Impostura - o boală a României
Când se vorbeşte de corupţie în România, majoritatea cetăţenilor socotesc că e vorba de obţinerea ilicită a unor avantaje materiale. Corupţia, înţeleg ei, înseamnă ocolirea legii, scurtcircuitarea căii spre un scop economic oarecare, prin utilizarea unor mijloace nepermise, neortodoxe.
Citeste tot articolul
Săptămâna 5-11 februarie
Iată un weekend potrivit pentru a ne bucura de ceea ce-am realizat până acum şi de-a sărbători. Acest gest, de-a aduce mulţumiri şi de-a împărţi şi altora, pune în mişcare energii care ne ajută să mergem înainte cu pace în suflet şi curaj. Semnele care beneficiază în primul rând de acest trigon minor sunt Capricornul, Fecioara şi Scorpionul, dar şi celelalte semne de pământ şi de apă (Taurul, Racul şi Peştii) profită de acest frumos aranjament planetar.
Citeste tot articolul
Un "magnific" al acordeonului - GHENADIE ROTARI
Sala elegantă şi intimă a Teatrului Odeon din Bucureşti. Un tânăr brunet, îmbrăcat în negru, urcă pe scenă, cu acordeonul în braţe, şi de la primele acorduri, taie răsuflarea celor prezenţi. Îl cheamă Ghenadie Rotari, este basarabean, şi s-a impus ca revelaţia celei de-a noua ediţii a Festivalului "Nopţi albe de acordeon", din toamna anului trecut. Bucuroşi de talentul şi de succesul lui pe o scenă din România, l-am rugat să ne spună povestea lui, a acordeonului pe care îl stăpâneşte ca un magician.
Citeste tot articolul
Despre umanioare, oameni şi maşini
În urmă cu doi-trei ani, Adrian Papahagi, profesor universitar şi filolog distins, se plângea de situaţia de cenuşăreasă pe care disciplinele umaniste o au faţă de cele reale. Nu numai studenţii, ci şi statul, în frunte cu ierarhia universitară, privilegiază ştiinţele reale. În dezbaterea iscată, un ins educat, probabil programator, îi explica distinsului intelectual că, de fapt, nu are a se plânge de nimic.
Citeste tot articolul
Fierberea de la Chişinău şi amorţeala de la Bucureşti
A fost nevoie să iasă din nou lumea în stradă la Chişinău, pentru ca România să îşi amintească - taman în preajma serbării Unirii celei mici - că are o responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă într-un stat ale cărui teritorii au fost, până nu demult, parte a României Mari.
Citeste tot articolul
O întrebare, trei răspunsuri: "Nici vorbă de optimism în 2016!"
După câteva zeci de ani de stabilitate, pace, progres şi prosperitate, Europa se află din nou într-o situaţie dificilă. Problemelor apărute după imigrarea primului milion de refugiaţi musulmani, majoritatea lor în Germania, li se adaugă terorismul, generat de radicalismul islamic, reacţiile naţionalist-extreme şi, posibil, o nouă criză economică. Va rezista, acestor noi presiuni, Uniunea Europeană? Dar România? Sunt liderii politici pregătiţi să facă faţă noilor provocări? Există un plan de salvare?
Citeste tot articolul
Răspuns pentru M. PETRE - Oradea, F. AS nr. 1198 - "Sufăr exagerat de mult de frig"
Senzaţia de frig este, la urma urmei, o condiţie perceptivă normală a corpului uman, mai ales în anotimpurile reci, însă, în cazul persoanelor care acuză această senzaţie mai tot timpul, fără un motiv obiectiv (scăderea temperaturii, rafale de vânt reci etc.), problema poate avea alte conotaţii, care includ obiceiurile nesănătoase legate de stilul de viaţă, sau chiar existenţa unor probleme delicate de sănătate.
Citeste tot articolul
"Efectele s-au văzut în mai puţin de trei săptămâni"
Am aflat despre d-l inginer Bogdan Victor şi despre produsul brevetat de dânsul, APISAN FORTE, din paginile revistei "Formula AS", pe care soţia mea o citeşte cu regularitate. Eu am 57 de ani şi am făcut sport de performanţă (rugby), şi de un an de zile, nu am putut să mai fac mişcare, nici măcar o alergare uşoară.
Citeste tot articolul
Stricăciunile provocate de stres
Viaţa modernă ne pune puterea de supravieţuire la probe grele. Lipsa de timp, presiunea profesională, problemele familiale şi obligaţiile pe termen scurt creează o stare constantă de stres, căruia organismul nu îi poate răspunde. Iar urmările sunt fatale: tot mai mulţi oameni se îmbolnăvesc la suflet şi trup. Ţiuit în urechi, crampe gastrice, stări depresive - o mulţime de suferinţe pot proveni din una şi aceeaşi cauză: suprasolicitarea nervoasă.
Citeste tot articolul
GHIMBIRUL - rădăcina vieţii
Proprietăţile miraculoase ale rădăcinii de ghimbir sunt cunoscute din timpuri imemoriale. În China, în urmă cu 2500 de ani, ceaiul de ghimbir era folosit pentru tratarea răcelilor şi a durerilor de cap, pentru îmbunătăţirea memoriei, pentru ameliorarea stărilor de greaţă şi echilibrarea activităţii gastro-intestinale. În perioada Evului Mediu, ghimbirul a pătruns şi în Europa, devenind "medicamentul miraculos" pentru prevenirea ciumei, flagelul teribil al secolului al XV-lea.
Citeste tot articolul
REŢETE CU GHIMBIR
Gingeradă. Această băutură de ghimbir este o variantă a limonadei. Dacă, după preparare, o lăsaţi câteva ore la temperatura camerei, veţi obţine o băutură uşor acidulată. Ingrediente: 2 cm de rădăcină de ghimbir, 2 litri de apă plată, miere (sau sirop de arţar, agave etc.), zeama de la 3 lămâi.
Citeste tot articolul
CUM SLĂBIM
Pe măsură ce ştiinţa avansează, savanţii descoperă că, de fapt, nu toţi oamenii se îngraşă sau slăbesc în acelaşi mod. O descoperire previzibilă din perspectiva medicinei naturiste, dar care schimbă radical felul în care nutriţioniştii zilelor noastre privesc tratamentele pentru pierderea greutăţii. Supragreutatea şi îngrăşarea au cauze extrem de diverse, motiv pentru care şi tipologiile supraponderalilor sunt foarte diverse.
Citeste tot articolul
Fructe uscate pentru sănătate şi siluetă
Cine vrea să fie suplu, dar şi sănătos, nu greşeşte dacă apelează şi la fructe uscate. Folosite ca alimente, dar şi ca leacuri, din antichitate şi până astăzi, ele sunt preţioase, mai ales pe vreme de iarnă, fiind mai uşor de păstrat decât fructele proaspete. Adevărate "concentrate" de vitamine şi minerale, hrănitoare şi vindecătoare pentru o mulţime de afecţiuni, ele sunt de mare ajutor şi în dietele de slăbit.
Citeste tot articolul
Primăvară în februarie
Fiindcă nu poate să strige de foame, nu înseamnă că obrazul nu trebuie să fie hrănit. Încercaţi să-i oferiţi în fiecare zi alt meniu. Dimineaţa sau după-amiaza, când vă întoarceţi acasă de la birou, curăţaţi-l bine şi poftiţi-l la masă: luni - o mască din miere proaspătă de albine, marţi - o mască de argilă, miercuri - brânză de vaci amestecată cu câteva picături de lămâie...
Citeste tot articolul
Brâncuşi şi doamna învăţătoare
"Oamenii nu mai ştiu să preţuiască valorile din ţara asta. Nu mai au rădăcini. Şi dacă pier rădăcinile, se veştejeşte tot trunchiul. Aşa să scrieţi. Asta zice o amărâtă de învăţătoare din Hobiţa, satul naşterii lui Brâncuşi."
Citeste tot articolul
ELISABETA POLIHRONIADE - Şah-mat la Regina şahului românesc
E trist şi greu când trebuie să foloseşti cu precădere timpul trecut pentru majoritatea verbelor dintr-un articol pe care-l scrii. Din păcate, nu e vorba de o figură de stil, ci de o realitate: subiectul interesului tău de reporter a plecat într-o lume în care gramatica nu are nici loc, nici sens. Lumea fără întoarcere. Interviul care urmează, ultimul acordat de Marea Doamnă a şahului românesc, a fost realizat la Mediaş, cu puţin înainte de moartea ei.
Citeste tot articolul
ISTORIE: "Limbile romanice nu descind din latină. Mama lor este cu mult mai veche"
Cercetătoarea catalană Carme Jimenez Huertas este specialistă în lingvistică şi tehnologia limbajului. În cartea sa, "Nu venim din latină", aduce importante argumente lingvistice în favoarea unei teorii îndrăzneţe, vehiculată neoficial şi la noi: strămoşul comun al limbilor romanice, între care se numără şi româna, nu este limba latină, ci o limbă cu mult mai veche, vorbită de păstorii din munţi care au migrat către Europa.
Citeste tot articolul
CRISTINA BĂLAN - "Abia acum mi se deschid petalele"
Este destul de greu să revii la ceea ce făceai înainte. "Vocea României" implică o tensiune atât de intensă, încât după aceea nimic parcă nu mai este la fel de incitant. Deşi mai auzisem lucrul acesta de la alţi concurenţi, nu am crezut până nu am resimţit eu însămi golul. Da, îmi lipsesc emoţiile competiţiei, recunosc!
Citeste tot articolul
Tinereţe fără bătrâneţe - adevăr sau un simplu vis?
Dintre descoperirile cele mai cumplite ale omenirii, mai dăunătoare decât bomba atomică, mi se par invenţia ceasului şi invenţia oglinzii. Dacă n-ar exista ele, cine ne-ar spune nouă că am îmbătrânit? N-am mai cunoaşte timpul, iar fizionomia noastră ne-ar fi străină. Şi-atunci, nu ne-am mai pune atâtea piedici, n-am mai avea atâtea mentalităţi greşite, iar eu, Nora, dacă aş vrea, aş purta ciorapi roşii şi, dacă aş vrea, m-aş da în scrânciob.
Citeste tot articolul
IOAN BOLBOREA - sculptor - "Am vrut să mă apropii de oameni. Ei sunt autorii Unirii"
Dacă mergi pe şoseaua ce străbate liniştitul cartier al Bucureştiului, Giuleşti-Sârbi, vei vedea la un moment dat un şir de clădiri înconjurate de un gard ca de cetate. Aici, de câţiva ani buni, sculptorul Ioan Bolborea şi-a clădit o "fabrică de bronz", cum îi spune el. Este un loc plin de forme ciudate, întrupate ba în ipsos, ba în lut, ba în bronzuri, din care prind viaţă, după ani de căutări, statuile acelea mari ridicate de el. Şi care l-au făcut cunoscut în toată România.
Citeste tot articolul
PUTEREA RUGĂCIUNII
Dispunem de o întreagă literatură naţională şi internaţională despre probleme de suflet şi de credinţă, referitoare la puterea credinţei, autosugestie şi posibilităţile nemărginite ale corpului omenesc de a-şi păstra sănătatea sau chiar a-şi reface sănătatea prin credinţă profundă, rugăciune şi ascultare.
Citeste tot articolul
Sănătate şi exotism - Therme Bucureşti
Deschis de curând, la numai câţiva kilometri de Capitală, Therme Bucureşti este considerat unul dintre cele mai mari complexuri cu apă termală din Europa. Iar cifrele o confirmă: ocupă o suprafaţă totală de 250.000 m2, are 1800 de locuri de parcare (cea mai mare din România!) şi poate găzdui simultan 4.000 de vizitatori, cărora le pune la dispoziţie opt piscine, cu o suprafaţă totală de peste 3.000 m2.
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII FEBRUARIE
Mercur, Venus şi Pluton se găsesc împreună în Capricorn, până către mijlocul lunii, ceea ce conferă modului nostru de a comunica şi emoţiilor noastre o intensitate aparte. E o perioadă în care, dacă vrem, putem descoperi multe despre noi înşine, despre ce ne motivează, dar şi ce ne erodează. Unele dintre cele mai puternice revelaţii de genul acesta se pot petrece pe 1 sau pe 7. Un alt efect al acestor energii planetare este o puternică intuiţie legată de bani, totuşi, pe 1 şi pe 7 trebuie să fim mai degrabă prudenţi în mişcările noastre financiare.
Citeste tot articolul
Un februarie multilateral dezvoltat
Pentru a "stâmpăra" aşteptările tuturor iubitorilor de muzică din Bucureşti, organizatorii de concerte au preparat o reţetă bună pentru orice gust: muzică dance şi folclor. Vârâte în acelaşi aluat, ele vor fi oferite într-o locaţie creată anume pentru artă şi degustări - "Berăria H".
Citeste tot articolul