Calculul d-lui Preşedinte
După ce în decursul unui singur an de guvernare, PSD-ul şi-a dărâmat al doilea guvern (Mihai Tudose), mulţi români se aşteptau la o luptă politică acerbă între adepţii democraţiei liberale şi reprezentanţii iliberalismului, aflaţi la putere. Cei dezamăgiţi au fost adepţii dreptei, pentru care demiterea lui Tudose, de către propriul partid, reprezenta ocazia perfectă ca lucrurile atât de strâmb dispuse de PSD şi aliaţii săi să fie îndreptate...
Citeste tot articolul
România "roşie" - România "albastră"
În tumultul politic şi social care rareori ne-a dat momente de respiro în ultimii 28 de ani, nu o dată s-a vorbit despre existenţa a două Românii, radical despărţite - nu doar ca simpatii politice - ci şi ca opţiuni şi standarde de viaţă. Există o Românie roşie şi una albastră, una care trăieşte din ajutoarele sociale şi alta care stă 16 ore pe zi între pereţii sediilor de corporaţie, o Românie a lui "merge şi aşa" şi o Românie care ţinteşte progresul şi performanţa.
Citeste tot articolul
Cafeaua şi Marea Unire
La o sută de ani de la Marea Unire, mulţi jurnalişti se străduiesc să găsească unghiuri noi de descriere a unor fapte, legate de marele eveniment care a zidit pentru totdeauna România. Am căutat şi noi, şi chiar dacă ceea ce am găsit nu se înscrie în "istoria mare", deschide o perspectivă neaşteptată asupra evenimentelor din urmă cu 100 de ani.
Citeste tot articolul
Anchetă "Formula AS": Mai au rost protestele de stradă contra puterii?
De un an de zile, cu anumite perioade de acalmie, în România au loc mari manifestaţii de protest împotriva guvernării PSD-ALDE. Rezultatul acestor presiuni este, deocamdată, numai schimbarea strategiei guvernanţilor, nu şi renunţarea la anumite măsuri care scot oamenii în stradă, cum sunt cele privind legile Justiţiei sau modificarea Codului Fiscal. În aceste condiţii, apar cel puţin două întrebări...
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MARIA-FELICIA - Bucureşti, F. AS nr. 1285 - "Care sunt cauzele diplopiei şi cum pot scăpa de ea?"
"Cauzele diplopiei pot fi multiple, cum şi momentul în care se manifestă poate fi diferit. În principiu, diplopia apare atunci când o persoană vede un obiect dublu, în loc de o reprezentare clară a sa, şi are drept cauză afectarea unei părţi a sistemului ocular, incluzând corneea, muşchii oculari, cristalinul, nervul optic sau creierul."
Citeste tot articolul
"Vreau să vă împărtăşesc o experienţă de mare interes"
"Stimată redacţie, Doresc să împărtăşesc o experienţă care merită a fi adusă la cunoştinţă cititorilor revistei "Formula AS", deoarece poate prezenta interes pentru o categorie importantă a acestora. În anul 2007, în urma unui accident stupid, am fost operat la Clinica de Ortopedie şi Traumatologie din Târgu Mureş de către d-l conf. dr. Tudor Sorin Pop."
Citeste tot articolul
Leacuri de pe vremea bunicii
Cu 2400 de ani în urmă, Hipocrate ştia deja să folosească ventuzele. Străbunicul tuturor medicilor scria: "Dacă vreţi să opriţi menstruaţia prea puternică a unei femei, puneţi-i pe sâni ventuze cât mai mari". Metoda funcţionează şi astăzi. Multe femei care suferă de menstre abundente apelează la metoda ventuzelor. Una, două şedinţe - spun partizanii străvechii practici de vindecare - şi suferinţa dispare.
Citeste tot articolul
Maratonul dietelor de slăbit: Slăbiţi mâncând, în loc să vă înfometaţi
Când vine Februarie, ultima lună de iarnă, tot mapamondul intră în febra reţetelor de slăbit. Kilogramele depuse de sărbători sunt luate la ţintă în mii de feluri. Câştigă cine slăbeşte mai repede, fără să se îngraşe la loc. Sfaturile care urmează pot fi şi ele câştigătoare, cu condiţia să nu fie uitate imediat ce daţi pagina. Reţetele de slăbit fac inflaţie şi nu le mai ia nimeni în serios.
Citeste tot articolul
E bine să slăbeşti, dar şi mai bine să te menţii
Vă sfătuim să reconsideraţi modul cum vă raportaţi la mâncare. Faceţi din principiile alimentaţiei sănătoase o deprindere cotidiană. De exemplu, beţi mereu ceaiul fără zahăr, mâncaţi în fiecare zi câte o porţie de müsli şi cel puţin un fruct, introduceţi în meniu peşte o dată pe săptămână, preparaţi-vă sendvişurile cu salată, nu cu unt, iar dacă vă plac chiflele albe şi pufoase, rezervaţi-le doar pentru ziua de sâmbătă.
Citeste tot articolul
Două plante de trecut iarna: MĂGHIRANUL şi ROZMARINUL
Ultima lună a iernii e cel mai greu de îndurat. Vremii urâte i se adaugă şi urâtul din trup şi din suflet: vlăguiala, posomoreala, depresia. Se-alege praful de ele, dacă vă întremaţi cu Măghiran şi cu Rozmarin.
Citeste tot articolul
Tulburările tiroidei
Puţine alte părţi ale trupului nostru sunt atât de misterioase ca tiroida. Nu se vede, nu doare, dar dacă, Doamne fereşte, nu funcţionează ca lumea, sănătatea e la pământ. Din păcate, "misterul" ei nu ne lasă întotdeauna să aflăm dacă are probleme şi cum să le rezolvăm.
Citeste tot articolul
Reţete contra petelor pe obraz
Nesuferitele pete maronii care ne apar, uneori, pe obraz, făcându-l să semene cu oul de bibilică, nu sunt tocmai întâmplătoare. Apariţia lor are cauze fixe: înaintarea în vârstă ("pete de bătrâneţe"), expunerea prelungită la soare, administrarea de contraceptive orale, tratamente cu anumite medicamente, sarcină etc.
Citeste tot articolul
O portocală, o lămâie...
Pe vreme friguroasă, silueta are... parfum de citrice. Grăsimea se reduce şi chiar dispare, atunci când este "tratată" cu portocale, grepfruit şi lămâi, spun nutriţioniştii. Ele accelerează metabolismul şi ard grăsimile. Iată trei reţete care vă ajută să slăbiţi uşor şi sănătos. Ele trebuie urmate minimum trei săptămâni:
Citeste tot articolul
"Vecinii" de peste deal: Extratereştrii din Chiraleş
În anul 1979, în satul Chiraleş-Lechinţa din judeţul Bistriţa-Năsăud, au aterizat două nave extraterestre. Fenomenul, unic în România, a fost impresionant nu doar datorită duratei "vizitei", ci şi numărului mare de martori. Am mers în satul bistriţean şi am rememorat întâlnirea de gradul trei cu cei care au trăit-o.
Citeste tot articolul
Vremea întrebărilor
Anul 2018 a luat-o la drum. Va fi rău, va fi bun? Răspunsurile la întrebările noastre sunt începutul unui "calendar sufletesc" pe care îl vom răsfoi şi în alte numere din "Formula AS".
Citeste tot articolul
Iarba verde de acasă
Se spune că pentru a fi împlinit, un om trebuie să ridice o casă, să crească un copil şi să sădească un copac... Eu am procedat invers: am început prin a sădi copaci, pentru că tata, inginer silvic, m-a luat la multe acţiuni de împădurire şi de atunci a început şi dragostea mea pentru natură. Apoi a venit copilul, Mihai, care mi-a schimbat priorităţile vieţii.
Citeste tot articolul
MERIAM JANE NDUBUISI - "Dacă nu poţi să transmiţi emoţie, partida e ratată"
"Acasă, în Italia, ţara în care trăiesc, am cunoscut la un moment dat un român care mi-a devenit prieten şi care a început să-mi tot povestească despre ţara voastră, despre Bucureşti, despre felul în care e receptată muzica de către români... Am devenit din ce în ce mai atentă şi mai curioasă şi mi-am spus că românii trebuie să fie un popor foarte interesant, de vreme ce au o cultură atât de profundă şi o raportare atât de intensă la muzică."
Citeste tot articolul
Miklós Bács - "În pragul alienării totale, lumea are nevoie de teatru viu"
"Sunt multe lucruri pe care le-am dorit şi le doresc conştient sau inconştient, dar odată cu trecerea anilor, am ajuns să înţeleg de ce budiştii consideră orice dorinţă o piedică în calea regăsirii sinelui adevărat. Depinde ce înţelegem prin eşec. Adevăratul eşec este cel pe care îl resimte artistul vis-á-vis de propria sa creaţie. Eşecul este adevărata şcoală a artistului."
Citeste tot articolul
PASCAL BRUCKNER - "Am o mare capacitate de a rămâne îndrăgostit de viaţă"
"Cred că, întotdeauna, atunci când ne revoltăm împotriva părinţilor, sfârşim prin a le semăna. Am moştenit mai multe decât aş fi vrut. Toate părţile rele: agresivitatea, crizele, furia. Dar şi câteva lucruri bune: hărnicia şi curiozitatea asta orientată în toate direcţiile. Cred însă că, în ciuda violenţelor de care a dat dovadă în prezenţa mea, am fost şi rămân un copil răsfăţat."
Citeste tot articolul
Iluminările părintelui TUDOR
"În mai toate sufletele celor care au ajuns să fie îmbrăţişaţi de lumină, încă de aici, din această viaţă, există un moment de cumpănă: mai întâi, Dumnezeu îi aruncă în braţele cerului, iar apoi, din felurite pricini, slăbiciuni şi păcate, se ascunde. Pierderea aceasta este mai sfâşietoare decât o despărţire din dragoste, iar cărţile marilor mistici o descriu în termeni înfricoşători."
Citeste tot articolul
Prinţul Charles şi părintele Dionisie
În urmă cu câţiva ani, presa britanică a făcut o dezvăluire explozivă care, în mod bizar, n-a trezit ecoul pe care îl merita. Pe scurt, se afirma că Prinţul Charles, moştenitorul coroanei monarhiei britanice, ar fi trecut la ortodoxie, în urma prieteniei cu un călugăr român de pe Muntele Athos. Un gest nu tocmai surprinzător, având în vedere că o parte din Casa Regală a Angliei e legată de ortodoxie prin fire trainice - Prinţul Philip, soţul Reginei Elisabeta şi tatăl lui Charles, este grec de religie ortodoxă, iar mama lui, prinţesa Alice, bunica lui Charles, a fost călugăriţă ortodoxă.
Citeste tot articolul
MIKE GODOROJA & Blue Spirit - "Bluesul nu intră cu forţa în casa nimănui"
După ce a cucerit lumea micului ecran, alături de Florian Lungu, creând la TVR una dintre cele mai relaxate şi, totuşi, docte, emisiuni de blues şi de jazz, Mike Godoroja şi-a luat inima-n dinţi şi s-a avântat de unul singur pe scena muzicală, cucerind-o fără prea mari eforturi. "Iubesc muzica, iubesc bluesul, fie că vorbesc despre el sau cânt.
Citeste tot articolul