Această băutură de ghimbir este o variantă a limonadei. Dacă, după preparare, o lăsaţi câteva ore la temperatura camerei, veţi obţine o băutură uşor acidulată.
Ingrediente: 2 cm de rădăcină de ghimbir, 2 litri de apă plată, miere (sau sirop de arţar, agave etc.), zeama de la 3 lămâi.
Mod de preparare: Spălaţi bine ghimbirul, fără a-l curăţa de coajă, şi daţi-l pe răzătoarea mare. Puneţi apoi toate ingredientele în blender şi, la final, strecuraţi.
Elixir de ghimbir
(băutură digestivă ayurvedică)
Ingrediente: 3 cm de rădăcină de ghimbir rasă, 1 ceaşcă de apă plată, 1 lingură sirop de arţar, zeama de la o jumătate de lime, 1 vârf de linguriţă de piper negru măcinat, 1 praf de sare de Himalaya.
Mod de preparare: Se amestecă toate ingredientele în blender şi se bea imediat.
Notă: Dacă nu aveţi sirop de arţar, puteţi folosi miere de albine. Totul e să nu faceţi băutura prea dulce. Trebuie să simţiţi şi iuţeala ghimbirului, şi "focul" piperului - ajutoarele unei bune digestii.
Iaurt cu ghimbir
O băutură savuroasă, pe care o puteţi prepara în două variante: sărată şi dulce. Vă prezentăm versiunea sărată. Dacă o preferaţi pe cea dulce, înlocuiţi chimenul cu cardamom şi sarea - cu miere sau zahăr brun.
Ingrediente: 1 lingură cu vârf de ghimbir ras fin, 200 ml iaurt natural, 200 ml apă rece, 5-6 cuburi de gheaţă, 1 linguriţă de chimen, un praf de sare.
Mod de preparare: Prăjiţi puţin seminţele de chimen (într-o tigaie fără ulei) şi zdrobiţi-le într-un mojar. Puneţi apoi toate ingredientele în blender şi serviţi.
Ghimbir glasat
Ingrediente: 350 g ghimbir, zahăr brun, în cantitate egală cu ghimbirul fiert, plus o lingură de zahăr pentru presărat deasupra.
Mod de preparare: * Ghimbirul proaspăt se curăţă şi se taie bucăţi. * Se pune într-un vas şi se acoperă cu apă suficientă. Se pune la fiert, în vasul acoperit parţial cu capac. Se lasă o oră să mijotească. Ghimbirul trebuie să fie moale, dar nu fleşcăit. Timpul de fiert depinde de prospeţimea lui. * Se scurge de apă şi se cântăreşte ghimbirul. Se pune din nou la fiert, în 2 linguri de apă şi cu o cantitate egală de zahăr. Se lasă pe foc mediu, 20 de minute, învârtind cu o lingură din lemn. * Când ghimbirul devine uşor sticlos şi compoziţia lipicioasă, se reduce flacăra şi mai mult. Se amestecă mai departe, până ce ghimbirul începe să se cristalizeze şi se poate desface uşor. * Se presară cu zahăr un fund mare de lemn şi se tăvăleşte ghimbirul cu atenţie ca bucăţile să nu se lipească între ele. Păstrat la rece, ţine între 3 şi 6 luni.
Ghimbir murat
Este delicios, gustul lui dulce-acrişor potrivindu-se cu peştele, carnea, orezul sau salatele.
Ingrediente: 250 g ghimbir, 2 linguri oţet de orez sau de fructe (nu balsamic!), 1 linguriţă de zahăr, 1 linguriţă de sare.
Mod de preparare: Spălaţi bine ghimbirul, curăţaţi-l de coajă, şi tăiaţi-l felii foarte subţiri (cu aparatul de cojit legume). * Puneţi-l într-un vas, turnaţi peste el apă clocotită, cât să-l acopere, apoi lăsaţi-l să stea 5 minute, pentru a se înmuia. Aveţi grijă să nu lăsaţi ghimbirul prea mult, pentru că nu trebuie să se înmoaie de tot, ci să rămână crocant. După 5 minute, strecuraţi-l şi păstraţi zeama. * Peste ghimbir presăraţi sarea şi apoi frământaţi-l cu mâinile, pentru ca sarea să se dizolve uniform. * Adăugaţi oţetul şi frecaţi bine. Gustaţi şi echilibraţi gustul, dacă e cazul, cu puţin zahăr. Puneţi apoi ghimbirul în borcane şi turnaţi deasupra zeama rămasă după strecurat. Rezistă timp de câteva săptămâni, dacă e ţinut la frigider.