Sunt însă şi artişti care înţeleg rostul rânduielilor de Sărbători şi au aşteptat, răbdători, ca ele să se apropie cât se cuvine, înainte de-a porni să le însufleţească. Originar din Ţara Lăpuşului, Grigore Leşe este unul dintre rarii promotori ai tradiţiilor autentice româneşti. De aceea, Crăciunul alături de el este întotdeauna o sărbătoare. Anul acesta "horitorul" îi aşteaptă alături de el pe toţi iubitorii folclorului românesc, pe 4 decembrie, la Sala Studio a Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" din Capitală. Pentru această ocazie a pregătit un spectacol educativ, în care va juca rolul colindătorului-povestitor, dezlegând misterul colindelor de demult. "Îmi doresc, în primul rând, să le aduc oamenilor mai aproape povestea colindului şi a colindatului. Să le transmit starea de început şi de sfârşit de an, de regenerare a timpului şi a lumii", spunea el. Grigore Leşe va prezenta colindul despre facerea lumii, colindul de ogrăzi, colindul de cântec, cântece de stea şi mulţămituri." Nu va face lucrul acesta de unul singur, ci va aduce cu el pe scenă mai multe cete de colindători din: Râşca, Titeşti, Şinca Nouă, Vinerea şi Călăraşi. "Sunt colinde pe care trebuie să le cântăm pentru a ne feri de prăvălirea în nimicul de fiecare zi. Prin colinde vom comunica cu lumea, cu sufletele morţilor, căci se reînnoieşte timpul. Iisus Hristos se naşte, ceea ce înseamnă bucurie, împlinire, bogăţie, lumină, cuvânt şi întrupare. Naşterea lui Iisus este sărbătoarea darurilor şi trebuie să împlinesc legea pământului", declara artistul.
Desprinse din patrimoniul cultural românesc, colindele selectate de Grigore Leşe, pe ritmuri şi texte străvechi, vor aduce, cu câteva zile înaintea Crăciunului, lumina sărbătorilor în sufletele celor prezenţi la concert. "Colindatul este un ritual precreştin, bărbătesc. Manifestările sunt complexe: oamenii se maschează, dansează, colindă din casă în casă, cântă pe drum. Toate acestea ne duc cu gândul la vechile serbări ale lumii antice. ... Ştiţi de ce umblu eu a colinda? Unu - să mă împac cu mine. Doi - să mă întâlnesc cu cei mulţi. Trei - să mă bucur de întâlnirea asta. Asta-i colinda!", spunea Grigore Leşe.
Şi nu doar fanii bucureşteni ai lui Grigore Leşe se vor bucura de Crăciunul acesta de colinde curate şi adevărate. Artistul a mai pregătit un spectacol, pe 19 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa. Acolo nu va călători însoţit de cetele de colindători care îi ţin isonul în Bucureşti, ci de trei artiste-interprete: Mihaela Pletea (soprană), Maria Chifu (fagot) şi Olga Podobinschi (pian). Ele îl vor ajuta să pună în scenă colinde vii: colinde de gazdă, de june, de fată, cosmogonice, satirice, precum şi cântece de stea ce vestesc Naşterea Mântuitorului.
Dacă nu ştiaţi...
Grigore Leşe este o voce unică în spaţiul muzical românesc. S-a născut pe 20 februarie 1954, în Stoiceni, Maramureş, şi a absolvit Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj - Facultatea de Interpretare (fagot). Este doctor în muzică şi profesor asociat la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, unde predă cursul de etnomuzicologie. A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Vasile Goldiş" din Arad.
Nefiind adeptul înregistrărilor, Grigore Leşe nu are un material discografic impresionant, însă toate producţiile sale muzicale de până acum - "Cântec pastoral" (1996), "Cântece de cătănie şi hori" (2000), "Horile vieţii" şi "Aşteptând Crăciunul" (2005), "Grigore Leşe - Le chant de Lăpuş" (Paris-2009), "Grigore Leşe şi aromânii fârşeroţi" (2011), "De dragoste, de război, de moarte, de unul singur" (2011) - poartă amprenta unei personalităţi artistice unice. "De-a lungul anilor am căutat să interpretez cântecele care se găseau în sufletul oamenilor, or cântece de acest fel sunt foarte puţine; de aceea pot spune că nu am un repertoriu foarte vast, căci mai presus de orice am vrut să păstrez calitatea; eu nu scot muzică pe bandă rulantă", spunea artistul.
(Biletele pentru concertul lui din Bucureşti, de pe 4 decembrie, de la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" au preţuri cuprinse între 60 şi 100 lei, şi pot fi achiziţionate online pe tnb.ro sau la casa de bilete a TNB.)
Pentru concertul din 19 decembrie de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, biletele au preţuri cuprinse între 60 şi 80 de lei, şi pot fi achiziţionate online pe startickets.ro.