Deschis de curând, la numai câţiva kilometri de Capitală, Therme Bucureşti este considerat unul dintre cele mai mari complexuri cu apă termală din Europa. Iar cifrele o confirmă: ocupă o suprafaţă totală de 250.000 m2, are 1800 de locuri de parcare (cea mai mare din România!) şi poate găzdui simultan 4.000 de vizitatori, cărora le pune la dispoziţie opt piscine, cu o suprafaţă totală de peste 3.000 m2. Clădirea este acoperită cu 30.000 m2 de sticlă specială, pentru a facilita iluminarea naturală, inclusiv un acoperiş de sticlă retractabil, pentru perioada verii. Acoperişul zonei "The Palm", de exemplu, este un colos transparent de 230 de tone, cu o suprafaţă de 900 m2 - cel mai mare acoperiş retractabil montat vreodată într-o zonă seismică. (De altfel, întreaga structură este proiectată şi construită să reziste la cutremure de peste 9 grade pe scara Richter.) Întregul complex are un sistem special de ventilaţie, care împiedică aburirea suprafeţelor din sticlă.
Thermele au o suprafaţă totală înverzită de 180.000 m2. Plantele au fost aduse de pe patru continente şi au fost plantate atât în interior, cât şi în grădinile exterioare. Există peste 800.000 de plante în total (1.200 copaci, 3.000 de arbuşti, 500 de palmieri, peste 600.000 de flori şi alte plante ornamentale), ceea ce-i aduce titlul de cea mai mare grădină botanică de interior şi exterior din România. Necesarul de lumină al acestei grădini exotice este asigurat de spaţiile vitrate, întinse pe trei faţade ale clădirii.
Încă de la prima vedere, se observă că nimic nu-i ostentativ şi totul se îmbină perfect, în tiparul discret al eleganţei şi al bunului gust. Iar când a fost vorba de detalii, investitorii nu s-au zgârcit deloc, după cum vedeţi în poze.
Brăţara fermecată
Vizitatorii primesc la intrarea în Therme o brăţară care, prin intermediul unui cip, le asigură accesul în diferite zone, le monitorizează consumaţia în restaurantele sau barurile complexului, urmând să o predea la ieşire şi să afle cât au de plătit. Aceeaşi brăţară încuie şi descuie vestiarul prin simpla apropiere de uşa acestuia. În interior, este voie doar în costum de baie, şlapi şi prosop; restul lucrurilor personale rămân la vestiar, inclusiv banii sau cardurile. Fotografiatul în zona de piscine este interzis, din motive de intimitate.
Vă invit, acum, într-un tur complet al complexului, pentru a afla ce ne oferă.
"The Palm"
Numele zonei de relaxare pentru adulţi vine, desigur, de la palmierii plantaţi în jurul piscinei imense, care se continuă şi în exteriorul complexului. Cei 500 de palmieri din interior formează cea mai mare plantaţie de palmieri de pe continentul european. Au fost aduşi din cinci ţări şi au trecut printr-un proces de aclimatizare şi îngrijire în Olanda, pe parcursul a 700 de zile. Aici întâlnim cel mai înalt palmier transportat şi aclimatizat în Europa - Washingtonia Robusta, cu o înălţime de 14 metri, un exemplar din specia Veitchia Winin, de 12 metri înălţime, dar şi multe specii rare, precum Chyrtostachis Renda - palmierul roşu (o plantă foarte preţioasă pentru colecţionari) sau Chambeyronia Macrocarpa - impresionantă prin culoarea maro-roşcat a frunzelor, care se deschid doar în anumite perioade ale anului. Dacă mai punem la socoteală şi sutele de plante ornamentale şi miile de orhidee albe şi mov dispuse circular, într-o centură vegetală ce înconjoară piscina, e de înţeles cu uşurinţă de ce, în această zonă, te simţi ca într-o pădure luxuriantă.
Temperatura apei în întregul complex este de 33°C, iar în interior se păstrează în atmosferă 30°C, indiferent de anotimp. Piscina centrală, care se continuă şi la exterior, are un bar cu acces direct din apă. În partea dreaptă sunt dispuse trei piscine mai mici, destinate aromaterapiei. Apele lor sunt îmbogăţite cu minerale: una cu sare de la Marea Moartă - pentru frumuseţe, alta cu litiu - pentru bună dispoziţie, iar ultima cu calciu şi magneziu - pentru sănătatea sistemului osos. Printre palmieri sunt risipite şezlonguri albe, care îmbie la relaxare. "Vedeta" vegetală a Thermelor este copacul Tree of Life (Ficus Religiosa), numit şi "copacul înţelepciunii", care are o vechime de 120 ani şi a fost adus din China. Se spune că prinţul Siddharta s-a aşezat şi a meditat sub acest copac şi şi-a găsit "iluminarea", după care a devenit Buddha.
În zona "The Palm" mai găsim un restaurant cu autoservire, un bar unde se prepară, pe loc, orice fresh de fructe şi de legume, şi un cabinet medical. Seara, odată cu aprinderea spoturilor luminoase din piscină, întregul spaţiu este inundat în culori ireale.
"Galaxy"
După cum arată şi numele, zona Galaxy este decorată cu imagini cosmice capturate de telescopul Hubble, în spaţiu, printate la înaltă rezoluţie, pe 600 m2 de sticlă. Practic, aici este zona de distracţie, în care găsim o piscină de 560 m2, cu valuri artificiale (cele patru programe care simulează valuri de intensitate şi rapiditate total diferite) şi 1,3 kilometri de tobogane acvatice ultramoderne - unele care străpung acoperişul clădirii, altele în care se poate asculta muzică sau în care se proiectează jocuri de lumini. Dotate cu zone de plecare, la o înălţime de până la 14 metri, sunt concepute pentru a oferi multiple ocazii de distracţie, pentru toate vârstele. În zona "Galaxy", avem şi tobogane "Racer", unde pot concura până la trei participanţi simultan, precum şi "Crazy River" - cu un volum de apă de peste 2.500m3/h. Toboganele au o capacitate de 6.500 de persoane pe oră.
Pentru că majoritatea copiilor preferă această zonă, iar piscina are o adâncime maximă de peste doi metri, este în permanenţă monitorizată de salvamari. În aceeaşi arie este disponibilă şi o piscină semi-olimpică, cu patru culoare şi adâncime cuprinsă între 1,2 şi 1,6 metri.
Sub piscina cu valuri se află puţul cu apă geotermală care alimentează întregul complex - cel mai adânc foraj civil (3.100 m) realizat în România după 1989, la care săpăturile au durat circa 8 luni. La pomparea apei se foloseşte o tehnică revoluţionară, care îi păstrează toate calităţile fizice şi chimice, până ajunge la suprafaţă. Apa captată are 85°C şi ajunge la 33°C după ce circulă printr-un sistem de tubulatură care încălzeşte aerul din interiorul întregului complex.
Apa Thermelor trece printr-un proces complex de tratare. Ultima etapă, înainte de utilizare, este tratamentul prin ozonificare (cel mai performant sistem de purificare a apei existent la ora actuală, la nivel mondial). În plus, acest tratament modern al apei nu lasă reziduuri sau mirosuri neplăcute. Tratarea apei cu ozon este extrem de eficientă, deoarece oxidează materiile organice din apă şi are rol dezinfectant (distruge bacteriile, viruşii şi alte microorganisme). La fiecare patru ore, toată apa din bazine este recirculată şi filtrată, astfel încât să fie mereu curată, iar complexul să-şi asigure climatizarea şi autonomia energetică.
"Elysium"
Elysium este zona Spa & Wellness de lux a Thermelor. Dispusă la etaj, adăposteşte trei cabinete de masaj, o baie de aburi şi şase saune, fiecare cu o tematică, un miros specific şi un sistem sonor propriu. Sauna Himalaya are la intrare blocuri masive de sare roz; sauna Alhambra este superb decorată, în stil maur; sauna Amazon este inundată vizual de vegetaţia din zona "The Palm"; în sauna Hollywood se pot urmări filme scurte, de circa 6-7 minute - durata maximă de timp recomandat pentru o repriză de saună; sauna Bavaria este făcută numai din lemn. Vizitatorii se pot bucura de ritualul de purificare Aufguss, realizat prin infuzarea unei soluţii de uleiuri aromatice, pe pietrele vulcanice încinse din saună, care are efecte benefice asupra organismului, prin activarea circulaţiei sangvine, hidratarea pielii şi întărirea sistemului imunitar. 300 de clienţi au posibilitatea să se bucure simultan de această experienţă!
Tot aici se află piscina cu apă îmbogăţită cu seleniu şi zinc, pentru o maximă relaxare, care are un bar în centru şi vedere spre verdeaţa din zona "The Palm". În zona "Elysium" există o terasă de vară şi restaurantul Colonial, cu meniu "a la carte", decorat cu ingenioşi pereţi vegetali, realizaţi dintr-o specie de licheni.
Preţuri
Preţurile sunt corecte, pentru ceea ce oferă Thermele. Există tarife diferite, în funcţie de zona aleasă. Vizitatorii care plătesc intrarea într-o zonă mai scumpă au acces liber şi în cele mai ieftine, iar cine se hotărăşte să intre într-o zonă mai scumpă achită diferenţa la ieşire, la citirea cipului din brăţară. Iată şi câteva preţuri. * Zona Galaxy: copii (3-16 ani) = 25 lei/ 3,5 ore, 30 lei/ 4,5 ore, 40 lei/ o zi; adulţi = 39 lei/ 3,5 ore, 44 lei/ 4,5 ore, 54 lei/ o zi; studenţi şi pensionari = 35 lei/ 3,5 ore, 40 lei/ 4,5 ore, 50 lei/ o zi. * Zona The Palm: adulţi = 49 lei/ 3,5 ore, 54 lei/ 4,5 ore, 64 lei/ o zi; studenţi şi pensionari = 45 lei/ 3,5 ore, 50 lei/ 4,5 ore, 60 lei/ o zi. * Zona Elysium: adulţi = 68 lei/ 3,5 ore, 73 lei/ 4,5 ore, 87 lei/ o zi. Tarifele de mai sus sunt valabile de luni până joi. Vinerea, sâmbăta şi duminica, acestea cresc cu 5 lei de persoană, la zonele "Galaxy" şi "The Palm", şi cu 10 lei, la "Elysium".
***
Pentru vizitatorii care vin dinspre Bucureşti, intrarea se face din DN1, vizavi de drumul spre Petreşti - Corbeanca. Nu o puteţi rata. Se vede din şosea construcţia imensă de sticlă, pe partea dreaptă. Cei care vin dinspre Ploieşti, trebuie să intre în parcarea magazinului Hornbach, să traverseze DN1 prin pasajul subteran şi apoi s-o ia pe drumul de acces marcat, de la ieşirea din pasaj.