Cum slăbim cu fructele uscate?
* Cu ajutorul lor, dieta devine mai uşoară. Pentru că sunt bogate în substanţe nutritive şi fibre, creează o senzaţie de saţietate, alungând foamea chinuitoare care apare în cazul unui regim.
* Sunt "gustări" uşor de preparat, sărace în calorii, pe care le putem lua la serviciu, în excursii etc., fără să fim nevoiţi să renunţăm la dieta pe care o ţinem.
* Alături de fulgi de cereale şi lapte, pot alcătui un mic dejun sănătos, energizant şi care nu îngraşă.
* Bogate în zahăr natural (glucoză şi fructoză), fructele uscate trebuie incluse cu moderaţie în dietele de slăbit, ca înlocuitor pentru alte surse de carbohidraţi (pâine, cartofi, paste etc.). Într-o dietă echilibrată, carbohidraţii trebuie să constituie 50 la sută din "porţia" de zi cu zi.
De evitat
Nu toate fructele uscate sunt "bune" pentru sănătate şi siluetă. Iată ce trebuie tăiat de pe listă:
* evitaţi fructele uscate cu adaos de zahăr (fructe confiate) - unele dintre ele sunt acoperite cu zahăr sau sirop înainte de a fi uscate
* evitaţi fructele uscate tratate cu conservanţi numiţi sulfiţi, pentru a le păstra mai mult şi a le face mai atrăgătoare, viu şi intens colorate - mai ales în cazul caiselor şi stafidelor. Sulfiţii pot cauza erupţii pe piele, boli respiratorii şi de stomac. De aceea, alegeţi fructele în culori mai "mohorâte" - fructe organice
* fructele uscate pot fi contaminate cu fungi (ciuperci) şi toxine, dacă nu sunt manipulate şi păstrate corespunzător.
Ce trebuie să alegeţi
Stafidele
Cine nu duce dorul delicioaselor stafide din cozonacii copilăriei? Micuţe, dar gustoase şi energizante, ele sunt adevărate "medicamente" naturale. Stafidele sunt struguri uscaţi, într-o mare varietate de dimensiuni şi culori, în funcţie de soiul fructelor folosite. Pot fi consumate crude, ca o gustare, sau incluse în diverse preparate.
Iată ce beneficii au stafidele asupra sănătăţii:
* au un indice glicemic mediu spre scăzut, sunt foarte bogate în fibre şi facilitează digestia, ajutând la slăbit
* scad tensiunea arterială
* normalizează nivelul glicemiei şi al colesterolului, şi le ţin sub control (pot fi consumate chiar de diabetici, în cantităţi mici)
* scad inflamaţiile
* grăbesc şi ajută vindecarea bolilor plămânilor, de ficat, rinichi, vezică
Curmalele
Aroma lor aminteşte de poveştile celor "o mie şi una de nopţi". Sunt utilizate pe scară largă în preparate dulci şi sărate, în ţările orientale, Europa şi America. Sunt o sursă importantă de antioxidanţi, potasiu, fier şi fibre.
* au efect laxativ, facilitând evacuarea intestinală şi, deci, slăbitul
* sunt indicate pentru refacerea celor extenuaţi, slăbiţi sau în convalescenţă, precum şi femeilor însărcinate, mai ales în ultimele luni de sarcină
* protejează organismul împotriva infecţiilor respiratorii, a răcelilor
* bune în caz de efort fizic şi intelectual
* s-a observat că în zonele unde curmalele sunt alimente de bază, cancerul şi tumorile sunt rare.
Caisele uscate
Cu mii de ani în urmă, caisele uscate erau o marfă apreciată şi des transportată pe "Drumul Mătăsii". Sunt o sursă preţioasă de fibre, vitamina A şi potasiu. Efecte:
* sunt eficiente împotriva constipaţiei, stimulează activitatea stomacului, a ficatului şi metabolismul
* stimulent pentru imunitate
* echilibrant nervos, împotriva stărilor depresive
* combate lipsa de vitamina A şi anemia.
Prunele uscate (neafumate)
Adevărate "bomboane naturale", poartă în ele aroma şi parfumul toamnei. Sunt un ingredient important în supele, mâncărurile sau deserturile tradiţionale ale multor popoare. Sunt extrem de hrănitoare, bogate în fibre, vitaminele A şi K, şi puternic mineralizate. Din binefacerile prunelor:
* pentru că au un conţinut mare de fibre şi sorbitol, sunt un puternic "laxativ" natural
* conţinutul lor mare de minerale ajută la prevenirea osteoporozei
* decongestionează ficatul, reduc inflamaţiile tubului digestiv
* ca sursă de antioxidanţi, ajută la prevenirea cancerului şi a bolilor de inimă
* ajută la menţinerea siluetei, pentru că "satură" şi nu ridică nivelul zahărului din sânge.
Smochinele
Arabii le considerau un "leac" universal, şi le includeau în mai toate mâncărurile.
* au efect laxativ
* ajută digestia, sunt emoliente şi calmante
* sunt hrănitoare şi tonifiante, recomandate celor în convalescenţă, bătrânilor, copiilor
* pentru susţinerea efortului intelectual, în perioade stresante
* sunt un remediu eficient pentru inflamaţiile şi secreţiile în exces ale aparatului respirator.
Reţetă de slăbit cu smochine
Dieta constă în 3 smochine, mâncate dimineaţa, pe stomacul gol, alături de o cafea neagră, apoi, la fiecare trei ore, câte 3 smochine. O zi pe săptămână ţinută astfel vă ajută să slăbiţi câte un kilogram pe lună.