Singura iubire a unui om fericit
Pe Marea Maestră Internaţională de şah, Elisabeta Polihroniade, am cunoscut-o la Mediaş, în toamna lui 2015, la Turneul Regilor, pe care l-a "guvernat" încă de la început, ca preşedinte. Se mişca uşor printre mesele de joc. Uşor, ca gândul care precede fiecare mutare. Una şi încă una, înlănţuite neştiut, până când jocul se va fi sfârşit. Remiză. Şah. Şah-mat. Doamna Elisabeta Polihroniade venise în Ardeal, la competiţia internaţională care împlineşte anul acesta zece ani. Între "regii" şahului mondial era singura regină. Opt decenii de viaţă şi aproape şapte de şah. O viaţă de om. Şi o singură iubire, în alb şi negru.
Era exact aşa cum mi-o aminteam. O doamnă distinsă, cu un glas domol, aşezat. Odinioară, emisiunile televizate pe care Elisabeta Polihroniade le realiza fascinau. Interviuri, reportaje, tot atâtea lumi deschise dincolo de uşile închise ale ţării... Şi chiar dacă amintirile se estompaseră uşor, prezenţa ei la Turneul Regilor mai păstrează ceva din imaginea de altădată: o doamnă blondă, cu silueta înaltă, ale cărei comentarii scăpărau de inteligenţă. Am rugat-o să-mi acorde un interviu. Uşor adumbrită de vârstă, doamna şahului românesc mi-a vorbit abia şoptit, zâmbind liniştit amintirilor. N-au fost multe cuvintele, dar a fost multă viaţă... A fost.
- Cum ajunge o femeie să joace şah şi să devină regină a lui? Visele fetelor sunt, de obicei, mai romantice...
- Părinţii mei lucrau la Spitalul Colentina şi, mergând la ei, am văzut că foarte mulţi doctori jucau şah. Mă plimbam pe lângă ei şi nu m-am lăsat până nu am învăţat şi eu, doar privindu-i. Dar eram curioasă, întrebam mereu: de ce mutarea aceea, de ce cealaltă? Să tot fi avut vreo 10-12 ani. De atunci, m-am căsătorit cu şahul. Părinţii m-au susţinut, în special mama. Tatăl meu, şi el, dar el zicea să-mi văd de şcoală, apoi de facultate. Dar nu m-am lăsat! Nu m-am mai despărţit de şah. Mi-a plăcut mult. Şi când îţi place ceva, nu te mai laşi! Şi tot jucând şi jucând, am ajuns să mă perfecţionez. Am participat la campionate naţionale, apoi şi la cele internaţionale, am ajuns să joc şah în toată lumea. Încet, încet, am ajuns mare maestră internaţională.
- N-a existat niciodată o pasiune mai puternică decât şahul? Un "ceva" care să vă abată din drum?
- Şahul e printre puţinele sporturi în care femeile au ca adversari şi bărbaţi. Când dai şah-mat, satisfacţia este dublă?
- Eu n-am vrut să joc cu bărbaţi. Am mai jucat, dar doar aşa, ca joacă, nu la performanţă. Nu era o satisfacţie neapărat să fi bătut pe unul sau altul dintre campionii bărbaţi. Pentru că bărbaţii sunt bărbaţi şi joacă mult mai dur decât femeile. De aceea nu mi-am dorit să joc contra lor. Mi-am dorit să câştig în competiţiile feminine, m-am mulţumit cu asta şi mi-a plăcut mai mult. Mi-a plăcut să joc cu femeile, pentru că acolo puteam să am parte de performanţa mea şi aşa era corect.
Gimnastica minţii
- Şahul în sine este ceva ce trebuie învăţat încă din şcoală, pentru că şahul îţi pune mintea în mişcare. În Europa de Vest, în câteva ţări, au introdus în şcoli şahul ca materie şcolară. Au existat voci care au spus, la un moment dat, că n-ar trebui să fie obligaţi copiii să facă ce nu le place. N-au fost obligaţi, doar li s-a arătat şi altceva, adică şahul. Lăsându-i să facă ce vor, ce le place, cine a vrut să joace şah a jucat şi, încet, încet s-au ridicat şi ca nivel de învăţătură. E un exerciţiu al minţii. E ca şi o materie şcolară. Cine vrea să înveţe şi are talent face, cine nu, nu. Nu trebuie impus nimănui să joace şah, dacă nu are talent. Dar cred că şcolarii ar trebui să ştie, să li se explice că, făcând şah, nu vor pierde niciodată nimic!
La ultima întrebare, legată de viaţa ei personală şi de bucuriile care îi sprijină sufletul, n-a mai răspuns. Mi-a luat mâna, a strâns-o uşor, între mângâiere şi părintească dojană.
- Te rog, nu-mi mai cere să-ţi dezvălui secrete! Nu e nimic senzaţional în viaţa mea. Dar îţi mulţumesc mult că mi-ai luat acest interviu! Şi îţi mai spun doar atât: pentru că eşti tânără, te rog să fii fericită toată viaţa!
*
În semn de apreciere pentru profesionalismul şi dăruirea de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale cariere dedicate sportului minţii, fiind un reper pentru generaţii de şahişti români, Elisabetei Polihroniade i-a fost conferit post-mortem, de către Preşedintele României, Klaus Iohannis, Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler.
O pierdere uriaşă pentru lumea şahului
Sergiu Grunberg, maestru internaţional la şah, campion al României:
"Am cunoscut-o de copil; noi îi spuneam Lili. Ulterior, am fost coleg de echipă cu ea, la Clubul Universitatea Bucureşti. A fost o personalitate complexă, o femeie extrem de inteligentă, cultă şi abilă, care şi-a dedicat viaţa şi activitatea şahului. După un eveniment tragic al vieţii, moartea fiicei sale, s-a dedicat trup şi suflet promovării şahului juvenil, scriind cărţi, organizând turnee, sprijinind ascensiunea tinerelor talente. A ştiut să deschidă multe uşi ale oamenilor importanţi, capabili să ajute şahul. Rămân în amintire cu imaginea ei de luptătoare, cu dragostea ei pentru oameni şi, nu în ultimul rând, cu credinţa ei fermă că şahul îi poate face pe oameni mai buni şi mai înţelepţi. Spunea ades: «Vreau să mor pe baricadele şahului!». Dorinţa i s-a împlinit... "
Dorian Rogozenco, Mare maestru şi campion al Republicii Moldova la şah:
"Elisabeta Polihroniade a fost cea mai marcantă figură din şahul românesc, care şi-a dedicat întreaga viaţă sportului pe care l-a iubit atât de mult. Emisiunile despre şah de la TVR, editarea decenii la rând a revistei «Gambit», organizarea campionatelor şcolare şi a Turneului Regilor sunt doar cele mai cunoscute acţiuni ale Domniei Sale, care au dus la popularizarea enormă a şahului în România. Stingerea din viaţă a Elisabetei Polihroniade reprezintă o pierdere uriaşă atât pentru scena şahistă naţională, cât şi pentru şahul din întreaga lume".
CARTE DE VIZITĂ
A participat la 18 Olimpiade (zece ca jucătoare, opt ca arbitru internaţional); A obţinut: nouă medalii olimpice ca jucătoare, şapte titluri de Campioană a României, Locul I şi II în Campionatul Deschis al Australiei (1987). S-a calificat la Turneele Candidaţilor la Titlul Mondial Iugoslavia, Macedonia, Spania, Rio de Janeiro; a fost Campioană mondială prin corespondenţă; a participat la peste 150 de turnee internaţionale de şah, a fost Arbitru internaţional la peste 60 de Campionate mondiale şi europene de şah;
În 1982, i s-a conferit titlul de Mare Maestră Internaţională la şah;
I-au fost conferite Ordinul Meritul Sportiv (1967), Medalia Naţională "Serviciul Credincios" (2000), Şahist Român în Cartea de Aur a FIDE.