Se spune că pentru a fi împlinit, un om trebuie să ridice o casă, să crească un copil şi să sădească un copac... Eu am procedat invers: am început prin a sădi copaci, pentru că tata, inginer silvic, m-a luat la multe acţiuni de împădurire şi de atunci a început şi dragostea mea pentru natură. Apoi a venit copilul, Mihai, care mi-a schimbat priorităţile vieţii. Abia atunci am realizat necesitatea unei case, în adevăratul sens al cuvântului, iar nu cutiuţa de apartament în care locuiam. Pentru că eu avusesem o copilărie minunată, cu vacanţe de vis, la bunici, într-un sat frumos, am dorit să-i ofer şi copilului meu acelaşi model de viaţă şi, drept urmare, am cumpărat o căsuţă în apropiere de Câmpulung Muscel.
Singuri pe-un vârf de deal
Casa este situată într-o zonă pitorească, de deal, în mijlocul triunghiului format de mânăstirile rupestre Corbi, Nămăieşti şi Cetăţuia-Negru Vodă. În fiecare vacanţă, merg la aceste locaşuri de închinăciune, unde urmele istoriei sunt împletite cu credinţa, şi miracolele apar la tot pasul. Numai simplul fapt că pleci de acolo "împăcat cu tine însuţi" este, deja, o "minune".
Începutul a fost greu. Am plecat de la o căsuţă bătrânească, cu două camere, din care numai una locuibilă, cu pământ pe jos. Îmi reamintesc că atunci când am văzut-o nu mi-a plăcut deloc. Am fost de acord s-o cumpărăm, doar pentru că soţul meu era extrem de entuziasmat şi avea multe planuri în legătură cu poziţia deosebită a casei. A contat faptul că eram singuri pe un deal, fără vecini, înconjuraţi doar de fâneţe şi livezi, cu o privelişte de vis spre vârfurile munţilor Iezer şi Păpuşa.
Cu timpul, şi cu multă, multă muncă, am pus în aplicare toate proiectele lui, iar acum spun cu mândrie că aceasta este casa mea şi simt că aici îmi este locul, este "casa-acasă" a familiei. Am sădit o mulţime de trandafiri şi pomi fructiferi, am săpat o fântână, am adus apa-n casă şi, cel mai important, am învăţat să trăim frumos şi în armonie cu natura şi cu oamenii locului.
O căpiţă de ceai
Alături de casă, este grădina de flori şi livada. Am început prin a planta prima floare, şi anume, "Mâna Maicii Domnului", în semn de mulţumire. Apoi, urmare a amintirilor legate de bunica mea (de mult dusă, dar mereu prezentă în sufletul meu), au apărut lăcrămioarele, stânjeneii, crinii şi iasomia.
Grădiniţa mea este simplă şi naturală, fără artificii sau figuri (singurele "fiţe" sunt cele 45 de tufe de trandafiri, "vedete"de toate culorile). Ea înfloreşte primăvara, cu ghiocei, clopoţei şi panseluţe, apoi vin petuniile, crăiţele, cârciumăresele, mămăruţele, rujele şi margaretele, macii, garofiţele, bujorii, zorelele, regina-nopţii şi se termină cu micsandrele (care odată au înflorit în ajunul unui Crăciun mai cald, fără zăpadă).
Las florile deoparte (deşi v-aş putea scrie la nesfârşit despre dragile mele) şi trec la livadă. Aici, pe "teritoriul soţului meu", am sădit meri, peri, vişini, cireşi şi am plantat brazi şi mesteceni (favoriţii mei). Avem apoi tufe de zmeură, mure şi cătină. De departe, cei mai răspândiţi în curtea noastră sunt alunii.
Păşunea este o explozie de plante tămăduitoare (cicoare, coada-şoricelului, trei-fraţi-pătaţi, cimbrişor, sunătoare, sânziene) şi, de multe ori, glumesc spunând că am în gradină o căpiţă de ceai, în loc de o căpiţă de fân.
Restaurantul fluturilor
V-am povestit despre florile şi copacii mei, dar nu pot lăsa deoparte vietăţile care trăiesc în apropierea noastră. Grădiniţa este popasul multor fluturi (care mai de care mai spectaculos colorat, la concurenţă parcă cu florile) sau "restaurantul" unor gâze superbe, care se hrănesc cu nectarul florilor. Livada este casa unei perechi de arici şi raiul piţigoilor, mierlelor, vrăbiuţelor sau ciocănitorilor. Tot aici sunt şi nesuferitele de cârtiţe, care-mi fac zile fripte, dar trebuie şi ele să trăiască! Alunişul este teritoriul veveriţelor, a căror poveste o să v-o spun la sfârşit...
Şi peste toate acestea şi peste sufletul meu, "domneşte" căţelul nostru, Iftimoaie. Mihai i-a pus acest nume, când l-a găsit pe terenul de fotbal şi l-a adus acasă, văzând în el un vrednic luptător şi paznic al căsuţei noastre.
Începuturile casei noastre sunt şi începuturile unei prietenii deosebite care s-a legat între noi, cei trei orăşeni, care încercam să învăţăm "viaţa la ţară", şi un vecin, orăşean, şi el, ca şi noi, dar care copilărise pe aceste meleaguri şi care acum, la anii de pensie, pendula între viaţa la oraş şi cea de la ţară. Aşa a intrat în viaţa noastră, în familia noastră, domnul profesor Bugheanu, sau nenea Bu, cum i-a spus fiul meu când era mic şi nu-i putea pronunţa corect numele.
Licenţiaţi în natură
Cum eu şi soţul meu lucram tot în învăţământ, vacanţele noastre în casa din vârful dealului, cu ajutorul lui nenea Bu, au căpătat o nouă dimensiune: am început cu excursii în pădurile din împrejurimi şi apoi, treptat, treptat, am lărgit aria şi am ajuns să cunoaştem toate dealurile şi culmile muntoase din jurul Câmpulungului. Am învăţat în aceste excursii o mulţime de lucruri noi despre plante, arbori, vieţuitoare, cunoştinţe pe care apoi, acasă, le aprofundam prin informaţii din cărţi şi enciclopedii. Astfel, vacanţele au devenit cursuri intensive de studiu, iar în momentul de faţă, putem spune că suntem "licenţiaţi" şi ne pregătim doctoratul. Noi, părinţii, împreună cu micul nostru Mihai, am învăţat să cunoaştem şi să culegem corect plantele medicinale şi am învăţat afecţiunile pentru care sunt bune. Apoi, sub directa supraveghere a lui nenea Bu, am învăţat să deosebim ciupercile de pădure. La momentul de faţă, "băieţii" mei sunt foarte buni cunoscători şi culegători de ciuperci, iar eu prepar din aceste delicatese ale pădurii adevărate bunătăţi. "Nici nu voi ca să mă laud/ Nici nu voi să vă-nspăimânt", dar am devenit expertă în pregătirea de zacuşti şi mâncăruri preparate din diverse ciuperci, cu care am cucerit multe aprecieri. Lui Mihai îi plac foarte mult şniţelele din mânătărci, şi pentru a mânca aşa ceva, nu se dă înapoi din a-şi sacrifica câteva ore de somn, din somnul dulce al dimineţilor de vacanţă. Îşi pune ceasul să sune la ora patru, când nici soarele nu s-a trezit bine şi, cu rucsacul în spate şi cu târna (coşul) pentru ciuperci, coboară la locul de întâlnire, unde-l aşteaptă nenea Bu. Acţiunea începe cu o scurtă şedinţă de lucru, în care se stabileşte traseul, apoi cei doi pleacă împreună spre locuri tainice, numai de ei ştiute. Spre prânz, apar cu o târnă plină de mânătărci şi mănunchiuri de plante medicinale.
Satul pierdut
Într-o zi de vară, într-una din drumeţiile noastre prin păduri, am încurcat cărările şi ne-am trezit pe o potecă neştiută până atunci, ce urca şerpuitoare. Era o potecă pe care abia, abia o ghiceai din exuberanţa vegetaţiei. După un timp, am avut senzaţia că am pătruns într-o zonă crepusculară, misterioasă, cu urcuşuri şi coborâşuri, cu făgaşuri înalte, cu râpe de culoare roşiatică, când printre nişte fagi uriaşi, am zărit primele case ale unui cătun. Nici ţipenie de om! Doar cerul şi cele câteva căsuţe răsfirate. Era o linişte care parcă te durea. Un paradis pierdut, cu căsuţe de poveste, înconjurate de pajişti de-un verde crud. Gardurile care despărţeau casele aproape nu se mai vedeau din bogăţia ierburilor care cotropeau totul. La fiecare casă, lângă poartă, era câte-o băncuţă de lemn. Oare ce bunică o fi stat în zi de sărbătoare, îmbrăcată în straiul muscelean, aşteptându-şi nepoţii?
Am aflat povestea satului mai târziu, după ce am coborât prin pădure şi am ajuns la o căsuţă locuită de o femeie în vârstă, care semăna cu Sfânta Vineri: Mama Sena. Ne-a spus, cu multă tristeţe în glas, că satul fusese părăsit treptat, din cauza condiţiilor grele de trai: nu erau drumuri de acces, n-aveau curent electric, încât, văzând că nu se schimbă nimic, fiecare tânăr care-şi întemeia o nouă familie se muta în satul de jos, "la civilizaţie". Sus au rămas doar părinţii bătrâni care, pe rând, în liniştea-liniştii de acolo, s-au stins. Acum, în satul părăsit mai urcă doar urmaşii proprietarilor caselor, în perioada verii, la cosit.
"Siripitul" ierbii
Cositul pajiştilor este încă un eveniment important în existenţa acestor oameni. La început, ca orice orăşean, mă uitam cam ciudat la tot ritualul care începea din iulie şi se termina la sfârşit de septembrie. Întâi, dis-de-dimineaţă, începeau bărbaţii să-şi ascută coasele şi tot universul răsuna de lovitul tăişului de oţel, după care începea fâşâitul sec al ierbii tăiate. În urma cosaşilor, apăreau imediat mierlele cele curajoase, care nu se mai sfiau de oameni şi, grăbite, culegeu maldărele de ierburi şi flori, hrană pentru puii din cuibar. La ora prânzului, era un moment de linişte, când veneau femeile cu merinde şi toată lumea aşezată la umbră mânca. Apoi glasurile lor ascuţite se auzeau la "siripitul" ierbii tăiate (o inversiune ciudată a cuvântului risipit, care se foloseşte în toată zona submontană a Muscelului şi Branului). Şi după ce "siripeau" de câteva ori iarba, învârtind-o cu furca de lemn, când pe-o parte, când pe alta, la asfinţitul soarelui se grăbeau s-o strângă în "copiţe" - adică mici grămăjoare, pentru ca roua de dimineaţă să n-o ude prea mult. A doua zi, dacă era soare, copiţele erau din nou răsfirate, şi când era fânul uscat, se aduna în clăi mari, după o tehnică străveche a locului. Dacă dădea Domnul vreo ploaie de vară şi te prindea cu iarba cosită şi neuscată, siripeai până nu mai puteai!
Dar truda nu se termina aici, pentru că odată gătat fânul, se începea otava, adică, cum ar veni, mâna a doua. Şi ritualul se repeta, cu cosit, siripit şi tot aşa mai departe, totul pentru hrana cea de toate zilelele lungi de iarnă şi primăvară a vacilor şi cailor din grajd.
"Primiţi dragostea noastră?"
Tot din tradiţiile locului fac parte şi obiceiurile de iarnă, şi cred că nu există vorbe mai frumoase ca întrebarea: "Primiţi dragostea noastră?", pusă de tinerele fete care vin să ne colinde în ajun de An Nou. Sau obiceiul "iordănitului", când în ajun de "Sânt Ion", cetele de flăcăi colindă casele şi-l aruncă pe gospodarul locului de trei ori în sus, îl prind, iar apoi îl stropesc cu agheasmă luată de la preot. Aici am avut o mică problemă, pentru că la noi, fiind mai la marginea satului, colindătorii au ajuns când trecuse bine de miezul nopţii, şi eu n-am ieşit afară, ci doar trăgeam cu urechea, cu spaimă ca să nu-mi scape cumva soţul pe jos, după vorba lor: "Îl aruncăm de trei ori şi-l prindem de două!".
Un alt obicei este acela din Vinerea Mare, când copiii trebuie să culeagă floarea-paştelui şi cu bucheţelele în mână să urce dealul spre biserică, ca să participe la slujbă şi apoi să treacă pe sub masă.
Tot tradiţie este şi sărbătoarea zilelor comunei Bughea de Jos, pe 14 octombrie, ziua când în calendarul ortodox se cinsteşte Cuvioasa Parascheva. Anul acesta, a treia ediţie a picat într-o zi de duminică însorită şi am găsit comuna împodobită cu steaguri şi flori, iar bughenii, gătiţi şi ei în haine de sărbătoare, se duceau la serbare.
Sărbătoarea a început la Căminul Cultural unde, într-un cadru festiv, au fost acordate "Diplome de cetăţean de onoare " unor fii ai comunei. La ediţia trecută, această distincţie a fost oferită regretatului actor Gheorghe Dinică, cel care avea o casă pe aceste meleaguri şi care într-un interviu a spus odată că: "Bughea de Jos este mai sus decât Bughea de Sus!".
A urmat apoi sărbătorirea familiilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie. Au fost 51 de cupluri, cărora le-au fost acordate "Diplome de fidelitate". "Cine n-are bătrâni să şi-i cumpere!" - noi avem şi-i cinstim şi le dorim viaţă lungă!
De la Căminul Cultural, cu mic cu mare, locuitorii au mers apoi la stadionul comunei, unde au participat la competiţiile sportive: care pe gazon, care în tribună, care cu mingea, care cu micul şi berea, fiecare după posibilităţi! Petrecerea s-a mutat apoi la Şcoala Generală, unde pe scenă au urcat interpreţii locali de muzică populară, alături de ansamblul "Doina Argeşului". S-au încins hore, dansuri populare, distracţia a fost la ea acasă. Şi dă-i şi joacă şi dă-i şi cântă:
"Sus la munte la Muscel/ Unde-i neica tinerel/ şi mi-e tare dor de el!"
Ca un făcut, în această zi deosebită, piscurile munţilor Iezer erau pudrate cu zăpadă, iar sub soarele cald, de mijloc de toamnă, peisajul era scăpărător! Ferice de cei care au la îndemână asemenea frumuseţi!
Epilog, în sunet de fierăstrău
Ne-am integrat perfect în această lume a satului. Am fost acceptaţi şi, foarte repede, băiatul nostru a trecut de la porecla "Bucureşteanul" la "Bucur" şi este iubit în cercul lui de prieteni şi participă alături de ei la toate obiceiurile vechi, dar, cel mai mult, la bătutul mingii pe terenurile de fotbal ale satului.
Drumeţiile făcute în păduri mi-au permis să cunosc, să preţuiesc şi să respect natura. Mi-am făcut "prietene" plantele medicinale, fructele de pădure şi ciupercile. Am învăţat să salut soarele, să mă bucur de fiecare moment al zilei, de roua de dimineaţă, de săriturile veveriţelor în aluniş, de spectaculosul moment al cositului. Am învăţat să ascult pădurea şi să las deoparte tot urâtul lumii, cufundându-mă în liniştea verde. Aici, mestecenii, favoriţii mei, se transformă în mirese dansate de mirele-vânt. Dar visul meu se sparge, adesea, în ţăndări, când, din depărtare, se aude scrâşnetul strident al monstrului cu dinţii de fier care mănâncă pădurea: omul cu drujba!
Graniţa dintre bine şi rău este foarte subţire şi trebuie să ştim să alegem, pentru ca şi generaţiile viitoare să se bucure de "iarba verde de acasă".
DANA GORUN
Reproduceri după picturi de EMIL PAVELESCU