Temporizări periculoase
Pe măsura trecerii timpului se pare că aşteptările faţă de guvernul Cioloş devin tot mai anemice. La instalarea lui, cetăţenii îl investiseră cu un imens capital de încredere. După guvernarea de tristă amintire a lui Ponta, toţi se aşteptau la o administraţie transparentă, decisă în aplicarea corectă şi eficientă a legii.
Citeste tot articolul
Săptămâna 19-25 februarie
Venus, cea proaspăt intrată în Vărsător, este din ce în ce mai des intepretată ca fiind planeta prieteniei, şi mai puţin a iubirii romantice. În Vărsător, e limpede că aşa trebuie s-o privim, deoarece acesta este semnul zodiacal al prieteniei. Planeta comunicării, Mercur, aflată tot în Vărsător, e preocupată aici de subiecte cu impact social, nu romantic.
Citeste tot articolul
Schimbarea care nu va veni
A început, deja, vânzoleala în PNL şi PSD. Mai sunt câteva luni până la alegerile locale, iar luptele de culise şi atacurile la baionetă, chiar în interiorul respectivelor partide, sunt la ordinea zilei, deşertate pe burtierele veşnic nesătule, când e vorba de o porţie bună de scandal, ale televiziunilor de ştiri.
Citeste tot articolul
La ce e bună istoria?
După omul zilelor noastre, la nimic. Nu îţi dă de mâncare, decât dacă o predai. Eventual, dacă eşti jurnalist, ca mine, te ajută să nu faci gafe. Să nu îl aşezi, la o adică, pe Mircea cel Bătrân pe tronul Moldovei sau să îl pui pe Vasile Lupu ctitor la Hurezi. În rest, istoria pare să-şi fi trăit traiul, să-şi fi mâncat mălaiul.
Citeste tot articolul
Roşia Montană, la un pas de patrimoniul mondial!
După ce au ocolit sistematic, din 2000 încoace, o soluţie în problema Roşiei Montane, autorităţile române sunt, în sfârşit, hotărâte să salveze patrimoniul cultural şi natural al Apusenilor. Guvernul Dacian Cioloş a decis să protejeze Roşia Montană, prin includerea ei pe lista patrimoniului UNESCO, şi caută soluţii concrete de finanţare pentru dezvoltarea zonei.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru COSTEL P. - Alba, F. AS nr. 1201 - "După operaţia de prostată, mă chinuie incontinenţa urinară"
Incapacitatea de a reţine urina în vezică până în momentul actului micţional (incontinenţă urinară) poate avea mai multe cauze. Sistemele muscular şi nervos care controlează retenţia şi eliminarea urinei sunt complexe. Ele pot fi afectate de boli, medicamente, infecţii de tract urinar, probleme ale prostatei sau complicaţii ale unor intervenţii chirurgicale, precum în cazul dvs.
Citeste tot articolul
"Untura de bursuc e un adevărat izvor de sănătate!"
Vă mulţumesc din suflet pentru articolele de calitate, pentru sfaturile bune şi pentru raza de lumină pe care o aduceţi în vieţile oamenilor cu diferite boli. Azi vreau să vă mulţumesc, în mod special, pentru articolul din care am aflat despre untura de bursuc. Acum trei luni, am fost afectat de o răceală severă la plămâni. Am urmat indicaţiile medicilor şi am încercat să mă tratez cu diverse medicamente.
Citeste tot articolul
Sănătate cu ALOE VERA (I)
Deşi este compus din 98% apă, miezul frunzelor de Aloe rămâne partea cea mai preţioasă a întregii plante, care conţine peste 200 de substanţe active. Planta de Aloe îşi datorează toate proprietăţile sale terapeutice remarcabile, acestei compoziţii chimice unice.
Citeste tot articolul
Sindromul metabolic - boala secolului XXI
Avem acces la tot mai multă hrană, de tot mai proastă calitate, iar viaţa noastră se desfăşoară, în copleşitoarea majoritate a timpului, în spaţii închise, fără mişcare, fără aer curat. În schimb, avem numeroase substitute de fericire: dulciuri, televizor, Internet, telefon inteligent, jocuri pe calculator, alcool... Un stil de viaţă care a ajuns să pară normal, dar care conduce la o boală teribilă, de care suferă deja sute de mii de români: sindromul metabolic.
Citeste tot articolul
"Detergent" pentru urmele iernii: Rădăcina de păpădie
Modesta păpădie este, probabil, cea mai răspândită plantă medicinală de la noi. Cel mai des sunt folosite frunzele şi tulpinile, deşi calităţile vindecătoare cele mai puternice le are rădăcina. Cu un gust amar extrem de puternic, care trezeşte la viaţă funcţiile digestive, de asimilare şi de excreţie, ea este folosită mai ales la sfârşit de iarnă şi început de primăvară, ca detoxifiant.
Citeste tot articolul
OSTEOPATIA - Dr. DANIELA ENE: "Să facem mişcare până la capătul vieţii!"
La doamna dr. Daniela Ene, specialist în kinetoterapie, am ajuns în urma nevoii proprii de recuperare fizică, după o operaţie la un umăr. Modul său de lucru m-a făcut să ciulesc urechile şi să pun întrebări, pentru că nu prescrie doar un set de exerciţii de kinetoterapie, care să rezolve pe moment durerea ori imobilitatea, ci caută să ajungă la cauzele care au dus la apariţia problemei respective.
Citeste tot articolul
Cum slăbim? - "Clean eating"
Mintea pusă puţin la contribuţie, cam asta e tot ce pretinde noul regim aflat la modă, în momentul de faţă, venit tocmai din Canada. "Clean eating" înseamnă să mâncăm cât mai curat, mai proaspăt şi mai netratat. Iniţiatoarea lui, experta canadiană în probleme de nutriţie, Tosca Reno, a ajutat - cu reţetele ei - milioane de americani să "obţină" silueta visată.
Citeste tot articolul
Întrebaţi-ne, vă răspundem
Nu trebuie să urmezi "zeci de sfaturi", ci doar pe cele care îţi pot fi de folos. Dacă eşti o cititoare fidelă a revistei noastre, caută în colecţie, pentru că am publicat, nu o dată, adevărate lecţii de luptă cu celulita. Dacă ne-ai descoperit însă doar de curând, ţine seama de următoarele sfaturi: dacă e moştenită genetic (interesează-te în familie dacă mai suferă cineva de ea), celulita nu poate să fie înlăturată, decât de bisturiul chirurgului estetician.
Citeste tot articolul
Totul despre parfum...
Parfumul face parte din feminitate şi nu există nicio interdicţie în a-l folosi. Dar atenţie: mireasma lui se răspândeşte cu uşurinţă şi nu trebuie folosit în exces. Ceea ce ne face plăcere s-ar putea, pentru alţii, să devină supărător. Deci...
Citeste tot articolul
Întâlnire cu Îngerul
Am trăit o experienţă şi, în acelaşi timp, o încercare. Viaţa m-a dus pe coridoarele Spitalului de ochi din Bucureşti. Ştiam despre această instituţie că e bine cotată, că are o directoare energică, împlicată în acţiuni caritabile şi cu o mare putere de convingere în emisiuni TV. Atât, alte detalii - nu.
Citeste tot articolul
Revoluţie în muzeu - TABLOURILE ÎMPUŞCATE
"Misterele" revoluţiei din decembrie 1989 sunt departe de a se fi dezlegat. Printre ele se află şi dezastrul de la Muzeul de Artă al României, când s-au tras rafale de gloanţe, în tablouri de valoare inestimabilă, aparţinând tezaurului naţional.
Citeste tot articolul
O dimineaţă cu TEODOR DUNĂ: "Fericirea şi nefericirea au acelaşi drept la existenţă"
Imun la orice atracţie mondenă, iese rar din cochilia singurătăţii lui. Poate de aceea nimeni nu ştie prea bine ce face. Doar că scrie - în cap, în gesturi şi uneori chiar pe hârtie, că e publicat, tradus şi răsplătit cu premii. Cel mai recent - pentru Cartea de Poezie a Anului 2015 - a venit chiar la începutul acestui an. În dimineaţa aceasta, unul din cei mai talentaţi poeţi ai generaţiei 2000 îşi pregăteşte cafeaua împreună cu noi.
Citeste tot articolul
MARINA MINOIU - "Fata asta trebuie să meargă pe calea baletului"
Ai dreptate: lumea s-a schimbat radical după 1989. Eu privesc, deseori, cu nostalgie, filme sau fotografii vechi, încercând să sting un dor de ceva ce nu am trăit realmente, dar care mi-e cu mult mai familiar decât ceea ce mă înconjoară. Societatea de dinainte de Revoluţie avea o eleganţă aparte, avea maniere, mai ştia ce înseamnă respectul, mai căuta sensul profund al lucrurilor, preţuia romantismul...
Citeste tot articolul
Poveşti de la cititori
M-am născut, am crescut şi am trăit în Constanţa, dar, imediat ce am cunoscut satul mamei din Ardeal, Tioltiur, am ştiut că acolo este "acasa mea". Sunt ardeleancă, spun mereu. Îi promisesem mamii, când devenisem domnişoară de acum, şi după ce o surprindeam plângând, că mă voi căsători cu un ardelean şi o voi duce înapoi, acasă la ea.
Citeste tot articolul
HOTEA MĂRIE "VODOAIE" - "Tare m-am bucurat când mi-o trimis Ciarli carte"
Mărie Hotea, poreclită "Vodoaie", socăciţa din Breb, a ţinut cu grijă, în căuşul mâinilor ei, vreme de mai bine de jumătate de veac, toate rânduielile oamenilor din satul ei de pe valea Cosăului, la poalele muntelui Gutâi. Toate mesele rituale, de naştere, nuntă şi îngropăciune, ea le-a pregătit. Fiecare colăcuţ făcut de mâinile ei a fost împărţit spre binele caselor brebenilor, spre buna venire a unui prunc în lume, ori spre bun-rămasul unui suflet suit la cer.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Medic specializat în neuropsihiatrie şi biochimia creierului, Oliver Sacks (1933-2015) a devenit celebru datorită cărţilor de "povestiri medicale" în care structurează narativ cazuri deosebite întâlnite în practica lui. Fascinat de complexitatea misterioasă a creierului, de care depinde nu doar funcţionarea întregului organism ci şi caracteristici individuale precum personalitatea, aptitudinile şi chiar conştiinţa, scriitorul Sacks se adresează curiozităţii omului de rând pentru "ciudaţi" cu comportări aberante, căutând sursa lor la nivel cerebral.
Citeste tot articolul
Părintele CLEMENT PĂUNESCU - "Păcatul începe cu gândul. Mare grijă la ce gândim!"
Pe părintele Clement Păunescu, stareţul Mânăstirii Slănic din Argeş, l-am văzut prima oară într-o duminică de vară. A slujit Sfânta Liturghie la Mânăstirea Aninoasa, unde este şi duhovnic, şi apoi a predicat cu foc. Mi-a plăcut vorba sa limpede şi directă, plină de miez şi de curaj. Mi-a plăcut şi înfăţişarea sa patriarhală, subliniată de un zâmbet plin de candoare şi bunătate.
Citeste tot articolul
MORAVURI: Hei, coşar, coşar...
În vreme ce românii îşi testează simpatiile şi antipatiile politice (deşi zona de alegere e egală cu zero), occidentalii sunt frământaţi de... mistere şi superstiţii. În urma unor sondaje realizate anul trecut de prestigiosul Forsa Institut (o celebră agenţie internaţională de investigaţie socială), s-a ajuns la concluzia că peste 52% din populaţia Italiei, Germaniei şi Irlandei (ţările investigate) crede în supranatural.
Citeste tot articolul
HOROSCOPUL CHINEZESC 2016 - Anul Maimuţei de Foc
Noul an chinezesc a început pe 8 februarie şi se află sub influenţa Maimuţei de Foc, un semn puternic, capricios, dar şi justiţiar. Ca şi în astrologia occidentală, horoscopul chinezesc ne avertizează că 2016 este un an "karmic", adică poartă o accentuată amprentă destinală nu în sens global, ci la nivel strict individual. Toate restanţele vor deveni scadente în acest an. Altfel spus, fiecare îşi va plăti "datoriile destinului" fie la nivel de sănătate, fie în dragoste, fie din punct de vedere financiar, familial sau profesional.
Citeste tot articolul
O zeiţă greacă, la Bucureşti: PEGGY ZINA
Peggy are o carieră impresionantă. ?n cei peste 20 de ani de activitate muzicală a scos nu mai puţin de 14 albume, a câştigat 10 discuri de platină, numeroase discuri de aur, precum şi două premii Arion (distincţii foarte râvnite în ţara ei natală) - pentru cea mai bună cântăreaţă de muzică laiko.
Citeste tot articolul