nu suntem suficient de conştienţi de aceste fericiri mărunte, aflate la îndemâna noastră, şi pe care le neglijăm mult prea des. Apropiaţi-vă nu doar de ceea ce este urgent, ci şi de ceea ce este important. Acestea sunt valorile asupra cărora merită să vă opriţi. Profitaţi de ele, în loc să alergaţi de dimineaţa până seara. Pe termen lung, lipsa lor va deveni frustrare.
TEST 2
Ce vă împiedică să fiţi fericiţi?
Daţi la o parte blocajele! Descoperiţi care sunt obstacolele din calea fericirii dvs.
Fericirea este pentru dvs....
A Un ideal dificil (imposibil?) de atins.
B O nălucă.
C Un balon de spumă.
D Un mister.
Care citat vă e cel mai pe plac?
A "Nu-mi place fericirea picată din cer, ci aceea pe care pot s-o obţin singur(ă)".
B "Căutaţi fericirea, beţi nebuni? Vedeţi-vă de drum! Fericirea nu există".
C "Cel mai mare obstacol în calea fericirii este să te-aştepţi la o fericire prea mare".
D "Oamenii ar fi mai fericiţi dacă li s-ar vorbi mai puţin despre fericire".
Ce vă inspiră această frază: "Fericirea este o muncă de zi cu zi"?
A Prea vagă!
B Prea efemeră!
C Prea obositoare!
D Prea complicată!
În momentul de faţă, vă împiedică să fiţi fericiţi faptul...
A Că nu v-aţi realizat toate proiectele.
B Că aţi lăsat fericirea să vă scape printre degete.
C Că n-aţi avut noroc.
D Că n-aţi ştiut cum să faceţi.
Şi ce faceţi pentru a încerca s-o regăsiţi?
A Mă străduiesc.
B Încerc să mai cred în ea.
C Aştept să vină şi rândul meu.
D Încerc să înţeleg cum funcţionează.
Un simbol care s-o reprezinte...
A O medalie.
B O stea căzătoare.
C Un trifoi cu patru foi.
D Un semn de întrebare.
Interpretare
Litera majoritară este A
Singurul dvs. defect: perfecţionismul
Voi fi fericit(ă) în ziua când totul o să fie perfect: aceasta ar putea fi deviza dvs.... Şi, dintr-odată, în loc să profitaţi de ceea ce aveţi, vă încăpăţânaţi să vreţi mai mult şi mereu mai bine.
Fiţi mai indulgenţi cu dvs. Pentru a fi mai fericiţi, trebuie să învăţaţi să vă mulţumiţi cu mai puţin, fără să vă temeţi de imperfecţiune. O fericire cât de mică este o fericire, aşa că n-o neglijaţi! Ea se poate găsi în lucrurile cele mai mărunte. Fericirea e precum aurul: când îl cauţi, îl găseşti mai mult în pepite, decât în bucăţi mari...
Litera majoritară este B
Pesimismul vă împiedică să credeţi în fericire
"Fericirea nu este pentru mine", vă spuneţi. Prejudecăţile şi blocajele vă pun beţe-n roate. Trăiţi o adevărată angoasă existenţială. La fel ca mulţi anxioşi, aveţi tendinţa de a vă imagina ce e mai rău şi vă temeţi să vă lăsaţi în voia fericirii. Credeţi că veţi fi şi mai nefericiţi în ziua când ea va apărea. Pentru a evita diferenţele emoţionale, vă veţi mulţumi cu o temperatură căldicică de om posac.
Păcat: cei ce fug de fericire, de teamă că nu se pot salva, n-au făcut cea mai bună alegere.
Învăţaţi să profitaţi de tot ce vi se oferă, fără a dramatiza. Prindeţi câte-o bucăţică de fericire pe ici, pe colo, începând de astăzi! Nu vă mai distrugeţi viaţa, strângeţi un mic capital şi fructificaţi-l: nu veţi mai privi viaţa cu aceiaşi ochi.
Litera majoritară este C
Uitaţi să vă cultivaţi grădina
Cu cât o căutaţi mai mult, cu-atât mai puţin o găsiţi: pentru dvs., fericirea trebuie să vină de la sine. Aşa că nu faceţi eforturi prea mari pentru a o afla. Dar asta înseamnă că vedeţi un singur aspect al lucrurilor! Nu trebuie să confundaţi micile cadouri zilnice nesperate (fericirea "primită") cu fericirea construită (sau "cultivată") la care fiecare trebuie să pună umărul. Această ultimă fericire seamănă cu o grădină, care chiar dacă dă impresia că este naturală, a necesitat o atenţie deosebită. Într-o zi, eforturile dvs. vor da roade. Dar mai întâi, trebuie să vă preocupaţi de cei apropiaţi, de îndeletnicirile dvs., de natură, de casă... Ce mai aşteptaţi? Puneţi-vă pe treabă.
Cu cât veţi fi mai activi în căutarea fericirii, cu-atât mai mult vor creşte şansele dvs. de reuşită. Şi cu-atât mai mult veţi profita de aceste fragmente de fericire, care, puse cap la cap, vor forma şiraguri lungi şi durabile.
Litera majoritară este D
Nu ştiţi cum să apucaţi fericirea
De găsit trebuie s-o găsiţi, dar cum? Asemeni multor altor oameni, nici dvs. nu ştiţi de unde să apucaţi fericirea şi ce să faceţi cu ea. Poate că părinţii dvs. n-au ştiut (sau n-au putut) să v-arate drumul. Sau se prea poate ca dvs. să vă fi lăsat antrenaţi spre alte valori (reuşită materială sau profesională, dorinţă de putere...) şi, până la urmă, v-aţi rătăcit pe drum.
Profitaţi de experienţa celor ce v-au precedat. Această căutare a fericirii este un dat al umanităţii încă de milenii. Şi este, fără îndoială, unul din cele mai frumoase ţeluri ale vieţii omeneşti. Reflectaţi cu seriozitate, citind, de pildă, cărţile care tratează acest subiect, al fericirii, pentru a pune această misiune în centrul existenţei dvs. Fericirea cea mare începe cu lucruri mici.