O decizie curajoasă
Vreme de 16 ani s-au codit autorităţile să ia o decizie fermă în problema Roşiei Montane. Presaţi, pe de o parte, de banii şi de lobby-ul insidios al celor de la Gold Corporation, iar pe de altă parte, de o societate civilă tot mai vocală, care solicita salvarea patrimoniului istoric din Munţii Apuseni, oficialii ministeriali au preferat strategia tragerii de timp: nici nu au blocat investiţia în exploatarea auriferă cu cianuri, dar nici nu au dat toate avizele necesare demarării proiectului. Nodul gordian a fost tăiat de noul guvern al premierului Cioloş, care, deşi abia instalat, demonstrează ce înseamnă să ai cu adevărat curajul de a rezolva o problemă majoră cu impact popular uriaş.
La doar câteva săptămâni după ce declarase localitatea sit istoric de importanţă naţională (categoria A), Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, mai face un extraordinar cadou Roşiei Montane. Vineri, 5 februarie, în preziua serbării primei atestări documentare a faimoaselor mine de aur din Apuseni, Ministerul Culturii şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor au comunicat către Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris, intenţia de înscriere a Peisajului cultural minier Roşia Montană în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial! O mare victorie pentru apărătorii Roşiei Montane, un pas decisiv pentru salvarea ei şi un precedent pentru alte zone de mare importanţă ale României, vizate, şi ele, de intenţii de exploatare minieră, ce riscă să producă adevărate dezastre culturale şi naturale.
Grup de lucru pentru Roşia Montană
Potrivit evaluărilor ministeriale, Roşia Montană îndeplineşte cinci dintre criteriile stabilite de UNESCO pentru ca un sit să poată fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial. Încadrarea propusă de ministerele Culturii şi Mediului este în categoria "peisaj cultural", care vizează recunoaşterea interacţiunii pozitive între om şi mediul său natural. Prezenţa Roşiei în Lista indicativă naţională este doar primul pas în vederea includerii sale în Patrimoniul Mondial. Urmează un întreg proces de documentare, la finalul căruia, peste câţiva ani, statul român poate înainta dosarul de candidatură către Centrul Patrimoniului Mondial. Până atunci, Guvernul României anunţă deja începerea unor ample consultări cu comunitatea locală şi cu experţi din societatea civilă, pentru a găsi cea mai bună strategie pentru viitorul Roşiei Montane. Cinci ministere vor face parte din acest "task force", cum l-a numit ministrul Culturii!
La doar o zi după oficializarea deciziei lor, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, şi ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, au profitat de organizarea, la Muzeul Ţăranului Român, a Zilei Roşiei Montane, pentru a se întâlni cu zecile de moţi veniţi la eveniment şi pentru a le explica planurile de viitor ale Guvernului, în legătură cu mult-încercata zonă a Munţilor Apuseni. Cristiana Paşca-Palmer şi Vlad Alexandrescu i-au asigurat, atât pe roşieni, cât şi pe aprigii lor susţinători din Bucureşti, că dezvoltarea Roşiei Montane este obiectiv prioritar pentru Guvernul Cioloş. Am profitat de prezenţa celor doi miniştri la eveniment, pentru a le cere să ne explice cum văd ei viitorul unei Roşii Montane fără cianuri.
VLAD ALEXANDRESCU, Ministrul Culturii
Cinci ministere îşi unesc forţele pentru viitorul Roşiei
"Decizia noastră a venit în urma unor studii foarte serioase. Am ajuns, astfel, alături de Ministerul Mediului, la înscrierea peisajului cultural-minier Roşia Montană în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial al Umanităţii. După cum ştiţi, această decizie vine în urma unei lungi etape de amânări şi ezitări. Noi ne-o asumăm la modul cel mai ferm şi responsabil. Ştim că ea va aduce vizibilitate unui peisaj de excepţie. Galeriile romane de exploatare auriferă de la Roşia Montană sunt unice în Europa. Nicăieri nu s-a mai păstrat această tehnologie, ca să nu mai vorbim de cei peste 8 kilometri de galerii miniere care se găsesc în ţara noastră!
Astăzi este prima etapă din acest program, care va trebui continuat printr-o colaborare a comunităţii locale, a administraţiei locale, a locuitorilor din zonă, astfel încât să putem avansa cu acest dosar şi să obţinem includerea peisajului cultural-minier de la Roşia Montană în patrimoniul UNESCO.
CRISTIANA PAŞCA-PALMER, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor
Cea mai bună soluţie: "economia verde"
"Când a pornit această iniţiativă de a gândi un proiect de dezvoltare alternativă pentru Roşia Montană, am plecat de la ideea de peisaj cultural. Peisajul cultural exprimă cel mai bine interacţiunea dintre om şi natură, felul în care omul a transformat natura de-a lungul timpului. La Roşia, există un peisaj cultural atât de deosebit, încât dorim să-l introducem pe lista patrimoniului cultural UNESCO, iar asta reprezintă o ocazie extraordinară pentru comunitatea locală de a gândi alternative de dezvoltare care să fie bazate pe valoarea acestui patrimoniu. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor este responsabil şi pentru păstrarea patrimoniului natural al ţării, acesta este unul dintre motivele pentru care, alături de domnul ministru Alexandrescu, am acceptat să pornim acest proiect-pilot pentru Roşia Montană, care ar putea să fie replicat în alte zone frumoase ale ţării, chiar zone miniere, unde avem această valoare de patrimoniu cultural, de tradiţii, şi care, datorită faptului că mineritul este acum în declin, sunt cumva abandonate. E mult de lucru, dar dacă venim toţi la masă şi ne punem ideile creative la un loc, putem găsi cele mai bune soluţii, astfel încât acolo să existe o viziune a ceea ce eu aş numi «economie verde». Economia verde este una dintre direcţiile pe care ni le-am propus la ministerul Mediului anul acesta şi care, foarte concret, înseamnă să facem această legătură între mediu, natură şi dezvoltare economică şi socială. A existat în ultima
vreme o tensiune între cât de mult ne dezvoltăm şi cât de mult protejăm mediul, fără ca, de fapt, să vedem că există şi puncte de intersecţie, pe care le putem folosi în beneficiul comunităţilor. Roşia Montană este un brand care asigură valoare adăugată economică. Se pot imagina tot felul de mici afaceri locale, de la turism la agricultură ecologică. Este o zonă care atrage deja multă lume din ţară şi din străinătate, iar asta poate fi valorificat economic, pentru o viaţă mai bună pentru localnici. Mă bucur că e o iniţiativă îmbrăţişată de întregul Guvern şi sperăm să reuşim ceva foarte concret, foarte aplicat, care să aibă rezultate vizibile".
Foto: Facebook - Rosia Montana in UNESCO World Heritage