Emoţia, mai presus de orice
- Dragă Cristina, a venit vremea felicitărilor şi din partea "Formulei AS" pentru câştigarea "Vocii României". Ai fost extraordinară, meritai să câştigi!
- Mulţumesc frumos! Aceste felicitări, venite din partea unei reviste de asemenea prestigiu, înseamnă enorm pentru mine.
- Acum, că febra competiţiei a trecut, cum te simţi?
- Este destul de greu să revii la ceea ce făceai înainte. "Vocea României" implică o tensiune atât de intensă, încât după aceea nimic parcă nu mai este la fel de incitant. Deşi mai auzisem lucrul acesta de la alţi concurenţi, nu am crezut până nu am resimţit eu însămi golul. Da, îmi lipsesc emoţiile competiţiei, recunosc! Uite, chiar şi până azi, în fiecare seară, eu şi soţul meu, Gabi, ascultăm şi reascultăm momentele mele din "Vocea României", numai ca să retrăiesc stările acelea, să văd desfăşurarea de forţe, scenografia, extraordinara trupă care ne-a acompaniat fără greşeală la toate piesele. Pro TV-ul face o treabă grozavă cu această emisiune-concurs.
"Tudor mi-a redat încrederea în mine"
- L-ai avut drept antrenor pe Tudor Chirilă, care câştigă, prin tine, a doua oară consecutiv "Vocea României". Crezi că este vorba doar de noroc sau are el o reţetă secretă care funcţionează?
- Nu este deloc vorba de noroc, iar "reţeta" lui este că ştie foarte bine să-şi pună în valoare concurenţii. În plus, mie mi s-a părut cel mai implicat antrenor, fapt confirmat chiar şi de Marius Moga, care a recunoscut acest lucru în concurs. Trăieşte la maximum fiecare notă cântată de "elevii" săi, iar asta contează foarte mult. Să ştii că vocea cu care te înscrii în concurs nu ţi-o îmbunătăţeşte nimeni, calităţile sunt aceleaşi, există alte lucruri la care se poate lucra. Între ele, cea mai importantă este emoţia. Felul în care redai un cântec, felul în care el ajunge la inima omului, iată ceva ce Tudor ştie să cizeleze în cei pe care-i antrenează. Poate şi pentru că este actor, o profesie în care emoţia e totul. Iar faptul că el câştigă prin emoţie explică, cred eu, şi enorma nevoie a românilor de a fi "mişcaţi", de a fi atinşi profund sufleteşte.În cântat nu este vorba numai despre voce, de ambitusuri şi emisii, ci şi despre cât transmiţi şi, foarte important, cât de mult crezi în muzica ta. Aici cred că am făcut eu diferenţa faţă de ceilalţi şi tot aici este şi meritul lui Tudor. Pentru el a fost foarte greu, pentru că a trebuit să surmonteze handicapul faptului că eu eram deja cunoscută. Paradoxal sau nu, acest lucru a fost dificil pentru amândoi, a trebuit să demonstrăm şi mai mult că merit să fiu acolo, că nu era vorba de pile şi alte minciuni care se tot spuneau. Nu am avut pile, m-am promovat extrem de puţin, mult sub ceilalţi concurenţi, nu am a fost avantajată deloc. Încă o dată, şi sper pentru ultima oară, spun aceste lucruri, poate începe lumea să mă şi creadă. Poate citind în această revistă serioasă, veche, de cultură, vor crede. Şi un alt merit al lui Tudor, de această dată unul pe care-l port cu mine şi după "Vocea României", este că mi-a redat încrederea în mine. O pierdusem, iar el m-a ajutat să o regăsesc.
- Dacă nu ai fi câştigat "Vocea României", tot consideri că ar fi meritat experienţa acestui concurs?
- Da, ar fi meritat. Evident că asta sună bizar din gura unui câştigător, dar chiar dacă nu câştigam, tot ar fi meritat. Experienţa în acest concurs este ceva aparte, eu nu mai trăisem aşa ceva, cu toţi anii mei de carieră. Mai în glumă, mai în serios, noroc de "Vocea României", ca să-mi dau şi eu seama de anvergura celebrităţii mele. Habar nu aveam de ea. Abia când atâta lume a contestat victoria mea, tocmai din cauza acestei celebrităţi, am conştientizat-o şi eu. Ha! Ha! Revenind, îţi spun sincer că mă aşteptam şi la unele comentarii răutăcioase, dar, totuşi, am îndrăznit să particip. De ce? În primul şi-n primul rând, a fost o curiozitate în legătură cu valoarea glasului meu. Bine, ştiam că am calităţi, dar având în vedere că audiţiile se desfăşoară pe nevăzute, chiar eram extrem de curioasă dacă vocea mea şi numai ea va întoarce vreun scaun. În ciuda anilor de concerte, de apariţii, de clipuri, nu mai avusesem niciodată o astfel de confirmare, şi cred că orice vocalist are curiozitatea pe care am avut-o eu. În al doilea rând, am participat pentru vizibilitatea pe care această emisiune-concurs ţi-o oferă. Cred că munceşti chiar şi cinci ani cu mult mai mulţi nervi şi compromisuri, ca să realizezi ceea ce "Vocea" îţi oferă în câteva luni. Iar în al treilea rând, am vrut să-mi ofer o provocare pe care nu mi-o oferisem niciodată, pentru că nu mai participasem în viaţa mea la vreun concurs. Eram foarte curioasă cum voi face faţă, mai ales că nu sunt o persoană competitivă. Eu mereu am concurat numai cu mine însămi.
Fetiţa din Parcul Rozelor
- Ai avut o carieră frumoasă şi înainte de acest concurs, cu siguranţă vei avea una şi mai bună după el. Dar cum a început totul? Când ai realizat că muzica este calea ta în viaţă?
Două leoaice
- Din liniştitul Banat, în tumultuosul Bucureşti... Nu-ţi lipseşte frumoasa Timişoară?
- Îmi lipseşte mult mai mult mama decât Timişoara. La început, acum aproape cincisprezece ani, când am venit prima dată în Bucureşti, am simţit mai tare diferenţa dintre aceste două oraşe. M-au speriat puţin aglomeraţia şi graba din Bucureşti, mă întrebam mereu de ce se reped oamenii aşa, în puhoi, când se face verde la semafor. M-am obişnuit, între timp. Eu mă adaptez foarte bine la orice, şi aş minţi să mă plâng acum de vreun dor năprasnic de Timişoara. Dacă mi-ar fi, m-aş muta înapoi imediat. Dar mi-e dor de mama! Foarte mult! Avem genul acela de relaţie în care mama mi-e cea mai bună prietenă. Ne spunem tot, cu ea mă sfătuiesc în legătură cu orice. Şi acum vorbim foarte mult. Două leoaice - cele mai bune prietene! Dar nu sufăr după Timişoara sau după oricare lucru din trecut. Eu nu văd rostul să suferi după ceva ce-ai lăsat în urmă. Mergem înainte! Nimic nu urăsc mai mult pe lumea asta decât să sufăr, să mă râcâie ceva. Eu spun: mi-e dor, nu mi-e dor, îmi place, nu-mi place. Sunt sinceră, directă, diplomată numai atunci când este chiar necesar, nu las niciun gând ascuns să-mi încarce sufletul. Nu suport să mă frământ. Când spun stop unui lucru, suferinţa durează o săptămână. În schimb, se consumă Gabi, soţul meu, pentru amândoi.
"Nu suferi, mişcă-te!"
- Nu ai suferit nici când ai renunţat la "Impact", trupa în care cântai?
- Nici măcar atunci. Mi-am găsit imediat lucruri de făcut. O perioadă, am citit. Dar nu oricum, ci încontinuu, stăteam în casă şi citeam zi şi noapte. O altă perioadă, am pictat. Într-o altă etapă, am învăţat să lucrez muzică pe calculator, să editez voci. Îmi caut mereu ocupaţii mentale, emoţionale. Mai degrabă te ajută activitatea decât să stai şi să suferi. După ce s-au născut gemenii, Toma şi Matei, nu puteam să cânt sub nicio formă. Ei au apărut pe lume prematur, veneam acasă după o lună şi ceva de spital, branule, injecţii, depresie. Îmi trebuia urgent o activitate, aşa că am descoperit pictura. Pictam încontinuu, avem casa plină de tablouri. Şi un borcan dacă găseam, şi pe acela îl pictam şi-l transformam în vază. Ce mai, sunt o persoană hedonistă, îmi caut plăcere în absolut orice. Plăcerea este ceea ce mă stimulează pe mine în viaţă.
- Să înţeleg, deci, că ai renunţat la muzica de club, care te-a făcut cunoscută, tocmai pentru că nu-ţi mai oferea bucuria despre care vorbeşti?
- Da, este şi aceasta o cauză a renunţării mele la muzica dance. Am simţit la un moment dat că nu mai era locul meu acolo, dar, orice aş fi făcut, eram vârâtă cu forţa înapoi. Apoi, mai este un aspect: eu sunt o persoană foarte loială. Rareş, colegul meu de la "Impact" (trupa care a făcut-o cunoscută pe Cristina încă din 2000, n. red.), m-a ales în urma unui casting. Aşadar, el mi-a dat prima şansă adevărată în muzică, în industria aceasta atât de controversată. Mi-a oferit încredere, a investit mulţi bani în proiectul lui, la acel moment, mă simţeam legată de Rareş prin firul loialităţii, al prieteniei, al încrederii, al datoriei. N-am putut niciodată să-l las fără solistă şi am aşteptat ca el să renunţe la mine. Iar eu chiar am continuat proiectul "Impact" cu Gabi, soţul meu. Nu-mi pare rău deloc de acei ani, mai ales că eu cred cu tărie că fiecare lucru în lumea asta are timpul său. Chiar cred în asta, fără să fiu vreo fatalistă. Dar, revenind la etichetele pe care oamenii le pun, mi-a fost foarte greu să ies din ceea ce se credea despre mine. Chiar dacă după despărţirea de Rareş muzica mea se schimbase, chiar dacă avea mai multă "pulpă", să zic aşa, de fiecare dată când apăream, parcă o mână invizibilă mă apăsa pe creştet înapoi, un fel de: "Ia stai tu acolo, unde e locul tău. Nu mai scoate nasul deasupra!". Nu vreau să dau în nimeni, doar explic faptul că totul evoluează, la fel şi omul. Asta fac şi eu şi mi se pare nedrept să nu fiu lăsată. Am sentimentul, însă, că voi reuşi. Eu chiar simt că abia acum mi se desfac petalele, la treizeci şi patru de ani parcă am întinerit, viaţa acum începe. Simt multă plăcere şi dragoste în jur.
Un cuplu nou, dar cu vechime în câmpul muncii
- În primul rând, din partea soţului tău, care ţi-a fost cel mai fierbinte susţinător în timpul concursului. Arătaţi foarte frumos împreună. Armonia dintre voi iradia şi pe ecranul televizorului, lucru destul de rar în ziua de azi. Cum v-aţi cunoscut?
- Ne-am cunoscut în Bucureşti, în 2001, prin intermediul unui prieten, pe treptele unui studio. Dar nu atunci a început relaţia noastră. Nu a fost dragoste la prima vedere. Am devenit prieteni, iar după vreo trei ani, când Gabi a luat frâiele organizatorice ale trupei "Impact", am început să lucrăm împreună. De atunci am devenit cei mai buni prieteni şi mult timp ne-am amăgit, spunând tuturor că se poate, se poate ca un bărbat şi o femeie să fie cei mai buni prieteni. Eram foarte mândră de asta. Nu a fost chiar aşa, ha! ha!, dar şi acum spun că toată povestea asta cu prietenia a fost benefică, pentru că sentimentele s-au sedimentat în timp, sentimente reale, nu cele fulgerătoare, de atracţie fizică, de pasiune, care de obicei pleacă la fel de repede cum vin. Recunosc, a fost bizar când am devenit un cuplu, pentru că nici nu ne dădeam seama prea bine ce se întâmpla. Se instalase şi familiaritatea aceea între noi, de sute de ore şi mii de kilometri pe săptămână petrecuţi în maşină, pe la concerte. Eram un cuplu nou, dar vechi, în acelaşi timp. Ei, acum, după atâţia ani, susţin că este mult mai bine să cunoşti omul de lângă tine când începi o relaţie. Asta este părerea mea.
- Aveţi doi copii minunaţi, lucraţi împreună. Mai găsiţi şi răgazul de a petrece cu adevărat clipe doar voi doi?
- Nu avem timp de absolut nimic, dar nu-i bai. Nici să facem curăţenie în casă nu reuşim pe de-a-ntregul, cu băieţii noştri care, la doi ani jumătate, sunt extrem de zglobii. De-a lungul a trei ani, abia acum două luni am fost prima dată la un film, doar noi doi. Partea bună este că nu sunt mare amatoare de "ieşiri". Mie îmi place cuibul. De fapt, amândoi suntem destul de casnici. Eu nu suport alcoolul, nu beau cafea, nu fumez, de ce aş ieşi cu Gabi în oraş, când, după ce adorm piticii, putem sta de vorbă cât vrem, fără să fim bruiaţi? Timpul nostru este petrecut în cuibul nostru. Nu suferim deloc că nu avem vreme să ieşim.
- E început de an, ce dorinţe ţi-ai pus când a sărit dopul şampaniei şi am intrat în 2016?
- Îmi doresc să cânt muzica sufletului meu. De asta îmi pasă acum, asta mă motivează şi-mi dă aripi. Am noroc cu Gabi, care se ocupă de promovare, marketing, toate lucrurile acestea mâncătoare de nervi şi energie. Nu ştiu ce m-aş face fără el, mai ales că industria muzicală, peste tot în lume, nu mai înseamnă decât marketing, PR, management... Esenţa ei, adică muzica în sine, este aproape pe ultimul loc în acest lanţ. Îmi doresc să fac muzică pentru toată lumea, să nu credeţi că mă ascund într-un beci şi compun o muzică neînţeleasă. Deloc.Creez muzică pentru toţi, muzică plăcută, uşor de înţeles, dar nu lipsită de substanţă. Atât văd, atât visez: piese, piese, piese. Am şi avantajul că eu îmi compun singură melodiile, singură scriu textele, tot eu le înregistrez, singură fac structuri de piese, tot eu le editez, le aranjez. Nu depind de nimeni, ceea ce îmi oferă o libertate extraordinară. Pot spune exact ce simt în muzică, iar dacă dorinţa de a mi se îngădui să fac asta se îndeplineşte, voi fi cel mai fericit om. Mulţumesc pentru interviu, un an sănătos, vesel şi armonios vouă şi cititorilor voştri, din partea familiei Bălan!