În vreme ce românii îşi testează simpatiile şi antipatiile politice (deşi zona de alegere e egală cu zero), occidentalii sunt frământaţi de... mistere şi superstiţii. În urma unor sondaje realizate anul trecut de prestigiosul Forsa Institut (o celebră agenţie internaţională de investigaţie socială), s-a ajuns la concluzia că peste 52% din populaţia Italiei, Germaniei şi Irlandei (ţările investigate) crede în supranatural. La loc de frunte se află sportivii, care într-o zdrobitoare majoritate (67%), se "înarmează" în timpul competiţiilor la care participă cu obiecte care să le aducă noroc. Tenismena americană Serena Williams poartă de ani de zile acelaşi trening, fotbalistul german Bastian Schweinsteiger nu se desparte de o amuletă primită în dar de la mama sa, iar celebra alergătoare Marion Jones purta perpetuu asupra ei un... solz de peşte. În apă, pe pista de alergare, dar şi în viaţa de pe asfalt, oamenii simt nevoia unor obiecte care să îi ferească de ghinion. La loc de frunte se află trifoiul cu patru foi, în ale cărui puteri pozitive cred 42% dintre cei anchetaţi (în vreme ce în anii '60 cota lui de popularitate nu depăşea 15%).
Istoria norocului
Trofeele
"Viaţa a fost şi este periculoasă. Din cauza asta, obiectele care aduc noroc fac parte dintre relicvele celebre din istoria omenirii", se spune în Noul Lexicon al superstiţiilor. Mai ales în timpurile de demult, oamenii se împodobeau cu trofeele câştigate în luptă, care simbolizau întotdeauna victoria: pene sau colţi ai unor animale vânate sau bucăţele corporale scalpate de la duşmanii omorâţi.
Amulete şi talismane
Egiptenii au fost primii locuitori ai pământului care au ridicat la rang de simboluri semnele cereşti, animalele şi oamenii, reprezentându-i în piatră şi în metal, cu convingerea că au însuşiri magice. De atunci, se face deosebirea între amulete - care te apără de rău (incizate cu semnul ochiului, de exemplu), şi talismane - menite să atragă binele (de pildă, scarabeul).
Substanţe magice
În secolul al XIII-lea, talismanele au ajuns, prin mauri, în Spania şi apoi în Europa, unde vrăjitorii şi preoţii le preluau puterile prin diverse ritualuri de iniţiere. Mai târziu, în perioada de creştinare a Europei, Biserica a integrat practicile păgâne, pentru a le ascunde originea. Aşa s-a ajuns la sfinţirea cu busuioc şi cu aghiazmă, care au fost transformate în simboluri ale martiriului lui Hristos.
Mascotele
În lumea occidentală, simbolurile religioase sunt înlocuite astăzi de mascote aducătoare de noroc. La mare modă sunt cristalele (cuarţuri şi ametiste), runele scandinave, simbolurile zeităţilor egiptene, mărgelele şi brăţările budiste.
Superstiţii legate de Anul Nou
* Japonezii cred că înghiţitul găluştelor de orez le aduce noroc. Urmarea: cel puţin 25 de persoane mor sufocate în fiecare an.
* Spaniolii îşi bagă la miezul nopţii câte o boabă de strugure în gură, la fiecare bătaie de ceas.
* Scoţienii nu îi lasă să le intre în casă de Anul Nou decât pe oamenii cu părul de culoare închisă. Blonzii intră la urmă, fiindcă aduc ghinion.
* Grecii mănâncă la miezul nopţii un cozonac, în care e ascunsă o monedă. Cine muşcă din ea se spune că are noroc.
* Italienii le dăruiesc soţiilor lor, cu prilejul Revelionului, desuuri roşii...
Topul purtătorilor de noroc
* Porcul trece drept purtător de noroc încă din secolul al XVI-lea. Efigia lui reprezintă bogăţia.
* Mămăruţa (buburuza) e considerată încă din Evul Mediu un simbol al Fecioarei Maria. Ca sol al Mamei Cereşti, ea îi apără pe copii şi pe bolnavi. Uciderea ei reprezintă un mare păcat.
* Pălăria şarpelui - deşi otrăvitoare, cariera norocoasă a acestei ciuperci se datorează - se crede - faptului că îi ajuta pe regii din Evul Mediu să nu poată fi otrăviţi. (Cumplita otravă a ciupercii le era inoculată homeopatic, făcându-i imuni la drog.)
* Potcoava - se spune că păzeşte casa şi curtea, cu condiţia să nu fie cumpărată, ci găsită pe stradă. Se scuipă, se aruncă peste cap sau se bate în cuie, pe prag. Conform credinţelor vechi, fierul are forţă tămăduitoare.
* Crapii sunt consideraţi aducători de bani. Cine poartă un solz de peşte în portmoneu nu va rămâne niciodată în pană financiară.
* Trifoiul cu patru foi se găseşte rar în natură şi de aceea e considerat norocos. El te ajută - se spune - să cunoşti firea omului şi dăruieşte purtătorului energie.
Magia animalelor
Câinele: Dacă un câine fără stăpân se ia după dvs. până acasă e semn că vă aşteaptă vremuri bune. Răsplătiţi-l cu un os!
Păsările: dacă în jurul casei în care staţi zboară un porumbel alb e semn de nuntă apropiată. Dacă auziţi noaptea măcăind o raţă, veţi ajunge bogaţi. Dacă auziţi cum croncăne un corb e avertisment de boală apropiată. Papagalul din colivie stă cu capul în jos? Casa dvs. e pândită de haos. Îşi ciuguleşte picioarele? Vă aşteaptă o călătorie.
Reptilele: Apariţia unei şopârle într-un loc neaşteptat anunţă boală. Vă iese în cale pe neaşteptate un şarpe? Fiţi atenţi la invidie şi trădare. Omorâţi un rac? Vă aşteaptă mari necazuri în casă. Dar o adevărată nenorocire vă paşte dacă ucideţi o broască ţestoasă, un animal considerat ca aducător de noroc şi protecţie.
Ghicitul viitorului
Conform unei tradiţii chinezeşti, toate părţile corpului omenesc pot prezice viitorul. Forma capului, de exemplu, indică statutul şi cariera, fesele - direcţia pe care un om va evolua, picioarele - relaţiile profesionale.
Laba piciorului
* Laba lată: indică succesul prin muncă asiduuă. Cine va fi capabil să o depună va ajunge un om renumit.
* Laba îngustă: le este specifică indivizilor care se bizuie prea mult pe ceilalţi, lipsindu-le iniţiativa şi un orizont cultural.
* Laba groasă: cei în cauză vor fi fericiţi, atâta vreme cât vor specula la maximum talentele şi însuşirile lor omeneşti. Nimic în viaţă nu le va fi dăruit pe degeaba.
* Piciorul mic: arată un exces de reţinere şi de prevedere care poate deveni o povară în viaţă.
* Piciorul lung: denotă lipsa de concentrare în situaţiile limită.
* Degetele groase: arată succesul în carierele legate de afaceri şi bani.
* Degetele subţiri: arată înclinaţiile spirituale şi dificultatea de a se descurca în problemele materiale.
Interpretată de prezicători, fizionomia labei piciorului ducea în China Antică la un veritabil program de viaţă.
Când pe orientali îi mănâncă ceva...
* Pielea capului: mult noroc la locul de muncă.
* Urechea stângă: veşti bune.
* Urechea dreaptă: compătimire şi bârfe.
* Ochiul stâng: dezamăgire.
* Ochiul drept: întâlnirea cu o persoană însemnată.
* Buzele: persoana în cauză va afla un secret important.
* Ceafa: semn de boală.
* Spinarea: probleme în dragoste.
* Umărul stâng: nefericire.
* Umărul drept: bani.
* Cotul stâng: veşti proaste.
* Cotul drept: veşti bune.
* Palma stângă: pierdere de bani.
* Palma dreaptă: câştig de bani.
* Genunchiul stâng: scandal.
* Genunchiul drept: bucurie mare.
* Piciorul stâng: feriţi-vă să călătoriţi.
* Piciorul drept: se anunţă o călătorie superbă.