Este ultima "zi cu prilej" din cursul anului, adică o zi pe care este musai s-o ţii, că altfel se va ivi o împrejurare în care vei păţi ceva rău, vei avea un accident care te va schilodi sau vei fi păgubit, îţi vor mânca lupii oile sau vitele. "Cu prilej" mai înseamnă însă şi că sărbătorirea unei zile vine dintr-un strat cultural străvechi, fiindcă multe dintre zilele cu prilej nu sunt recunoscute de biserică, nefiind însemnate în calendar în vreun fel, şi socotite "sărbători băbeşti".
Cu Sfântul Andrei, lucrurile stau însă puţin diferit, dat fiind că este apostolul care ne-a creştinat. În vremea ateismului, sărbătoarea era considerată de mai mică importanţă şi marcată în calendar cu o cruce neagră, nefăcându-se la biserică slujba religioasă. Dar la sate, Andreluşa s-a ţinut cu străşnicie din moşi-strămoşi. Am putea spune cu uşurinţă că Sfântul Andrei "a avut norocul" să se suprapună peste o foarte puternică sărbătoare păgână de la porţile iernii; cu trei săptămâni înaintea solstiţiului de iarnă: Ziua Lupilor.
În dimineaţa de Sfântul Andrei, bărbaţii rupeau cu grijă crenguţe de măr, păr, prun, cireş, care se puneau în apă aproape de geam, într-o încăpere încălzită, ca să înflorească de Crăciun sau cel mai târziu de Anul Nou. Mărul înflorit este prezent în colinde ca pom emblematic, de o importanţă covârşitoare în viaţa oamenilor, asociat cu pomul raiului sau pomul vieţii. Crenguţele înflorite vor să însemne o tandră urare de belşug în poame (fructe) pentru anul viitor. În visele premonitorii însă mărul este un substitut al omului, simbolizează omul. Iată un asemenea vis: "Înainte să moară fratele meu cel mai mic, am visat că în grădina de Pe Fătăciuni, în capătu' din sus am avut un măr mare, mândru, încărcat cu mere roşii. Mă uitam la el şi mă bucuram da' o zinit un vânt puternic di cătă baie, di cătă asfinţit şi l-o dejdinat (rupt pe verticală) drept în două şi o picat la pământ cu zgomot şi tăte crengile i s-o rupt şi merele s-o împrăştiet pe jos. Am şi ştiut atunci că a murit cineva din familia noastă, om frumos, tânăr. Şi nu păstă multă vreme, aşe o fost. Măru-i om în vis"..
Legarea gurii lupilor

Lupul nu este însă urât şi nimeni nu pomeneşte ceva despre uciderea lui; mai mult, întâlnim o formă de respect şi venerare, astfel că atunci când unui copil i se schimbă numele - printr-un act de vindecare magică - acela va primi numele de Lupu, în mai toate cazurile; să fie puternic, temut şi deştept ca regele pădurilor de la noi. Lupul nu atacă omul decât în cazuri extreme, când iernile grozave nu-i mai lasă nicio sursă de hrană. Am întâlnit chiar o întâmplare cu lupul bun. Într-o zi de vară, pe la apusul soarelui, o fetiţă cobora prin pădure cu un coş în spate şi un vas mare cu lapte în mâna dreaptă. Aducea acasă laptele de la vacile care stăteau vara în munte, cât se făcea fânul. Fetiţa a văzut lupul, lupul a văzut-o pe ea şi a stat, a rămas nemişcat în spatele unei tufe de alun. I se vedeau urechile mari şi ochii roşii, luminaţi de razele asfinţitului. Părea că lupul este foarte uimit de ceea ce vede, şi fetiţa la fel.
Dinţii de lup

În cultul morţilor, lupul este animal psihopomp (însoţeşte defunctul pe lumea cealaltă) şi are funcţie de apărare. Dinţii de lup sunt prezenţi şi ca bordură la acoperişurile crucilor din cimitire, dar îi regăsim şi pe covoare, pe ştergare, pe feţe de masă, pe vase din ceramică. Că sunt gândiţi cu funcţie de apărare sau ca anihilare, nu se prea ştie. Poate că mai degrabă ar fi vorba de înţelesul ultim, dacă nu carecumva de amândouă. Se prea poate ca în vremurile de demult, lupul să fi fost animalul totemic al locuitorilor de pe plaiurile noastre, din moment ce îl regăsim şi în stindardul dacic.
Aflarea orândei

Andreluşa se ţine cu mare discreţie şi în zilele noastre, în majoritatea satelor din Maramureş.
Foto: AGERPRES (3), MEDIAFAX (1)