Fără regimuri dure şi pastile de slăbit
Restricţiile alimentare excesive pot duce la depresie, agresivitate, diminuarea libidoului şi apariţia unor tensiuni în relaţiile de cuplu. O dietă severă cu alimentaţie unilaterală, cum ar fi o cură de ouă, un regim bazat strict pe carne sau un program compus exclusiv din salate, secătuieşte rezervele de fier ale organismului, afectând în final activitatea mentală şi psihicul. Cei ce ţin o asemenea dietă trebuie să ştie că vor avea la un moment dat dificultăţi de concentrare. Totodată, deficitul de aprovizionare cu nutrienţii necesari periclitează inutil inima şi sistemul circulator. De pildă, cuiva care se supune unui regim de înfometare îndelungată nu-i sunt permise, în niciun caz, şedinţele de saună, deoarece pierderea de lichid prin transpiraţie îi va slăbi metabolismul, ceea ce poate provoca dispnee şi grave tulburări ale circulaţiei sangvine. Slăbirea dramatică, într-o perioadă scurtă de timp, sporeşte riscul de infarct, căci oscilaţiile extreme ale greutăţii corporale determină o scădere bruscă a colesterolului cu rol protector (HDL) în favoarea colesterolului "rău" (LDL).
În lupta contra kilogramelor de prisos, numeroase persoane apelează la preparatele care promit să ardă grăsimile ori să diminueze apetitul. Într-adevăr, pastilele de slăbit asigură adesea succese impresionante pe termen scurt, datorită acţiunii lor laxative şi detoxifiante. Pe de altă parte, au dezavantajul de a nu reduce ponderea grăsimii din organism. În consecinţă, după un timp, îşi va face apariţia, în mod inevitabil, aşa-numitul efect yo-yo. În ce priveşte preparatele care inhibă apetitul, acestea acţionează asupra sistemului nervos central, influenţând centrul foamei şi al saţietăţii din creier. Pe termen lung, ele pot provoca probleme grave de sănătate. De aceea, este de preferat să vă reduceţi apetitul pe cale naturală, de pildă, cu un pahar de suc de legume sau un măr. De asemenea, cercetătorii au mai descoperit încă două metode de scădere a poftei de mâncare şi pretind că ar fi eficiente, deşi par destul de ciudate. Ei recomandă să ne înconjurăm cu nuanţe cromatice reci, albastre şi verzi, iar în timpul mesei, să ascultăm în surdină melodii cântate la flaut. E neobişnuit, dar poate că merită să experimentăm.
Castraveţi şi oţet de mere
Aveţi deja mai multe diete la activ şi vă întrebaţi mereu de ce n-aţi izbutit să slăbiţi? Mai întâi, încercaţi să nu mai puneţi singuri presiune pe dvs. Gândul permanent la mâncarea interzisă nu face decât să ridice obstacole pe calea către obiectivul pe care vi l-aţi propus. De aceea, un prim pas ar fi să nu vă mai urcaţi zilnic pe cântar, ci să vă cântăriţi maximum o dată pe săptămână. Mulţi supraponderali visează să-şi reducă greutatea rapid, motiv pentru care se lasă convinşi să adopte diete drastice, cu alimentaţie săracă, cu toate că, la puţină vreme după revenirea la hrana obişnuită, ei se întorc în acelaşi punct de unde porniseră, cu acelaşi surplus de kilograme. Vor obţine rezultate doar cei care sunt dispuşi să-şi modifice meniul pe termen lung, adoptând o alimentaţie echilibrată, cu multe legume şi fructe şi cu un consum adecvat de lichide.
Şi pentru că tocmai am amintit de legume şi fructe, iată două sfaturi care v-ar putea fi utile: castravetele este un ajutor preţios pentru cei ce doresc să devină supli şi să se menţină astfel. Totodată, el şi satură repede. Mâncaţi o săptămână întreagă câte o salată de castraveţi zilnic, iar între mese, luaţi o gustare compusă din rondele de castraveţi cu brânză de vaci degresată şi o felie de pâine integrală. Foarte curând, cântarul vă va confirma reuşita. Un sprijin ideal pentru ambiţioşii care şi-au pus în gând să slăbească este şi oţetul de mere, cu acţiunea lui diuretică, detoxifiantă şi de stimulare a digestiei. Cine îl consumă regulat poate slăbi până la 2 kilograme pe săptămână, şi va face acest lucru într-un mod prudent, fără a-şi solicita inutil organismul.
Cale liberă plăcerii, stop frustrărilor
Nu vă interziceţi nici bucuria de a vă delecta la un moment dat cu felurile speciale, servite la o masă festivă. Cele mai multe încălcări ale conduitei alimentare corecte se petrec în împrejurările cotidiene. Însă, dacă vă hrăniţi raţional zi de zi, vă puteţi îngădui şi câte o abatere din când în când. În cazul când consideraţi necesar, aveţi posibilitatea să vă reechilibraţi ulterior organismul, de exemplu, mâncând o zi întreagă numai fructe. Mâncarea n-ar trebui să fie niciodată o ameninţare, ci un deliciu pentru simţuri. Redescoperiţi plăcerea de a mânca: ieşiţi la o masă cu prietenii, gătiţi felurile dvs. preferate, discutaţi despre reţete, răsfoiţi cărţi de bucate, aranjaţi-vă masa cât mai estetic, plimbaţi-vă în voie prin piaţă şi admiraţi gama splendidă de culori a legumelor şi fructelor proaspete.
Mulţi din cei ce intenţionează să slăbească decid să-şi micşoreze neîntârziat porţiile. Desigur, este util să luăm mese mai puţin consistente, la momentul oportun. Însă nicidecum dimineaţa! Micul dejun trebuie să fie în continuare suficient de săţios: cu müsli sau pâine integrală, fructe şi produse lactate. Cine nu mănâncă nimic dimineaţa nu va da randament în cursul zilei. Este de preferat să consumaţi cantităţi mai mici de alimente, în cinci până la şapte mese, repartizate pe durata zilei. Persoanele care iau o singură masă mai bogată pe zi sunt de obicei expuse unor atacuri chinuitoare de foame, pe care şi le potolesc "ciugulind" dulciuri sau alte lucruri la fel de nesănătoase.
Dacă însă v-aţi deprins să umblaţi mereu la punga cu biscuiţi sau bomboane, chiar şi fără să vă fie foame, motiv pentru care vă faceţi necontenit mustrări de conştiinţă, vă propunem următorul test: observaţi cum se modifică nevoia dvs. de dulciuri, dacă vă permiteţi să le gustaţi după pofta inimii o zi întreagă, dar de astă dată fără să vă reproşaţi nimic. Încercaţi! Căci, de multe ori, foamea de dulciuri este de fapt o consecinţă a renunţării, a interdicţiei şi a remuşcărilor. Atitudinile tranşante, de tipul "totul sau nimic", duc de regulă la abandonarea rapidă a obiectivelor urmărite. Este greu să rezişti, atunci când te încăpăţânezi să nu mai pui nicio bucăţică de ciocolată în gură - iar după ce "ai păcătuit", ai tendinţa să-ţi spui imediat: "Şi acum, ce mai contează?". Totuşi: un organism care primeşte în mod constant o hrană sănătoasă va depăşi cu uşurinţă asemenea mici abateri. Fireşte, ele nu trebuie să se permanentizeze, devenind un obicei. Căci alimentele dulci şi cele grase deschid, prin intermediul enzimelor, celulele adipoase. Acestea înmagazinează grăsimea şi apoi refuză pentru câteva ore s-o cedeze. Aşa se explică faptul că o tabletă de ciocolată sau o felie de tort cu frişcă ne pot îngrăşa mai mult decât ne-am aştepta, judecând după numărul lor de calorii.
Bineînţeles, obezitatea reprezintă o ameninţare reală pentru sănătatea noastră, ea aduce cu sine riscuri pe care n-avem voie să le trecem cu vederea. Valorile crescute ale grăsimilor din sânge şi hipertensiunea ne pun în pericol inima şi sistemul circulator, nivelul ridicat de acid uric poate duce la apariţia gutei, iar declanşarea unui diabet poate da naştere, în timp, unor complicaţii severe. De aceea, este bine să vă supravegheaţi greutatea corporală şi, atunci când este cazul, s-o readuceţi în limitele ei normale. Însă cu măsuri rezonabile, nu cu diete abrupte şi alte exagerări.
15 sugestii practice pentru slăbit
1. Renunţaţi nu numai la zahărul pus în cafea şi în alte băuturi, ci şi la îndulcitori, deoarece şi ei determină pancreasul să secrete insulină. Consecinţa: apare senzaţia de foame şi veţi mânca din nou. Persoanele care folosesc îndulcitori se îngraşă adesea chiar mai mult decât consumatorii de zahăr.
2. Dressing-urile pentru salate au deseori o densitate calorică mare, mai ales atunci când sunt preparate cu smântână, maioneză sau o cantitate mare de ulei. Căutaţi reţete mai uşoare. Dacă mâncaţi în oraş, există o soluţie: cereţi să vi se aducă dressing-ul separat într-un castronel şi înmuiaţi numai puţin acolo fiecare îmbucătură de salată pe care o luaţi în furculiţă.
3. Imediat ce vi se face foame şi vă simţiţi tentaţi să mâncaţi ceva, mergeţi la baie şi spălaţi-vă bine pe dinţi. Gura vi se va umple de un gust proaspăt, care alungă foamea.
4. Cei ce doresc să-şi menţină supleţea ar trebui să renunţe, mai ales seara, la carbohidraţii simpli, cum sunt pâinea, pastele, produsele de patiserie şi zahărul, întrucât ingerarea lor face să crească nivelul insulinei. Iar insulina blochează hormonii de creştere, care contribuie la arderea grăsimilor în timpul somnului.
5. De două sau trei ori pe săptămână, luaţi ultima masă a zilei în jurul orei 16. După aceea, mulţumiţi-vă să consumaţi doar lichide, cel mai bun fiind ceaiul de sunătoare. Organismul dvs. va produce multă melatonină, ceea ce este impor-tant pentru un somn odihnitor şi pentru regenerarea celulară, în condiţiile căreia se intensifică procesul de ardere a grăsimilor.
6. Când ieşiţi să luaţi masa la restaurant, ar trebui să ţineţi seama de câteva lucruri. Comandaţi ca antreu un bol mare cu salată proaspătă şi crocantă. Aceasta are puţine calorii, în schimb vă asigură un aport substanţial de minerale, oligoelemente, vitamine şi fibre. La felul principal, rugaţi chelnerul să micşoreze ori să lase cu totul deoparte garnitura de cartofi sau orez, iar desertul este de preferat să-l împărţiţi cu comeseanul dvs.
7. Schimbaţi-vă reţetele de sosuri. Renunţaţi la obiceiul de a întrebuinţa ca bază smântâna şi laptele integral. Utilizaţi pentru îngroşare legume fierte şi date prin blender, până devin o pastă. Credeţi-ne pe cuvânt, gustul va fi delicios!
8. Dacă doriţi ca mâncarea să vă furnizeze cât mai puţine calorii, tăiaţi cu grijă toate marginile de grăsime ale bucăţilor de carne, iar la pasăre îndepărtaţi complet pielea. De asemenea, serviţi hrean la felurile consistente. El scoate grăsimile din alimente şi le elimină prin scaun.
9. Mâncaţi din când în când meniuri asiatice. Mânuirea beţişoarelor în locul furculiţei durează ceva mai mult, însă oferă avantajul că vă veţi sătura mai repede, prin urmare veţi mânca mai puţin. În plus, condimentele asiatice vă ajută să scăpaţi de kilogramele în plus. Cele mai bune rezultate le puteţi obţine cu uleiul de ardei iute, boiaua, miso (pastă de soia), tahini (pastă de susan) şi tamari (sos de soia).
10. Dezobişnuiţi-vă să mâncaţi în faţa televizorului. Cu cât sunteţi mai atenţi la masă, cu atât veţi risca mai puţin să ignoraţi semnalele de saţietate ale organismului. Dacă doriţi neapărat să vă puneţi în mişcare muşchii masticatori în vreme ce vă uitaţi la televizor, mestecaţi bucăţele de castravete, ţelină, morcov sau andive. Acestea sunt gustări sănătoase şi nu îngraşă.
11. Laptele bătut degresat conţine toţi nutrienţii folositori din lapte, dar numai 1% grăsime (maximum). De aceea ar fi de preferat, mai ales în timpul unei diete, să beţi între mese mai curând un pahar de lapte bătut decât unul de lapte dulce. De pildă, amestecaţi în blender jumătate de castravete cu un pahar de lapte bătut. Veţi obţine o băutură care potoleşte foamea şi totodată are un efect de detoxifiere.
12. Fibrele alimentare, prezente din belşug în hrana vegetală, vă ajută să rămâneţi supli. Ele îşi măresc volumul în stomac şi accelerează tranzitul intestinal. Astfel, senzaţia de foame nici nu mai apare. Când curăţaţi de coajă portocalele şi mandarinele, nu fiţi chiar atât de meticuloşi: odată cu miezul zemos, nu strică să mâncaţi şi puţin din pieliţa albă. Multe fibre se găsesc şi în banane. Acestea sunt fructele cele mai săţioase şi nici nu vă creează probleme cu greutatea.
13. Persoanele supraponderale ar trebui să mănânce mai des caise. Datorită conţinutului lor bogat de acid pantotenic, ele contribuie la reducerea depozitelor de grăsime.
14. Năsturelul creşte repede şi poate fi cultivat cu uşurinţă într-o jardinieră ţinută pe orice pervaz. Iar cine doreşte să slăbească are nevoie de mult năsturel, deoarece planta este o sursă excelentă de crom - un oligoelement important, care reglează senzaţia de saţietate. În absenţa cromului, noi am tot mânca şi nu ne-am mai opri. De asemenea, cromul deţine un rol esenţial în metabolismul lipidelor. Aşadar, asiguraţi-vă un aport satisfăcător, pentru a vă folosi de avantajele pe care vi le oferă acest oligoelement. Spălaţi bine năsturelul, tăiaţi-l mărunt şi amestecaţi-l în salate sau ungeţi o felie de pâine integrală cu puţin unt şi puneţi deasupra năsturelul tăiat, într-un strat gros.
15. Drojdia de bere este deosebit de indicată ca supliment în dietele de slăbit, fiind bogată în vitamine - în primul rând, există în compoziţia ei toate vitaminele din complexul B - dar şi în aminoacizi, minerale şi oligoelemente. Pe lângă acestea, drojdia conţine un procent ridicat de proteine (44%), are puţine calorii şi este practic lipsită de grăsimi.