Iarna totalitară
Bătălia pentru controlul politic al Justiţiei a ajuns la culme. După luni întregi de asalturi şi "pertractări", Comisia parlamentară specială, condusă de fostul ministru de resort, Florin Iordache, a reuşit să castreze independenţa Justiţiei, amendând mai multe prevederi ale codului în funcţiune.
Citeste tot articolul
Săptămâna 8-14 decembrie
Avem tare multă treabă cu trecutul, pentru că planeta comunicării, Mercur, a intrat în ultima perioadă de retrogradaţie din an şi ia din urmă probleme nerezolvate, unele de acum şase luni. Verificaţi cu ce e-mailuri sunteţi datori şi, dacă sunteţi studenţi, vedeţi cum staţi cu pregătirea pentru examene. În cazul în care plecaţi în ţările calde, aveţi grijă să vă strângeţi din timp documentele necesare sau să vă luaţi aprobările de la autorităţi.
Citeste tot articolul
Mari eroi în lupta cu imperialismul
"Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere modificări legislative care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar putea slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani de a construi instituţii judiciare puternice, protejate de intervenţia politică. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei".
Citeste tot articolul
Consiliul Europei a spus "NU"!
Zilele acestea, în preajma împlinirii a 99 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Consiliul Europei a respins solicitarea de autonomie a aşa-zisului "Ţinut secuiesc". Considerată o decizie deosebit de importantă, respingerea de la Strasbourg va intra în manualele de istorie ale românilor, după părerea jurnalistului basarabean Valeriu Dulgheru.
Citeste tot articolul
IOAN ALEXANDRU RESIGA - Primarul Comunei Vidra, jud. Alba: "Eu aşa mă consider. Nici fermier, nici primar, doar ţăran"
"Se tot vorbeşte de tradiţie, dar cred că deja tradiţia a ajuns doar o poveste cu "a fost odată...". Până nu demult, marea majoritate a moţilor din zonă se ocupau cu lemnăritul şi creşterea animalelor. Mai sunt meşteri care fac doniţe, ciubere, ca să ducă mai departe tradiţia, dar le rămâne puţin lemn, din cauza legii şi nu au ce alege."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru CORINA S. - Bucureşti, F. AS nr. 1291 - "Sufăr de rectocolită ulcero-hemoragică"
Spre deosebire de boala Crohn, care poate afecta orice porţiune a tractului intestinal, colita ulcerativă (rectocolita ulcero-hemoragică) este localizată doar la nivelul colonului şi reprezintă un proces patologic cronic, în care o reacţie inflamatorie caracterizată prin mici ulceraţii şi abcese de dimensiuni reduse se produce la nivelul stratului intern al colonului (rectului).
Citeste tot articolul
Plantele depurative şi amare
În medicina naturistă se ştie că starea de sănătate a trupului şi a sufletului se bazează într-o foarte mare măsură pe echilibrul între două procese fundamentale ale fiinţei noastre: asimilarea şi eliminarea. Cel mai adesea, boala apare atunci când, într-o formă sau alta, asimilăm mai multe toxine decât putem elimina.
Citeste tot articolul
LUMINA şi DEPRESIILE SEZONIERE
Avem nevoie de lumină, tot aşa cum nu ne putem lipsi de aerul pe care îl respirăm. Ea ne face fericiţi şi ne ţine mintea trează. Mai ales în lunile de iarnă, ca să ţinem piept depresiilor care încearcă să ne cotropească, nu ne putem lipsi de lumină.
Citeste tot articolul
Suferiţi de o depresie sezonieră?
Comparativ cu perioada verii, observaţi cumva la dvs. în sezonul rece: O înclinaţie permanentă către tristeţe sau descurajare? O diminuare a bucuriei de a trăi sau a interesului faţă de oamenii din jur şi de activităţile obişnuite?
Citeste tot articolul
Vremea prişniţelor
Au o carieră îndelungată! Încă în urmă cu 3500 de ani, egiptenii îşi vindecau durerile trupeşti cu cataplasme cu nămol fierbinte, extras din Nil. Dar terapia cu comprese şi împachetări este o metodă naturală practicată pe scară largă şi azi. Pe drept cuvânt! Tradiţia populară arată că prişniţele nu dau greş niciodată, indiferent dacă suferinţele sunt mărunte sau mari, dacă e vorba de boli interne sau de maladii ale epidermei.
Citeste tot articolul
Energizante pentru înfruntat iarna
Am intrat în decembrie. Zilele sunt din ce în ce mai scurte, iar întunericul şi frigul ne slăbesc sistemul imunitar. Avem nevoie urgent de nişte energizante pentru a înfrunta iarna. Iată câteva remedii care vă vor stimula din plin.
Citeste tot articolul
Iarna şi tenul
Toamna lungă din anul acesta a lăsat urme asupra tenului nostru care este "îngroşat", deshidratat, devitalizat. Pentru a-l repune în funcţiune, există trei măsuri de urgenţă: curăţirea în profunzime, hidratarea şi, în cele din urmă, hrănirea, necesare pentru confruntarea cu anotimpul friguros.
Citeste tot articolul
Reţeta cu ceapă
Pentru că se apropie Crăciunul şi ne vom confrunta din nou cu excesul de kilograme, mă grăbesc să vă ofer o reţetă de slăbit extrem de simplă, dar foarte eficientă. O ştiu de la o bătrână, am încercat-o pe mine şi mi-a fost de folos. Nu necesită un regim special, bineînţeles, nu faceţi abuz de zahăr şi înlocuiţi prăjiturile cu fructe.
Citeste tot articolul
Cel mai fidel cititor - Extragerea lunii OCTOMBRIE
20 de premii a 150 RON fiecare
Citeste tot articolul
Poveştile Marii Uniri - AVRAM IANCU
Românii ardeleni n-au avut domnitori, precum muntenii şi moldovenii. Cu ţara ocupată de unguri şi austrieci, ei au avut doar idoli naţionali, luptători pentru libertate: Horea şi Avram Iancu.
Citeste tot articolul
"Sărbători băbeşti" - Andreluşa
În satele Maramureşului, Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei poartă numele de Andreluşa. Este ultima "zi cu prilej" din cursul anului, adică o zi pe care este musai s-o ţii, că altfel se va ivi o împrejurare în care vei păţi ceva rău, vei avea un accident care te va schilodi sau vei fi păgubit, îţi vor mânca lupii oile sau vitele.
Citeste tot articolul
Pita moţilor
Pită, colăcei şi plăcinte cu de toate. Stau ascunse-n pântecul cald al unui cuptor din Apuseni şi mă aşteaptă. Ca într-un joc de-a v-aţi-ascunselea cu propria-mi copilărie. Doar că nu ştiu pe unde se va fi pitit, pe care dintre dealurile înalte, în care dintre gospodăriile ce se văd din drumul principal, ce ţine firul Arieşului Mic.
Citeste tot articolul
MEHDI AMINIAN - "Totul se schimbă în lume. Trebuie să păstrăm ceva"
"Când am ajuns aici, sufeream, şi nu ştiam care-i cauza suferinţei mele. Acum înţeleg că această suferinţă a mea, de a trăi într-o lume în care totul era diferit, a avut un sens, m-a făcut să fiu cel de acum. Asta-i marea bucurie a vieţii, să te regenerezi zi de zi, să fii deschis şi dinamic, să cauţi să scapi de presiunea ego-ului, a fixaţiei pentru lucruri."
Citeste tot articolul
Fabrica de vedete din Piatra Neamţ - Teatrul Tineretului
Mitică Popescu, Leopoldina Bălănuţă, Ileana Stana Ionescu, Constantin Cojocaru, Coca Bloos, Oana Pellea, Mariana Buruiană, Maia Morgenstern, Horaţiu Mălăele, Dragoş Pâslaru (actor care după mineriadele din 1990 a ales calea monahală) sunt doar câteva nume dintre sutele de actori care au debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, o instituţie care înseamnă cu mult mai mult decât un teatru de provincie, înseamnă un brand şi o stare de spirit de la care, ani buni, şi-a tras seva toată suflarea teatrală din România.
Citeste tot articolul
PAUL SURUGIU (FUEGO) - "Am un singur ţel: să fac oamenii fericiţi"
"Dragul de-a colinda l-am deprins in copilărie, de când cântam acasă. Deşi eram doar un prunc, mi-am dat seama că vocea mea face o impresie aparte, linişteşte cumva, transmite emoţie. Cred că e un dar de la ursitoare. Secretul stă în felul sincer de a transmite mesaje uşoare, despre un moment special din viaţa noastră, ce vine o dată pe an şi are puterea să ne bucure."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Cu titlul înşelător al unei cărţi motivaţionale, volumul colectiv de anul acesta de la Humanitas nu propune terapii antidepresive pentru realitatea enervantă în care ne e dat să trăim şi care ne afectează nu doar "naturelul simţitor" ci şi existenţa cotidiană în aspectele ei concrete. Subiectul din titlu e ilustrat cu o colecţie pestriţă de texte, după chipul şi asemănarea celor 17 autori care le-au produs.
Citeste tot articolul
Pr. CONSTANTIN STURZU - "Cred că Dumnezeu a îngăduit acest mare exod al românilor pentru a răsădi credinţa acolo unde ea a dispărut"
"Este adevărat că cele mai închegate comunităţi de români sunt cele din jurul bisericilor ortodoxe. Şi, într-adevăr, pe unde s-au aşezat, românii şi-au făcut biserică. Primii au fost românii care mergeau la biserică şi în ţară, dar foarte repede se ataşează şi oameni care abia acolo au descoperit biserica. Foarte mulţi dau mărturie că numai în străinătate au început să aibă o viaţă duhovnicească."
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII DECEMBRIE
În urmă cu trei ani, în aceeaşi lună de sfârşit de an, severul Saturn intra în zodia Săgetătorului, punându-se cu băţul disciplinei pe ei. Pe 20 decembrie, Saturn intră într-o zodie din care afectează pe absolut toată lumea...
Citeste tot articolul
GRIGORE LEŞE - "Am căutat să interpretez cântecele care se găseau în sufletul oamenilor"
Anul acesta, concertele de Crăciun au pornit prin lume cam prea din timp, încă de pe la jumătatea lunii noiembrie. Sunt însă şi artişti care înţeleg rostul rânduielilor de Sărbători şi au aşteptat, răbdători, ca ele să se apropie cât se cuvine, înainte de-a porni să le însufleţească. Originar din Ţara Lăpuşului, Grigore Leşe este unul dintre rarii promotori ai tradiţiilor autentice româneşti.
Citeste tot articolul