Calea iubirii
- A trecut mai bine de o lună de la finala emisiunii-concurs "Vocea României" de la Pro TV, timp suficient pentru ca impresiile să se aşeze şi să poţi privi în urmă cu mintea limpede. Ţi-a folosit experienţa pe care ai trăit-o?
- Într-adevăr, am depăşit emoţiile, m-am liniştit şi, privind în urmă la rece, mi-am confirmat opinia iniţială, aceea că "Vocea României" a fost o experienţă fantastică pentru mine. Am învăţat enorm şi m-am îmbogăţit sufleteşte. În timpul cât am stat în România, Tudor Chirilă, antrenorul meu, echipa noastră şi publicul mi-au devenit o a doua familie. I-am simţit sinceri, apropiaţi, generoşi! Le rămân îndatorată şi le mulţumesc foarte mult!
- Aşadar, Tudor Chirilă a fost o alegere bună, ca antrenor...
- Fără îndoială! Felul în care vede şi simte muzica, stilul lui de a explica, foarte limpede, m-au ajutat să înţeleg şi mai bine că muzica are cu-adevărat darul de a aduce oamenii la un loc, de a-i lega cu fire invizibile întru frumos, că ea ne deschide minţile şi sufletele, că muzica înseamnă libertate şi că este un limbaj universal, o cale de comunicare neîmpiedicată de graniţe fizice sau culturale. Muzica este calea iubirii. În plus, am avut norocul să împărtăşesc cu Tudor acelaşi soi de energie, născută din entuziasm şi pasiune, ceea ce ne-a înlesnit colaborarea. Nu mi-aş fi putut dori un alt antrenor!
- Cât de dezamăgită ai fost de faptul că nu ai câştigat trofeul, că ai ocupat doar locul doi? Cu siguranţă că a ajuns şi la urechile tale faptul că foarte mulţi oameni au considerat că tu ai avut cea mai bună voce din această ediţie a emisiunii.
- M-au bucurat enorm aprecierile despre care vorbeşti. Aş fi ipocrită să nu recunosc. Mai ales că primesc în continuare mesaje în care se exprimă această opinie. Dar faptul că m-am plasat pe locul II, îţi mărturisesc cu toată onestitatea că nu m-a afectat, că n-am suferit, căci scopul meu a fost cu totul altul: acela de a comunica prin muzică, de a vedea în ce măsură sunt capabilă să-mi dezvălui sufletul prin muzică, iar mesajul meu să fie receptat. Înainte de această emisiune, eu nu mai fusesem niciodată în România, nu îi cunoşteam pe români, deci, pentru mine, faptul că am reuşit să emoţionez atât de mulţi oameni care fac parte dintr-o cultură complet necunoscută mie, a valorat mai mult decât orice premiu aş fi putut să câştig. Sincer! Eu sunt foarte, foarte fericită, în niciun caz nu sunt dezamăgită!
- De fapt, cum ai ajuns să participi la "Vocea României" de la Pro TV? De unde ai auzit de emisiune?
- Acasă, în Italia, ţara în care trăiesc, am cunoscut la un moment dat un român care mi-a devenit prieten şi care a început să-mi tot povestească despre ţara voastră, despre Bucureşti, despre felul în care e receptată muzica de către români... Am devenit din ce în ce mai atentă şi mai curioasă şi mi-am spus că românii trebuie să fie un popor foarte interesant, de vreme ce au o cultură atât de profundă şi o raportare atât de intensă la muzică. Cunoscând formatul internaţional al "Vocii", am căutat pe Internet, să verific dacă există şi o variantă românească, şi-atunci m-am decis să mă înscriu în concurs, să găsesc o cale de a comunica şi cu un public dintr-o ţară complet străină, să-mi probez capacitatea de a transmite, de a emoţiona. În opinia mea, asta este ceea ce îi diferenţiază pe cântăreţi, ceea ce poate să-l facă pe un cântăreţ "mare", cum se spune: capacitatea de a emoţiona, chiar şi dincolo de cuvinte. Un cântăreţ poate să studieze, să-şi lucreze vocea, să fie un maestru în ceea ce priveşte tehnica vocală, dar, dacă nu poate să le transmită oamenilor emoţie, partida e ratată - cel puţin, eu aşa consider.
- Nu te-ai temut de eventualele prejudecăţi ale publicului, de faptul că oamenii ar fi putut să te vadă ca pe-un intrus, ca pe un străin, mai ales că eşti o cântăreaţă de culoare?
- Nu, nu m-am temut, deşi am fost conştientă că exista, din punctul ăsta de vedere, o anume doză de risc. Până la urmă, în orice ţară de pe pământ, există oameni care gândesc în felul ăsta, dar şi oameni care îmbrăţişează diversitatea şi unicitatea, care ne defineşte pe fiecare dintre noi. Din fericire, în România, am întâlnit oameni foarte deschişi, care nu m-au catalogat în funcţie de culoarea pielii sau de faptul că eram străină. Şi din perspectiva asta, în România m-am simţit ca acasă.
- Te-ai născut în Italia, din părinţi nigerieni. De la ei ai moştenit vocea asta minunată?
- Da. De la mama. Ea are o voce frumoasă şi, în copilărie, o auzeam deseori cântând prin casă, când deretica sau când făcea de mâncare.
- Ai avut parte de sprijinul familiei în a-ţi urma visul de a deveni cântăreaţă?
- Din păcate, tata ne-a părăsit când eu aveam 6 ani, iar fratele meu, 3 ani. N-am mai ştiut nimic de el vreme de ani şi ani de zile. Apoi, când eu aveam 13-14 ani, mama a plecat şi ea, în America, lăsându-ne în grija unui cuplu de italieni, naşii noştri. Cu mama am continuat însă să ţinem legătura prin telefon şi chiar şi azi avem o relaţie bună... N-aş vrea să intru în prea multe detalii pe acest subiect, pentru că nu mi-aş dori ca oamenii să "vadă" în mine o poveste mai mult sau mai puţin tristă, aş vrea să se concentreze pe muzica mea, să considere că ea e importantă, că doar ea mă exprimă, aşa cum consider şi eu.
- Totuşi, abandonul tatălui şi depărtarea de mamă trebuie să te fi afectat emoţional. Ai reuşit să depăşeşti această traumă?
- Evident, în copilărie am suferit destul de mult din pricina acestei situaţii. Însă am trecut repede peste ea, fiindcă am avut norocul să trăiesc, în continuare, într-o familie extrem de iubitoare. Cei doi italieni care ne-au crescut pe mine şi pe fratele meu ne-au iubit şi ne iubesc şi azi mai presus de orice, au făcut din noi prioritatea supremă a vieţii lor, ne-au alintat, ne-au mângâiat, ne-au ocrotit, ne-au educat şi ne-au îndrumat. Consider că omul care sunt azi reprezintă rodul afecţiunii, atenţiei şi grijii lor, dar - poate paradoxal - şi al situaţiei aceleia din copilărie, din care am învăţat cum să-mi folosesc resursele interioare, ca să fiu puternică şi echilibrată.
- Părinţilor "adoptivi" le spuneţi mamă şi tată?
- Nu, pentru că încă dinainte de plecarea mamei eram obişnuiţi să le spunem madrina şi padrino, ei fiind şi naşii noştri, oamenii care ne-au botezat în biserică. Aşa că apelativele au rămas. Însă de iubit, îi iubim ca pe nişte părinţi adevăraţi. Şi în fiecare zi, dacă nu cu voce tare, atunci măcar în inimă, le mulţumim pentru toată dragostea şi pentru tot ce au făcut pentru noi.
România, dragostea mea
- Să revenim în prezent: cum arată viaţa ta azi, Jane? După finala "Vocea României", te-ai întors în Italia, acasă...
- Sunt într-o perioadă efervescentă, mult mai agitată decât înainte de concurs. Deşi la universitate am studiat limbile engleză şi arabă, eu întotdeauna m-am concentrat pe muzică. Încă de pe la 3-4 ani, am realizat că acesta e drumul meu şi nu m-am abătut de la el: am luat lecţii de canto şi, încetul cu încetul, m-am străduit să-mi transform chemarea într-o carieră muzicală. Atât doar că, după participarea la "Vocea României", lucrurile s-au cam dat peste cap, fiindcă am primit o sumedenie de propuneri din mediul muzical românesc. Aşadar, acum port diverse discuţii şi, în esenţă, îmi reorganizez viaţa. Ceea ce e minunat! (râde) Înseamnă că vocea mea a impresionat şi a fost apreciată.
- Să înţeleg că intenţionezi să te muţi definitiv în România?
- Exact! În sensul ăsta spuneam că-mi reorganizez viaţa: caut să găsesc soluţii ca să mă achit de responsabilităţile din Italia, ca să las acolo lucrurile în regulă, dar şi să-mi pregătesc mutarea în România, cu tot ceea ce implică asta, la nivel de trai cotidian, dar şi din punct de vedere profesional. Trăiesc o perioadă extraordinară şi sunt foarte optimistă. Ştiu că nu cunosc România şi societatea ei - cât am participat la "Vocea" nu am făcut altceva decât să merg la studiouri şi serile, înapoi, la hotel, unde mă odihneam -, dar, în scurta mea şedere, am simţit atât de multă afecţiune din partea oamenilor, încât am credinţa că asta este o etapă crucială a destinului meu şi sper că totul va fi bine.
Foto: PRO TV (3)