RODICA CULCER despre... Alunecuşuri politice
Într-o lume ideală, România ar trebui să fie pentru Republica Moldova ceea ce a fost Germania Federală pentru RDG, adică un stat-model, cu care fraţii moldoveni să dorească să se unească pentru a scăpa de tarele trecutului sovietic şi de eşecul erei post-sovietice. Nu întâmplător, preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, fost dizident din fosta RDG, l-a întrebat pe ambasadorul Republicii Moldova câţi dintre concetăţenii săi doresc unirea cu România.
Citeste tot articolul
Trăiască Roşia Montană Liberă!
După 16 ani de luptă, sărbătorim, la 6 februarie, ziua Roşiei Montane! Uniţi "în cuget şi în simţiri" cu cititorii revistei, am apărat-o de la distrugerea preconizată de proiectul minier al unei corporaţii străine. Astăzi, avem un puternic aliat în Ministrul Culturii, distinsul profesor universitar Vlad Alexandrescu. Este pentru prima dată în istoria acestei lupte când o autoritate a statului trece, pe faţă şi din convingere, de partea dreptăţii.
Citeste tot articolul
O nouă criză?
Mulţi analişti şi experţi în macroeconomie au ridicat steagul roşu pentru anul 2016. China, care este un mamut cu impact planetar, frânează brusc, iar bursele ei sângerează, încă din 2015. Preţul petrolului se prăbuşeşte până la valori ridicole, de 1,5 dolari barilul, pentru sortimentele inferioare, bogate în sulf. Materiile prime îl urmează.
Citeste tot articolul
Prof. Dr. VASILE DÂNCU - "Ştiu că într-un an nu se poate schimba România, dar cred că orice lucru trebuie să aibă un început"
Nu este o diferenţă prea mare, poate doar una de postură: guvernul nu a fost alcătuit şi selecţionat de un partid politic. De altfel, găsim profesionişti în orice guvern politic, nu cred că guvernele trimise de partide sunt formate doar din neprofesionişti. E adevărat, este poate mai uşor să funcţionezi ca membru într-un guvern politic: vii deja cu un program de guvernare creat în echipă şi impus de un partid.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ELENA PANDELE - Bucureşti, F. AS 1135 - "Sora mea face forme grave de bronşită astmatiformă"
Stimată doamnă, Astmul este o boală frecvent întâlnită, mai ales în lumea noastră de azi, puternic industrializată. În jur de circa 300 milioane de indivizi în întreaga lume sunt afectaţi, cu 250.000 de decese anuale. Este cea mai des întâlnită boală cronică a copilăriei. Până la pubertate îi vizează mai ales pe bărbaţi, iar după pubertate, după vârsta de 40 ani, este mai des întâlnit la femei.
Citeste tot articolul
"Cu tratamentul d-lui BOGDAN VICTOR am scăpat de nodulii mamari"
Mă numesc Mihaela Radu, am 48 ani şi sunt din Piteşti. Sunt o cititoare fidelă a revistei "Formula AS", în paginile căreia am găsit de fiecare dată remediile potrivite pentru diferitele afecţiuni ce ne-au încercat pe mine şi pe cei dragi mie, de-a lungul anilor.Tot în paginile ei am aflat despre d-l inginer Bogdan Victor şi despre miraculosul şi mult-premiatul Apisan Forte...
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Cancer pulmonar. Bolnavii de cancer la plămâni, cărora doctorii nu le mai dau nicio şansă, să încerce reţeta următoare: Plante: 10 g muşchi de piatră (lichen de piatră), 20 g rădăcină uscată de tătăneasă, 30 g podbal, 10 g hamei, 15 g coada-şoricelului, 10 g turiţă-mare, 10 g pătrunjel de câmp (se poate înlocui şi cu cel cultivat).
Citeste tot articolul
Sănătate din inima pământului: APELE TERMALE
Veşti bune pentru bucureştenii care doresc să se relaxeze ori să-şi amelioreze diverse afecţiuni cu ajutorul băilor termale! Nu veţi mai fi nevoiţi să călătoriţi sute de kilometri până în staţiunile din ţară, pentru că zilele trecute s-au deschis porţile primelor terme din ţara noastră, la doar 10 minute de Bucureşti. Prezenţi la inaugurare, am dorit să aflăm ce virtuţi curative au aceste ape şi în ce afecţiuni pot fi folosite. D-na dr. Ruxandra Robciuc, medic generalist, ne-a răspuns la întrebări.
Citeste tot articolul
Remedii asiatice pentru întărirea imunităţii
Răceli frecvente, gripe, alergii, infecţii şi multe alte boli apar, în mare parte, pentru că sistemul nostru imunitar este "jos". Cine-l face să "cadă"? Răspunsul oficial este stresul, şi fiindcă el este destul de confuz şi greu de tratat, majoritatea noastră apelăm la "lingura cu medicamente". Zeci de medicamente care nu doar că nu-şi fac efectul, dar slăbesc organismul, făcându-l vulnerabil la boli.
Citeste tot articolul
Secretele centenarilor chinezi
Curioşi să afle regimul de viaţă al chinezilor care trăiesc, frecvent, peste 100 de ani, cercetătorii occidentali afirmă că unul din secrete constă în faptul că mănâncă puţin, ba, uneori, nu mănâncă deloc, din cauza sărăciei în care trăiesc. Şi mai există un obicei: să te ridici de la masă înainte de a te fi săturat. Concluzia: ingerarea unui număr redus de calorii prelungeşte viaţa.
Citeste tot articolul
Descifraţi mesajele corpului: RINICHII
Bolile de rinichi sunt la mare modă în lume. Se vindecă greu, uneori chiar deloc. Specialiştii susţin că dacă i-am cunoaşte mai bine, ne-ar fi de mare folos. Sănătatea lor îşi pune pecetea şi pe stările sufleteşti. Dacă din punct de vedere al funcţiei lor, rinichii sunt gemeni, din punct de vedere emoţional, sunt fraţi vitregi. Fiecare percepe emoţii diferite şi fiecare le gestionează în felul său.
Citeste tot articolul
Remedii naturale pentru bolile renale şi urinare
Plantele medicinale au un efect foarte puternic atât profilactic, cât şi curativ, în bolile reno-urinare, atunci când sunt preparate sub forma extractelor lichide. Administrate pe stomacul gol, pe lângă faptul că măresc diureza, ajung să-şi exercite acţiunea terapeutică la nivelul aparatului urinar la scurt timp după administrare.
Citeste tot articolul
Regine şi împărătese (I)
În dorinţa lor de a se menţine frumoase, femeile din toate timpurile şi din toate păturile sociale au folosit felurite moduri de îngrijire a pielii şi părului. Nici reginele şi împărătesele nu făceau excepţie, iar unele dintre ritualurile şi reţetele lor s-au păstrat şi constituie o sursă de inspiraţie pentru frumoasele doamne din ziua de azi.
Citeste tot articolul
Secretul italiencelor
Suple şi feminine, cu "forme" numai bune de mângâiat, italiencele au o siluetă ideală, dobândită parcă fără prea mare efort. Dacă este adevărat veţi afla încercând recomandările ce urmează: - Dieta tradiţională italienească e compusă în cea mai mare parte din alimente proaspete, naturale, şi puţin prelucrate...
Citeste tot articolul
Cimitirul din copaci
În lumea satelor româneşti, ritualurile creştine au luat forme halucinante, mai ales când e vorba de cultul morţilor. Ţăranii noştri nu trăiau cu credinţă, ci în credinţă. Aşa au descoperit secretul vieţii "de dincolo" şi felul în care sufletul ajunge în Rai.
Citeste tot articolul
NICOLAE DABIJA - "Pentru ieşirea din criză a Republicii Moldova există o singură soluţie: reunificarea cu România"
Miezul crizei politice din Republica Moldova este lipsa de profesionalism a politicienilor noştri, care sunt rod al unui sistem defunct. Afirmasem mai demult despre un preşedinte de colhoz ajuns şef de stat, că e ca şi cum l-ai pune pe un tractorist să conducă un avion. Una dintre consecinţele acestui diletantism e faptul că politicienii de la noi nu sunt capabili a fi aliaţi cu nimeni, nici chiar cu cei de care au nevoie ca să guverneze.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Radu Paraschivescu nu mai are nevoie de prezentare. Îl recomandă succesul de librărie al cărţilor sale şi audienţa emisiunilor TV, dovadă că există la noi destui oameni capabili să aprecieze umorul inteligent, cultura bine asimilată, priceperea în subiectele despre care se pronunţă şi grila lui de valori. Noua carte nu mai face parte din colecţia "Râsul lumii", deşi ironie există din plin şi aici.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Nu devenim conştienţi de existenţa sau funcţionarea unui organ din uluitorul mecanism cu care e înzestrată fiinţa umană, decât când acesta se dereglează, producând anumite simptome. Dar, trecuţi prin şcoală, cu toţii avem, sau ar trebui să avem, noţiuni elementare de anatomie. Informaţiile, fie şi sumare, despre propriul organism fac parte din bagajul de cunoştinţe indispensabile de-a lungul vieţii, sporite de contactul cu medici de diverse specialităţi.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Pentru amatorii de istorie, recomand acest titlu tocmai pentru că autorul britanic, profesor la Cambridge, scrie pe cât posibil fără părtinire (chiar Ministerul Educaţiei din Polonia a inclus cartea pe lista lecturilor obligatorii în învăţământul de stat). Se ştie că istoria ca ştiinţă nu poate fi redusă la povestirea cronologică a evenimentelor sau la explicaţia acestora prin grile ideologice.
Citeste tot articolul
Dedicaţie la o stea - Drum bun spre Rai, Silvia! Nu uita să-ţi iei frumuseţea cu tine!
De câte ori mă voi gândi la Silvia Kerim, îmi voi aminti chipul ei strălucitor şi rasat, debordând, ca întreagă fiinţa ei, de o delicată energie, o vitalitate molipsitoare şi aparte. Pofta, cheful acela al ei teribil de viaţă, Silvia a ştiut, cu o naturaleţe de grande dame, să ni le împărtăşească şi nouă, ori de câte ori apărea printre colegii ei mai tineri de la "Formula AS". Ea, care rămăsese paradoxal de frumoasă şi la senectute. O frumuseţe pe care doar pozele ei din tinereţe, pozele ce-ţi tăiau răsuflarea, o întreceau.
Citeste tot articolul
MIRCEA CĂRTĂRESCU - "Simt că fără scris, viaţa mea nu are sens"
După ce a trecut atâta vreme, prima copilărie pare magică pe de-a întregul, nu doar în câteva puncte, pare petrecută toată sub un glob de sticlă, într-o lume cu totul separată de a noastră...
Citeste tot articolul
Cu COSTION NICOLESCU, despre ritualurile creştine ale satului românesc
Noi, românii, nu am excelat ca alte naţii, printr-o civilizaţie urbană. Am fost mereu o ţară rurală, iar rădăcinile şi strălucirea noastră nu pot fi căutate în altă parte decât în satele noastre, la ţăranii care au trăit, vreme de milenii...
Citeste tot articolul
DRAGAN PETRICEVIC - antrenor de baschet - "Dragă Românie, îţi mulţumesc pentru tot!"
Când ajungea la Cluj, în 1996, Dragan Petricevic nu era doar primul antrenor străin din baschetul românesc, ci şi cel mai tânăr; mai tânăr decât mulţi dintre elevii săi! "Băiatul" de 27 de ani s-a agăţat de această şansă extraordinară cu tenacitatea şi cu fanatismul cu care, cu patru ani în urmă, refugiat din calea războiului din Bosnia natală, vindea popcorn pe străzile Belgradului, ca să-şi poată întreţine pasiunea, căci se rugase să fie lăsat să antreneze, fie şi gratis, o trupă de copii de la clubul Steaua Roşie.
Citeste tot articolul
Misterele catedralelor gotice
În toată lumea există locuri care emană o energie extrem de puternică. Aflate pe vârfuri de munţi, pe coline sau în păduri, în preajma unor arbori bătrâni sau pe maluri de ape, ele au fost considerate, încă din urmă cu mii de ani, drept surse magice de putere şi sănătate. Vechile temple păgâne erau întotdeauna înălţate pe locuri cu energie puternică şi, mai târziu, şi bisericile creştine. Mai ales catedralele gotice, înălţate în anii timpurii ai Evului Mediu, au în structura lor nuclee puternice de energie, adeseori stranie, legată mai repede de magie, decât de catolicism.
Citeste tot articolul
CHARLES AZNAVOUR - "Dacă mă opresc din muncă, o să mor"
Pare aproape incredibil, dar la cei 91 de ani împliniţi (cu puţin noroc, va atinge secolul!), Charles Aznavour este încă în voce, cântă cu acelaşi succes şi umple săli până la refuz. Cine se mai poate lăuda cu o carieră de 83 de ani trăiţi pe scenă?
Citeste tot articolul