Pentru a-l repune în funcţiune, există trei măsuri de urgenţă: curăţirea în profunzime, hidratarea şi, în cele din urmă, hrănirea, necesare pentru confruntarea cu anotimpul friguros. Ideal ar fi ca toate aceste "manevre de iarnă" să fie făcute într-un cabinet de cosmetică, dacă demersul nu este posibil, puteţi "înscena" şi acasă un asemenea tratament.
Tenul
* Pentru tenurile normale se aplică, cu degetele umezite, pe tot obrazul, tărâţe de grâu cernute fin şi se masează uşor timp de zece minute. Se spală apoi faţa cu apă călduţă, după care se aplică crema adecvată. Seara se poate aplica pe faţă (şi în zona ochilor), gât şi decolteu miere încălzită, în prealabil, în bain-Marie. Se masează cu mişcări uşoare de jos în sus şi din afară spre interior (valabil pentru gură şi ochi). După 10 minute, se spală cu apă călduţă. Pentru cine nu suportă mierea, se aplică crema de seară, peste care se face un automasaj uşor cu apă minerală (de preferinţă gazoasă). O dată pe săptămână, se poate aplica seara o mască dintr-o lingură de ţelină rasă fin, care se stoarce bine şi se amestecă cu o linguriţă de miere şi o fiolă de lăptişor de matcă.
* Pentru tenurile uscate se aplică o mască tip gomaj: o linguriţă tărâţe de grâu (fin cernute) + un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Se aplică cu pulpa degetelor, se masează uşor prin mişcări circulare (spre înăuntru) timp de 15-20 minute, se spală cu apă călduţă, se unge apoi toată zona cu ulei de măsline călduţ. O dată pe săptămână se aplică o mască: 20 ml suc de varză albă + 1 lingură brânză de vaci + 1 linguriţă de miere + 3-4 picături ulei de măsline sau germeni de porumb. În fiecare seară, se pot aplica comprese cu miere + zeamă de struguri albi (timp de o săptămână).
* Pentru tenurile grase se amestecă în părţi egale tărâţe de grâu + tărâţe de porumb + bicarbonat de sodiu + 5-6 picături propolis. Se aplică după aceleaşi reguli. Dacă pielea este excesiv de grasă şi prezintă comedoane, se şterge faţa cu următorul amestec: 20 ml suc lămâie + 20 ml oţet (de mere şi miere), 60 g apă (fiartă şi răcită). Săptămânal, se aplică o mască obţinută astfel: 1 bucată praz opărit se freacă cu o linguriţă de miere + 3-4 picături tinctură de propolis. Se lasă 25 de minute, se spală faţa cu o infuzie de busuioc şi cimbru. Câteva seri la rând, se poate aplica drojdie de bere în amestec cu miere şi propolis.
Ochii
* Se spală periodic cu infuzie de albăstrele.
* Pentru atenuarea cearcănelor se pun comprese cu suc de cartofi.
* În fiecare seară se aplică un strat subţire de miere. Pleoapele vor fi masate uşor cu vârful degetelor, insistându-se pe marginea şanţului orbital şi pe orbicular, deasupra şi dedesubtul sprâncenelor, prin apăsări scurte. Se spală cu infuzie de muşeţel.
Gâtul şi decolteul
* Se lasă în apă rece cojile de la o portocală (24 ore), după care adăugaţi o lingură de miere. Seara, după baie, loţionăm regiunea decolteului şi aplicăm apoi un strat subţire de cremă de întreţinere. Alunecăm uşor cu toată palma, netezind bine pielea de la sân până în regiunea maxilarului inferior. O mână urmează cealaltă mână. Se execută de o parte şi de alta a tiroidei, executând masajul pe fiecare parte de 20-25 de ori.
* Aplicaţi la două-trei seri lăptişor de matcă liofilizat pe decolteu, gât şi faţă, insistând în jurul ochilor şi în jurul gurii.