Descrierea acestei boli pare, mai degrabă, un fel de portret-robot al pacientului cu care medicii noştri se întâlnesc din ce în ce mai mult în cabinetele lor: omul are exces de grăsime abdominală, glicemia sa este aproape sau chiar peste pragul normal, are tensiunea arterială sistolică mai mare de 13, precum şi un procent ridicat de grăsime şi colesterol rău în sânge. Toate acestea fac ca organismul să capete o nedorită rezistenţă la insulină (hormonul care reglează glicemia), anunţând diabetul. Numeroşii beneficiari ai acestui sindrom au şansa de viaţă redusă cu aproape 15 ani, iar probabilitatea de a face infarct sau atac cerebral este imensă, calitatea vieţii lor, în viitorul apropiat, fiind tot mai proastă. Practic, sindromul metabolic echivalează, în cele mai multe cazuri, cu o (auto)condamnare la o viaţă plină de suferinţă şi insatisfacţie, precum şi la un sfârşit prematur. Acest sindrom a ajuns atât de răspândit şi face atât de multe victime, încât a condus, între altele, la apariţia cunoscutelor şi... prăfuitelor sloganuri: "Evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi"; "Faceţi 30 de minute de mişcare în fiecare zi!" sau "Consumaţi fructe şi legume proaspete la fiecare masă!". În afara difuzării acestor lozinci, medicina oficială face, la modul concret, extrem de puţin spre nimic pentru a preveni această epidemie de îngrăşare, rezistenţă la insulină şi hipertensiune. De ce? Vom urmări o ipoteză, în acest sens.
Tinerii bătrâni
În urmă cu zece-cincisprezece ani, piaţa medicamentelor contra colesterolului, a medicamentelor antidiabetice şi hipotensoare era uriaşă, dar se adresa exclusiv persoanelor trecute de 50 de ani. Fiind vorba de boli grave, medicamentele erau compensate în toate ţările europene, iar afacerile înfloreau pentru marile companii farmaceutice. Iată însă că, peste abundenţa deja existentă, le-a mai venit o "mană cerească": sindromul metabolic. Dincolo de descrierile medicale seci, acest complex de boli mai are o înfiorătoare calitate: îmbătrâneşte teribil organismul! În momentul de faţă, din cauza acestui sindrom, clienţii toxicelor hapuri anticolesterol şi antidiabet nu mai sunt doar vârstnicii, ci adulţi şi chiar tineri cu vârste între 20 şi 40 de ani. Practic, ca urmare a indiferenţei autorităţilor, care nu au organizat şi nu organizează niciun program de prevenire cu adevărat funcţional, avem în ţară sute de mii de tineri-bătrâni suferind de probleme cardio-vasculare şi metabolice de la vârste incredibil de fragede. Aceşti tineri-bătrâni suferă adesea de infertilitate, sunt retraşi social şi au tendinţe, mai mult sau mai puţin mascate, spre depresie şi anxietate. Deşi ar trebui să constituie motorul de dezvoltare a societăţii, fiind în floarea vârstei, ei lasă - din cauza acestei probleme de sănătate - un gol imens, care se simte tot mai mult din punct de vedere economic, social, politic etc. Ce e de făcut?
Cele mai eficiente tratamente împotriva sindromului metabolic
Mişcaţi-vă, începând de azi!
Efortul fizic este primul lucru pe care trebuie să îl faceţi, pentru că sedentarismul, asociat complacerii cu care vine "la pachet" stă la rădăcina sindromului metabolic. Dar nu, nu începeţi prin a vă face abonament la sala de sport, nici prin cumpărarea unor aparate de gimnastică la domiciliu sau de cine ştie ce alte dispozitive complicate. Statistica arată că peste 90% dintre cei care se confruntă cu sindromul metabolic nu sunt capabili, în primă fază, să abordeze acest tip de activitate fizică. De ce? Pentru că au o capacitate de efort scăzută şi voinţa lor este neantrenată, ceea ce îi face victime sigure ale neputinţei şi resemnării. Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să mergeţi, să ieşiţi afară şi să puneţi un pas înaintea celuilalt, pur şi simplu. Veţi începe cu 30 de minute pe zi de mers, în pas cât de alert puteţi, dar fără oprire. Ulterior, veţi merge câte 45 de minute, apoi 60 de minute ş.a.m.d. Mersul pe jos arde grăsimile, scade colesterolul, pregăteşte sistemul nervos şi respirator pentru activităţi fizice mai intense şi mai complexe. Odată ce v-aţi recăpătat, măcar parţial, capacitatea de efort fizic, încercaţi de 2-3 ori pe săptămână alergări uşoare, câte o urcare pe munte sau gimnastică la domiciliu. Abonamentul la sala de sport trebuie făcut abia după ce aţi făcut câteva încercări şi simţiţi că aţi găsit locul şi anturajul potrivit. Pentru că mişcarea va trebui să devină prietenul dvs. pe termen nelimitat.
Alimente interzise - cei 4 "NU"
În afară de sedentarism, al doilea mare vinovat pentru apariţia acestui sindrom este pervertirea hranei cea de toate zilele. Mâncarea de tip fast-food s-a extins ca o plagă asupra întregii pieţe de alimente. Poate vi se pare greu, dar trebuie să aveţi puterea să reduceţi, dacă nu să eliminaţi complet următoarele patru otrăvuri:
1. Zahărul şi deghizările sale (maltodextrină, fructoză, dextroză etc.), care sunt factorul de îngrăşare abdominală cel mai important. Înlocuiţi-l cu fructe, miere de albine sau extract de ştevie.
2. Amidonul rău are acelaşi efect ca şi zahărul şi se ascunde în pâinea şi făina albă, în orezul decorticat, în cartofii prăjiţi, în sosuri şi lactate care conţin aşa-numitul amidon modificat sau amidon din porumb.
4. Carnea roşie şi carnea obţinută industrial, care este dopată cu hormoni de creştere şi antibiotice, ne fac să depunem strat după strat de grăsime, ne creează adevărate accese de foame, încetinindu-ne în acelaşi timp metabolismul.
Fibrele alimentare
Sunt un soi de colac de salvare în faţa alimentelor toxice care ne-au invadat hrana zilnică. Aceste fibre sunt conţinute în alimentele vegetale şi sunt substanţe imposibil de digerat de către oameni, dar care au trei calităţi esenţiale: taie rapid pofta de mâncare, creând senzaţia de saţietate; absorb grăsimile şi zaharurile din alimente, scăzându-le astfel puterea calorică; detoxifică foarte puternic tubul digestiv. Practic, dacă peste 40% din hrana noastră va fi alcătuită din aceste fibre, automat vom slăbi, ne vor scădea colesterolul şi glicemia. Consumate în cantităţi mari şi foarte mari, fibrele alimentare sunt un adevărat antidot contra sindromului metabolic. De aceea, de la nicio masă nu trebuie să lipsească vegetale proaspete, neprelucrate termic, cum ar fi: varza, salata verde, zarzavaturile (pătrunjel, mărar, leuştean), rădăcinoasele crude (morcov, pătrunjel, ţelină), ridichile de lună, castraveţii cu tot cu coajă, roşiile, ardeii, murăturile (varză acră, gogonele, castraveţi, pepene, gogoşari, conopidă).
Magneziul
Este remediul cu acţiunea cea mai rapidă pentru ţinerea sub control a tensiunii arteriale, dar şi pentru aducerea tonusului fizic şi psihic la cote ridicate. O cantitate de 400-500 de miligrame de magneziu din surse naturale administrat zilnic este o cheie a sănătăţii, pentru cei care suferă sau sunt ameninţaţi de sindromul metabolic. Cea mai bună sursă a acestui mineral, dar şi cea mai rară, este aşa-numitul magneziu marin japonez, foarte bogat în clorură de magneziu, forma în care acest mineral este cel mai bine asimilat de organismul uman.
Păducel + talpa-gâştei
Combinaţia dintre extractele obţinute din aceste două plante constituie un remediu redutabil contra hipertensiunii arteriale, aterosclerozei şi ischemiei cardiace. La noi în ţară, medicul cardiolog Floria Dărmănescu a asociat aceste două extracte cu magneziul, obţinând un medicament excepţional, "Tensio", destinat, iniţial, tratării hipertensiunii, precum şi a tensiunii arteriale oscilante. Ulterior, acest medicament a fost folosit cu mult succes pentru adulţii, tinerii şi chiar copiii suferind de sindrom metabolic.
Anghinare + măslin
Dacă talpa-gâştei şi păducelul sunt inamicii tulburărilor cardiace produse de sindromul metabolic, extractele de frunze de anghinare şi de frunze de măslin atacă de la rădăcină această problemă de sănătate. Cele două specii au un efect sinergic, scăzând foarte puternic glicemia (atât de puternic, încât insulino-dependenţii trebuie să-şi ajusteze rapid doza de insulină) şi crescând receptivitatea organismului la insulină. Apoi, anghinarea şi măslinul acţionează la nivelul ficatului, reglând cu o eficienţă de neegalat colesterolul. Nu în ultimul rând, cele două sunt un puternic detoxifiant, dar la acest capitol sunt întrecute de păpădie, o plantă atât de importantă, încât vom vorbi pe larg despre ea.