1. O înclinaţie permanentă către tristeţe sau descurajare?
2. O diminuare a bucuriei de a trăi sau a interesului faţă de oamenii din jur şi de activităţile obişnuite?
3. Creştere a greutăţii corporale şi o poftă irezistibilă de dulciuri sau de alimente cu conţinut bogat de carbohidraţi?
4. O nevoie mai mare de somn?
5. Un neastâmpăr sau o apatie, care se fac remarcate şi de alţii?
6. Oboseală sau lipsă de energie?
7. Scăderea stimei de sine sau apariţia unui sentiment exagerat de vinovăţie?
8. Reducerea capacităţii de gândire, concentrare sau decizie?
9. Gândul stăruitor la moarte?
Evaluarea testului
În cazul când aţi răspuns cu "Da" la 2 până la 4 dintre întrebările de mai sus, este posibil să suferiţi de o depresie sezonieră. Cereţi neapărat părerea unui medic.
O porţie de soare de la farmacie
Plantele cresc datorită energiei primite de la soare. Mai ales preparatele pe bază de concentrate obţinute din florile de vară ne ajută contra tulburărilor de somn şi a instabilităţii emoţionale.
* Sunătoarea - planta cu flori mărunte şi galben-aurii se recoltează în vremea solstiţiului de vară. Numeroase studii clinice atestă efectul ei antidepresiv.
* Gălbenelele - lumina soarelui grăbeşte vindecarea rănilor, iar gălbenelele sunt încărcate cu puterea ei tămăduitoare.
* Lavanda - această plantă de origine mediteraneană, cu florile ei de un albastru-violet profund ca întunericul nopţii, ne dăruieşte un somn odihnitor.
Dar să nu uităm nici vitamina D, pe care organismul nu şi-o produce în cantitate suficientă pe timpul iernii. Şi nici prin alimentaţie necesarul nu poate fi acoperit integral. De aceea, medicii recomandă administrarea zilnică a unei doze de 800 micrograme.