Lista lui SOV
În arşiţa verii a explodat, ca o petardă, "lista lui SOV". Oricum, de multă vreme, vacanţele românilor nu mai sunt liniştite. În plus, 2016 este un an electoral. După ce şi-au ales primarii şi consilierii locali, cetăţenii sunt chemaţi în toamnă să-şi desemneze, pentru un alt ciclu de patru ani, reprezentanţii în Parlament. Ciclul care se încheie a fost cel al unui Parlament supraponderal, în care s-au aciuit figuri extrem de controversate, personaje corupte, în bătălia cu Justiţia şi chiar cu bunul simţ.
Citeste tot articolul
Săptămâna 19-25 august
Urmările plăcute ale eclipsei prietenoase de lună continuă să se facă simţite în relaţiile noastre de orice fel, dar în mod special în cele de prietenie. De aceea ar fi bine să acordăm timp amicilor noştri şi să participăm la acţiunile de grup iniţiate în cercul nostru de prieteni. Mai puţin simpatică este conjuncţia celor doi malefici, Marte şi Saturn, din Săgetător, pe care o vom simţi acut de marţi până joi.
Citeste tot articolul
Cum a dezamorsat DIICOT o bombă de presă aruncată spre România
N-ar fi fost prima oară când României i se puneau în cârcă tot felul de nenorociri, de către presa occidentală cu pretenţii de respectabilitate. Acum câţiva ani, "jurnaliştii" de la postul de televiziune american CNN au publicat un material în care arătau cât de uşor se găseşte în Iaşi o prostituată minoră. În realitate, "minora" era o prostituată în vârstă de... 25 de ani!
Citeste tot articolul
Laptele românesc, pe Valea Sâmbetei...
Datorită meseriei mele de jurnalist ajung prin toate colţurile ţării, unele cu adevărat uitate la "centru". Sate superbe, căţărate pe vârf de munte, unde ocupaţia de bază a ţăranilor a fost, şi sper eu că va rămâne, creşterea animalelor. Spun a fost pentru că în ultimul deceniu s-a petrecut un fapt îngrijorător, pe care oamenii nu şi-l explică defel.
Citeste tot articolul
DANIEL TUDOR MIHALACHE - Primar în Copşa Mică - "Încă de la început ne-am propus să uităm ce-a fost negru!"
Încă de la început, ne-am propus să ducem totul spre verde, spre lumină, să uităm ce-a fost negru. Suntem primul oraş din ţară iluminat public cu leduri, avem chiar câteva sărbători dedicate luminii: în ianuarie, de Sf. Ion, începem anul cu un foc uriaş, aprins de cel mai în vârstă Ion din oraş, apoi e Sărbătoarea Luminii, în luna iunie, când se aprind, într-o manifestare aparte, peste 2000 de gulguţe. În plus, sfârşitul anului şcolar, tot sub semnul luminii este pus, prin ceea ce noi am numit "retragerea cu torţe".
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ROZALIA URBAN - Reşiţa, F. AS nr. 1227 - "Am fost diagnosticată cu ficat gras şi mărit"
Steatoza hepatică (ficatul gras) este definită ca depunere de grăsime în celulele hepatice. Vorbim de steatoză hepatică când mai mult de 5-10% din greutatea totală a ficatului este grăsime. Tratată, steatoza hepatică poate fi reversibilă în trei luni până la doi ani, în funcţie de gravitatea bolii. Netratată corespunzător, boala poate evolua spre inflamaţie, fibroză, ciroză, insuficienţă şi cancer hepatic.
Citeste tot articolul
Îngrijirea ochilor, vara
În mod normal, aspectul ochilor iritaţi poate avea cauze variate, ca de exemplu odihna insuficientă, privitul în exces la televizor, lucrul îndelungat la calculator, iritaţii sau mâncărimi cauzate de purtarea lentilelor de contact, diverse afecţiuni oculare (cum ar fi conjunctivita), sau ale organelor interne (afecţiuni renale, tiroidiene, anemii etc.). Oricare dintre acestea poate duce la o serie de manifestări nedorite, pe care canicula, praful, iradierea solară în exces le agravează şi le fac foarte vizibile...
Citeste tot articolul
FIERUL NATURAL
Două treimi din fierul stocat în organismul fiecăruia dintre noi este folosit pentru crearea aşa-numitelor globule roşii (hemoglobina) din sânge, care au rolul de a transporta oxigenul de la plămâni în cele mai îndepărtate ţesuturi ale organismului. Cu alte cuvinte, fără fier nu am putea respira, şi corpul nostru ar muri sufocat. Fierul mai are însă un rol important: participă la formarea enzimelor, substanţe complexe de care organismul se foloseşte pentru a putea digera şi asimila hrana, pentru a reconstrui ţesuturi distruse sau pentru a se apăra în faţa microbilor şi a afecţiunilor tumorale.
Citeste tot articolul
Sănătate cu alimente - CONSTIPAŢIA
Dacă doriţi să evitaţi constipaţia, uitaţi-vă mai atent la animale, fiindcă veţi găsi destule exemple din care vă puteţi inspira. Vacile înghit tone de furaje bogate în fibre şi beau apă cu găleata, iar drept urmare, n-au niciun fel de probleme cu defecaţia. Noi mâncăm de preferinţă carne, produse lactate şi multe grăsimi - aceasta fiind formula perfectă ca să ne constipăm.
Citeste tot articolul
Sfaturi pentru zile caniculare
La 36 de grade la umbră, chiar şi frumuseţea femeilor începe să se topească: porii se dilată, transpiraţia năclăieşte subsuorile şi obrazul, pielea ia foc. O stare lipicioasă, de disconfort, ne stăpâneşte viaţa, mai ales dacă jumătate din ea o petrecem pe stradă sau la birou. Prin sfaturile care urmează, vrem să vă ajutăm să luptaţi cu căldura, pentru a vă păstra prospeţimea, atât ca stare de spirit, cât şi ca aspect corporal.
Citeste tot articolul
Cura Waerland
Este un regim de slăbit foarte drastic, propus de dieteticianul suedez Ake Waerland. Nu trebuie ţinut mai mult de trei zile. Aduce doar 600 de calorii pe zi. Se compune din 500 g cartofi şi 500 g ţelină pe zi. Cele două legume se curăţă şi se fierb, se dau prin sită şi se transformă într-un piure care trebuie amestecat cu o linguriţă de seminţe de in şi foi tocate de pătrunjel.
Citeste tot articolul
Totuşi, viaţa este frumoasă
Nu mi s-a părut deloc ciudat că unii tineri politicieni îşi petrec vacanţele în pustiul Arabiei sau Africii, acolo unde furtunile de nisip şi temperaturile infernale te fac să simţi cum este iadul pe pământ. Când ai strâns atâţia bani murdari, este chiar indicat să faci o cură de iad, ca să te obişnuieşti cu mediul, în perspectiva vieţii veşnice. Isteţi cum sunt, au încercat să se facă frate cu dracul, până trece mandatul.
Citeste tot articolul
Casa cu un înger albastru
M-am trezit când încă era noapte, pentru că mi s-a părut că aud un zgomot venit dinspre grădină. Părea că undeva s-a rostogolit un lemn şi apoi a căzut cu un bufnet sec, la pământ. Am stat nemişcată o vreme, aproape că nici n-am respirat, dar n-am mai auzit apoi decât greierii care mărunţeau întunericul în cântecul lor tresăltat.
Citeste tot articolul
ILINCA VANDICI - "Stâlpul vieţii mele sunt eu"
"Bravo, ai stil!" debutează pe 22 august, va fi difuzată de luni până vineri, de la ora 17, iar duminica, de la ora 20. Pentru emisiunea asta s-au înscris două mii de fete, şase sute au fost contactate, două sute au ajuns la faza de casting, douăzeci au intrat în semifinale şi zece au ieşit finaliste, deci, cu acestea zece se vor întâlni telespectatorii.
Citeste tot articolul
Zânele de pe Valea Someşului
"Nu mai da, că mi-l omori! Lasă-l, că ţi-l aduc 'napoi p-al tău!", striga disperată zâna de pe o coastă, de undeva, din dunga pădurii. Şase ani trecuseră de când luase pruncul abia născut al unei familii din sat şi le lăsase în loc, în leagăn, copilul ei. O răzbise şi pe ea, pasămite, dorul de prunc. Şase ani. Zână ori nu, era mamă...
Citeste tot articolul
PETRE PAPACOSTEA - Biolog, specialist în biologia solului - "În lumea noastră suntem înconjuraţi de fiinţe invizibile, legate de natură"
Prin tradiţie, fiinţele invizibile sunt numite zâne, gnomi, pitici, elfi, spiriduşi, satiri, driade (numele diferă de la o cultură la alta) şi ele sunt legate de elementele pământ, aer, apă şi foc din lumea înconjurătoare. Făpturilor legate de pământ şi de roci, care influenţează şi plantele, noi le spunem gnomi sau pitici. Altele sunt legate de apă, de partea lichidă a lumii, de elementele de vegetaţie - acestea sunt sirenele, cărora ruşii le zic rusalce. Fiinţele legate de aer sunt ielele, "Frumoasele" din mitologia românească.
Citeste tot articolul
NICU DOREL PĂUN - "Mai vin dimineaţa acasă de la nuntă şi, cât de obosit aş fi, iau acordeonu' şi mai cânt ceva, aşa, de drag, pentru mine"
"Am viziunea asta atunci când sunt dezamăgit de ce se întâmplă în ziua de azi, sau când nu mă simt în apele mele: închid ochii şi îi văd cum apăreau ei la scenă. Cum venea nea Toni Iordache cu diplomatul lui, în care ţinea corzile de ţambal şi ţigările; Fane Negrilă, Costel Trompetistu', Mieluţă Iordache. Poate unde era lumea altfel, poate eram şi eu mic, dar aşa ceva eu n-am să mai văd. Ce costume, ce cravate, ce gesturi, ce prestanţă aveau, chiar şi atunci când stăteau liniştiţi de vorbă la un şpriţ!..."
Citeste tot articolul
Muzica în palatele României
Unul dintre cele mai frumoase proiecte muzicale ale verii lui 2016 a ajuns la jumătatea parcursului său. Anul acesta, la cea de-a patra ediţie, Muzica în palatele României a propus o serie de 11 concerte, susţinute de artistul Costin Soare, la chitară clasică şi lăută, în castele şi palate pline de istorie şi de farmec, unele celebre, altele căzute în uitare.
Citeste tot articolul
ADRIAN TITIENI - "Am fost enorm de emoţionat la Cannes!"
Cred că toţi taţii au ceva în comun, oricât de diferiţi am vrea noi să fim. Dar ce ştiu sigur este că, spre deosebire de tatăl din film, nu mi-aş dori nicio clipă să-mi plece copiii în lume, să-şi facă acolo un viitor. Nu ştiu dacă la mijloc e gândul că aş fi părăsit sau convingerea că se pot realiza mai bine în România, habar n-am. Cât despre a lucra cu Cristian Mungiu, ăla care spune că nu-i place e un fariseu. A fost mai mult decât interesant şi plin de satisfacţii, de la propunerea rolului şi până la momentele efective de lucru împreună...
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
La întrebarea lui Lucian Boia "este România altfel"?, răspunsul lui Robert D. Kaplan - care a publicat 16 cărţi de călătorii şi politică externă şi s-a specializat pe estul european - e afirmativ. Evoluţia ţării noastre în contextele succesive ce au marcat Europa în ultimele două secole arată că într-adevăr ea e un caz aparte, ce trebuie studiat pentru a fi înţeles.
Citeste tot articolul
Minunile Maicii Domnului
Noi, românii, îi spunem simplu, din inimă, cu o duioşie pe care nu o are niciun popor creştin, "Măicuţa". Nu "Prea Sfânta" (Panaghia), ca grecii, nici "Fecioara", cum îi zic creştinii apuseni. Din rugăciunile fără număr pe care le-am rostit în faţa icoanelor ei, nerămase, vreodată, fără răspuns, am înţeles că ne iubeşte şi ne ocroteşte la fel ca o mamă, că ne putem rezema capul de pieptul ei aşteptând alinare.
Citeste tot articolul
O BERE PENTRU INIMA MEA
În aprilie 1988, Claire Sylvia a împlinit 47 de ani... O aniversare pe care visase s-o petreacă în mijlocul familiei sale, dar pe care a sărbătorit-o dramatic, în antecamera morţii, întinsă pe masa de operaţie a spitalului american din Yale New Haven. O maladie rară, numită hipertensiune pulmonară primară, de care suferea de la vârsta de 40 de ani, ajunsese în faza finală, slăbindu-i foarte tare inima. Cât despre plămâni, ei ajunseseră la fel de subţiri ca şi hârtia. Singura sa speranţă era o grefă dublă de inimă şi plămâni.
Citeste tot articolul
Dacă-i bal, bal să fie! - STEVE AOKI şi SIA
Vipiile verii nu mai ard chiar ca în iad şi organizatorii de sărbători muzicale s-au hotărât să scoată bucureştenii în stradă mai des. Nici nu va apuca să se stingă glasul Rihannei, când scena străzii va fi ocupată de alţi doi muzicieni de top. Pe 15 august, în Piaţa Constituţiei, îl puteţi asculta pe Steve Aoki, un cunoscut cântăreţ de muzică electronică din America, iar pe 17 august, va urca pe aceeaşi scenă din faţa Palatului Parlamentului Sia, o solistă născută tocmai în Australia.
Citeste tot articolul