MĂGHIRANUL
(Majorana hortensis)
Dacă ar fi să alcătuim o trusă de prim-ajutor, care să fie compusă numai din leacuri naturiste, cu siguranţă că această plantă - vândută în mai toate alimentarele pe post de condiment - nu ar lipsi. Un simplu ceai fierbinte de măghiran face minuni. De la prima cană, ne va invada o căldură plăcută, după care ni se va destinde, ca prin farmec, întreg corpul şi, apoi, aproape fără să ne dăm seama, stresul şi (eventual) suferinţa fizică ori psihică vor deveni, cel puţin pe moment, un vis îndepărtat. Repetat de mai multe ori într-un interval scurt de câteva zeci de minute, tratamentul va face să apară nişte mici (şi deloc neplăcute) accese de temperatură, în care sistemul imunitar va distruge cu spor germenii unui potenţial guturai sau gripe, care în timpul primăverii lovesc mai perfid ca oricând. Dacă aveţi dureri de rinichi sau o cistită (lucru frecvent întâlnit atunci când se răceşte brusc vremea), veţi vedea cum ele trec ca prin farmec, iar eliminarea îşi va relua fluxul firesc de la primele 4-5 căni de ceai fierbinte. Dacă mai adăugăm că tratamentul intensiv cu ceai de măghiran amplifică exponenţial procesele de eliminare a toxinelor şi a apei în exces din ţesuturi, făcându-ne să ne simţim uşori ca o... zi de primăvară, obţinem un tablou complet al acţiunii acestui condiment miraculos. În cazul în care nu vă vine să credeţi toate aceste minuni, atunci cel mai bine ar fi să le experimentaţi, şi vă garantăm că nu veţi fi dezamăgiţi. Şi, pentru a veni şi în ajutorul celor care au sistemul nervos mai zdruncinat în această perioadă, vă punem la dispoziţie câteva informaţii cu adevărat extraordinare, în ceea ce priveşte dozajul măghiranului.
* Pentru o relaxare rapidă şi pentru a chema somnul, puneţi o linguriţă de măghiran la o cană de apă (indiferent de producător, el se găseşte bine mărunţit, aşa încât măsurătoarea va fi uşoară).
* Pentru a risipi astenia şi pentru a vă mări capacitatea de efort şi concentrare, măriţi doza la 2-3 linguriţe de plantă la o cană de apă.
* Pentru a alunga depresia şi pentru a vă induce o stare de bună dispoziţie (la menţinerea căreia trebuie după aceea să contribuiţi prin efortul propriu de a gândi pozitiv), luaţi o super-doză, unică, de 6 linguriţe la o cană de apă.
Toate dozele recomandate sunt valabile atât pentru ceai, cât şi pentru maceratul la rece. Maceratul la rece se obţine prin ţinerea plantei în apă, la temperatura camerei, vreme de 8 ore, urmată de filtrare. Ceaiul (infuzia) se obţine prin ţinerea plantei în apă clocotită vreme de 15-20 de minute, urmată de filtrare.
Important
Este preferabil ca toate plantele aromatice să nu fie fierte, ci să fie folosite ca macerat la rece. Totuşi, atunci când corpul are nevoie rapid de căldură, când se urmăreşte decongestionarea căilor respiratorii, producerea transpiraţiei, intensificarea rapidă a proceselor de eliminare etc., se recomandă ceaiurile fierbinţi.
ROZMARINUL
(Rosmarinus officinalis)
Legenda spune că, într-o primăvară, o prinţesă îmbătrânită înainte de vreme a primit în dar câteva fire dintr-o plantă parfumată. Cu această plantă, ea şi-a făcut o poţiune cu care s-a uns câteva săptămâni la rând şi - minune! - a început să întinerească din zi în zi. Chipul ei şi-a recăpătat prospeţimea şi luminozitatea, zâmbetul i-a revenit şi, aşa cum se petrece de obicei în poveşti, a venit un rege să o ceară de soţie. Această legendă nu precizează dacă cei doi au trăit sau nu fericiţi până la adânci bătrâneţi, dar ne spune numele plantei - rozmarinul, originea prinţesei - Ungaria şi denumirea poţiunii magice - "apă ungurească". Foarte răspândită în zona de sud a Ardealului, istorioara este adevărată, iar rozmarinul are, într-adevăr, efecte magice.
Atât pentru uz intern, cât şi pentru uz extern, această plantă, condimentară şi medicinală deopotrivă, pare făcută special pentru trecerea spre primăvară, iar pentru a vă convinge de acest lucru, vă dăm în continuare câteva reţete special alese pentru acest sezon.
* Pentru înlăturarea anemiei - condimentaţi mâncărurile (atunci când sunt călduţe, nu fierbinţi) cu mult rozmarin: el are un efect tonic şi ajută la o mai bună asimilare a fierului.
* În cazurile de instabilitate emoţională (care este strâns legată de instabilitatea meteorologică) - se recomandă să luaţi, pe nemâncate, câte o linguriţă de rozmarin mărunţit (care se ţine sub limbă 15 minute înainte de a fi înghiţit). El are efecte psihostabilizante puternice, fără însă a induce acea stare uşor euforică (specifică măghiranului sau busuiocului). Inhalarea uleiului volatil de rozmarin are acelaşi efect salutar de calmare a emoţiilor.
* Contra hipotensiunii şi pentru stabilizarea tensiunii arteriale - se recomandă administrarea a 2-3 linguriţe de pulbere de rozmarin pe zi, pe stomacul gol. O cură ţine minimum 14 zile, rozmarinul luându-se în trei reprize: dimineaţa, la prânz şi seara.
* Contra asteniei şi a stării de slăbiciune - se prepară o tinctură din 10-15 linguri de rozmarin, un pahar de alcool rafinat şi un pahar de apă. Componentele se amestecă bine şi se lasă la macerat vreme de 10 zile, după care se strecoară, preparatul obţinut punându-se în sticluţe bine înfundate, care se ţin la loc întunecos. Se ia câte o linguriţă de 3-4 ori pe zi, pe nemâncate.
* Pentru întărirea memoriei - se ia tinctură de rozmarin, preparată în acelaşi mod descris mai sus. Se ia dimineaţa şi seara o linguriţă diluată într-un pahar de apă, pe stomacul gol. Cura durează patru luni, fiind cât se poate de salutară începerea ei în acest sezon, când anumite procese de degradare a memoriei sunt accelerate.
* Contra paraliziei faciale - se ţin comprese cu apă călduţă, în care au fost diluate câteva linguri (4-5 linguri la un pahar de apă) de tinctură de rozmarin, obţinută după reţeta de mai sus. De fapt, această tinctură diluată este celebra apă ungurească (iniţial, se făcea cu rozmarin verde). După unii terapeuţi, eficienţa creşte foarte mult dacă adăugăm în apa ungurească şi zece picături de ulei de cedru (se găseşte în magazinele naturiste).
* Contra ridurilor şi a ofilirii tenului - se pun cataplasme din două linguri de rozmarin mărunţit, amestecat cu apă călduţă şi învelit apoi în tifon. Chipul dvs. va căpăta vigoare şi strălucire şi va deveni invulnerabil la capriciile vremii prin acest tratament.