- Poate părea ciudat, dar abia în ultimii ani s-au făcut studii medicale cu adevărat aprofundate pe tema supragreutăţii şi a obezităţii. Cele mai bune sfaturi ale specialiştilor în materie de slăbit vă stau la îndemână în paginile următoare -
Pe măsură ce ştiinţa avansează, savanţii descoperă că, de fapt, nu toţi oamenii se îngraşă sau slăbesc în acelaşi mod. O descoperire previzibilă din perspectiva medicinei naturiste, dar care schimbă radical felul în care nutriţioniştii zilelor noastre privesc tratamentele pentru pierderea greutăţii. Supragreutatea şi îngrăşarea au cauze extrem de diverse, motiv pentru care şi tipologiile supraponderalilor sunt foarte diverse. Iată, pentru început, categoriile "clasice":
Nesătuii - se confruntă cu o anomalie în funcţionarea digestiei, care "uită" să mai dea semnalul de oprire din mâncat. Cercetătorii au descoperit că la unii oameni, atunci când şi-au făcut plinul de hrană, tubul digestiv eliberează cu întârziere aşa-numiţii hormoni ai saţietăţii, motiv pentru care senzaţia de foame se menţine la nivelul creierului, făcându-i să mănânce în neştire, în timpul mesei.
Dependenţii de dulce sunt "beneficiarii" cu predilecţie ai excesului de amidon rău şi zahăr din alimentele industrializate ale zilelor noastre. Acestea perturbă activitatea pancreasului, ceea ce duce la adevărate căderi ale glicemiei, care la rândul lor vor induce accese de foame. Astfel, amidonul şi zahărul, ascunse în alimentele de zi cu zi, transformă gradat un om cu un apetit şi metabolism normal, într-unul dependent de abundenţa de hrană, în special de dulciuri.
Ronţăitorii - au un apetit continuu, datorat prezenţei în codul lor genetic a aşa-numitei gene a foamei. Aceasta este o genă recent descoperită, care devine foarte activă, mai ales în condiţii de stres, şi care îi determină pe cei dependenţi de ea să aibă mereu o poftă extraordinară de mâncare. Cei în cauză simt mereu nevoia să ronţăie, să guste tot felul de alimente, ceea ce duce la creşteri constante şi aparent imposibil de oprit ale greutăţii.
Emoţionalii - sunt cei care convertesc stresul în aşa numita foame emoţională. O persoană care suferă de acest tip de tulburare va simţi nevoia să-şi acopere aproape zilnic frustrarea, angoasa sau depresia, cu exces de alimente, cum ar fi ciocolata, prăjiturile, băuturile dulci, prăjelile sau alimentele bogate în grăsimi. Consumată în exces, hrana acţionează pentru scurtă vreme ca un anestezic al suferinţei psihice, după care, persoana în cauză rămâne şi mai vulnerabilă din punct de vedere emoţional.
Aceste tipologii sunt foarte utile în alegerea tratamentelor pentru slăbit, dar, în realitate, rareori găsim tipologii pure. De exemplu, este foarte posibil să găsim un ronţăitor care se confruntă cu o foame emoţională puternică, caz în care va trebuie să aplice metode pentru ambele tipologii.
Cele şase porunci ale dietelor de slăbit reuşite
Vestea cea bună este că, indiferent de tipologia şi de cauzele care au condus la tulburări alimentare, fiecare persoană care se confruntă cu obezitatea sau supragreutatea poate slăbi. Ştiinţa arată fără dubiu că toate categoriile de mâncăcioşi, chiar şi cei care au un fond genetic în acest sens, sunt capabili să-şi reducă şi apoi să îşi menţină greutatea fără probleme. Aceasta, cu două condiţii: să aibă voinţa necesară şi să cunoască anumite reguli (sau dacă vreţi, trucuri) ale regimurilor de slăbit.
* Consumaţi alimente cu indice glicemic scăzut
* Cu indice glicemic scăzut (IG mai mic de 35), care vor fi consumate în cantităţi cât mai mari, alcătuind peste 60% din alimentaţie. Din această categorie fac parte: fasolea, mazărea, năutul, lintea, merele, ţelina şi pătrunjelul crud, varza, castraveţii cu tot cu coajă, sucul de roşii, roşiile proaspete, salata verde, varza, napii, ceapa, usturoiul, iaurtul natural (nu şi cel cu amidon), ciocolata neagră cu peste 70% cacao, lămâile, portocalele, grepfruitul, mandarinele, smochinele şi caisele uscate, perele, vinetele, fulgii de orz integral, ciupercile.
* Cu indice glicemic mediu (IG între 35 şi 50), ce vor constitui în jur de 35% din raţia de hrană zilnică, fiind alimente nu neapărat recomandate, dar tolerate. Alimente tolerate în dietă sunt: pâinea integrală şi cea de secară, ţelina şi pătrunjelul fiert, pastele din făină integrală, fulgii integrali (de grâu, ovăz, secară), orezul nedecorticat (mai ales varietăţile sălbatice), sucul de portocale, pasta de susan, cartofii fierţi în coajă (nu şi cei fierţi după decojire, sub formă de piure etc.).
* Cu indice glicemic mare (IG mai mare de 50) - nu trebuie să reprezinte mai mult de 5% din alimentaţia unui om sănătos şi cu greutatea normală. Ele sunt însă total contraindicate celor care suferă de obezitate sau îngrăşare, care au diabet sau care se confruntă cu tulburări de apetit alimentar. Dintre alimentele cu indice glicemic mare enumerăm: fructoza, zahărul rafinat sau brun, făina şi pâinea albă, produsele de patiserie şi de cofetărie, orezul decorticat, cremele (de ciocolată, vanilie etc.), mălaiul grişat, ciocolata (cu excepţia celei cu peste 70% cacao), cartofii prăjiţi sau copţi, berea, toate băuturile spirtoase, fructele confiate, cipsurile, cola, pizza.
* Mâncaţi încet
Mâncatul încet are o influenţă benefică extraordinară asupra mâncăcioşilor emoţionali şi a nesătuilor. Obiceiul de a consuma hrana pe îndelete, fără grabă şi savurând-o, este în sine un mijloc de slăbit. Aşadar, mai ales dacă sunteţi o persoană care mănâncă în grabă, obişnuiţi-vă să acordaţi timp (între 20 şi 40 de minute) fiecărei mese. Cum puteţi face acest lucru? Aşezându-vă comod pe scaun (niciodată nu mâncaţi din picioare!), mâncând hrana cu tacâmuri şi lăsând tacâmurile din mână după fiecare înghiţitură, pentru a avea timp să mestecaţi. De asemenea, impuneţi-vă să mestecaţi de 30 de ori fiecare înghiţitură. Evitaţi în timpul mesei să vă uitaţi la televizor, să navigaţi pe internet sau să vorbiţi prea mult, pierzând din vedere actul de hrănire. Oamenii de ştiinţă au observat că, atunci când ne umplem stomacul şi intestinele foarte încet şi conştient cu hrană, acestea au timp să elibereze o substanţă (numită prescurtat LPG-1) care, ajunsă la creier, induce o senzaţie de saţietate, împiedicându-ne să mai consumăm hrană în exces.
* Micul dejun - cea mai importantă masă
Mai ales persoanele care suferă de aşa-numita foame emoţională sau care au tendinţa de a ronţăi încontinuu ar trebui să acorde o atenţie deosebită mesei de dimineaţă. Micul dejun ar trebui servit până la ora 9.30, în timpul său fiind recomandat consumul de alimente consistente (ouă, lactate, seminţe), dar şi de alimente cu indice glicemic redus, în cantităţi îndestulătoare. Această masă este un real sprijin pentru metabolism şi pentru psihic, întrucât conferă pe parcursul zilei o anumită stabilitate fiziologică şi psihică, prevenind astfel apariţia crizelor de foame. Apoi, hrana consumată dimineaţa ne face să fim mai activi în timpul zilei, adică să ardem mai multe calorii, consumând din depozitele de grăsime acumulate.
* Ţineţi două zile de repaus alimentar pe săptămână
De fapt, nutriţioniştii moderni recomandă un semi-repaus alimentar, de 24 de ore, timp în care nu se consumă mai mult de 600 calorii. Aşadar, două zile din şapte, în care vom consuma câte un ou fiert şi o felie de pâine la micul dejun şi o salată verde cu puţină brânză la prânz, sărind peste cină, ne vor face să slăbim mai mult şi mai stabil decât o cură chinuitoare de înfometare. Ritmul de slăbire, cu acest regim extrem de relaxat, nu pare foarte grozav, pierderile fiind de aproximativ 0.5 kilograme pe săptămână. Dar, în realitate, acest tip de dietă este printre cele mai puternice, pentru că poate fi ţinută pe termene foarte lungi, nu dăunează sănătăţii, ci chiar protejează sistemul digestiv, endocrin şi nervos. Semi-repausul alimentar de două ori pe săptămână le este recomandat tuturor categoriilor de mâncăcioşi care au nevoie să scape de un număr mare de kilograme în plus, fie ei ronţăitori, nesătui, dependenţi de dulciuri sau emoţionali.
* Fără sentimente de vinovăţie
Este un sfat pe care mâncăcioşii emoţionali ar trebui să-l înrămeze şi să-l citească măcar o dată pe zi, pentru a reuşi un slăbit de durată. Odată ce ne-am apucat de un regim de slăbit, psihicul nostru devine automat mai tensionat. Ne este frică să nu clacăm, să nu fim dezamăgiţi de rezultate şi de noi înşine etc. Tocmai datorită acestei tensiuni psihice mărite, creşte şi pericolul de a nu putea duce regimul la capăt. Şi, conform cercetărilor, în 90% din cazuri, cel mai delicat moment este acela în care "scăpăm la mâncare", accidental. Statistic vorbind, este practic imposibil să nu apară şi un asemenea accident, iar acesta este imediat urmat de sentimentul de vinovăţie, apoi de dezamăgire şi, cel mai grav, de demobilizare. Culmea, această furtună de emoţii negative duce automat la accese de foame emoţională şi, în final, la întreruperea curei de slăbire. Datorită acestui simplu lanţ de emoţii, cele mai multe cure de slăbire dau greş. Soluţia specialiştilor: atunci când vă abateţi de la o cură, nu dezarmaţi, mergeţi mai departe. Dacă vă simţiţi dezamăgiţi şi neputincioşi în faţa poftei dvs. de mâncare, duceţi-vă la oglindă, priviţi-vă în ochi şi spuneţi-vă cu toată hotărârea: Voi reuşi! Repetaţi această formulă, până ajungeţi să credeţi în ea. Apoi, continuaţi cura de slăbit ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Concluziile le veţi trage mai târziu, în timp, aşa că nu are sens să vă învinuiţi acum. Doar mergeţi mai departe!
* Gestionarea tentaţiei
Presupune ca în perioadele delicate, cum ar fi cele caracterizate de stres psihic ridicat sau de demobilizare, să evităm stimulii care ne-ar putea face foame şi ne-ar predispune la abuz de hrană. Este un element de maximă importanţă mai ales pentru ronţăitori şi emoţionali, care trebuie să pună în practică trei sfaturi simple:
* Evitaţi zonele cu foarte multe ispite, cum ar fi cele cu chioşcuri de mâncare ce degajă arome tentante, cele cu vitrine garnisite cu dulciuri sau mâncăruri apetisante. Mergeţi la magazin cu o listă clară de cumpărături şi nu vă abateţi de la ea, căutând să petreceţi cât mai puţin timp în zonele comerciale. Plimbările faceţi-le în pădure, în parc, în zonele ne-urbanizate.
* Nu petreceţi foarte mult timp la televizor sau pe internet. Inevitabil, creierul dvs. se va încărca, fără să vă daţi seama, de dorinţe induse extrem de abil de publicitate, legate de "ciocolata delicioasă", "iaurtul cremos", "gustul divin al mezelurilor" etc.
* Atenţie la anturaj, pentru că este foarte posibil ca dependenţa de hrană să vă fie întreţinută şi de cunoştinţele cu care faceţi schimb de reţete, care vor să vă facă plăcere oferindu-vă tot felul de bunătăţi ş.a.m.d. Nu vă puteţi rupe de familie sau de relaţiile vechi de prietenie, dar puteţi să le spuneţi clar celor din jur că aveţi nevoie de sprijin, pentru a vă recâştiga sănătatea şi forma corporală. În plus, puteţi găsi noi prieteni, care să aibă preocupări comune cu dvs., fiind interesaţi de alimentaţia sănătoasă, de medicina naturistă, de sport etc.